Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak

• 3170 válasz
  • 1180672 megtekintés
Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #1980 Dátum: 2018. Június 01. 07:25 »
Ezen cikk alapján szinte csak magyarázkodás, hogy honnan van a 10-12.000 tonnás adat.
Pedig ezt ebben a pillanatban olvastam a neten, de örvendek, hogy jól saccoltam!
http://magyarmezogazdasag.hu/2018/05/30/utolso-pillanatban-menekult-meg-az-akacszezon
Nagyernyei Attila

« Válasz #1981 Dátum: 2018. Június 01. 07:30 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. November 30. 19:28 írta kivancsi111 »

« Válasz #1982 Dátum: 2018. Június 01. 07:38 »
Semmi más reakciót nem vártam.

Nagyernyei Attila

*

wr

• 1030
« Válasz #1983 Dátum: 2018. Június 01. 08:10 »
Ugye wr, Te nem veszed be, hogy itt 12 000 tonna akácméz termett? Talán ha 700 000 család termelt. Tudod kik termeltek 15kg/ cs felett? Akiknek voltak családjai  ;), vagy kifogtak valahol egy második akácnak nevezett 1-2 napot. Sokan még a 10 kilót sem érték el, és csak most tudnak szaporítani (vissza a veszteséget, nem ám az eladottakat  ;D), mert nem volt honnét elvenni. Meg kell kérdezni az anyanevelőket, mekkora a kereslet méhanyára, bölcsőre. Egyébként is nagyon kicsi a rajzási kedv, de amikor pótbölcsőkkel csinálnak, vagy egyszerűen félre raknak fiast, majd nevel magának  :o :-X :-[ módszerrel ...besz@rás. Nálam szerencsémre sok a váltás, és mint írtam, ezt ki is tudom használni.
Na és már pénz sem volt méhekre tavasszal. Sokan adták el a nyomorék családjaikat is ( és volt rá kereslet :o), mert kellett a  pénz, nem ám azért mert nem tudták hova rakni a szaporulatot. Láttam olyan állományt, ahol nem is kenték össze a pergetőt. Ekkora csend rég nem volt akácpergetés után.
Most sem azért adják oda ennyiért az akácmézet, mert jó árnak gondolják, hanem mert a pancstól ilyenkor szoktak megszabadulni "hama gyorsan", illetve kell a lé. Na majd meglátjuk januárban! ;)
Az elnök meg azt nyilatkozza, amit Klubvezetőtől hall, vagy fordítva? ;D
Nincs rálátásom a dolog egészére, azt látom csak ami körülöttem van. Ez elég nagyot szór, mert van olyan is hogy 52 családtól 9 hordó (ez szinte tökéletes állomány volt), meg olyan is hogy 100 családtól 4 hordó. És utóbbiból van több, tehát a többségnek nem éppen alakult jól az idei szezon. Aztán olyan is akad akinél még megvan az előző évi termés fele, és azzal javítja az idei átlagát.  :D Nem is értem.  ::) Tudom, nem egy kategória, de az almát sem a következő évben adja el az ember hanem frissen. Nálam a tavalyi méz az már nem méz, azt abban az évben kell eladni (és elfogyasztani) amikor termett.
A rajzási kedv soha ilyen alacsony nem volt, sajnos én is bajban vagyok mert anyákat kellene cserélnem és nincs mire. Nevelő azt mondja tud majd adni néhány darabot... Tegnap találtam 2 olyan családot aminél a bőség hiányának ellenére petés bölcsők vannak. De mikor lesz abból petéző anya? Az igazán jó anyák azok lesznek amelyek a repce végén kelnek és az akác alatt párzanak. Az ilyen ha nincs lezárva a következő évben, másfél H fiókot táblásan telerak.

« Válasz #1984 Dátum: 2018. Június 01. 08:45 »
"Ezen cikk alapján szinte csak magyarázkodás, hogy honnan van a 10-12.000 tonnás adat.
Pedig ezt ebben a pillanatban olvastam a neten, de örvendek, hogy jól saccoltam!"
Ez sajnos teljesen kamu / téves információ, szándékos félrevezetésre okot adó adat. 25-30 méhésszel a kapcsolatot tartva országosan, köztük több mint a fele méhegészségügyis, Békéscsabától, Nyíregyházán át, Sopronig tartalmaz a minta. A közölt mennyiségnek maximum a 60-70% lehet.
SzJ.

