Zöld gondolatok

• 526 válasz
  • 147971 megtekintés
*

neo

• 1000
Re:Zöld gondolatok
« Válasz #120 Dátum: 2019. Augusztus 04. 07:58 »
Idézet
Az országban a klímakatasztrófa erősebben van jelen, min sok más területen, mindenekelőtt a hosszú szárazságokkal. Ez pedig komoly élelmezési válságokat is okozhat, így az etióp vezetés mindenképpen tenni akar ez ellen.....Etiópia a legtöbbünk tudatában valószínűleg az éhínségek kapcsán maradt meg
Hát nem tudom.... Nekem ugyan csak pár hektárnyi erdőm van, melyet magam telepítettem újra és gondozgatom, aztán pedig világéletemben az erdő szerelmese voltam, de azon már el-elgondolkodtam, hogy vajon egy erdő miért szolgálja jobban a klímavédelmet, mint egy hektár búzaföld? Felülről nézve a zöldfelület egy vízszintes síkot feltételezve egyformának kell lennie mindkét esetben. Az erdő akkor lesz nagyobb felület, ha nem vízszintes síkot képez, hanem a függőlegesből is elcsíp, azaz a törzse mentén magasabban van, oldalt pedig lejjebb. Így ugye egy kúppalást mentén van zöld felület, nem csak a kúp alapjának megfelelő területen. De hát a fák sem bűntelenek, igyekeznek elfoglalni a többi fa elől a napfényt, így a kúppalást méretét csökkenteni igyekszenek. Aztán, ha szárazság van Etiópiában én bizony az erdőterületek helyére víztározókat létesítenék. Ha pedig éhínség van, akkor búzát termesztenék, mert a fát nem lehet megenni. Az azonban biztos, hogy azzal, hogy fákat telepítünk, és nem búzát vetünk, a széndioxid mérleget valóban tudjuk javítani. Pontosan azzal, hogy a fát nem eszük meg. Kötött formában tároljuk. Ha megennénk, akkor ismét széndioxid lenne belőle. Kivéve, ha zsír alakjában tároljuk. Jelentem, én ez utóbbi módon kötöm meg a széndioxiot. No persze az izomzat formájában való megkötés is egy formája a klímavédelemnek. Ez ugye a népesség gyarapodás esetében léphet fel. Több ember, azonos tömeg esetén, több megkötött széndioxidot jelent. Félek azonban, hogy a klímavédelemben ez csekély mértéket tud jelenteni. Hiszen a felhasznált energia az igazán széndioxid növelő tényező. Amit egyszerűen az ökológiai lábnyommal lehet leginkább jellemezni. Mennyit rohangászunk autóinkkal ide-oda. Ha felnézünk az égre, nincs olyan perc, hogy ne húzna el egy repülő felettünk. Ezek ma mind széndioxid kibocsátást jelentenek. Ehhez hozzá lehet tenni a téli fűtést. Én bizony a klímavédelem terén erre koncentrálnék: amíg nincs fúziós energia, addig atomenergia az elektromos áram előállításához, a házak passzív ház szintű hőszigetelése, és bizony erdő helyett napelemparkok telepítése. Ugyanis azzal, hogy a beeső napsugárzást hőenergia helyett mozgási energiává alakítom, szerintem sokkal jobban tudom védeni a klímát, mint a széndioxid megkötéssel. Persze, ha ezeket a napelem parkokat az óceánokra tudnám telepíteni, mesterséges szigetekre, ahol  mondjuk a hurrikánok és tájfunok keletkeznek, na akkor valóban én is erdőket telepítenék a szárazföldön.

« Válasz #121 Dátum: 2019. Augusztus 04. 15:49 »
Mà meg!
Eh!
Az etiópok is hülyék.

https://koponyeg.hu/hireso/4-milliard-fa-az-ev-vegeig

Csányi Antal

Igen, de legfeljebb azért, mert csak most kezdik el a klímamentést. Csinálhatták volna régtől fogva, de nem csinálták. Mint ahogy a nagyvilágban is néha már megkésve, amolyan "poszthumusz" kampányok folynak.

Csak nem tudom, mi a fenének kell a Gőzölgőben görcsölni ezen, ezek a több milliárd fát befogadó térségek nem nálunk vannak.

Szükséges nálunk is a faültetés, de mint a cikk is írja: "Az erdősítés persze csak akkor ér valamit, ha azt nagy tételben végzik, néhány ezer fa ugyanis nem jelent tartós megoldást."

Nos, Antal, nálunk is biztosan vannak olyan területek, ahol az erdő, faültetvény, fásítás és energiatermelő ültetvények telepítésével lehet előbbre jutni, ám nálunk kivitelezhetetlen, hogy a mezőgazdasági szántók, gyepek, nádasok rovására jelentős területű erdők, ültetvények terjeszkedjenek. Egyedül az agrár-erdészeti telepítések jelenthetnek valamennyi változást, ám azok meg a krónikus munkaerő-hiány miatt javarészt gondozatlanok lesznek egy idő után. Fás legelőkből sem rendelkezünk afrikai szavanna-méretű területekkel.

Mit szeretne tehát? Kapjon ásóra, kapára,  esetleg "nagyharangra" a méhésztársadalom? Rohanja meg a parasztok szántóföldjeit, s erőszakkal ültessen el hektáronként 3-8000 facsemetét? Erdőt a jó minőségű szántón a legelkötelezettebb méregzöld környezetvédő sem telepít, mert egyrészt az élelmiszer- és ipari-növénytermesztés jobban jövedelmez, másrészt nem válthat művelési ágat önkényesen

Szigorú és nagyon jó erdészeti törvényünk van (tudom, egyes környezetvédők ezt nem teljesen így látják), s a változások hibáit kiküszöbölve világviszonylatban is példamutató lesz. Hangsúlyozom, ez erdészeti tevékenységet szabályozó törvény, nem egyedüli célja a környezetvédelem megerősítése, hiszen gazdálkodási kötelezettséget ír elő, s ha kiveszi a gazdálkodási körből az "örökerdőket", erdőrezervátumokat, akkor a kiesett jövedelmet kompenzálni kell.

Válogattam egy pár linket, javaslom, tanulmányozza, olvasgassa, próbálja elsajátítani, s ha a belinkelt cikkhez hasonlóval találkozik, ne a szegény etiópokat, indiaiakat, indonézeket és a többi faültetőt hülyézze le szarkasztikusan (áttételesen üzenni próbálva azoknak, akik csitítanák a lobogását), hanem örüljön, hogy a globális klímaválságra az emberiség keresi a globális megoldásokat.

Azt viszont ne feledje, nem az emberiség érdekét szolgálja, ha a jó mezőgazdasági szántó- és gyepterületeken erdőket telepítenek, hozzáértés, felkészültség nélkül, pusztán azért, mert "olyan jól hangzik, hogy majd én megmentem a bolygónkat"...

Mint Neo írta, a fát nemigen lehet megenni, ahol a fa termesztésének optimálisak a körülmények, ott fát kell termeszteni (hiszen a fosszilis energiahordozók után valóban a leghosszabb ideig funkcionáló szénraktár), ám ahol szántóföldi növénytermesztéssel lehet gazdaságosan foglalkozni és élelmiszert előállítani, ott szántóföldi növényeket kell termeszteni és élelmiszert kell előállítani. Áll ez utóbbi kitétel a kertészetre is, valamint nagy hiba volna az állattenyésztés visszaszorításával a fürdővízzel kiönteni a gyereket is.

