Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak

• 3173 válasz
  • 1209599 megtekintés
Re:Mézmarketing / Mézárak
« Válasz #210 Dátum: 2015. Június 16. 09:53 »
Általában nem vagyok híve a kényszerből történő tömörüléseknek és érdekképviseleteknek! Így az OMME tagságot is kerültem csaknem egy évtizeden át! ( a kötelező kamarai tagság sem lelkesít). De azt azért feltétlenül le kell írnom, hogy nagyra tartom az OMME azon fáradozásait, hogy a nagy mézhamisító cégeket megregulázza! Nem emlékszem pontosan. De talán 2007 környékén történt, hogy mézmintákat küldtek egy független laborba! Nagy tömegű mézmintát! Az eredményeket pedig a napilapok leközölték! Ha jól emlékszem azóta szárnyal a méz ár! Addig soha nem értettem, hogyan tudja a TESCO 700 ftért adni az akácmézet éveken keresztül! 700-as kisker árnál pedig a felvásárlási árak is 450-600 ft között szambáztak! Aztán jött az ellenőrzési hullám, amit az OMME szervezett és fizetett, és sok minden kiderült (nagy mézforgalmazó és felvásárló cég több ezer tonnás izocukor készlete stb) És azóta szárnyal a magyar akácméz ára! Igaz, ma már talán a Tescós akácméz is minőség! Igaz meg is kell fizetni! De végül is ez lenne az OMME feladata! Ezért van! Akkor én is beléptem, és azóta is tag vagyok!

« Válasz #211 Dátum: 2015. Június 22. 11:25 »
Jaj már megint ennyire mellé nyúltak az OMME-ban!
Az OMME honlapján még ma is olvashatjátok az örvendetes hírt, most ebből idézek:
" Élelmiszerek kötelező megjelölésének kiterjesztése ......
...Várható hatás:
– Rövid távon várható, hogy a bizonytalan eredetű mézek kereskedelme visszaszorul.

- A fogyasztók jobb minőségű terméket kaphatnak illetve lehetőségük lesz választani a különböző minőségű termékek közül.

- Az élelmiszerek biztonságát ellenőrző hatóság hatékonyabban tud fellépni a tisztességtelen kereskedőkkel szemben.

-A hazai méz felértékelődik, a hazai termelők jövője stabilizálódik."
És mit írtam én a 203-as hozzászólásomban?
Ezt:
"Ez addig marad így, amíg nem rohanjátok le tömegével a kereskedőket, és nem lesz olyan kínálati piac, ami miatt leejtik az árat."
Na tessék!
Az OMME szakértői megint akkorát hibáztak mint a nagyágyú!
Előre ittak a medve bőrére!
A megállapodást szorgalmazni kell, de a ismét pancserok voltak.
Áremelkedést vártak és 1.500 Ft-ról 1.300-ra esett vissza az akácméz felvásárlási ára, a virágmézé pedig folyamatosan csökken, most 820 Ft körül tart.
Természetesen erről nem az OMME tehet, de ennyire nem lehettek naivak,hogy majd ők mint igazi érdekképviselők megmondják a frankót, aztán már emelkedik is a méz felvásárlási ára.
Sajnálom őket, hogy ílyen gáz dolgokat még le is írnak.
A piac törvényszerűségeit az OMME nem tudja befolyásolni, mert szanaszét van a méhésztársadalom.
Ha mindenki ráírná a kertkapu csengőjére, hogy kereskedő addig ne nyomd meg amíg nem lesz az ár 1.800 Ft, akkor annyi lesz az ár.
Amíg folyamatosan kínálják a  méhészek a Hungarikumot, addig itt "Hungari cumi" lesz nekünk.
Ma is kaptam egy telefont, hogy próbáljam eladni a termését a méhésznek, mert kőművesek vannak náluk, és már csak 1.300 Ft az ár.
Csak így tovább!
Ebből lesz az 1.200 meg még lejjebb.
Én mindenkinek megértem a kínját, baját, de ebbe sajnos egyesével nem tudunk beavatkozni.
Egyszer adott volt egy helyzet, azt megfúrták, mert állítólag egy kereskedő akarta kisajátítani a piacot.
Ez a hír elterjedt, meg a méhész bizalmatlan, így hát annyi az ár amennyiért odaadjuk.
Ha valakinek jó az 1.300 adja oda.
Engem nem érint, továbbra is 2.500 Ft-ért adom, és viszik.
Ja azért én is kaptam mostanában néhány pofont, hogy milyen drága vagyok, mert máshol 1.800 Ft.
Vegye meg ott a kedves vevő, én lejjebb nem adom, ezzel a méhek és saját munkámat is megtisztelem.
Nagyernyei Attila

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #212 Dátum: 2015. Június 25. 19:54 »
QUQURIQ !!!