« Válasz #1985 Dátum: 2018. Június 01. 08:57 »
FÉL TERMÉS , FÉL ÁRON !!!!!!!! TEGNAP MÉG ÜRES KAPTÁRAK MÁSNAPRA TELE LETTEK , CSODA TÖRTÉNT MEGINT !!!!!!!!!!!
« Utoljára szerkesztve: 2018. Június 01. 09:30 írta mézengúz »

« Válasz #1986 Dátum: 2018. Június 01. 14:58 »
111

*

wr

• 1030
« Válasz #1987 Dátum: 2018. Június 01. 18:58 »
Idézet
Majd akkor kell eladni, amikor ára lesz.
Főleg ha nem lesz. Volt aki így tervezett, aztán bukott 200Ft-ot kilónként mert nem felfele hanem lefele ment az ár. Éveken keresztül meg nem tudta tárolni. Meg mi van ha egyszer csak a kereskedő is azt fogja mondani mint a házi vevők, hogy neki idei méz kell? Esetleg megveszi a tavalyit nyomott áron? Mert a kereskedőre még rá lehet sózni, de ha ilyenkor azt mondanám a vevőimnek hogy tavalyit kapnak, akkor nem nyitnák rám többet az ajtót.
Idézet
Ezért szokták mondani: egy évi termés a bankban, egy a hordókban.
Nálam a termés onnantól igazán termés ha a számlán van. Addig semmi, mert nem adnak érte a boltban semmit. Csak pénzért adnak ezek a szemetek bármit.  :)

« Válasz #1988 Dátum: 2018. Június 01. 21:50 »
111

« Válasz #1989 Dátum: 2018. Június 02. 08:05 »
Azért csak óvatosan a mézminőségével kapcsolatban!i
wr méhésztárs ezt  nagyon rosszul tudja:
"Főleg ha nem lesz. Volt aki így tervezett, aztán bukott 200Ft-ot kilónként mert nem felfele hanem lefele ment az ár. "
És mi van ha felfelé megy az ár mint amikor 2.000 volt?
Több éves termésemet adtam le akkor!!!!!!!!!!!!!!
Ez egy minitőzsde, akkor bejött, de volt amikor én is rosszul időzítettem az eladást.
Aztán ezzel a beszólással is nagyon mellette van a valóságnak wr méhésztárs, de ez már a fenti megjegyzésemből is következik:
" Meg mi van ha egyszer csak a kereskedő is azt fogja mondani mint a házi vevők, hogy neki idei méz kell?"
A házi vevőnek sportszerűen meg kell mondani, hogy idei, vagy tavalyi méz.
A kereskedőnek meg minek kotyogni?
Ha te nem mondod meg, hogy melyik évjárat szerinted ezt honnan fogja tudni?
Megsúgom, sehonnan.
Még szaktanácsadóként jártam egy nagyon neves mézvizsgáló laborban.
Többen is, de ez világszínvonalú volt.
A HMF tartalom (esetleg) utalhat a méz "öregségére", de ha szabályosan van tárolva, nem tudják megállapítani az évjáratot.
Hacsak már addigra nem kristályosodott be, de 1-3 éves akácméznek nem illik, a virág meg úgyis hamarabb befog.
Senki nem fogja a tavalyit nyomott áron megvenni, mert nem is tudják, hogy tavalyi.
Ez az igazi hülyítés!
Nagy szerencsénk, hogy a méz nem romlandó.
Természetesen ez csak 1-2 évi tárolásra igaz, azon felül már más tényezők (íz, aroma) is csökken.
Anno sok méhész a napraforgó leadáskor mindig hozzátette, hogy ez nem virágméz, hanem napraforgó.
Ugyan ilyen kiakasztóak voltak mint wr méhésztárs.
Ha emlékeztek rá, a napraforgóért 50 Ft-al kevesebbet adtak!
Javasoltam a kollégáknak, hogy ne tegyék hozzá leadáskor, hogy ....ez napraforgó.
És mostanában van ilyen, hogy virág vagy napraforgó?
A repcével ugyan ezt játsszák.
Nem kell megmondani, hogy idei vagy tavalyi, úgyis megmintázzák.
Ha nekik megfelel a minősége, akkor meg minek kell kotyogni?
Hiába wr méhésztárssal nem vagyok egy "platformon".
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #1990 Dátum: 2018. Június 02. 09:41 »
I
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 17:29 írta oszkár »