Az új erdőtörvény:
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A0900037.TV

És anak végrehajtási rendelete:
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1700061.FM

Persze semmi nem lehet tökéletes, s tényleg lehetnek még hibák, de a méregzöld szervezetek is erősen csúsztatnak, amikor azt mondják, az erdőtörvény háttérbe igyekszik szorítani a természetvédelmi célokat:

https://azuzlet.hu/erdotorveny-vedd-a-termeszetet-de-ki-allja-a-cehhet/

Néhány statisztikai adat, hogy érzékelni tudja, mennyire nem látja átfogóan a hazai helyzetet sem:

https://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/1166168/Erdovagyon+gazdalkodas+2015.pdf/e94a3513-4051-69fe-ed9e-0d6cf2297527

http://www.fataj.hu/2019/01/162/201901162_NEBIH-erdovagyon-erdogazdalkodas-2017.php

https://portal.nebih.gov.hu/-/magyaroszag-erdejeivel-kapcsolatos-adatok

Agrár-erdészet, ha már szóba hoztam:

http://publicatio.uni-sopron.hu/1619/1/5VA_210_EMK_IL_u.pdf

S végül egy agrár-honlap, ahol a beszélgetők épp próbálják egymást elbizonytalanítani/támogatni az erdőtelepítések gondolata kapcsán. Nagy tanulsága ennek a néhány lapnak, hogy tudatosítsa (s ennek elsajátítását önnek is ajánlom):

"Ne fogjon senki könnyelműen
 A húrok pengetésihez!
 Nagy munkát vállal az magára,
 Ki most kezébe lantot vesz."

https://www.agroinform.hu/forum?act=showTopic&tid=1040&order=created&page=1

Nos, és ha mindezt már rendben sikerült abszolválnia, abszolválnunk, akkor még az sem lehetetlen, hogy eljön az alábbi idézetben foglaltak ideje is:

"Ha majd a bőség kosarából
 Mindenki egyaránt vehet,
 Ha majd a jognak asztalánál
 Mind egyaránt foglal helyet,
 Ha majd a szellem napvilága
 Ragyog minden ház ablakán:
 Akkor mondhatjuk, hogy megálljunk,
 Mert itt van már a Kánaán!"

Ezért igyekszem itt is, ott is terjeszteni: fogjon lantot, aki pengetni tud, s tegyen meg mindent, hogy a "könnyelmű húrpengetők", a hamis próféták kakofóniája ne lehessen úrrá rajtunk, hiszen írva vagyon:

"Vannak hamis próféták, akik
 Azt hirdetik nagy gonoszan,
 Hogy már megállhatunk, mert itten
 Az ígéretnek földe van.
 Hazugság, szemtelen hazugság,
 Mit milliók cáfolnak meg,
 Kik nap hevében, éhen-szomjan,
 Kétségbeesve tengenek."

*

Attila

• 285
« Válasz #122 Dátum: 2019. Augusztus 05. 01:29 »
Sziasztok!

Nem biztos, hogy egyszerűen összehasonlítható 1ha erdő és 1ha búza hasznossága (hasonlíts össze 10000ha-ban).
Az erdő kell annak a rendszernek a működéséhez, amely meglocsolja a búzát.
A rendszerben lévő toleranciát el tudja játszani a profitéhség. Ezt ki szabályozza? Az aszály? A rendszer borulása?

Csatoltam egy térképszelvényt. Ezen látszik, hogy az eredeti növénytakarót teljesen kiszorítják a mezőgazdasági táblák.
Miért nincsen előírás az eredeti növénytakaró bizonyos arányú megtartására több tíz vagy 100ha-os intenzív művelésű területeken belül vagy határai mentén? Normális, ahogy ekkora területek tarolva vannak. Ennyire nincs hely egy sövénynek vagy 10-25 méteres határoló erdősávnak?

Víztározó, "záportározó":
ezek természetnél fogva létező tájelemek, árterületek korábban. Kellett a sok búza.
Ma őrült összegekért építenek gödröt kis tócsának és szépen előadják.
A korábbi árterületek mennyi vizet tartalékoltak az ország területén? Ma mennyi víz tartalékolódik? (pl. Tisza ártere)
Korábbi és mai területeik fajgazdagsága? Talajvíz magassága?

Napelemek:
nem olyan az ember, hogyha 2x, 3x annyi elektromos energiát termel, akkor azt is elhasználja? Saját kényelme végtelen kiszolgálását hajszolja. Ettől lesz boldogabb? Kell hozzá nyersanyag, legyártás, szerelés, van élettartama. Vezetékek, gyártó gépek, fémek, kohók. Újrafelhasználása? Ja, most nem lényeg?

Aki autózik az országban, bizony láthatja, hogy azért elég sok terület van, ahová lehetne fát ültetni. Mindenkinek csak a saját környezetében kellene picivel többet ültetni.

