A méhcsaládok általános állapota

• 4571 válasz
  • 1479086 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #4560 Dátum: 2026. Október 01. 13:00 »
Ami a lítium kloridot illeti. Én ugyan etetve, ahogyan eredetileg le volt írva, nem mertem megpróbálni, mert az a vízoldékonysága miatt a mézbe kerülve súlyos problémákat okozhat. Amikor tartós hordozóra raktam, akkor szinte csak pigment nélküli atkák jöttek le. Konrollálva a kezelést, másik szer a százszorosát hozta le. Úgyhogy nekem az a véleményem, az amitrázra "rezisztens" atkák ellen is jobb az amitráz, mint a lítium klorid. Ami persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy a tropika esetében más a helyzet. Pont abból fakadóan, hogy a Varroa esetében a méhet kell kezelni, tropika esetén pedig a fiast "kellene". Hát egy vízoldékony szert etetve pontosan a fiasítást érjük el. Lásd:  nyúlós elleni antibiotikumos kezelések hatásosak a vegetatív alak ellen. Miért is a fiatal (fehér) atkák voltak nekem a higi aljon? Mert a táplálékkal a pempőbe kerülve (még tartós hordozóként is) a fiast kezeljük vele. Amiből a fiatal atka táplálkozik. Aztán ebben a stádiumban elpusztul tőle. Amikor kikel a méh, akkor fiatal atkák potyognak le, mert nem fejlődtek tovább. Na de azért abból a mézből nem ennék, amit annyi lítiummal kezelt családokból pörgetnek, ami már az öreg atkára is hatásos.

Szóval ami a Varroánál hátrány volt (hogy a fiasításban kötött ki a szer), az a tropinál elméletileg óriási előny lenne. Viszont addig a szintig nem lehet felemelni a dózist, hogy az öreg atkát is vigye, mert addigra megmérgezzük a fiasítást, a pörgetett mézet meg senki nem ehetné meg.???

Így hordozón alkalmazva vettél észre valami változást a fiasításon? Dózis?

*

Berci

• 370
« Válasz #4561 Dátum: 2026. Október 01. 18:12 »

Ami a hatóanyagokat illeti, beigazolódott a papírforma: fiasításmentes állapotban a hangyasav, az oxálsav meg az amitráz kint is működik.

Persze ez csak az én meglátásom, de lehet, hogy a valóságban azért nincs akkora óriási vész, mint amekkora feneket kerítenek ennek a Tropi-témának.

Kutakodás nélkül, saját tapasztalatból ezt 2 nappal ezelőtt megmondtuk. :) ( írigyellek, hogy ennyi szabadidőd van! :) )

« Válasz #4562 Dátum: 2026. Október 01. 18:58 »

Ami a hatóanyagokat illeti, beigazolódott a papírforma: fiasításmentes állapotban a hangyasav, az oxálsav meg az amitráz kint is működik.

Persze ez csak az én meglátásom, de lehet, hogy a valóságban azért nincs akkora óriási vész, mint amekkora feneket kerítenek ennek a Tropi-témának.

Kutakodás nélkül, saját tapasztalatból ezt 2 nappal ezelőtt megmondtuk. :) ( írigyellek, hogy ennyi szabadidőd van! :) )

Viszont ha kihagytam volna, akkor meg az lett volna a probléma? :) Varroánál azért sokan alkalmazzák. ;D
Annyira sok szabadidőm sajnos nincs, de ez jobban leköt, mint ami a közösségi médiában vagy a tévében megy mostanában.
Kicsit kétértelmű az a „tapasztalatból” kifejezés.  ;D

