Ha annyira otthon vagy a témában neo akkor miért írsz ilyeneket?
"Mondjuk a Te esetedben sem feltétlenül igaz, mert ha olyan magas víztartalmú mézet kevertél össze az alacsonnyal, ami méznek nem nevezhető, akkor ez is hamisítás."
Én mit írtam?
"Így a 19-est összekeverem egy 16-16,5-össel és már ok is."
És ezt te még komolyan is gondolod?
A 19-es akácméz nem piacképes mert lefolyik a kanálról, de nem erjed meg!
Attila!
Először nézd már meg, hogy ki-mit írt, mert kevered a szezont a fazonnal. Ott van egy ha szócska, ami ugyebár nem tényt jelent. pusztán arra utal, hogy az aznap behordott méz kipergetve, az alacsonyabb sűrűsége folytán a hordó tetején gyűlik össze, ami a magas víztartalma miatt képes lehet az erjedésre. vannak ilyen csapadékos évek, amikor a levegő magas páratartalma miatt a méhek sem képesek ilyen rövid idő alatt besűríteni a nektárt. Egy ilyen mézet mikor, meddig, ilyen eszközzel kevergetsz, hogy elvegyüljön?
Utána mondanám, hogy próbáld már meg értelmezni, hogy én mit írtam, de sajnos látom, hogy ez reménytelen. Leírtam már, nem vagyok ellensége az egalizálásnak, céloztam is rá a téma elején, hogy sok igazság van abban amit írtál. Csak valamiképpen mindenáron össze akarsz keverni (nagyon-nagyon védekezés szagú a dolog, no nem a részedről, hanem feljebbről), hogy én mit állítottam. Ezért pontokba szedem.
1. jelenlegi jogszabály érvényteleníttetése bírósági úton.
2. Amikor ez megtörténik, akkor leáll a kevert, üvegezett mézek forgalmazása, mert nincs érvényes jogszabály, ami megengedné. 3. Ebben az időszakban csak termelői mézeket lehet forgalmazni, mert arra nem vonatkozik a tiltás, hiszen az élelemiszer előállítója hozza forgalomba az alaptermékét. 4. Elindul a harc az új jogszabály megalkotásáért, amelyben majd benne lesz a mostani lobbi érdeke, hogy a keverés (homogenizálás) milyen feltételekkel történhet meg. Szerintem alapvető, hogy meg kell határozni majd a grammonkénti minimális pollen darabszámot (nem pedig százalékos pollenarányt). Ezzel ugyanis a higításnak lehet elvileg gátat szabni, de lehet, hogy nem, mert ki tudja, hogy esetleg kézzel gyűjtött pollent kevernek bele. De ez már nem a mi bajunk lenne. Akkor mi ráérnénk tíz évig is, hogy megcsinálják az új jogszabályt. Most viszont fordítva van: ők érnek rá, és mi nem tudjuk eladni a mézünket. 5. Ha az a mese igaz lenne, hogy csak egalizálva lehet eladni a termékeket, akkor a bort, sört, rövid italokat is(rumot a pálinkával, vodkával) keverve lehetne eladni. Szerintem Te sem egalizálod a mézedet a Fejér megyei méhészekkel, meg más megyebeliekkel sem. Akkor, hogy a fenébe tudod eladni? Két eset lehetséges: Vagy az nem igaz, hogy csak egalizált mézet lehet eladni, vagy nem igaz, hogy el tudod adni a saját mézedet mások mézének hozzákeverése nélkül.
Az igazság alapvetően az, hogy európai méretekben mérve az egalizással több mézet el lehet adni, mint anélkül. Ebben nincs is érdek ellentét. Abban viszont van, ha az egalizálás hamisítást jelent. Azonban csak ezen a ponton lehet érvényteleníteni a jogszabályt, ha megtiltjuk a keverést, amit az egalizálás leple alatt végzenek, valójában a valódi méz higítását csinálják cukorsziruppal.
Aki ennek ellene van, az a hamisítás mellett teszi le a voksot. Mégpedig azzal, hogy csak egalizált módon lehet eladni a mézet. tehát, ha megtiltjuk a keverést, akkor nem lehet eladni a mézet. Fogyasztói szempontból. Szerintem viszont fogyasztói és jogi szempontból is el lehetne adni a mézet. A fogyasztóira bizonyíték a termelői méz eladhatósága.