Üdv.: Attila

*

neo

• 1000
« Válasz #124 Dátum: 2019. Augusztus 05. 08:16 »
Napelemek:
nem olyan az ember, hogyha 2x, 3x annyi elektromos energiát termel, akkor azt is elhasználja?
Dehogynem! Azonban azt látni kell, hogy álságos dolog ezekre hivatkozni. Ha ugyanis ezt tesszük, akkor rögvest önellentmondásokba kerülünk. A minap néztem a Hírtv-n a Bayer vezette Háttérképet, amely hemzsegett az önellentmondásoktól. A nemzetállamot próbálta a globalizmus fölé helyezni. Egy dolgot felejtett el. A globalizmus azt jelenti, hogy ugyanazt a terméket olcsóbban, értsd alatta kisebb energiafelhasználással, kisebb ökológiai lábnyommal lehet előállítani. Azért, mert egy versenyben az fog győzni, aki a leghatékonyabban termel. A nemzetállamok szintjén a nemzetközi verseny erősen redukált formában van jelen. A Föld nem engedheti meg ezt a pazarlást. Persze, ha kormányunk úgy politizálna, hogy az önmegtartóztatás a helyes út, hogy nem kell sokat fogyasztani, nem kell házakban lakni, elég lenne a bokrok alatt felverni egy sátrat, amit nem lehet fűteni , gyalog kell munkába járni, és sorolhatnám, akkor ez hiteles is lehetne. Csakhogy az ellenkezőjét teszi. Ezt az ellentmondást pedig úgy lehet feloldani, hogy tudományos-technikai előrehaladással hatékonyabbá tesszük a termékelőállítást. Én a fúziós energia híve vagyok, de pont a klíma miatt azt gondolom, hogy a napelemek előrébb vannak jóval a sorban. Így van, hosszabb távon ez is rengeteg hulladékkal jár. Nagyon fontos ennek a hulladék kezelésének a leghatékonyabb módját megtalálni. Én azt gondolom, hogy eddig mindig úgy az emberi , mint a világegyetem történelmében az előre felé haladás jelentett megoldást. Szó sincs róla, hogy tökéletes lenne. Egy azonban biztos. Hogy tökéletesebb, mint ami volt. Különben nem tudott volna kialakulni az adott megoldás. Kiszelektálódott volna a megmérettetés során. Ezt hívják evolúciónak. A kreacionistákkal nem tudok mit kezdeni, akik nem veszik észre, hogy a világ változik, és nem állandó. Aki azonban ezt látja, annak illene észrevennie, ha zagyvaságokat beszél. Nos Boros és Bogár uram a sűrű nyelvcsattogtatások közepette ezt nem veszik észre. Pedig értelmes emberek. Bayerről ugyanez nem mondható el. Még a legalapvetőbb összefüggéseket sem képes felismerni. A káromkodásaival a kereszténység leghatékonyabb rombolója. Akárcsak a padtársa a Semjén. Ők még életükben nem dolgoztak. Amit ők a munkájuknak gondolnak, azzal csak kárt okoznak. A hamis próféták díszpéldányai.
Félreértés ne essék. Én elfogadom a másik irány legitimitását. A másik irány az, hogy a végletekig leszorítjuk a fogyasztást. Arra azonban senki nem gondol, hogy akkor a végcél itt a bangladesi életszínvonal. Pontosabban még az sem. Ekkor azonban végig kellene azt is gondolni, milyen lenne pl. áram nélkül élni. El kell dönteni, hogy merrefelé. Ha visszafelé, akkor el is lehet kezdeni felszámolni az áramtermelést, lehet kimenni a földekre mindenkinek kapálni, még bicikliket sem szabad gyártani, hiszen annak is nagyobb az ökológiai lábnyoma, mint a gyalogos létnek. Akkor ki kell mondani, hogy ez az irány. Ha nem, akkor pedig a globalizmus az irány. Azért, mert az a fajta világ úgy hatékonyabb. Az mérhetetlen pazarlás, óriási ökológiai lábnyom, ha megrekedünk a nemzetállami létben.
A 2x 3x megtermelt több energiát persze, hogy felhasználjuk. Ez azonban a fejlődést szolgálja. Senki nem fog egynél több ruhát egyszerre magára húzni, nem fog egyszerre két autóban utazni, nem fog egyszerre két házban tartózkodni. Azt akarom ezzel mondani, hogy vannak határok, amikor már nem lehet a fogyasztást növelni, hanem a munkaidőt lehet csökkenteni a hatékonyabb termeléssel. Egy modern társadalomban napi egy óra munkával lehet majd előállítani a szükségleteket. Vagy annyi sem kell hozzá. Pont úgy, mint a kommunizmusban. Tetszik, nem teszik, a világ afelé halad, csak csúnyán hangzik. Elosztani a megtermelt javakat akkor lehet és kell, ha már nincs hová fejlődni. Ha van, akkor a globális kapitalizmus ennek a leghatékonyabb módja. Mondhatnánk persze azt is, hogy álljunk meg itt, elég lesz ez is. Indiában ezt nem biztos, hogy így gondolják. Aztán arról sem szabad elfeledkezni, hogy a változó világban nagyon gyorsan kell ahhoz futnunk, hogy egy helyben maradhassunk.

« Válasz #125 Dátum: 2019. Augusztus 05. 09:51 »
Az azonban biztos, hogy azzal, hogy fákat telepítünk, és nem búzát vetünk, a széndioxid mérleget valóban tudjuk javítani. Pontosan azzal, hogy a fát nem eszük meg. Kötött formában tároljuk. Ha megennénk, akkor ismét széndioxid lenne belőle. Kivéve, ha zsír alakjában tároljuk. Jelentem, én ez utóbbi módon kötöm meg a széndioxiot.

A fákat valóban nem tudjuk megenni, de a termésüket - áttételesen - igen.
Olvastam egy tanulmányban, hogy egy hektár tölgyerdő makktermésének energiatartalma jelentősen meghaladja az egy hektár búzából kinyerhető értéket.
Az erdő egyéb jótéteményeivel is számolni kell. Humusztermelő képesség, talajerózió gátlás, csapadékmegtartás, nektár, stb.
Az erdő egész életén keresztül a napból és a levegő szén-dioxidjából táplálkozik, mindenféle kémiai beavatkozás nélkül.
A szántóföldi növénytermesztés ma gyakorlatilag szénhidrogénekből csinál szénhidrátot, komoly vegyszerterhelés mellett.   

« Válasz #126 Dátum: 2019. Augusztus 05. 11:31 »
« Utoljára szerkesztve: 2019. Augusztus 05. 11:35 írta Csányi Antal »

« Válasz #127 Dátum: 2019. Augusztus 05. 11:44 »
Má meg!
Eh!
Szegény “némá” ez is hülye,meg az egész ENSZ,hagyják,mi,hogy hagyják talán még fel is kérik a hamis “Félix prófétát” egy beszédre.
Szégyen gyalázat!Tönkre tesz bennünket,14 milliárd fát elültettek az őrült gondolatai miatt.
Micsoda kár érte az emberiséget,éhen fogunk halni!

https://sokszinuvidek.24.hu/eletmod/2017/03/16/kilencevesen-kezdte-14-milliard-fa-elultetesenel-jar-a-fiatal-srac/

Csányi Antal

« Válasz #128 Dátum: 2019. Augusztus 06. 09:33 »
https://www.elobolygonk.hu/Klimahirek/Viz/2019_07_19/ideje_ebresztot_fujni_tavat_talaltak_3400_meter_magasan_az_alpokban

Melegszik a pite.
Mondhatnánk viccesen,ha nem lennének véresen komolyak,életveszélyesek  a klímaváltozás okozta károk.

Csányi Antal

A méhek nem hazudnak.
Sem arról, hogy mivé kellene változtatnunk a környezetünket, sem arról, hogy végül mivé sikerül.