*

wr

• 1030
« Válasz #1991 Dátum: 2018. Június 02. 10:30 »
Idézet
Ha te nem mondod meg, hogy melyik évjárat szerinted ezt honnan fogja tudni?
Megsúgom, sehonnan.
Még szaktanácsadóként jártam egy nagyon neves mézvizsgáló laborban.
Többen is, de ez világszínvonalú volt.
A HMF tartalom (esetleg) utalhat a méz "öregségére", de ha szabályosan van tárolva, nem tudják megállapítani az évjáratot.
Ismét meg kell kérdeznem. Ez most komoly?   :o Ez akkor valami sufnilabor lehetett, mert ekkora marhaságot rég hallottam.  :D Ha egy ilyen labor nem mondja meg hogy mikori a mézed, akkor az nem labor, az egy vicc. Mondjuk aki telerakja mindenfélével a mézét annak ez csak jó, mert ha ezt nem tudja megmondani akkor mást se....
Elárulom, ha beköti a szemedet valamelyik családtagod, és eléd tesz egy kanállal a tavalyiból meg az ideiből, már íz alapján is meg lehet mondani hogy melyik melyik. A méz mint minden más öregszik, és erre nem csak a HMF tartalma utal, hanem a változó íze és a színe is.
Ez megint egy olyan remek beszólásod volt, mint a 16,5-ös víztartalmú akác. Belenyomom a gyufaszálat a lefedett sejtbe, és már az is 18,5-ös. Ami alatta van fedetlen, az meg ugye csak hígítja. Szóval abból sehogy se lesz 16,5.

A méz ugyan nem romlandó, csak nekem megint előtűnt itt egy komoly paradoxon. Mindenféle szaksajtóból dől hogy a minőség így úgy, meg hogy a miénk minden országénál jobb, közben meg 2-3 éves terméseket adunk le exportra... Hogy is van ez akkor?
Mondok egy egyszerű példát, hogy érthető legyen miről beszélek. Van egy törzsvásárlóm, aki minden évben úgy 15-20 kg-ot visz tőlem. Ez azóta van, amióta egyszer megkóstolta az enyémet. Szó szerint ezt mondta: bárhol veszek akácmézet, üzletből, piacon, vagy bármelyik méhésztől, azok valahogy nem olyan ízűek mint a tiéd, pedig még drágábbak is.  :D

Elvárjuk hogy minél többet fizessenek a termékünkért, miközben szó szerint tojunk annak minőségére, mert bizony vannak akik eladják a 2-3 éves mézüket, azt, ami ott nyaralt és telet kint az udvaron, a hordókat sütötte a nap, meg befedte a hó. Láttam ilyet, nem egy helyen.
Én csak az az évi termésemet tudom fedett hűvös helyen eltárolni, és többet nem is szeretnék. Nem azért mert kell a pénz kenyérre, hanem hogy azt a minőségromlást a méz ne nálam szenvedje el, hanem valahol máshol. Ha elvitték és az ára a számlán van, onnantól már engem sem érdekel hogy mi történik vele.
Idézet
Hiába wr méhésztárssal nem vagyok egy "platformon".
Ebben viszont tökéletesen egyetértünk.  :)

« Válasz #1992 Dátum: 2018. Június 02. 18:41 »
Idézet
Ez megint egy olyan remek beszólásod volt, mint a 16,5-ös víztartalmú akác. Belenyomom a gyufaszálat a lefedett sejtbe, és már az is 18,5-ös.
Én a fedetlennél is mértem 16.5-et, a fedett meg még sűrűbb volt...Nem értem mi köze a gyufaszál témának a sűrűséghez...Mivel mérted?

