Bükk!
Félre értettél,de nem baj.
Én vagyok az oka, hogy nem fejtem ki Arisztaiosz módon a gondolataimat.
A napraforgón ha kiszorulnak az anyák a pergetés után azonnal szabad helyet kell biztostanunk a petézésükre.
A tenyérnyi fiasok nem fogják pótolni a hordástól elnéptelenedett családok veszteségét.
Most még szinte felesleges a tűzés, mert úgy terítik a méhek a lépekben a nektárt,mint kőműves a falon a vakoló maltert. (Fröccs malter.)
Ez az én méhészetemben az anyáknak a megmérettetés ideje is egyben. Amelyik teljesen leáll a petézéssel, és mindenhova beengedi a mézet a fészekbe, meg vannak a napjai számlálva. A télbe nem mehet, lecserélem.
Az anyákat gyakorlatilag ekkor minősítem. De,vannak kivételek, és van néhány számára felmentés.
Miért is menekülhet meg a méhanya a biztos haláltól?
Mondjuk egy anyaváltás volt pont a napraforgó virágzás kezdete előtt, és annyi kijáró méhe volt a családnak, hogy gyorsan, teljesen meghordták az összes keretet. Ez nem az anya problémája, erre figyelni kell. Természetesen az anyák jelölése alap.
Az öreg anyáknál még szigorúbban bírálok, ugyanakkor pont e miatt hagyok is öreg anyákat.
Ma például találtam több 2012-es anyát, melyeknek 7 NB kiterjedt fiasuk volt. Ők maradnak.
Mellette 2013-as anyának 3-3,5 NB fiasa volt csak. Tehát utóbbi megy előbbiek maradhatnak.
Most nincs már 2011-es méhanya a méhészetemben, de ha ebből valamelyikkel beteleltem volna, azokat egy különleges " Szuper nagyi" minősítéssel jutalmaztam volna. Ritkán fordult nálam elő, hogy 4 éves anyával indultam a télnek. Egyszer néhai Bognócky Józsi bácsitól, hidasi anyanevelőtől kaptam egy szuper nagyit.
Következő évben attól neveltem anyákat. Hihetetlen szelídek, és szorgalmasak voltak az utódok is.
A fiatal, 2014-es anyáknak simán műléppel megtűzöm a fészküket, nagy részük be is petézi.
Itt nincs kérdés. Bár sok lenne belőlük.
Nézzük Európa legnagyobb méhészetében, hogy minősítik az anyákat?
Egy kicsit "Anti demokratikus" a módszer. Amelyik anyának június közepén nincs meg minimum 7 keret táblás fiasítása, megy a túl világra.
Mindjárt tiltakoztam is, egy ilyen mozdulat láttán, hogy a 6 keret fias mellett az még jó anya lehetett.
Csányi Anti válasza. De nem nálunk, itt teljesíteni kell.
Igaza van.
Nagyernyei Attila