Méhlegelő

• 2967 válasz
  • 1246211 megtekintés
*

Geddekas

• 5859
Re:Méhlegelő
« Válasz #1035 Dátum: 2016. Május 24. 15:32 »
Mi van? BAJ!
Szerintem a szaktanácsadó és az OMME iroda felé kellene jelezned kellene. Minél több helyről fut be információ, annál biztosabb, hogy történik valami.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1036 Dátum: 2016. Május 29. 21:54 »
QUQURIQ !!!

A Vaddohányról csak annyi, hogy szinte ugyan az lesz vele min t tavaly.
A múlt évben is akkor fagyott el amikor az akác.
Most is jól látható a fodros megfázott levele. Azok a tövek jártak jól, amelyek később bújtak elő a földből.
Az a méretbeli különbség is jól látszik.Azért az is észrevehető, hogy az idén sokkal kevesebb hajtott ki mint az előző évben. Vigyázzatok, mert nagyon talajzsaroló növény, és pár év alatt kiéli a területét, virágzik, de nem ad nektárt. Lásd a hajósi csetáj.
Inkább nagyobb figyelmet kellene fordítanunk a sárga és fehér somkóróra. Egész nyáron virágzik, a gyenge talajon is ad virágport és nektárt is. Valamikor szép eredménnyel pergettünk róla.

Kiskakas

« Válasz #1037 Dátum: 2016. Május 30. 19:58 »
Egy méhlegelővel nagyon méltatlanul bánunk!
Ez pedig nem más mint a gyalogakác, vagy ámorakác, esetleg vízi akác névvel illetett csodálatos növény.
Hihetetlen mennyiségű virágport ad.
Az NB kereteim szinte pillanatok alatt táblás virágporosak.
A virágpor színe élénk piros, semmi mással össze nem téveszthető.
Ahol tömegesen fordul elő bizony pergethető mennyiséget is adhat.
A mostani nehéz időszakban, a hárs, vagy selyemfűvirágzás előtt, ismét óriási lendületet ad a méhcsaládoknak.
Az anyák úgy beindultak, hogy csak lesek.
Nincs öreg lép meg szűz lép, nyomják a petét ezerrel.
Napi 20 dekától akár 1 kilóig mérhetünk róla, és közel 3 hétig virít.
A déli országrészben 4-5 napja indult, és a java vissza van.
Szereti ezt a változékony záporos, fülledt időt.
A virágporát főként a hajnali reggeli órákban hozzák, és ahogy a hőmérséklet emelkedik, elkezd a nektár is fröcsögni.
Sajnos ezt is egy gyomnövénynek, egy haszontalan semminek veszik az erről döntő okosok, és óriási területeket kiirtottak már belőle.
Látványnak sem gyenge, felfelé álló virágaira nincs olyan ember aki nem azt mondja, hogy gyönyörű.
Érdekes, de több árnyalat is van, a legjellemzőbb a püspöklila.
A városban már láttam bálványfát virágozni, nálam még van bő egy hete.
Nagyernyei Attila

« Válasz #1038 Dátum: 2016. Május 30. 21:03 »
Pont a mai nap néztem meg a kaptárokat, sokat kellett rendeznem a fészekbe a sok virágporos keret miatt. Eddig úgy tudtam, hogy a narancssárga virágpor jön a gyalogakácból, de ma 2-3 kereten is szinte telítetten találtam piros virágport, amit eddig szimplán a mezei virágoknak tulajdonítottam. Az elmúlt évekhez képest pozitívan várom a vaddohányt, mert jelentős nektármennyiséget tudnak hordani (nem lesz gond az élelemkészlettel a dohány virágzásáig), de majd 2 hét múlva okosabbak leszünk!

Tibi

« Válasz #1039 Dátum: 2016. Május 31. 21:45 »
Ilyen sok virágpor esetén hogyan rendezed a fészket nomader?