Jó az OMME szakmai vezetése!

Kiskakas!

*

zümi

• 1382
« Válasz #213 Dátum: 2015. Június 28. 13:27 »
Folyamatosan esik a méz ára! Vannak  felvásárlók, akik pillanatnyilag nem vesznek át mézet ::)
Szerintem ősznél előbb, nem várható áremelkedés. Pedig nagyon szép sűrű akácmézünk termett idén :)
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

Nb18

• 797
« Válasz #214 Dátum: 2015. Június 28. 13:47 »
Zümi!

Nagyon jól tudod, hogy ehhez a méz minőségének semmi köze. Tesztelik a kereskedők a méhészeket... Hátha megijednek a folyamatosan zuhanó ártól és leadják. Aki teheti, ne adja oda ezen a nyomott áron. Fog ez még feljebb menni, mert azért az országos átlag nem lett olyan magas, hogy túlkínálat legyen a piacon...

Nb18

« Válasz #215 Dátum: 2015. Június 28. 22:28 »
Sziasztok!
Vannak olyan méhészek akik nem közösségi emberek, kicsi zsugorik, olyan maguknak valók.
Gondolom ezzel nem mondtam semmi újat.
Mire is gondolok?
A halasztott fizetésre.
Akik így adják oda a mézüket, gyakorlatilag hitelt adnak a kereskedőnek, blokkolják az árat.
És ez egyre nagyobb tendencia.
Januári kifizetéssel 1.450-es "üzletet" kötöttek.
Ez már előre is vetíti, hogy semmi jóra ne számítsatok!
Tehát ez nem egy méhéhészközösség, mert teljesen szabályozatlan a piac, mindenki magának kavar.
Egy kicsit magunk között kéne rendet rakni, aztán szidhatjuk a kereskedőket.
Ők csak élnek a lehetőséggel, mi pedig megérdemeljük a sorsunkat.
Ha kiközösítenénk ezeket a méhészeket, valamint a csaló, mézhamisítókat, tisztulna a mézpiac.
Ma az egyik vevőm újságolta, hogy a szomszédja tavaly 2000-ért adta az akácot, most meg1.700-ért.
Azt kérdezte ilyen jó évünk lett.
Mondom nem, csak a kollegina (mert hölgy volt)rossz gyógyszerét vette be.
A fogamzás gátló helyett a fogalmazás gátlót.
Nagyernyei Attila

« Válasz #216 Dátum: 2015. Június 29. 07:02 »
A kereskedő "ingyen" szeretné a mézünket, mi pedig "arany áron" akarnánk adni... Nincs ebben semmi meglepő. A kettő között lenne az optimális ár. Én sem halasztott fizetéssel, sem utólagos utalással nem adok el mézet. Csak akkor megy ki a méz az udvarból ha ki van fizetve.