« Válasz #1993 Dátum: 2018. Június 03. 07:31 »
Ne foglalkozz vele Szeremej!
Mivel megint ilyent állít:
" Ez akkor valami sufnilabor lehetett, mert ekkora marhaságot rég hallottam.  :D Ha egy ilyen labor nem mondja meg hogy mikori a mézed, akkor az nem labor, az egy vicc."
Természetesen nem fogom leírni a labor nevét, mert nem szeretném magam kellemetlen helyzetbe hozni, de ez a "sufnilabor" egyébként akkreditált, sőt amit itt mérnek minden országban elfogadják!
Na de menjünk tovább.
Mivel azt sem tudod egy labor milyen paramétereket mér, már megint olyan dologba kotyogtál bele amiről halvány lilád sincs.
Szerintem olyan képességekkel rendelkezel, hogy ezt valami látnokkal, jóssal közölnöd kéne.
Sosem jártál ott, nem ismered a műszerezettséget, nem tudod a paramétereket, de állítod, hogy ki tudják mutatni.
Az érzékszervi vizsgálatokról annyit, hogy amikor elénk tettek egy hamis és egy jó mézet a 11 tagból (akik között én is ott voltam) 8 a hamisat mondta eredetinek, pedig a szemünk be sem volt kötve.
Hiába wr méhésztárs már fényévnyivel a laborok előtt jár, nem kellenek ide drága vizsgálatok!
Volt olyan minta, amelyet nem kellett megkóstolni!
Amikor levettem az üveg tetejét, olyan erős aroma volt benne, hogy kijött a könnyem.
Ez még a Károlyi,Spanyol nyelvű Gimnáziumban volt egy OV-n.
A legnagyobb magyar mézhamisító terméke volt, aki azóta is a piacon van.
Ő nyilatkozta, hogy nem termeli a mézet, hanem előállítja.
Egy kicsit jobban meglöttyintette az íz-aroma adalékot amikor előállította a végterméket.
Wr méhésztársban van valami olyan ellenszenv irántam amit le kéne vetkőznie, mert a sorozatos szakmaiatlan benyögései ártanak a színvonalnak.
Javaslatom az, hogy menj el valamelyik magyar "sufni laborba" és akkor nem állítasz ilyen blődségeket.
Vannak a laborvezetők között olyan szakemberek akik éppen 40 éve vizsgálják a magyar mézek minőségét, és ha ők kiadnak egy véleményt, azt tényként kell elfogadni.
A gyufaszálas módszered meg világszínvonalú.
Szerintem ezzel kezd a laborban, hogy mit találtál ki.

Nagyernyei Attila

*

wr

• 1030
« Válasz #1994 Dátum: 2018. Június 03. 09:39 »
Idézet
Én a fedetlennél is mértem 16.5-et, a fedett meg még sűrűbb volt
Aha, sőt nem is volt víz abban a mézben.  ;D Ilyet kizárólag úgy mérhettél, hogy vagy rossz szemüveget vettél fel, vagy nem jó a műszer.
Idézet
Nem értem mi köze a gyufaszál témának a sűrűséghez.
Csodálkoztam is volna ha értenéd. Hát csak annyi köze van hozzá, hogy a kéznél levő eszközök közül a gyufaszál a leginkább alkalmas arra, hogy átszúrjak vele egy fedett sejtet és cseppentsek vele mézet a műszerre.
Idézet
Mivel mérted?
Hát, próbáltam colstokkal, személymérleggel, még oszcilloszkóppal is, de ezekkel nem ment, így maradtam inkább a refraktométernél.  :D
Ha fedetlen sejtben 16,5-öt mérsz, akkor vegyél egy másik műszert, vagy vidd el azt hitelesíttetni mert nem jól mér. Az én refraktométerem szinte új, több helyen, többféle eltérő típussal is össze lett vetve, és ugyanazt az eredményt hozták. Sok méhészetben megfordulva, kérdezősködve, érdekes módon senki nem mért 17,5-es alatt még fedett sejtből sem, már évek óta. Nálatok valami különleges méhek lehetnek, vagy valami különleges méhlegelő.  :D