*

ata67

• 525
« Válasz #130 Dátum: 2019. Augusztus 06. 20:59 »
Napelemek:
nem olyan az ember, hogyha 2x, 3x annyi elektromos energiát termel, akkor azt is elhasználja?
Dehogynem! Azonban azt látni kell, hogy álságos dolog ezekre hivatkozni. Ha ugyanis ezt tesszük, akkor rögvest önellentmondásokba kerülünk. A minap néztem a Hírtv-n a Bayer vezette Háttérképet, amely hemzsegett az önellentmondásoktól. A nemzetállamot próbálta a globalizmus fölé helyezni. Egy dolgot felejtett el. A globalizmus azt jelenti, hogy ugyanazt a terméket olcsóbban, értsd alatta kisebb energiafelhasználással, kisebb ökológiai lábnyommal lehet előállítani. Azért, mert egy versenyben az fog győzni, aki a leghatékonyabban termel. A nemzetállamok szintjén a nemzetközi verseny erősen redukált formában van jelen. A Föld nem engedheti meg ezt a pazarlást. Persze, ha kormányunk úgy politizálna, hogy az önmegtartóztatás a helyes út, hogy nem kell sokat fogyasztani, nem kell házakban lakni, elég lenne a bokrok alatt felverni egy sátrat, amit nem lehet fűteni , gyalog kell munkába járni, és sorolhatnám, akkor ez hiteles is lehetne. Csakhogy az ellenkezőjét teszi. Ezt az ellentmondást pedig úgy lehet feloldani, hogy tudományos-technikai előrehaladással hatékonyabbá tesszük a termékelőállítást. Én a fúziós energia híve vagyok, de pont a klíma miatt azt gondolom, hogy a napelemek előrébb vannak jóval a sorban. Így van, hosszabb távon ez is rengeteg hulladékkal jár. Nagyon fontos ennek a hulladék kezelésének a leghatékonyabb módját megtalálni. Én azt gondolom, hogy eddig mindig úgy az emberi , mint a világegyetem történelmében az előre felé haladás jelentett megoldást. Szó sincs róla, hogy tökéletes lenne. Egy azonban biztos. Hogy tökéletesebb, mint ami volt. Különben nem tudott volna kialakulni az adott megoldás. Kiszelektálódott volna a megmérettetés során. Ezt hívják evolúciónak. A kreacionistákkal nem tudok mit kezdeni, akik nem veszik észre, hogy a világ változik, és nem állandó. Aki azonban ezt látja, annak illene észrevennie, ha zagyvaságokat beszél. Nos Boros és Bogár uram a sűrű nyelvcsattogtatások közepette ezt nem veszik észre. Pedig értelmes emberek. Bayerről ugyanez nem mondható el. Még a legalapvetőbb összefüggéseket sem képes felismerni. A káromkodásaival a kereszténység leghatékonyabb rombolója. Akárcsak a padtársa a Semjén. Ők még életükben nem dolgoztak. Amit ők a munkájuknak gondolnak, azzal csak kárt okoznak. A hamis próféták díszpéldányai.
Félreértés ne essék. Én elfogadom a másik irány legitimitását. A másik irány az, hogy a végletekig leszorítjuk a fogyasztást. Arra azonban senki nem gondol, hogy akkor a végcél itt a bangladesi életszínvonal. Pontosabban még az sem. Ekkor azonban végig kellene azt is gondolni, milyen lenne pl. áram nélkül élni. El kell dönteni, hogy merrefelé. Ha visszafelé, akkor el is lehet kezdeni felszámolni az áramtermelést, lehet kimenni a földekre mindenkinek kapálni, még bicikliket sem szabad gyártani, hiszen annak is nagyobb az ökológiai lábnyoma, mint a gyalogos létnek. Akkor ki kell mondani, hogy ez az irány. Ha nem, akkor pedig a globalizmus az irány. Azért, mert az a fajta világ úgy hatékonyabb. Az mérhetetlen pazarlás, óriási ökológiai lábnyom, ha megrekedünk a nemzetállami létben.
A 2x 3x megtermelt több energiát persze, hogy felhasználjuk. Ez azonban a fejlődést szolgálja. Senki nem fog egynél több ruhát egyszerre magára húzni, nem fog egyszerre két autóban utazni, nem fog egyszerre két házban tartózkodni. Azt akarom ezzel mondani, hogy vannak határok, amikor már nem lehet a fogyasztást növelni, hanem a munkaidőt lehet csökkenteni a hatékonyabb termeléssel. Egy modern társadalomban napi egy óra munkával lehet majd előállítani a szükségleteket. Vagy annyi sem kell hozzá. Pont úgy, mint a kommunizmusban. Tetszik, nem teszik, a világ afelé halad, csak csúnyán hangzik. Elosztani a megtermelt javakat akkor lehet és kell, ha már nincs hová fejlődni. Ha van, akkor a globális kapitalizmus ennek a leghatékonyabb módja. Mondhatnánk persze azt is, hogy álljunk meg itt, elég lesz ez is. Indiában ezt nem biztos, hogy így gondolják. Aztán arról sem szabad elfeledkezni, hogy a változó világban nagyon gyorsan kell ahhoz futnunk, hogy egy helyben maradhassunk.
Neo!
Igen, de a globalisták nem erre fogják használni az összpontosított hatalmukat. A globalizmus kiviszi a problémát a szélekre, középen úgy tűnik semmi gond.
https://m.youtube.com/watch?v=7tc0HPO0sR0
43 perctől, vagy az egész.

