Ünnepek – események - évfordulók

• 179 válasz
  • 120385 megtekintés
*

kiskakas

• 3249
Re:Ünnepek – események - évfordulók
« Válasz #105 Dátum: 2016. Március 10. 20:46 »
QUQURIQ !!!

Minap, a gazdámnak jeleztem, hogy a baromfi udvarommal ünnepre készülünk...
Arra kértem, hogy az óljainkat meszelje ki szép fehérre!
Az ünnepnap Április 2. az OMME második születés napja!
Végre megszabadulhatunk a hazug zsarnokságtól, az antidemokratikus egységfronttól...
Végre, az OMME felet kisüt a nap, csicseregnek majd a madarak, a méheink meg vegyszermentes virágokat látogathatnak!
A szó az szó marad, nem dajkamese...

A pesztrálkodó Kiskakas!

*

zümi

• 1382
« Válasz #106 Dátum: 2016. Március 28. 18:34 »
Az illatos rózsavíztôl megnônek a lányok,
Zsebemben is elférnek a piros tojások.
Üdvözlöm e szent ünnepet, a ház minden lakóit,
Kívánom, hogy töltsék vígan ennek minden óráit.
Vagyon itt egy szép virágszál, aki, tudom, öntözést vár,
Mert víz nelkül minden plánta, úgy gondolom, elszáradna!
De hogy ô soká viruljon, szép orcája is piruljon,
Megöntözöm piros vízzel, fogadja el jószívvel!
Hasad a szép hajnal, mutatja sugarát,
Szép szívvel es szájjal dicsérjük az Atyát.
Az Atyaistennek imádandó fiát,
Hogy el ne hagyta érni húsvét másodnapját.
Én is, íme, boldog örömet hirdetek,
Hogy feltámadt Krisztus, azon örvendjetek!
Feltámadt a Jézus, legyôzte a halált,
Ezáltal az élet diadalmat talált.
De hogy minek jöttem én, azt is megmondom:
Öntözködni jöttem, a szót nem cifrázom.
Engem öntözködô ápolónak hívnak,
Vizembôl a lánykák friss életet szívnak.
Adja ki a lányát, kérem szeretettel,
Hadd öntsem meg a kezét rózsavizemmel!
Ma van húsvét napja, második hajnala,
Melyben szokott járni az ifjak tábora.
Serkenj fel ágyadbol, cifra nyoszolyádból
Add ki hímesedet arany kosaradból.
Add ki most szaporán, ne késsünk sokáig,
Hogy a mi seregünk mehessen tovább is.
Hogyha belôle bár kettôt-kettôt kapunk,
Finom rózsavízzel szépen meglocsolunk!
Kinyílt az ibolya húsvét hajnalára,
Csepegjél, rózsavíz erre a kislányra.
Rózsavíztôl, majd meglátod, szép es ügyes leszel,
Ugye, kislány, a zsebembe piros tojást teszel?
E háznak kertjében van egy rózsatő
Azt gondozza, azt öntözi a Jó Teremtő
Vizet öntök a fejére
Szálljon áldás a kezére
Az Istentől kérem
Piros tojás a bérem
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #107 Dátum: 2016. Március 30. 09:20 »
Bár már húsvét után vagyunk,de még mindig aktuális...
http://epa.oszk.hu/00000/00022/00195/06090.htm
„Ha meg tudjuk változtatni önmagunkat,
a tendenciák is megváltoznak a világban.
Ahogy az ember megváltoztatja a saját természetét,
úgy fog irányába megváltozni a világ hozzáállása.
Nem szabad arra várnunk, hogy lássuk, mások mit tesznek.”

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #109 Dátum: 2016. Április 12. 21:03 »
Április 22-én lesz a Föld Napja, ami sok éven keresztül a legnagyobb és nemzetközileg legelismertebb környezet és természetvédelmi ünnep. Áder János magyar államfő letette a voksát a természet és környezetvédelem mellett.

A Föld Napján, április 22-én látogatást szeretnénk tenni Áder Jánosnál Budapesten a Várban a Sándor Palotában és mi méhészek kérni szeretnénk, hogy legyen a megporzó rovarok, elsősorban a mézelő méhek védnöke.

Kérem, hogy aki csatlakozni szeretne a kezdeményezésünkhöz, az jelentkezzen nálam.

Ezt a levelet kapta ma Áder János köztársasági elnök úr:

Idézet
Tisztelt Áder János!
Tisztelt Elnök Úr!

2016 április 22-én a Föld napján néhány méhésztársammal együtt látogatást szeretnénk Önnél tenni és kérni szeretnénk, hogy a méhek védnökségét vállalja fel.

A méhek nemcsak a természet szépségét és gyógyító erejét hordozzák magukban, nemcsak gazdasági hasznot termelnek a megporzásukkal és szorgos gyüjtő hajlamukkal, hanem az egyik legérzékenyebb környezetvédelmi indikátorai a természetnek. A méhekkel szembeni kíméletes bánásmód egyben önmagunkkal szembeni felelősségteljes gondolkodás fokmérője is.

A méhek Kárpátmedence őshonos állatai és gazdasági hasznuk, természeti értékük nemcsak a történelmi, hanem a mai Magyarországnak is felbecsülhetetlen érték. Meg kell óvnunk őket a Kárpát medence és a magyar nemzet jövője érdekében.

A Magyarországon tenyésztett 1 millió méhcsalád 18 000 család számára jelent fő vagy kiegészítő jövedelmet. Évente mintegy 2 millió hektáron termesztenek a magyar gazdák olyan növényeket, ahol az egyetlen "kicserélhetetlen technológiai elem" a virágot megporzó méh.

