Egyetlen olyan szer van, ami számításba jöhet, az a hangyasav (talán még a tejsav). Nagyon nagy kérdés, hogy a mi klímánkon ez elégséges védelmet képes-e biztosítani ? Nagyon reménykedtem a MAQS-ben, itthon Apistonik néven lehet kapni. Ez egy gél formulációs hangyasav. Zombee próbálta, és azt írta, hogy nem volt jó. Igazából egy elképesztő dolog miatt.Ha jól emlékszem azt írta , hogy a gyártó azt mondja, ha sérül a gél külső burkolata , akkor nem működik.
Irido, áthozom ide a hozzászólásod egy részletét, jobb helyen van itt.
Bemásolom ide a tapasztalatom inkább, mert ugyan "nem volt jó" használni, de az atkát írtotta, azzal nem volt baj.
Anno ezt írtam a méhészfórumra:
A MAQS harmadik generációját (itthoni Apistonik) tavaly használtam a gyártó által javasolt módon, hőmérsékleti tartományban. A növényi géltől szabályozottabb kipárolgást vártam, de az első három napban a hatóanyag nagy részét leadta, amely dózis a méhcsaládot sokkolja, a betételtől kezdve sírnak. A korábban használt párologtatóimnál nem volt anyaveszteség, ennél a kezelésnél azonban sajnos több is volt, egy családom kiköltözött a kaptár oldalára... A gyártó általában azzal hárít, hogy megsérülhetett a vékony papírbevonat, amibe a gél van csomagolva, vagy biztosan nem volt megfelelően nyitott a kijáró, ekkor előfordulhatnak az általam is tapasztaltak. Aki már használta, az tudja, hogy két csíkot csomagolnak egybe, amelyek összetapadnak, állás során nedvesednek is valamennyit, macerás épségben szétválasztani őket, hogy ne sérüljön a csomagolóanyag.