« Válasz #4563 Dátum: 2026. Október 02. 08:23 »
Olvasom a sok hozzászólást, hát mit mondjak?....érdekes
De odáig el is kell jutnunk, hogy legyen mit kezelni.
Az idén sok méhész panaszkodik, és bizony elkezdődtek a kaptárbecsukások is.
És hol van még a tél, majd a tavasz?
Visszatérő témám, hogy amely keretben, vagy egymás melletti keretekben még most is nagy kiterjedésű fias van, ezekben e lépekben kevés a téli élelem, és ez veszélyes.
A Hunor és KB keretméretű  méhcsaládok a legveszélyeztettebbek.
Sokan csak legyintenek, hogy kellő időben majd adunk nekik egy cukorlepény bombát.
Hát persze, ha lesz akkor pont arra alkalmas időjárás.
Akkor mi  a megoldás?
Vagy kicsit később ki kell venni ezeket a lépeket a fészek közepéről, és helyükre szép mézeset tenni, vagy időben a fészken kívülieket felkarcolni.
Mindegyik megoldás jó, csak meg kell tenni.
Arról nem is beszélve, hogy a virágporhordás megindulása után újra el kezdtek petézni az anyák.
Tegnap még festettem néhány tartalék család anyját, és elképedve tapasztaltam, hogy "kövérek", eszük ágában leállni.
Természetesen ezek mind-mind fiatal anyák, és a népességük is kevesebb a törzscsaládokénál, de telelőképesek.
Az egy éves anyák, ahol szép mézes a fészek is, azoknál főként fedett fiasok vannak, de ezeknél is találtam olyant, hogy ismét el kezdett petézni az anya.
Én a betelelésre szánt lépeket átlapozom, és teljesen képben vagyok, melyik család mit igényel.
Vannak olyan méhcsaládok amelyeknél  a + mézes lépeket el tudtam venni, és azoknak adtam ahol erre szükség volt.
Még elég hosszú ideig szép időket mondanak, érdemes a fészek mézkészletét ellenőrizni.
Ne ringassuk magunkat abban a tudatban, hogy .....bent van náluk 20 kiló!
Abban  a lépekben legyen bőséges élelem ahol a család telel.
Sokszor van olyan, hogy ....fészken kívülre kerül a család, ezt azonnal orvosolni kell.
No de írásomat nem okoskodásnak szántam, aki okul belőle annak örvendek.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 564
« Válasz #4564 Dátum: 2026. Október 02. 08:48 »
Olvasom a sok hozzászólást, hát mit mondjak?....érdekes
De odáig el is kell jutnunk, hogy legyen mit kezelni.
..........

Odáig kellene eljutni, hogy egy hónapja már semmit sem kellene dolgozni a méhekkel, és ez így is maradjon március végéig.

Idézet
A tavaszi felfejlődésnél az NB roncsra veri a Hunort, ha jókor van bővítve, később tűzve.
Ááááájjjjjáááájjjjááááájjjjáááájjjjáááájjjj. Szerintem neked érzéked van ahhoz, hogy mit kell írni, hogy aztán válaszok szülessenek rá és pörögjön a fórum, még annak árán is, hogy sokan lehülyéznek.

*

neo

• 1050
« Válasz #4565 Dátum: 2026. Október 02. 09:10 »
Na azért én ezt egy kicsit másképp látom. A Méhészújságban is megjelent egy cikk róla. Van benne egy érdekes adat. Varroából 2 hónap alatt 400-ból lett 1500. Ez havi 1,7 szereződés, ami azt jeleti, hogy 10 hónap alatt lesz belőle 118. Ez ugye nagyságrendileg megfelel annak, amit én is szoktam emlegetni. Havi duplázódás, évente egy atkából lesz 100, és ha azt akarjuk, hogy ne az atka győzzön, akkor 99-et ki kell irtani. Ezzel szemben a tropikával mi a helyzet? Hát az, hogy 10 hónap alatt nem 118 lesz belőle, hanem (kapaszkodjatok meg) közel 1 milliárd. Számoljatok Ti is utána abból, ami a cikkben van. 2 hónap alatt 93-ból 3500. Na most ugye ez eleve lehetetlen, mert az ötödik hónapban egy atkából már van 120 ezer. Tehát minden álcára már több atka jut. Szerintem, ha ekkor nem is, de  a 6. hónapra már annyi atka van (720 ezer), hogy kinyírja a családot. A Varroa, mivel a méhen van, már 15 százalékos fertőzöttségnél összeomlasztja a családot. A tropika viszont nem a méhen van, ezért nagyobb számokat is elvisel. Viszont akkor az irtás hatékonyságának nem 99 százalékosnak kell lennie, azaz százból egy maradhat, hanem egy milliárdból maradhat egy. Úgy, hogy ott van még az a nehezítés, hogy nem a méhen kell kiirtani, hanem a fiasban. Nyilvánvalóan ez az út járhatatlan. Csakis és kizárólag a fiasmentes állapotban történő kezelés tud hatásos lenni.
Ami a lítiumos dózist illeti, nem emlékszem már rá. Abból indultam ki, hogy amennyi idő alatt rágják szét a hordozót, annyiszoros napi adagot rakok rá, mint amit a leírásban az etetésnél használtak.