« Válasz #1040 Dátum: 2016. Június 01. 11:06 »
Bocs, hogy én válaszolok t.feri!
Szép zsemleszínű, vagy szűz lépekkel kell megtűzdelni a fias lépeket.
A virágporosakat záró lépnek, de mindenképpen az utolsó fias után kell tenni, mert az anya nem tud tőle petézni.
A sok virágpor nem gond, ínséges időszakban el fog fogyni, de most gátat szab a fiasítás kiterjedésének.
A "sörétes" virágporos keret nem jelent problémát.
Azt simán felhasználják a dajkaméhek.
A táblás virágporos keret viszont komoly fék lehet.
Ezeket ki kell venni a fészekből.
Van amikor a jóból is megárt a sok?
Üdv:
Nagyernyei Attila

« Válasz #1041 Dátum: 2016. Június 01. 11:20 »
Köszönöm Attila! Tegnap így csináltam, csak a virágpor miatt sörétes keretekkel kapcsolatban voltam tanácstalan. Feltűnően vadak lettek ámoron a családok, de az anyák is beindultak. Ma vagyok 5. napja rajta.

« Válasz #1042 Dátum: 2016. Június 01. 11:38 »
Ahogy Attila is írta, kiteszem őket a fészek mellé, esetleg egy szűzlépet is betűzök a virágporos keret és a fias keretek közé. A fészekbe pótlom a kivett keretet egy zsemleszínű kiépített kerettel, amit szinte másnapra tele is petéz az anya, valamint a feles virágporos-fias kereteket teszem a fészek szélére.
Így az anya is gond nélkül tud tovább dolgozni, illetve a virágpor is közel van a méheknek.
NB15ösökben dolgozom, jelenleg ahogy kinéz a kaptár balról jobbra:
- 1 esetleg 2 teli virágporos keret, majd egy szűzlép, utána a fészek, széleken a félig virágporos-fias keretekkel, majd újabb virágporos keret aztán a méztéri keretek.

« Válasz #1043 Dátum: 2016. Június 01. 11:43 »
nomader, neked is köszönöm a választ!

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1044 Dátum: 2016. Június 03. 09:33 »
Twtves növényvédőszeres júniusra számítok. Ahol nem permeteznek lesz teűméz.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1045 Dátum: 2016. Június 04. 21:28 »
QUQURIQ !!!

Figyelem! Aki ismeri a Bálványfát, és van a méhészete közelében sok, az idén talán még pergetni is lehet tőle.
Szerintem a legfinomabb méze van. Illatos muskotályos ízű, a legfinomabb mézes pálinkát ebből lehet csinálni!!! :-[ :o ;D
Most nem virágzott bele az akácba, és már elvirágzik a vaddohányig.
Más években, az időjárástól függ, hogy melyikbe virágzik bele.

Kiskakas

« Válasz #1046 Dátum: 2016. Június 07. 16:03 »
Ma elkészítettem a vaddohányra a helyet. Néhány virág már kinyílt, de a legtöbb piros bimbós. A kinyílt virágokon láttam méheket, de még csak ,,szaladgálnak" rajtuk. Az én véleményem az, hogy legalább 20%-os nyílottság alatt nem szabad vándorolni rá.

« Válasz #1047 Dátum: 2016. Június 07. 17:57 »
Szép napot mindenkinek,

Volna egy kérdésem,itt virágzik tőlem 3,3km re egy csodálatos mustár tábla. kb. 50ha. Kivihetnem a méheimet direktbe a tábla szélére ?????Kicsit közel van . Nem járnának haza? Vagy előbb el kellene vinni őket hamarább messzebbre és úgy a mustárra???Vagy olvastam itt ,hogy papírt szegezni a kijáróra és úgy újra tájolnának mikor kirágják.

Köszi előre is a jó tanácsokat.

« Válasz #1048 Dátum: 2016. Június 07. 20:44 »
Keress egy távolabbi mustár táblát. Az mese hogy 3 nap alatt elfelejtik a méhek a régi helyüket. Az enyémekből anno még 2 hét elteltével is visszajött egy jó erős rajravaló a régi helyükre. Pedig akkoriban kezdőként kb tizennéhány család képezte az állományom.

« Válasz #1049 Dátum: 2016. Június 07. 21:47 »
Endi33!
Az is megoldás lehet, hogy egy gyengébb családodat ott hagyod, ahonnan elvándorolsz.
Az esetleges hazatérőket ez begyűjti, és a plusz nép még jól is jön neki.
Ettől függetlenül a kijáróra rajzszögezett újságpapírral sokat segítesz.
Határozottan kevesebb fog visszarepülni az eredeti helyükre.
Nagyernyei Attila