« Válasz #217 Dátum: 2015. Június 30. 11:26 »
Egyet értek veled Belphegor!
Az ilyen "jó kis üzletnek" egyébként is óriási a kockázata.
Ha nem fizetnek azonnal, mi van akkor ha valami baleset történik útközben, és megsemmisül a szállítmány?
Azon kívül, hogy sajnálkozásunkat fejezzük ki, buktuk a méz árát?
A halasztott fizetésnél nem árt egy szerződés, de az is csak akkor él, ha mindkét fél betartja.
Általában úgy állapodnak meg, hogy egy fix (a jelenleginél magasabb) összeget állapítanak meg, vagy az akkori felvásárlási árat, ha az magasabb a megállapodáskor kikalkuláltnál.
Ez így szép, és talán rendben is lenne.
Lenne, ha mindenki korrekt lenne.
Előző hozzászólásom óta aztán többen felhívtak, hogy ez egy szép rózsaszín álom.
Volt olyan kereskedő, aki a megállapodott határidő előtt (december1.) november 28-án kifizette ugyan a méhészeket, de az alapárral!!!!!!!!!
December 1-e után pedig természetesen emelkedett az ár!
A méhészek így május végétől, november 28-ig egy kamatmentes kölcsönt adtak az inkorrekt kereskedőnek.
Mi a végkövetkeztetés?
A halasztott fizetés blokkolja a felvásárlási árakat, a kereskedőt nem kényszeríti vételre (mert ez a méhész részéről tett felajánlás), a többi méhész érdekét sérti, és baromi rizikós.
Nálam az a szokás, hogy mielőtt megnyomják a csengőt, megmutatják a lóvét.
Csak ezután jöhetnek be.
A mai világ nem a bizalomról szól.
Én készakarva nem írtam le egy kereskedőnek sem a nevét, mert nagy részük évtizedek óta a méhészek partnerei, semmi probléma a készpénzes (azonnali átutalásos)kifizetésekkel nem volt, az ár meg annyi amennyiért odaadjátok.
Sokszor hallani a következőt:
"Leadtam, mert kellett a pénz, és nem adott többet érte."
Egyesével mindig így fogunk járni!
Itt kéne valami összefogás, halkan mondom, esetleg az OMME is tehetne ezért.
Mondjuk én nem bízok ebben a jelenlegi szájharmonikás társaságban.
A halasztott, vagy csúsztatott dolog viszont több szempontból nem ajánlom, de ezt a fentiekben leírtam.
Nagyernyei Attila

« Válasz #218 Dátum: 2015. Július 13. 22:34 »
A virágméz(napraforgó méz) ára mától 750 Ft!
Alakul ez.
Nagyernyei Attila

« Válasz #219 Dátum: 2015. Július 13. 23:54 »
Aranyoséknál 15-07-13

Repceméz 800 ft

Akácméz  1300-1400ft /minőségtől függően./

Dohányméz ,  1100

Vegyesméz       800 ft

« Válasz #220 Dátum: 2015. Július 14. 11:50 »
Igen, kerekes.batya!
Módosítom a bejegyzésem.
Van már olyan kereskedő, aki csak 750-et ad a virágmézért.
Ma hívott egy felvásárló, hogy éppen most szállít, és 800 Ft-ért vitte el a méhészektől a repce, illetve a korán kipergetett napraforgó mézet.
Az ár eddig és ezek után is annyi lesz, amennyiért odaadjuk a mézünket, mert a piac gyakorlatilag szabályozatlan, évtizedek óta csak "úszunk az árral".
A véleményemet erről ismeritek, de nézzétek meg a Méhészetben a mézpiaci értékelést.
Gyakorlatilag nálunk ma legalacsonyabb az ár a környező országokhoz képest.
Nagyernyei Attila

« Válasz #221 Dátum: 2015. Július 24. 22:57 »
Kellemes estét kívánok!
Aki a héten pergette a napraforgót, azok előtt meghajolok.
A méhészkedés kemény oldala jutott nekik.
Hőség, kutatás, fájdalmas szúrások.
Ha kiüvegezve adjátok el a mézet, mindig gondoljatok arra, hogy ez a megpróbáltatás is benne van az árban.
Ha jótékonykodni akartok (mert a kisnyugdíjasnak drága) adjátok neki ajándékba.
Ha a jó minőségű mézetekért pénzt kértek, ne remegjetek kimondani a virágmézért 1.500 Ft-ot kérek.
Hallottam, hogy vannak 1.100 és 1.200 Ft-os konkurens méhészek is.
Na ezektől jobban felforr az agyvizem mint a 39.6 fokos tegnapi csúcstól.
Ja az akácot megint 1.800-ért adják mert állítólag sok lett.
Ahhoz képest, hogy tavaly év végén 2.100 is volt hordóban!
Én 2.000-ért adtam el.
Mi változott?
Ezt teszi a hőség.
Saját termékét leárazza a méhész.
Ha leszámítjuk az üveget, címkét, tetőt és esetleg a szállítást, és mi több adunk is egy nyugtát, lehet nem is rossz a 1.400 Ft-os felvásárlási ár, és akkor nem csináltunk semmit.
Nagyernyei Attila