*

neo

• 1000
« Válasz #131 Dátum: 2019. Augusztus 07. 08:13 »
Attila!
Meg fogom nézni az egészet, most csak arra reagálok, amit felvetettél. Középen nincs gond, csak a széleken. Én ezt éppúgy a természetes evolúció részének tartom. Ugyanis azt felejti el mindenki, hogy a világ nem egy "paradicsomnak" lett megteremtve. Az csak egy bibliai vágyálom. Neked sem lettek egyik nap reggelre az udvarodban szépen elkészített kaptárak, amikor megálmodtad, hogy méhészkedni fogsz. Neked kellett megteremteni a kaptárakat, dolgoztál érte. Amikor pedig elkezdted csinálni (vagy mások csinálták helyetted, Te pedig mást dolgoztál, amiből megvetted), akkor a megvásárolt faanyag helyett újabb fákat vágtak ki, hiszen Te is egy készletet csökkentettél. Amíg elkészültek a kaptárak lett ott bőven gyaluforgács (pedig mekkora marhaság gyalulni a fát, hiszen az csak a festés könnyebbsége miatt kell), meg a festék előállítása milyen környezetromboló. A gyalulatlan, festetlen, de lenolajban kifőzött kaptár ökológiai lábnyoma mennyivel kisebb, ahhoz képest, amelyik nem így készült. Hiszen van még egy szempont: hány évig üzemképes? Hány évente kell újragyártani? Először senki nem tudja, csak amikor összegyűlik a tapasztalat. Aztán a tapasztalat megjelenik egy jó kaptárgyár termékeként, vagy tudásként egy ilyen fórumon közreadatik. Lesznek akik még nagy ökológiai lábnyomú kaptárat fognak gyártani? Igen, akik nincsenek az információk birtokában. Vagy annak az információnak, hogy ami kapható, az mennyi idővel tovább használható, vagy azzal, hogy miként lehet elkészíteni? Akkor az a bűnös, aki a jobbat tudja előállítani, vagy az, aki még nem? Egy részekre szabdalt világban (lásd nemzetállamok) a perifériára nem jut el az információ. Erről az tehet, aki a jobbat elő tudja állítani? Nem! Az aki ellenáll a globalizmusnak! Nem szabad összetéveszteni a forgácsot az alkotással. Aki valamit alkot, annak nem az az elsődleges szempontja, hogy mennyi lesz a forgács, hanem az, hogy milyen lesz az alkotás. A forgács kérdését nem neki kell megoldania, hanem annak, aki megengedi neki az alkotást. Azt mondja, hogy a megtermelt forgács után kell adóznia. Akkor majd az lesz a szempontja, hogy kevesebb legyen a forgács. Ha vannak olyan helyek a világban, ahol a forgácsot nem adóztatják, akkor a forgács ezeken a helyeken fog felhalmozódni. Tehát azt kell eldönteni, hogy a forgács miatt ne lehessen kaptárt csinálni, mert egyes helyeken nem adóztatják a forgácsot, ezért az aztán fel fog halmozódni, vagy pedig egységesen kell megadóztatni a világon mindenütt a forgácsot. Így aztán senki nem fogja gyalulni a kaptárat, ezáltal festeni sem, de ugyanannyi mézet fog tudni előállítani, mint a gyalulttal. Van persze egy másik út is. A forgácsra hivatkozva betiltjuk a kaptárgyártást. Azért, mert egyes országok a saját szemétdombjuk kakasai akarnak lenni, és  elvetik a globalizmust. Nekik senki ne mondja meg, hogy mit csináljanak.
Ugyanez a séma leírható az atkairtásra is. Senki ne mondja meg, hogy milyen módon, mikor és milyen szintig kell atkát irtani, ezért aztán majd senki nem fog tudni méheket tartani. A baj az egyéni méhész  szabadságával van(vesd össze a nemzetállami szabadsággal), nem a központi szabályozással (lásd globalizmus). Akkor lehet a szabályozásról dönteni, amikor már van miről dönteni. Felesleges lett volna a kaptárak létrejötte előtt szabályozni a kaptárgyalulás dolgát. Ahhoz előbb ki kellett alakulnia a kaptáras méhészkedésnek. A globalizmus ellenesség érvrendszere csak olyan kontextusban fogadható el, hogy szabad-e kaptárban méhészkedni vagy sem? Tekintettel arra, hogy a gyalulatlan kaptár ökológiai lábnyoma is nagyobb az odúénál. Ha azt mondjuk, hogy most meg kell állnunk, az azt jelenti, hogy konzerváljuk a jelenlegi állapotot. Megfosztjuk magunkat attól, hogy jobbá tegyük. A kapitalizmus a különbözőségekből hoz létre egyre hatékonyabb formációkat mindaddig, amíg a keretek engedik. Amikor már nem engedik, amikor már a javulás hatékonysága nagyon kicsi, akkor lehet szétosztani a megtermelt javakat (értsd alatta: egyenlővé tenni a dolgokat, az addigi különbözőségek helyett), akkor lehet azt mondani, hogy innen nem lehet tovább fejlődni. Egy bolygónk van, ha ezen a bolygón lesznek még nemzetállamok, amelyek saját döntéseket hozhatnak, akkor ők ássák meg a bolygó sírját. Elég az, ha csak az USA hagyja figyelmen kívül a CO2 kibocsátást. Tehát az út az egységes szabályozás, a részekre tagolt szabályozás az adott állapot konzerválása. Ha a globalizmust elvetjük, akkor a hatékonyság javulását vetjük el. A hatékonyság javulása nélkül, pedig kódolva van a katasztrófa. Reális alternatíva az is, ha a visszafordulás mellett döntünk. Példának okáért lemondunk az áramtermelésről. Kíváncsi lennék, hogy ezt melyik országban szavaznák meg az állampolgárok?
Filozófiai értelemben a paradicsomot szétrombolta valami, ami különbözőséget teremtett. A különbözőségeknek vannak végpontjaik. Lent és fent. Lefelé  sodor az ár, felfelé küzdeni kell. Ha az ember hagyja magát sodorni az árral, akkor megsemmisül. Ha munkát fektet a dolgokba, akkor képes az ár ellenében úszni. Annál tovább tud jutni, minél hatékonyabban tud úszni. Aki elsőként partot ér, az mentőkötelet tud dobni azoknak, akik még küzdenek az árral. Kinek volt a célja létrehozni a sodró folyót, ami a megsemmisülésbe visz minket? Talán Lucifernek? Miért, hiszen ezzel ő is megsemmisül. A küzdést kinek volt a célja megteremteni? Aki nem akarta, hogy megsemmisüljünk. Ezzel azonban Lucifert is életben tartja. Forduljunk vissza, semmisüljünk meg mindannyian Luciferrel együtt, vagy küzdjünk? Így aztán életben tartsuk Lucifert? Hát az is lehet, hogy nincs is cél. A cél nem más, mint  a küzdés maga. Azért, hogy életben maradjon Lucifer. Lucifer döntése ugyanis a megsemmisülés. Alapvetően talán saját maga megsemmisítése. A paradicsomon kívül. Mi a helyes döntés: küzdés, vagy engedni magunkat sodorni az árral a megsemmisülésbe, Lucifer parancsát követve? Melyik az igaz parancs? Az, amelyik azt mondja, hogy ha küzdesz, akkor életben maradsz, vagy az, amelyik azt mondja ha nem küzdesz, akkor maradsz életben? Van másik változat is. Ha küzdesz, akkor életben tartod Lucifert, ha nem küzdesz, akkor el tudod pusztítani. A pusztítás lehet igaz parancs? Az Lucifer parancsa. Az igaz parancs az, amelyik Lucifert sem engedi elpusztítani. Ezért aztán életben tartja a küzdéssel. Hát szerintem a mi dolgunk az, hogy küzdjünk, és bízva bízzunk. A globalizmus az bizony küzdés. Verseny. Verseny nélkül sokkal könnyebbe lenne. Tudnánk sodortatni magunkat az árral. Csakhogy aki ezt mondja, az szerintem hamis próféta.

*

ata67

• 525
« Válasz #132 Dátum: 2019. Augusztus 07. 22:18 »
Szia Zoltán!
Csak most értem ide, kékkel írok. Rendkívül érdekes gondolatokat vetettél fel.

Attila!
Meg fogom nézni az egészet, most csak arra reagálok, amit felvetettél. Középen nincs gond, csak a széleken. Én ezt éppúgy a természetes evolúció részének tartom. Ugyanis azt felejti el mindenki, hogy a világ nem egy "paradicsomnak" lett megteremtve. Az csak egy bibliai vágyálom.
Erkölcs nélküli a természet evolúciója, ha az emberiség történelmét nézem, az is nagyrészt az, tisztelet a kivételeknek. Lehet, hogy belőlünk fakad ez az egész? "Cél szentesíti az eszközt..." A globalizmus szerintem egy olyan rendszer, amire egyrészt igaz az állításod: keresi a leghatékonyabb megoldásokat, másrészt nem csinál lelki problémát abból, ahogyan kiterjeszti a hatalmát, ahogyan más országok kincseire ráteszi a kezét, az alamizsnát odalökve nekik.  Oszd meg és uralkodj, hulljon a férgese... Ez is az evolúció. E témában olvastam John Perkins: Egy gazdasági bérgyilkos vallomásai című könyvét.
https://www.docdroid.net/kkbo/egy-gazdasagi-bergyilkos-vallomasai.pdf
Ha a profit optimalizálása  cél, akkor úgy tűnik, minden eszköz megengedett.

