A méhcsaládok általános állapota

• 4516 válasz
  • 1474969 megtekintés
*

Koki

• 549
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #4515 Dátum: 2026. Szeptember 23. 08:23 »

Ha már egy léppel beljebb tesszük, simán bölcsőt húznak, de ez rakodó (pakolós) rendszerben is igaz!
Ha ezt benézi a méhész, és tisztító pergetéskor valamelyiket nem veszi észre, ezek kikelnek és bepárzanak.
Ekkor két anya van egy kaptárban.

Ezért nem teszünk nyílt fiast a méhek természetes szaporodásának időszakában a méztérbe anyarács használatakor. Viszont ekkor nincs 2 anya a kaptárban. Majd mindjárt írom, hogy mikor lehetséges rövid ideig 2 anya. A méztérben a PÓTBŐLCSŐBŐL kikelni szándékozó, vagy már kikelt (2 anya) PÓTANYA meghódított népe kikényszeríti a fészekben lévő öreg anyát a nép egy részével. Megrajzik. Ha rossz az idő, és napokig nem tudják elhagyni a kaptárt, akkor leölik az egyik anyát, nem fog megrajzani. Többnyire az öreget veszítjük el. Aztán mivel az anyarácson keresztül nem tud a szűzanya kirepülni pározni, ezért egy idő után herepetéző lesz a méztérben.
Nálam is sokszor előfordult ilyen eset, mert amire a következő átvizsgálásnál kibontom, -ha még nem is herepetéző- már csak egy lehetőségem van. Meg kell keresni a méztérben, elnyomni, majd (nálam mindig van) váltóbölcsős keretet néppel együtt átrakni a fészekbe. 100%. Számtalanszor elmondom kezdő méhészeknek miért nem húznak pótbölcsőket a vallatókeretre. Mert van anya.

Wick!

Dolgom van nem nyitok új hsz-t, mennem kell, sok a dió.

Egyébként most úgy tűnik ez egy kutyalakodalom.  ;D  A kisebb kanok folyamatosan körbe csaholják a nagyobb kutyákat, ezzel is látványossá téve a lagzit.  Az erősebbek a tűz(elő szukákhoz) -höz közelebb nem engedik azokat, de ha mégis közelebb merészkednek, akkor elmarják őket.

https://www.youtube.com/watch?v=iDRCQOnLIBc

*

Berci

• 365
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #4516 Dátum: 2026. Szeptember 23. 08:24 »
Főleg a mostani aszályos, ínséges időkben, amikor annyi család megy tönkre – mi lesz a jó anyákkal?

First at all: amelyik család tönkre tud menni annak nem jó az anyja. A tenyészkiválasztás egyik szempontja, legalábbis nálam, hogy a tavaszt érje már meg segítség nélkül.

Én átteleltetem őket, és tavasszal, amikor még sehol nincs anya a piacon, ezek a tartalékok aranyat érnek.

Megtanultam,hogy nem teleltetek szarokat, mert csak felesleges munkát adnak. Sokáig tartott és szerintem minden kezdőnek sokáig tart ezt megtanulni, de a legjobb, ha minél gyorsabban elfogadják, hogy tényleg felesleges...

Mennyi egy anya, vagyis mennyi lesz jövőre, és egyáltalán mikor?

0 ft. A család magának nevel rajbölcsőből. A rajbölcsős anya a gondolat pillanatától anyának van nevelve. ( minden egyéb bölcső kikényszerített , azaz pótbölcső.) Az erősen tévedés, hogy a rajbölcsőből nevelt anya fokozotabban rajzós. Nekem csak olyanok vannak és évek óta csak akác után van "gondom" a rajbölcsőkkel.

Szóval a méhészkedés, minden ellenkező hiresztelés és próbálkozás ellenére, nem atomfizika. Hagyni kell a méhcsaládot magától fejlődni!

Ajánlott szakirodalom annak, aki meg akarja érteni a méhcsalád müködését: Tautz: A természet csodája: a mézelő méh.