Kaptárgyártás

• 265 válasz
  • 148504 megtekintés
*

atya

• 1043
Re:Kaptárgyártás
« Válasz #135 Dátum: 2016. Január 23. 08:07 »
Kerettárolónak, vagy kerethordónak még jó lesz.  ;)  ;)
A sikerhez csak annyi kell, hogy képes legyél az életed a magad módján élni.

« Válasz #136 Dátum: 2016. Január 23. 08:12 »
Eegen,ezert szoktam "ujitas" elott minden iranybol korbejarni a kerdest,de hat mindenki jart mar igy.
Ha rendesen lekezeled,meg igy is birni fogja addig mint egyik-masik ujsutetu kaptargyarto meregdraga, am nyilvanszar termeke.

« Válasz #137 Dátum: 2016. Január 23. 15:45 »
Nb18!

Csináld meg.
Ha csinálsz hozzá jó tetőt,olyat ami megvédi az
esőtől,valamint a belső pára távozásához csinálsz rá
szellőztetöt működhet.
Festék nem igazán segít.
A többi kaptárt is érdemes védeni.
Felrakok egy képet,ennél lehet nagyobbat készíteni.

Csányi Antal

*

Nb18

• 797
« Válasz #138 Dátum: 2016. Január 23. 19:22 »
Antal!

Köszi az ötletet, én is valami hasonlón gondolkodom, csupán annyi a különbséggel, hogy a tetőt gondoltam túlllógatni 10-10 centivel és onnan lelógatni valamit a víz elvezetésére. Én nem vándorlok, úgyhogy nekem nem akadályozó tényező a túllógó tető.
Köszi a képet!

Nb18

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #139 Dátum: 2016. Január 24. 09:26 »
Ezeknek a préselt forgácslapoknak OSB MFP, egyik nagy baja, hogy rendkívül nehezek. Persze az is bajuk, hogy az időjárás állóságuk a jól lekezelt természetes fához képest gyengébb. Egyszer volt néhány hunor kaptáram ilyen anyagból. Örültem, hogy családokkal együtt el tudtam adni őket. Képletes összeget, 1000 Ft-ot kértem a kaptárakért. A fene emelgeti a fölösleget.

Nekem az elvem, hogy minél könnyebb, de minél vastagabb faanyagból legyen a kaptár. Tehát borovi fenyő már szóba se jöhet. Olcsó lucfenyő tökéletes kaptáranyag, ha jól le van kezelve és elég vastag.

A habkaptárok csak szaporító ládának váltak be nálam. Arra azért jók, mert kiváló a hőszigetelésük és ezért bennük kicsi népesség mellett is szép kiterjedt fiasításokat nevelnek az új anyás családok. De sérülékenyek és ezért rövid az élettartamuk.

Az OSB-ből, MFP-ből csak vékonyat (10 mm-est) használok, azt is csak a menekülőtér fölé, nyomdalemez alá tetőnek. Ha majd elkorhad cserélem, de ott kevésbé van kitéve csapadéknak, tehát jobban bírja.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Nb18

• 797
« Válasz #140 Dátum: 2016. Január 24. 12:31 »
Sziasztok!

Mivel még csak félkész állapotban vannak a kaptárak, nem tudom nehezebbek lesznek-e a hagyományosnál. 5 darab kétanyás kaptárt készítek és ezeket kölyökcsaládoknak, illetve anyatartalékoló családoknak szánom. Nem nagyon akarom mozgatni őket, úgyhogy a tömege nem fog számítani annyira, mint a tartóssága.

Nb18

*

Kitin

• 934
« Válasz #141 Dátum: 2016. Január 24. 13:48 »
Te Geddekas!

Ne vedd tolakodásnak a kérdésem, úgy tudom bio méhész vagy.
Én ha bio méhész lennék rettenetesen kerülnék minden olyan összetevőt ami nem természetes illetve műanyag, mesterséges úton előállított anyagokat tartalmaz.

-préselt forgácslapok OSB MFP
-habkaptár
- műanyag pipás itatók
stb...
A kaptárakhoz használatos felületkezelés sem mindegy.  :o

Miért használod őket ha komolyan gondolod a bio méhészkedést ?