« Válasz #4566 Dátum: 2026. Október 02. 10:03 »
Ezt írta Koki:
"Odáig kellene eljutni, hogy egy hónapja már semmit sem kellene dolgozni a méhekkel, és ez így is maradjon március végéig."
Mondod Te!
Mert nálad már 1 hónapja nincs semmilyen fias?
Aztán ahol a Hunor család fészkében még mindig van 2-3 keret szép fias azoknak mit üzensz?
Vagy az a taktikád, hogy ők vevőként kopogtassanak nálad.
Szerintem az ilyen hosszú, kellemes őszök teljesen megváltoztatták a méhészeti technológiát.
Amit írtál, majd idéztem tőled, az 20-30 éve igaz volt, mert valamikor október közepén leesett a hó, és kitartott márciusig.
Feleségem ezt sokszor emlegeti.
Mostanság szinte nincs ősz, kitolódik a nyár, a tavaszt, klasszikus értelemben meg el kell felejteni.
Ugye sokszor hallottuk már Dr.Hegedűs Dénestől, hogy...az anyák átfiasítják mostanságban a telet, így nehéz az atkákkal elbánni.
Tehát még egyszer leírom, ahol az utolsó fiasok kikelnek azt, vagy azokat a kereteket ki kell venni.
Természetesen a nálatok lévő bomba családokra ez nem igaz....vagy de.
Az alacsony keretes pakolósok, meg full mézes méztérrel vágnak a télnek, és ha valóban jók a méhek, akkor a két fiók működik, egyébként az is kapufa.
Én óvatosságra intek mindenkit (kivéve Kokit), de mindenki úgy méhészkedik, ahogy jónak látja.
Én szeretek Karácsonykor is nyugodtan vacsorázni, na meg aludni.
Még így is érhetik meglepetések a méhészeket.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 564
« Válasz #4567 Dátum: 2026. Október 02. 13:24 »

Mert nálad már 1 hónapja nincs semmilyen fias?

Fias az még van. Atka nincs.

Aztán ahol a Hunor család fészkében még mindig van 2-3 keret szép fias azoknak mit üzensz?

Nekik gratulálok. Remélem nekik sincs atkájuk. Gondolom náluk is dől be a virágpor dél elött, pedig eső azóta sem esett amióta elterjedt, hogy a szárazság miatt nincs virágpor elegendő. Dél-Alföld kivétel, ott nagy a baj. Viszont ha még mindig aktívan petéznek az anyák most, akkor baj van.

Ugye sokszor hallottuk már Dr.Hegedűs Dénestől, hogy...az anyák átfiasítják mostanságban a telet, így nehéz az atkákkal elbánni.

Biztosan így mondta? Az baj. Az ÍGY helyett írd oda, hogy MERT. Az a valóság.

Majd kérdezd meg Dénest alkalomadtán, hogy miként lett Ő a "bekesm" méheüse?
Ugye én voltam a mentora Misinek. 12-es Hunor. A régi felelőst mindig hívogatta mikor ér végre oda. Aztán összeveszett vele, mert már szeptember közepén takart, és majd csak március végén bontott, de sokszor még akkor sem.

Vagy az a taktikád, hogy ők vevőként kopogtassanak nálad.

Hogyne. Azért írok ide. Jól becsapom őket. Próbálom rábeszélni őket az elavult ládára amiben még tartanak méheket Magyarországon, a mindenféle kotyvalékokra amit kinevet az atka, az esetleges nozéma spórás, mézharmatos és kristályos vagy már kezdődő kristályosodó méz felkarcolgatására a "méztérben". Meg cukrosvízzel zaklatni őket naponta etetés helyett.  Agyonszűkíteni a fészket nehogy ki tudják használni a teret,  és berakni a szélső fiasítást, meg kirakni a középsőket megöreganyámtudjamekkorahülyeségekketszoktamírni. Vagy nem is én vagyok az?

Tehát még egyszer leírom, ahol az utolsó fiasok kikelnek azt, vagy azokat a kereteket ki kell venni.
Természetesen a nálatok lévő bomba családokra ez nem igaz....vagy de.

Na ha kiveszem mit rakok be helyette? A kipergetett lépek levannak kénezve, egyébként is üresek. Arra már gondolni is rossz, hogy esetleg a szélre kirakni.
Be kell adni a telelőélelmet időben, aztán takarni és hagyni őket békességben.

*

Koki

• 564
« Válasz #4568 Dátum: 2026. Október 02. 13:39 »

Na azért én ezt egy kicsit másképp látom. A Méhészújságban is megjelent egy cikk róla. Van benne egy érdekes adat. Varroából 2 hónap alatt 400-ból lett 1500.