*

atya

• 1043
« Válasz #222 Dátum: 2015. Július 25. 07:41 »
Bárki bármit mond, én szerintem az akácmázméz hordós ára, a tavalyi árát figyelembe véve, minimum 1500.-Ft -ról kellett volna indítani.(Most már azt is láthatjuk, hogy országosan nem is lett belőle olyan nagyon sok, és azt is tudjuk, hogy nagyon magas egyes ország részek közti különbség.)
Ha tavaly  év végén 2.100 is volt hordóban, vajon miért nem akkor adta le mindenki amikor a legmagasabb árat ajánlotta a kereskedő?? Egy biztos, csak az tud kitartani a méze mellett, akinek nincsenek likviditási problémáik. De SAJNOS nem mindenki tud kitartani, és ez lehet nem az Ő "hülyesége".
Talán még akkor sem tud kitartani, méze olcsó eladása mellett amikor a NAK 2015 májusi számában az OMME elnöke a következőket nyilatkozta
Idézet
Az évek óta csökkenő készletek miatt jelentős áremelkedés következett be, ami pedig valamelyest kompenzálta a termelőknél a mennyiségi kiesést. Három éve 800.-Ft körüli összeget fizettek a méhészeknek az akácméz kilójáért, tavaly pedig már kétezer forint közelébe emelkedett ez az összeg. A földművelésügyi tálca, is igyekezett a gazdák segítségére sietni -tette hozzá megkeresésünkre Mészáros László. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke emlékeztetett arra, hogy működik a nemzeti méhészeti program, amelynek révén a gazdálkodók évi 1.4 milliárd forinthoz juthatnak, s emellett a Földművelésügyi Minisztérium a de minimis rendeletben külön támogatási lehetőséget biztosított a méhészeti járművek beszerzésére. Mindezzel -tette hozzá- a termelők azért elegendő kompenzációhoz juthattak ahhoz, hogy a mennyiségi kiesést átvészeljék. A szervezet adatai szerint tavaly 17 ezer tonna méz termett Magyarországon.
És az OMME jelenlegi vezetése szerint, csak az ifjú gazdákat sújtotta az "IVETT" nevű ciklon ami az akác virágzás idején tombolt , mert csak az Ő termelés kiesésüket ismerték el. A többi meg elégedjen meg a gyógyszer - cukor támogatással, ami jár neki ha kéri, ( 5 EURÓ / méhcsalád) meg ami még esetleg jutott neki,ha nem fogyott ki a keretösszeg.
Rendesen ki vagyunk segítve!!!
Viszont az OMME honlapján kérnek ötleteket tőlünk, a nemzeti program megújításához.
HAJRÁ!!
« Utoljára szerkesztve: 2015. Július 25. 07:45 írta atya »
A sikerhez csak annyi kell, hogy képes legyél az életed a magad módján élni.

« Válasz #223 Dátum: 2015. Augusztus 02. 21:58 »
Sziasztok!
Tegnap Jászberénybe egy kereskedő, Fazekas Gyula tartotta a frontot a kereskedői oldal részéről.
Az OMME folyton azt kürtöli, hogy a kereskedőkkel felhőtlen az egyesület kapcsolata.
Így el is hiszem, ha a meghívás ellenére egyetlen kereskedő vállalja a nyilvános fórumot a méhészekkel.
A többiek, hogy miért nem vettek részt, találgatni sem akarom.
Fazekas elmondta, hogy idén jó évük van a méhészeknek, és a méz világpiaci ára is folyton csökken, így Magyarországon sem várható áremelkedés, inkább csökkenés.
Az OMME fizetett áll érdekvédője, rögtön cáfolta is a jó termést elkönyvelő hírt, de az ő szájából inkább egy kampányfogásnak tudható be.
Azt nem tudom, hogy ezelőtt 10 évvel amíg nem kaptak fizetést hol voltak ezek a bokorból előugrott "érdekvédők", mert méhészeti rendezvényeken, Fekete Józsin kívül senkit nem láttam azelőtt.

Nagyernyei Attila

*

robi 75

• 1022
« Válasz #224 Dátum: 2015. Augusztus 02. 22:28 »
 :o Szóval ne számítson a paraszt mézár emelkedésre?
Üdv:robi