Neked sem lettek egyik nap reggelre az udvarodban szépen elkészített kaptárak, amikor megálmodtad, hogy méhészkedni fogsz. Neked kellett megteremteni a kaptárakat, dolgoztál érte. Amikor pedig elkezdted csinálni (vagy mások csinálták helyetted, Te pedig mást dolgoztál, amiből megvetted), akkor a megvásárolt faanyag helyett újabb fákat vágtak ki, hiszen Te is egy készletet csökkentettél. Amíg elkészültek a kaptárak lett ott bőven gyaluforgács (pedig mekkora marhaság gyalulni a fát, hiszen az csak a festés könnyebbsége miatt kell), meg a festék előállítása milyen környezetromboló. A gyalulatlan, festetlen, de lenolajban kifőzött kaptár ökológiai lábnyoma mennyivel kisebb, ahhoz képest, amelyik nem így készült. Hiszen van még egy szempont: hány évig üzemképes? Hány évente kell újragyártani? Először senki nem tudja, csak amikor összegyűlik a tapasztalat. Aztán a tapasztalat megjelenik egy jó kaptárgyár termékeként, vagy tudásként egy ilyen fórumon közreadatik. Lesznek akik még nagy ökológiai lábnyomú kaptárat fognak gyártani? Igen, akik nincsenek az információk birtokában. Vagy annak az információnak, hogy ami kapható, az mennyi idővel tovább használható, vagy azzal, hogy miként lehet elkészíteni?
 Akkor az a bűnös, aki a jobbat tudja előállítani, vagy az, aki még nem?
Tudom, hogy elvi a példa, mert ez egy apróság. Én lecsiszoltam nagy flex-szel a nyers deszkát (máig is bűntudatom van az elfogyasztott áramért  ;)), a kaptárakat kifőzöm. Nem sűrűn fogok kaptárat cserélni, mert letakarom pvc padlóval, és lesúlyozom téglával, mint Kíváncsi "Zöld" Jenő. Tőle tanultam.
Egy részekre szabdalt világban (lásd nemzetállamok) a perifériára nem jut el az információ. Erről az tehet, aki a jobbat elő tudja állítani? Nem! Az aki ellenáll a globalizmusnak! Nem szabad összetéveszteni a forgácsot az alkotással. Aki valamit alkot, annak nem az az elsődleges szempontja, hogy mennyi lesz a forgács, hanem az, hogy milyen lesz az alkotás. A forgács kérdését nem neki kell megoldania, hanem annak, aki megengedi neki az alkotást. Lehet olyan helyzetbe hozni országokat, hogy összeteszik a két kezüket: Bárcsak valaki alkosson itt nálunk, mindegy mennyi lesz a forgács... Az ilyen országokat kéne hibáztatni azért, mert kiszolgáltatott helyzetbe jutottak? Az effajta "forgács- sújtotta" országok vezetése talán a globalisták által került oda... Azt mondja, hogy a megtermelt forgács után kell adóznia. Akkor majd az lesz a szempontja, hogy kevesebb legyen a forgács. Ha vannak olyan helyek a világban, ahol a forgácsot nem adóztatják, akkor a forgács ezeken a helyeken fog felhalmozódni. Tehát azt kell eldönteni, hogy a forgács miatt ne lehessen kaptárt csinálni, mert egyes helyeken nem adóztatják a forgácsot, ezért az aztán fel fog halmozódni, vagy pedig egységesen kell megadóztatni a világon mindenütt a forgácsot. Így aztán senki nem fogja gyalulni a kaptárat, ezáltal festeni sem, de ugyanannyi mézet fog tudni előállítani, mint a gyalulttal. Van persze egy másik út is. A forgácsra hivatkozva betiltjuk a kaptárgyártást. Azért, mert egyes országok a saját szemétdombjuk kakasai akarnak lenni, és  elvetik a globalizmust. Nekik senki ne mondja meg, hogy mit csináljanak.
Nem értek egyet a globalizmust védő gondolataiddal. 1945-től volt fölöttünk egy globalista, a Szovjetunió. Ja, hogy az nem kapitalista volt? Persze, a kommunizmus a kapitalizmus kísérlete volt, csak aztán jobb ötletük támadt. Ők nyomtassák a pénzt, a többiek fizessenek rá kamatot. A pénzkibocsájtás joga...
A gond az emberi természettel van. Ha megérinti a hatalom szele, kevés olyan ember van, aki nem él vissza vele. Onnantól elkezd azon agyalni, hogyan terjeszthetné ki a hatalmát. Élni és élni hagyni? Dehogyis. Ha én én nem viszek be neki egy jobb horgot, beviszi más. Inkább beviszem én, és enyém a piaca. Ez a globalizmus gondolata. Hatékonyság? Az csak eszköz a hatalomhoz. Egy kis furmány, jobb horog, taposás, győzelem. Mi az igazi cél? Szerintem a hatalom. Miért? Mert egy bizonyos vagyon után nem a még több vagyon következik, hanem a még több hatalom. Nem jó, ha igazi bölcsesség nélkül -ami a közösség számára jó-,  kevés ember kezében összpontosul a hatalom. Ha a hatékonysághoz nem társul erkölcs- bölcsesség, az kegyetlenséghez fog vezetni. Ezért nem értek egyet a globalizmus céljaival, eszközeivel.

