Majdnem lemaradtam erről a meccsről.
Idáig olvastam a hozzászólásokat.
Két napja nem olvastam a Klubot, mert a téli tüzelőt rendeztem.
Na tehát.
Mivel senki nem ismeri a Csányiék anyanevelési technológiáját, Antival egyeztettem, hogy nem teljes részletességgel, de leírom.
Egyben igaza van Kokinak, és a többi kétkedőknek, hogy az Antitól idézett írás kissé félreértelmezhető, nem kivesz egy nyílt fiast és kőbaltás módon, egy söpört rajhoz hozzáteszi, hogy....majd húznak maguknak bölcsőt!
Emiatt szeretnék igazítani a dolgon, mivel sokat toporogtam abban a méhészetben.
Tehát.
Szakmailag ezek a nevelt anyák NEM PÓT bölcsőből kikelt anyák, mivel a a petéző anya jelenlétében húzzák a nyílt fiasra.
Tehát.
Az alsó fiókban van a petéző anya, természetesen anyaráccsal lezárva.
Középen üres fiók, és annak a tetején a harmadikban egy petés keret.
Mivel ehhez a kerethez már nem áramlik olyan intenzitással az anyatermék (feromon), majd,néhány nyílt fiasra rövid időn belül bölcsőt húznak.
És itt jön be a szakmai vita.
Pótbölcsők ezek?
Nem!
De én erről már évekkel ezelőtt írtam, akinek van hozzá türelme keresse meg.
Inkább váltóbölcső, ami a kényszer útján keletkezett, és ezekből a legszebb maradhatott.
Anyanevelők ugye úgy csinálják, hogy a nyílt fiasokat egy anyátlan családhoz teszik (starter család), hogy sokat fogadjanak, majd áthelyezik a tenyészkeretet egy anyás dajkához.
Ezt teszik mindazért, hogy ne gyorsan záródjanak a bölcsők, és több pempőt kapjanak.
Minden hasonló anyanevelési móddal az a gond, hogy én inkább kényszerbölcsőknek hívnám, mivel nehéz ellenőrizni, hogy milyen korú álcára húzzák a bölcsőt.
Én most úgy gondolom, hogy Antiék módszere akkora méhészetben jónak mondható, hatékony, és az anyák teljesítményére sem volt sosem panaszom.
Sajnos azt kell mondanom, hogy az anyanevelőktől vásároltaktól fény évnyire jobbak voltak.
Valamint én még válogathattam is őket, méret szerint, és megnéztem hány ZÁRT fiasuk van.
Így bekerültek nálam június vége, július elején családokhoz, vagy tartalékokat képeztem belőlük.
Napraforgó végén jött el az igazság órája.
Ha tűrték a kiszorítósdit, és szépen dolgoztak, simán maradtak egy évig.
Általában Antitól hozott máhanyák nagy része még egy évig kiválóan üzemelt.
Nincs ezekkel semmi gond.
Nagyernyei Attila