Az ilyen butaságok miatt mondtam le a Méhészetet, és ki sem bontom a Méhészújságot.
Ahol 2 hónap alatt 400-ból csak 1500 lett, ott valami szerrel kezeltek.
Ha akácpergetés után talál valaki az építtetőben 200 atkát teljesen zárt 3-4 dm2 herefiasban, akkor ott biztosan van 400 abban a családban. Kezelés nélkül folyamatos fiasítás esetén az a család el fog veszni, menthetetlen. Ott augusztus elejére (60 nap) 5 000 feletti atka lesz, 15 nap múlva pedig minden fias sejtbe jut egy, aztán Конец.

« Válasz #4569 Dátum: 2026. Október 02. 19:57 »
Ez nem lehet igaz, hogy Koki írta:
"Na ha kiveszem mit rakok be helyette? A kipergetett lépek levannak kénezve, egyébként is üresek. Arra már gondolni is rossz, hogy esetleg a szélre kirakni.
Be kell adni a telelőélelmet időben, aztán takarni és hagyni őket békességben."

Időben beadni a telelő élemet?
Most viccelsz Koki?
Ismét totál elmegyünk egymás mellett, közben a másikat lehülyézzük.
Alázat, megértés és egy maroknyi szerénység, majd jöhet a folytatás.
Tehát azzal van gond, hogy főként a fiatal anyák még most is lendületesen petéznek!
Ja ja.
Ma végeztem az anyák festésével, és sokat megnézegettem.
Kövérek mint a "disznó", és jó két tenyérnyi nyitott fiasuk van.
Dől befelé a virágpor, a vizet élénken járják.
Mit akarsz ilyenkor időben beetetni?????
Ahol most nyitott van, oda már nehéz lesz élelmet bepasszírozni.
Emiatt karcoltam fel a mézes lépeket, mert azzal már nem sok dolguk akad, nem kell invertálniuk, egy sima átpakolással megússzák.
A jelenlegi nyílt fias helyére aligha kerül már méz, emiatt a félrerakott mézes lépekkel fogom ezeket kicserélni.
Nálad ez nem  működik ekkora állománynál, amit megértek, de én tökéletesen képben vagyok, azért tartok csak ennyi méhcsaládot.
Két hét múlva ezeket a kevés mézes lépeket kiveszem, és kicserélem jó mézessel.
Mi ezzel a gond?
Egy pillanat műve, lerázom a kevésbé mézesről a méheket, és csere.
Nem kell ezt senkinek követnie, aggódjanak azok akiknél most a fészek közepén több keretben is kiterjed fiasítás van.
Ez országrészenként változó, van ahol már szinte semmi fias nincs, nálunk, és mondjuk Dél-Baranyában pedig petéznek még az anyák.
teljesen más technológiát igényel, mint ott ahol semmi fias nincs.
És itt megint csak néhai Buchinger Györgyre tudok hivatkozni, aki északon, Salgótarjánban teleltetett, majd délre, Baranyába szállította tavasszal a méhészetét.
Pont a fentiek miatt.
A meleg sokszor átok, tavasszal meg áldás.
Emiatt kár ezen rugózni.
A mikroklíma is vastagon bekavar, így nehéz az adott méhészetek állapotát összehasonlítani.
Végezetül.
Ahol most kiterjedt fiasítás van még, jobb ha fentieket megszívleli.
Nem ragozom tovább.
Pár napra elbúcsúzom tőletek, legyetek jók.
Kicsit lazítok.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 564
« Válasz #4570 Dátum: 2026. Október 02. 22:56 »

Mit akarsz ilyenkor időben beetetni?????

Én? Semmit. Olvasd át még párszor!
Egy hónapja kaptak utoljára.
Szeptemberben már nem etetünk. Vége a kaptárbontásnak. Takarunk.
Nem rakom fel ismét a képeket a telelésről, mert mások már bizonyára unják.

Nálad azért kövérek az anyák, mert petéznek. Mert pótolni akarják a népet ami hiányzik. Vajon miért? OKTÓBERBEN. 
Szerintem megint venned kell, mi sokan meg eladunk.

Hagyd már ezt a mikroklímát! Fújd le őket, mentsd ami még menthető!

*

Apis

• 224
« Válasz #4571 Dátum: 2026. Október 03. 01:14 »
Valamelyik fórumon olvastam, hogy a Nikovitz Antinak mondták, hogy az októberi fias már semmit nem ér, erre az Anti : “Dehogynem, ezek igen sokat fognak érni majd tavasszal”
Az én véleményem szerint az idei anyàk még nyomják a petézést főleg a késeiek, a tavalyiak meg mar leállnak. A meleg idő egyenlőre kedvez a fiasnak és végre van egy kis parlagfű virágpor, ami segíti a fiast a jövô héten már lehűlés jöhet. Október végéig tuti nem lesz fias mentes állapot, addig küzdeni kell a kis g. atkákkal is.