Ugyanez a séma leírható az atkairtásra is. Senki ne mondja meg, hogy milyen módon, mikor és milyen szintig kell atkát irtani, ezért aztán majd senki nem fog tudni méheket tartani. A baj az egyéni méhész  szabadságával van(vesd össze a nemzetállami szabadsággal), nem a központi szabályozással (lásd globalizmus). Akkor lehet a szabályozásról dönteni, amikor már van miről dönteni. Felesleges lett volna a kaptárak létrejötte előtt szabályozni a kaptárgyalulás dolgát. Ahhoz előbb ki kellett alakulnia a kaptáras méhészkedésnek. A globalizmus ellenesség érvrendszere csak olyan kontextusban fogadható el, hogy szabad-e kaptárban méhészkedni vagy sem? Tekintettel arra, hogy a gyalulatlan kaptár ökológiai lábnyoma is nagyobb az odúénál. Ha azt mondjuk, hogy most meg kell állnunk, az azt jelenti, hogy konzerváljuk a jelenlegi állapotot. Megfosztjuk magunkat attól, hogy jobbá tegyük. A kapitalizmus a különbözőségekből hoz létre egyre hatékonyabb formációkat mindaddig, amíg a keretek engedik. Amikor már nem engedik, amikor már a javulás hatékonysága nagyon kicsi, akkor lehet szétosztani a megtermelt javakat (értsd alatta: egyenlővé tenni a dolgokat, az addigi különbözőségek helyett), akkor lehet azt mondani, hogy innen nem lehet tovább fejlődni. Egy bolygónk van, ha ezen a bolygón lesznek még nemzetállamok, amelyek saját döntéseket hozhatnak, akkor ők ássák meg a bolygó sírját. Elég az, ha csak az USA hagyja figyelmen kívül a CO2 kibocsátást. Tehát az út az egységes szabályozás, a részekre tagolt szabályozás az adott állapot konzerválása. Ha a globalizmust elvetjük, akkor a hatékonyság javulását vetjük el. A hatékonyság javulása nélkül, pedig kódolva van a katasztrófa. Reális alternatíva az is, ha a visszafordulás mellett döntünk. Példának okáért lemondunk az áramtermelésről. Kíváncsi lennék, hogy ezt melyik országban szavaznák meg az állampolgárok?
Az önkorlátozás gondolatához kapcsolódom. Nem rég néztem egy filmet a böjtről. Orosz tudódok kidolgoztak egy böjt terápiát, mely által ízületi betegségből, asztmából, májmegnagyobbodásból gyógyultak a páciensek. A tudósok egyik állítása volt, hogy az emberi szervezet is úgy van megalkotva, hogy nem árt neki az egy hetes élelem megvonás, sőt használ. orvosilag ellenőrzött körülmények között. (Ha valakit érdekel, belinkelem ezt a filmet. Rákos betegek kezelése sikeresebb volt böjt alatt.) Ezzel azt akarom mondani, hogy a lemondás nem feltétlenül betegít meg minket, a javunkat is szolgálhatja.
Filozófiai értelemben a paradicsomot szétrombolta valami, ami különbözőséget teremtett. A különbözőségeknek vannak végpontjaik. Lent és fent. Lefelé  sodor az ár, felfelé küzdeni kell. Ha az ember hagyja magát sodorni az árral, akkor megsemmisül. Ha munkát fektet a dolgokba, akkor képes az ár ellenében úszni. Annál tovább tud jutni, minél hatékonyabban tud úszni. Aki elsőként partot ér, az mentőkötelet tud dobni azoknak, akik még küzdenek az árral. Kinek volt a célja létrehozni a sodró folyót, ami a megsemmisülésbe visz minket? Talán Lucifernek? Miért, hiszen ezzel ő is megsemmisül. A küzdést kinek volt a célja megteremteni? Aki nem akarta, hogy megsemmisüljünk. Ezzel azonban Lucifert is életben tartja. Forduljunk vissza, semmisüljünk meg mindannyian Luciferrel együtt, vagy küzdjünk? Így aztán életben tartsuk Lucifert? Hát az is lehet, hogy nincs is cél. A cél nem más, mint  a küzdés maga. Azért, hogy életben maradjon Lucifer. Lucifer döntése ugyanis a megsemmisülés. Alapvetően talán saját maga megsemmisítése. A paradicsomon kívül. Mi a helyes döntés: küzdés, vagy engedni magunkat sodorni az árral a megsemmisülésbe, Lucifer parancsát követve? Melyik az igaz parancs? Az, amelyik azt mondja, hogy ha küzdesz, akkor életben maradsz, vagy az, amelyik azt mondja ha nem küzdesz, akkor maradsz életben? Van másik változat is. Ha küzdesz, akkor életben tartod Lucifert, ha nem küzdesz, akkor el tudod pusztítani. A pusztítás lehet igaz parancs? Az Lucifer parancsa. Az igaz parancs az, amelyik Lucifert sem engedi elpusztítani. Ezért aztán életben tartja a küzdéssel. Hát szerintem a mi dolgunk az, hogy küzdjünk, és bízva bízzunk. A globalizmus az bizony küzdés. Verseny. Verseny nélkül sokkal könnyebbe lenne. Tudnánk sodortatni magunkat az árral. Csakhogy aki ezt mondja, az szerintem hamis próféta.
A zeneoktatásban dolgozom, hegedűtanár vagyok. A mi területünkön is van verseny, elviszem versenyre olykor a növendékeimet. Eredményeket is érünk el. Arra tanítom a növendékeimet, hogy mindenki igyekezzen a saját határait tágítani, vagyis tanuljon. Káros lehet, ha egy nála sokkal tehetségesebb tanulóra függeszti a szemét, és a saját haladását ahhoz képest ítéli meg. Ez hibás szemlélet. A tanításban eltöltött 30 évem alatt azt láttam, hogy egy kevésbé tehetséges gyermeknek is célkitűzést adunk azzal, hogy saját magához képest fejlesztjük őt. Hálás érte, sikerélményei vannak. A küzdésnek, a célkitűzésnek sok szintje létezik, amiért érdemes csinálni.
Ha a globalizmus, a verseny szempontjából nézem ezt, akkor sok küzdelem kidobott energia. A valóságban nem, mert boldoggá tette a csekély képességű gyerekeket, sikerélményt adott nekik. Ha  globalizmust a "hatékonyságban" határoznánk meg, akkor ezeknek a gyerekeknek a tanítása is rendkívül hatékony, hiszen ők is feljebb léptek egy tudásszinttel, csak önmagukhoz képest. Más a mérce. Ugyanolyant az ugyanolyanhoz szabad hasonlítani. Az evolúció eltipor, az kegyetlen, és minden eszköz megengedett.
A küzdés önmagában nem lehet cél. A fejlődés a cél. Egyetlen személy fejlődése. Rá fókuszálunk. Az, hogy ő hogy áll a tehetségek "nagy" palettáján, nem számít. Ez egy piciny dimenzió, de célba vesszük a fejlesztését. A tanításban sokszor láttam, hogy a legkülönbözőbb képesség szinteken boldogok tudnak lenni a gyerekek az elért fejlődés miatt. Ezeket a szinteket nem lehetett egymással versenyeztetni, de miért is kéne? Mindenkinek a saját dimenziójában kell fejlődnie. A különböző képességeket összeereszteni a küzdelemben (ez az evolúció) csak egy öldöklés, az állatos filmekben is utálom.
Tudom, Te nem a művészetről, hanem tudományról, gazdaságról beszélsz. Az pedig versenyszféra. Mi legyen a sok kevésbé tehetséges emberrel? Hála a globalizmusnak, a hatékonyságnak, a gépeknek, egyre kevesebb mukaórával lehet az egységnyi teljesítményt elérni. Ezt a hasznot szét fogják osztani a népesség között? A versenyszféra (globalizmus) munkát fog nekik adni? 
« Utoljára szerkesztve: 2019. Augusztus 07. 22:36 írta ata67 »

« Válasz #133 Dátum: 2019. Augusztus 08. 00:36 »
Újra és újra glifozát botrány!
Bezzeg az UNIÓ engedélyezte 2022-ig és Mo. is az engedélyezés mellett szavazott.
Kell ez nekünk,így jobban esik a sör és a bor,hogy tudom,biztosan benne van ez a nedű.
Szép Új Világ!

https://magyarmezogazdasag.hu/2019/07/27/az-amerikai-glifozat-botrany

Az is le merem fogadni,hogy árt a méheknek is.

Csányi Antal

« Válasz #134 Dátum: 2019. Augusztus 08. 01:02 »
Má meg!
Eh!
Szegény “némá” ez is hülye,meg az egész ENSZ,hagyják,mi,hogy hagyják talán még fel is kérik a hamis “Félix prófétát” egy beszédre.
Szégyen gyalázat!Tönkre tesz bennünket,14 milliárd fát elültettek az őrült gondolatai miatt.
Micsoda kár érte az emberiséget,éhen fogunk halni!

https://sokszinuvidek.24.hu/eletmod/2017/03/16/kilencevesen-kezdte-14-milliard-fa-elultetesenel-jar-a-fiatal-srac/

Csányi Antal

Mà meg! Némmá Ecsém!

Eh!

http://www.erdekesvilag.hu/megdobbento-adatok-az-ehinseg-vilagterkepe/

https://www.magyarkurir.hu/kitekinto/ensz-jelentes-az-ehezok-szama-nem-csokken-mikozben-az-elhizas-terjed

Némmá, ezek meg itten micsinálnak? Még ríttam is, hogy az a sok ilyen-olyan szervezet millen erőst akar segíteni, csak sokszor úgy látszik, hogy a segélyosztók felélik a segélyt, mire az célba érne.. Pedig van ám bába annyi, mint Vácott rabszar…:
 „Bátrabb tettekre van szükség, hogy megállítsuk ezeket a rossz folyamatokat, és nem csak többet, hanem szélesebb összefogással kell cselekednünk” – hangsúlyozták a jelentés mögött álló szervezetek vezetői, nevezetesen az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), a Nemzetközi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap (IFAD), az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF), a Világélelmezési Program (WFP) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Erre má meg gyün a hír tennaptájt:

https://www.hirado.hu/kulfold/cikk/2019/08/07/otmillional-is-tobb-embert-fenyegethet-az-ehinseg-zimbabweban/

Eh!

Némmá, ezek itten ténleg fát ültetnek, oszt’ közbe meg elfelejtenek enni…?

Má meg itt –velemegyütt-  tényleg mindenki hülye….

