A rajt etetni kell, hacsak nincs jó hordás (legalább napi 1-2 kg emelkedés), különben nem épít. Miből is építene? Ahhoz élelem is kell. A műlépek száma pedig attól függ, hogy mekkora a raj. Egy másfél kilós rajnak elég 5-6 NB lép is. A két és fél kilós raj ellenben simán kiépíti a 9-10 NB lépet. Söpört raj esetén probléma lehet, hogy sok az öreg, elhasznált bogár. Főleg ha akác után készült, vagy ha a méhész "rosszul söpört". Az ilyen rajok nem építenek szívesen, és ez a munkájukon is meglátszik. A söpört rajt 3 napig pincézni és itatni kell, a pincézést követően az esti órákban célszerű kaptárba telepíteni, amikor már nem járnak a méhek. A befogott rajt árnyékos helyre kell vinni, és napnyugtakor már be lehet telepíteni. Ha a raj kap egy nyílt fias keretet, akkor biztosan nem fog megszökni, viszont így az atka elleni védekezés lehetősége elvész. Hacsak nem pincézés közben lettek csurgatva oxálsavval (én ezt még nem mertem kipróbálni, de videón már láttam, Perizinnel végezték). Söpört rajnak soha nem adok fias keretet, a pincézés során családdá kovácsolódnak. A rajnak mindig adok egy építtető keretet is. Nálam ez egy két részre osztott keret. A felső része munkás lép, az alsó fele üres. A felső részbe szívesen gyűjtenek a méhek mézet és virágport. Ezért raj betelepítésekor egy (nem fedett) mézzel-virágporral teli építtető keretet is beadok a műlépek mellé. Ez nagyon tetszik a rajnak, sokkal hamarabb megkezdik az építést, mint ha csak műlépet adnék be. Az építő keret azért fontos, mert a legtöbb raj igenis húz heresejtet. Minél korábban vagyunk a szezonban, annál erőteljesebben. Megfigyeltem, hogy az április végi, május eleji rajok színtiszta herelépet húznak az építtető keretbe, míg a június közepén, végén eresztett rajok többnyire, vagy teljesen munkás lépet építenek. A legszebb lépeket a rajok építik, de csak ha minden feltétel adott, és szerintem az építtető keret még egy olyan hasznos extra, amiről nem nagyon ír a szakirodalom, de a tapasztalataim azt mutatják, hogy van létjogosultsága. Nekem a kedvenc szaporítási módom a söpört raj. Idén az a tervem, hogy az akácpergetéssel összekötöm a rajképzést. Ha már úgyis lesöpröm a méheket, akkor kaptáranként 1-1 kilót külön ládába gyűjtök, így 2-3 családból különösebb nehézség nélkül meglesz a szaporulat.
Április végétől június végéig különösebb kockázat nélkül be lehet fogni az idegen rajokat, persze csak ha szép népesek. Ettől eltérő időpontban inkább menjenek békével, ezek bajt nem okoznak, mert úgysem lesz belőlük semmi. Szerintem egy augusztus végi éhraj előbb pusztul el, mint hogy kiépítse a fészkét. Ezeken az aszályos nyarakon nem sok esélye van egy rajnak, se nektár, se virágpor széles e határban.
Amúgy tényleg pocsék idő van...