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #142 Dátum: 2016. Január 24. 15:49 »
Mielőtt elvetnéd a sulykot a kekeckedésben, előrebocsátom, hogy azokat az atkaírtószereket 2010 óta nem alkalmazom, amit átlagméhész és valószínűleg te is használsz. Fumagilint pedig soha életemben nem használtam.

Csak szerves savat használok atkaírtásra. Szerintem ma a legkomolyabb környezetszennyezést és egészségügyi kockázatot egy méhészetben nem a műanyagok, hanem a növényvédőszekrek és az állategészségügyi szerek nyakló nélküli használata okozza. Vizsgálták a viaszt, virágporokat és a méhkenyeret laboratóriumokban és nagy mennyiségű növényvédőszert és varroa elleni szereket találtak. Ha a műanyag eszközök annyira veszélyesek lennének, mint ahogy itt feszegeted, akkor az abból kiszabaduló molekulákat is kimutatták volna.

A biokertészetekben ma már ami nem fémből van, az szinte mind műanyag, max a kapanyél van fából. A fóliasátor, a locsolórendszer, a tárolóedények, cserepek polcok, kosarak, permetezők, stb. És mégis engedélyezett.

Ehhez képest a bioméhészet szabályai szigorúbbak, mert a kaptárra van megkötés, hogy azok a méhcsaládok, amik habkaptárban vannak, nem számítanak bio méhcsaládoknak.

Nálam minden törzscsalád és a szaporulatok egy része is rakodókasban van. Csak azok szaporulatok vannak habkaptárban, amit eladásra keretekre telepítek, de azoktól meg nem veszek el mézet, mert hamarabb értékesítem őket, minthogy megtelnének mézzel.

A préselt forgácslappal még véletlenül se találkozik a méhcsalád, hiszen csak és kizárólag a menekülőtér fölött és a lemeztető alatt van. A méhcsaládok pedig nálam felülről egész évben telibe le vannak takarva. Ennek a forgácslapnak semmi egyéb feladata nincs, csak ad egy szilárd felületet, mert a tető nyomdalemezből van és az önmagában nem lenne elég szilárd.

Pipás itatót nem tiltja semmilyen bioszabály. Még a legszigorúbb biodinamikus szabályok szerint is alkalmazható.

Ja. Elfelejtettem írni, hogy a rakodókas fala 5 cm vatag és úgy döntöttem, hogy egyelőre nem használok felületkezelést.
« Utoljára szerkesztve: 2016. Január 24. 15:57 írta Geddekas »
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Kitin

• 934
« Válasz #143 Dátum: 2016. Január 24. 21:56 »
Hűű!

Nem arra voltam ám kíváncsi, hogy mit használsz atkaírtásra , vagy mik a jelenlegi szabályok, meg mi az ami engedélyezett.

Csak azt kérdeztem, hogy te miért használsz műanyagokat?
Pont együtt ücsörögtünk végig tavaly egy tanfolyamot ahol még az is elhangzott, hogy a kaptárban még a fém alkatrészek is kerülendők, ha komolyan gondolod az organikus méhészkedést.

A felületkezelés nem fontos, mert a fa felületén magától kialakul egy szürke védőréteg. A megfelelő szerkezeti kialakítás illetve a felhasznált fa anyaga és a vágás ideje sokkal fontosabb, mint a felületkezelés.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #144 Dátum: 2016. Január 24. 22:37 »
Látom, hogy saját szemedben a gerendát se látod, máséban viszont a szálkát is keresgéled.
Jelentem nincs!

Csak olyat kérj számon más emberen, amit magad is betartasz.
Akkor vitatkozz velem a bioszabályok mikéntjéről, ha minimális szinten érted is azt amiről beszélsz, sőt te magad is bioméhészkedéssel foglalkozol. Ennek hiányában csak előítéletedet tudod hangoztatni, ami meg nem alap a vitára.