Némmá, ennyiostobát, ütetik a fát, oszt’ halnakéhen…

Csak a Csányi BrossszekerétköllTónyi  méregzöld-előkolompoló helikopter…

Eh!

Vigyen má valaki neki egy kis magyarok kenyerit, nehogy tényleg éhen találjon halni a nagy, hazai fődbe ültetett erdőrengetegek  gabonahiányt generáló hozadéka mián…

Eh!

Ténleg, meg kék már mentei itten a Fődet… Meg ollan jól hangozék, hogy melegedő pitét majd a délbaranyai csányi-őserdők hűtik vissza. Azért míg azoktól visszahűl a Fődgolóbis, addig azt a forró pitét dobálgassa mán felváltva egyik kezibül a másikba, nehogy odakozmáljon a kacsója…

Eh!

Amúgy meg figyelmezhetne Kend arra is, hogy több alkalommal is megemlítém: nem a világ kopár foltjainak beerdősítési szándékát ostorozom, hiszen éppenséggel azzal értek egyet, hogy tűnjenek el azok a kopasz fótok. Csak az itthoni fölösleges görcsöléstől óvnám azokat, akiket sikerül meghülyítenie, s ásóra, kapára, nagyharangra kapva, kiegyenesített kaszákkal rohannák meg a parasztok szántóit, habzó szájjal, fát, erdőt ültetve… Hagyják már békén a parasztját, vagy ha mindenáron erdőt akarnak, vegyenek arra alkalmas földeket, s telepítsenek üstöllést! Csak hogy tudják, mit kóstál az erdőcske-fődecske, küldök néhány hirdetést:

https://www.agroinform.hu/aprohirdetes_adatlap/ingatlan/mezogazdasagi-ingatlan/elado-erdo-kivalo-befektetes-gyonyoru-kornyezet-vadaszati-lehetoseg/h_6972662?ref=678ca2f2
https://www.agroinform.hu/aprohirdetes_adatlap/ingatlan/mezogazdasagi-ingatlan/225-ha-vagaserett-erdo-elado/h_6961761?ref=678ca2f2
https://www.agroinform.hu/aprohirdetes_adatlap/ingatlan/mezogazdasagi-ingatlan/122-ha-erdo-foldel-egyutt-elado/h_6946809?ref=678ca2f2
https://www.agroinform.hu/aprohirdetes_adatlap/ingatlan/mezogazdasagi-ingatlan/erdo-63-hektar-elado-szilvasvarad-vonzaskorzeteben/h_6896556?ref=678ca2f2
https://www.agroinform.hu/aprohirdetes_adatlap/ingatlan/mezogazdasagi-ingatlan/elado-erdo/h_6955551?ref=678ca2f2
https://www.agroinform.hu/aprohirdetes_adatlap/ingatlan/mezogazdasagi-ingatlan/erdo-elado/h_6969493?ref=678ca2f2
https://www.agroinform.hu/aprohirdetes_adatlap/ingatlan/mezogazdasagi-ingatlan/pordefolden-33ha-bukkos-erdo-elado/h_6949931?ref=678ca2f2

Ma Magyarországon kb. 600 000 ha olyan minőségű föld van, ahol a szántó gyenge minősége és hozama miatt akár agrárerdészeti, energetikai  ültetvényeket lehetne telepíteni.  Van vonzó tanulmány is, bár legyünk őszinték, a cikkben is több ellentmondás feszül egymásnak:
https://agraragazat.hu/hir/nem-latjuk-foldtol-erdot

Mégsem ültetnek nyakra-főre erdőt a rohadt parasztjai, hiszen tudnak kalkulálni, a valódi, CO2-tárolásra alkalmas erdők vágásfordulója sem több 120 esztendőnél, ráadásul a paraszt se hülye, ha telepít valamit, akkor gyors megtérülést vár, nem ér rá kivárni a hosszú vágásfordulókat, legfeljebb 20-30 évben hajlandó gondolkodni. Az viszont sokmindent nem tárol, a faültetvények természetközeli és „örökerdőkké” nemigen nevelhetők, az ápoláshoz-gondozáshoz nincs munkaerő, a köztestermesztéshez szintén nincs, no, meg a kieső bevétel kompenzálása is kétséges... Ha az energia-ültetvények, agrárerdészeti ültetvények forgássebességét nézzük, akkor szemmel látható, hogy nem sok különbség van az ilyen „erdő” és  bármilyen egyéb növénykultúra CO2-megkötése között.

A területalapú támogatások persze vonzóbbá képesek varázsolni az agrárerdészeti ültetvényeket is, de az agrárerdészeti ültetvények környezetvédelmi szempontból semmilyen előnyt nem biztosítanak, a biodiverzitásra nézve is annyit (vagy még annyit se) érnek , mint a monokultúrás szántóföldek, csak teljes gépesítéssel tarthatók fönn, hiszen kézi munkaerő nincs és nem is lesz.
Azért egy „kiszámoló”, hogy látsszék: még nagyon komoly szakértelem mellett is elég kockázatos az erdővásárlás, a legokosabb módon sem hoz évi 5-6 % kamatnál többet a rövid vágásfordulójú ültetvény:

https://kiszamolo.hu/erdovasarlas-befektetesi-cellal/

Kiszámolható, aki nem ért hozzá, fektesse inkább az összekuporgatott méz-pénzt államkötvényekbe, s ne erdőkbe.

Az előző példák alapján a földvásárlás is kalkulálható, s az aktuális földárak:

https://www.otpagrar.hu/Kalkulator/JZBTermofold
https://www.agrarszektor.hu/fold/megallithatatlan-a-dragulas-ennyibe-kerulnek-most-a-foldek-az-orszagban.12985.html

Végül ajánlanék egy projektet is megismerni, ha valaki belátta, hogy az energetikai ültetvények a környezetvédelem  (elsősorban persze a klímavédelem, melyet a jó Csányi Tónyi oly vehemensen igyekszik tónyi) szempontjából teljesen haszontalan (akkor már inkább jöjjön Paks2, vagy a fúziós erőművek), s a  Life in Forests teljes anyagát türelmesen megismeri, az azt már képes lesz eldönteni, hogy a méhészkedéssel megkeresett milliókat, milliárdokat ökoszisztéma-szolgáltatásokba kívánja-e befektetni…

http://natura.2000.hu/hu/hirek/erdogazdalkodoknak

Ha pedig van már föld, s mégsem az ökoszisztéma-szolgáltatások lennének a fő csapásirány, hanem inkább az agrár-erdészeti rendszerek létrehozásával szeretné a földtulajdonos méhész megmenteni a Földet a klímaváltozástól, akkor néhány hasznos link:

https://mgi.naik.hu/system/files/uploads/2017-07/2016_traktorbeallas_keseru_zsolt.pdf
https://www.palyazat.gov.hu/vp5-821-16-agrr-erdszeti-rendszerek-ltrehozsa-1

Végül egy gazdag cikkgyűjtemény:
http://erdo-mezo.hu/tag/agrar-erdeszeti-rendszerek-elso-letrehozasa/

Egyébként régen sem volt ismeretlen a „teknika”, csak akkor nem így hívták, s nem az eu-s bürokrácia akadályozta a terjedését:

http://erdeszetilapok.oszk.hu/01430/pdf/EL_1939_10_0973-0987.pdf

Mosolygós napot…!

Eh!