Ugyanakkor felhívjuk az Elnök Úr figyelmét, hogy nemcsak Nyugat-Európában, hanem Magyarországon is veszélyben vannak a méhek és csak megkülönböztetett figyelemmel, védökséggel lehet megőrizni őket a jövőnknek.

Tisztelettel

Csuja László
elnök
Gödöllői Méhészegyesület
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #110 Dátum: 2016. Április 12. 21:29 »
Erről jut eszembe, hogy amit Celjében Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára és a Szlovén Méhészeti Szövetség kezdeményezett, az Egyesült Nemzetek Szervezete felé, hogy május 20-át nyilvánítsák a Méhek Világnapjává, történt valami konkrét döntés?

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #111 Dátum: 2016. Április 12. 21:51 »
QUQURIQ !!!

Nagy Istvánnak nyilván nem jutott eszébe, hogy Magyarországon  már nagyon régóta április 30 a méhek napja!
Ezt az időpontot kellene javasolnia!

Kiskakas, baldavári László

« Válasz #112 Dátum: 2016. Április 13. 08:30 »
Hát,lehet hogy nagyobb segítség lenne a méheknek és a többi megporzó rovarnak,ha mindenki elültetne mondjuk 2 db fát a jeles nap alkalmából....de nem akarok belevauzni a nagyok dolgába... ;)

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #113 Dátum: 2016. Április 13. 09:14 »
Jó az ötlet szervezd meg. Senki nem fog ebben akadályozni. Az egyesületi élet így működik. Közös érdekeinkért önkéntes tevékenységek sorozatából áll össze. Én a hétvégén ültettem el 5 evódia fácskát.

Nekem a védnökség jutott eszembe és azt meg is szervezem. Remélem, hogy sikerül.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #114 Dátum: 2016. Április 13. 11:36 »
Én konkrétan nem szervezett ültetésre gondoltam,a közterületeken nálunk a Duna Kör ültetget a babáknak. Hanem,hogy mindenki szerez 2 db csemetét és elülteti a saját területén.(Kínálgattuk már párszor ingyen a facsemetéket a kollégáknak,idén sikerült elsózni 2 db-ot.) ;) (Idén ketten: 200 hárs,2 szelídgesztenye,3 barkafűz,4 szomorúfűz,meg még kb.10 egyéb gyümölcsfa) a napokban még kiültetem a csörgőfa magoncaimat is.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #115 Dátum: 2016. Április 13. 15:11 »
Méhlegelő bővítési programot, mozgalmat az OMME új vezetése szeretne indítani. A közmunkaprogram sokezer, sőt lehet, hogy többszázezer jó méhlegelőt pusztított(fasorok, árkok, nem használt közterületeken, szántó és erdőszéleken szüntek meg a köztes legelőink) el az elmúlt néhány évben. Tehát a gondolatod nagyon reális. Vannak tömeges legelőink, repce, akác, vaddohány, hárs, napraforgó, de nincsenek köztes legelőink, pl. lucerna és más virágos takarmánynövények, kaszálók, legelők, a tarlóhántás pusztítja a talajt, de pusztítja a méhlegelőt is.

De visszatérek az Áder János felkérésére. Szerintem az államfő kiállása mellettünk segít természetvédelemnek, segít a fentartható jövő kialakításában, segít a méheknek is és nem utolsó sorban nekünk méhészeknek is.

Ezt egy ellenpontnak szántam a Növényvédelmi Bizottság ülésének, ahol pontosan ugyanezen a napon és lehet, hogy pontosan ugyanebben az órákban a fentarthatatlan technológiák további éltetésére törekszenek a vegyszerlobbi emberei és a szokásos állami farizeusok.
« Utoljára szerkesztve: 2016. Április 13. 15:50 írta Geddekas »

« Válasz #116 Dátum: 2016. Április 14. 09:01 »
Méhlegelő kapcsán...

Innen:
http://nak.hu/kiadvanyok/kiadvanyok/133-videkfejlesztesi-program-kezikonyv-1/file
Ezeket:
- Élőhelyfejlesztési célú nem termelő beruházások (4.4.1.)
- Agrár-erdészeti rendszerek létrehozása (8.2.1.)
Majd itt látni, ha megjelentek:
https://www.palyazat.gov.hu/doc/4523

Már meg kellett  volna ezeknek is jelennie, de késik mindennel a Miniszterelnökség. Lásd még: január korm. határozat csatolva.

Csak, h ne legyen a duma, h ezen a fórumon nem jelennek meg a pályázatos dolgok.  ;)
« Utoljára szerkesztve: 2016. Április 14. 14:07 írta Mici, a mackó-újratöltve »

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #117 Dátum: 2016. Április 19. 14:14 »
Áder János Köztársasági Elnök Úr és a Köztársasági Elnöki Hivatal környezetvédelmi igazgatója is külföldön tartózkodik április 22-én a Föld Napján, de a kezdeményezés nem halt meg, ugyanis fogok találkozni a környezetvédelmi igazgatóval később és pontosítjuk a kérésünket. Megtárgyaljuk, hogy a köztársasági elnök miben tudja segíteni törekvéseinket.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #118 Dátum: 2016. Április 22. 11:45 »
Ma van a Növényvédelmi Bizottság ülése. Megkaptam a hírt, hogy ott van Tóth Péter, de bent van Bross Péter is. Mind a három téma fontos számunkra, ami napirendre kerül. Neonikotinoidok használata is napirenden lesz. Nyílván a vegyszerlobbi érdeke a korlátozás megszüntetése.

« Válasz #119 Dátum: 2016. Április 22. 21:20 »
Lehet már tudni valami infót arról, hogy mi volt az ülésen?