Miért használok itt-ott műanyagot? Nem vagyok dogmatikus és szektás gondolkodású. Miért ne használjam ésszerűen, ha ahogy alkalmazom, úgy a veszélye annyira minimális, ami észrevehetetlen és érzékelhetetlen a többi (pl növényvédőszer, állatgyógyászati szerek jelentős része) vegyianyaghoz képest, ráadásul sok esetben ésszerű okok miatt nem tilos használni.

Tavaly együtt ültünk tanfolyamon? Alig hiszem, hogy tavaly én tanfolyamon ücsörögtem volna akárkivel is, hiszen volt nekem sokkal nagyobb egészségügyi problémám, tanfolyamon ücsörgés nem volt aktuális.

*

Kitin

• 934
« Válasz #145 Dátum: 2016. Január 24. 22:51 »
/kaptárlevegős tanfolyam/    ;)

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #146 Dátum: 2016. Január 25. 08:44 »
Tényleg. Azt tanfolyamnak nevezte Körmendi. Hm! Akkor sacc/kábé be is határolható, hogy ki is vagy. És érthető is, hogy reális dolgok helyett miért kötözködsz. A te jelenlegi álláspontodat pontosan meghatározza a jelenlegi üléspontod. A jelenlegi hatalom része vagy és az is szeretnél maradni.

Továbbá be vagy oltva Cserényi féle vakságot okozó oltással. A változó világból csak foszlányokat érzékelsz és az összefüggések nem jutnak el hozzád. Ezért nagyítod fel a lényegtelent és a lényegesről nem veszel tudomást.

A kaptárba ma a legnagyobb mennyiségű szennyezőanyagot a varroa atka pusztítása miatt viszi be a méhész. Ezen kívül a növényvédőszerek halmozódnak.

A Bioméhészetben az egyik cél, hogy minél kevesebb szennyezőanyag kerüljön a méhcsaládba és a termékbe, tehát az élelmiszer egészséges legyen. A cél eléréséért úgy kell dolgozni, hogy Mindig figyeljünk az arányosságra, realitásra. De Cserényi 100% meg van győződve arról, hogy ma is olyan a környezet, olyan a világ, mint 1970-ben volt. Ha a világ mégsem olyan akkor üvöltözik és kiveri a hisztit. Az ő akarata érvényesül a Vicze Ernő könyvének kiadásában is. Megjósolom, hogy veszteséges lesz annak a könyvnek a kiadása mert elavult a szemlélete. Még az Örösi biblia is korszerűbb.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #147 Dátum: 2016. Január 25. 09:02 »
Kaptárgyártó ma már nem hagyhatja figyelmen kívül a műanyagokat. El kell döntenie, hogy mire és melyik műanyagot használja. A műanyagok előnye a kisebb súly, sokkal jobb hőszigetelő képesség, rugalmasság. Hátránya a törékenység, napfény gyorsan öregíti. Anyarácsot láttam már többfélét, de csak a Dávid féle tartós és mérettartó. A többi sérülékeny és gyorsan öregszik.

« Válasz #148 Dátum: 2016. Január 25. 09:19 »
Valóban sok minden változik és egyre gyorsabban. De mi az, ami előre mutat? A rakodókas? 8)

*

robi 75

• 1010
« Válasz #149 Dátum: 2016. Január 25. 09:25 »
Kitin !
Ez már lószar kapargatás ötszáz forintért.
Annak fényében hogy mit zabáltatnak a néppel, meg hogy mennyire szennyezett környezetben élünk, szinte tökmindegy hogy egy méhészet bio vag sem ;D.
Az onkológiák tele vannak, és nem az osb kaptárak miatt.
Kipufogó gázokkal, és vegyszerekkel telitett környezetben amúgy sincs értelme bio méhészkedésről beszélni, hiszen már a felszíni vizeink, már azok sem alkalmasak emberi fogyasztára évtizedek óta, meg vagyunk mérgezve.
Ehez még hozzájön a hős korban eldurrogtatott párszáz atombomba, kisérleti jelleggel, valszeg jót tett a légkörnek. (Főleg a hülye franciák)
Szerintem végérvényesen meg vagyunk mérgezve.
Olyan mostanában nem lessz mint a faterék gyerekkorába, amikor még " a tehén lábanyomán felfakadó vizet a réten, meg lehetett inni"  ;D

Üdv:robi