Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak

• 3170 válasz
  • 1190761 megtekintés
*

kiskakas

• 3249
Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #1635 Dátum: 2017. Május 19. 22:12 »
QUQURIQ !!!

Már más években is megfigyeltem, hogy az akác virágzása alatt a vásárlók jóval több akácmézet vesznek mint máskor.
Az ember vizuális lény, látja a virágzó akácfákat és rögtön megjön az étvágya.
Kérdezgetik is serényen, hogy mikor hozzuk az idei új akácmézet?
Nos!
Nem kell már sokáig várniuk!

Kiskakas

« Válasz #1636 Dátum: 2017. Május 26. 05:49 »
Mivel folyamatosan zajlanak a pergetések, sőt a repceméz egy részét már el is adták a méhészek, a mézpiac is élénkülni látszik.
Azért vannak kiakasztó méhészek!
Érdeklődött egy kolléga, hogy tudok e mézárat?
Annyit közöltem vele, hogy a repce MOST 750 Ft/kiló.
Válassza...jujj az nagyon klassz, de szóljak a felvásárlónak, hogy neki nagyon kell a lóvé, inkább odaadja 700-ért, csak jöjjön.
Ordítani tudtam volna, de nem tettem, azért a napomat elcseszte a kedves(?) méhésztárs.
A másik beszólás egy vevőjelölttől érkezett.
Ugye az nem titok, hogy termésem egy részét én is üvegben értékesítem.
Telefonon kértek 10 kiló akácmézet, mondtam rendben, jöhetnek érte.
Egy óra múlva felhívtak, hogy nálunk k@rva drága a méz, mert jó termés lett, és kaptak 1.600 ér!
Hát itt tartunk.
Egy napra a két kiakasztás elég.
Mi továbbra is 2.500 Ft-ért kínáljuk a termelői akácmézünket, és ebből nincs alku.
Hála az égnek sok a visszajáró vevőnk, de konkurencia azért sokszor úgy alánk vág, hogy csak lesek.
Sok méhész hajlamos a kereskedőt szidni, aztán pedig köztünk kéne rendet rakni.
Nekem erről ez a véleményem.
Nagyernyei Attila

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1637 Dátum: 2017. Május 29. 07:16 »
QUQURIQ !!!

A repce ára sincs arányban a vele eltöltött munkával!
A mászkálásról, méhveszteségről nem is beszélve!
Tudom, nem kötelező repcére járni, de sajnos a méheink megtalálják.
Pár éve nekem a méheim 7 km megtalálták a repcét.
Mint fajtaméz, megérdemelne valami tisztességes, vásárlóknak is elérhető árat!

kiskakas

« Válasz #1638 Dátum: 2017. Május 29. 07:33 »
Rettenetes jó érzés amikor azzal szembesül az ember, hogy szeretik.
A Zöld Méhészfórum utolsó hozzászólásai rólam szólnak, ami felemelő érzés számomra.
Ezt írj Tükör:
"...hogy ha ilyen jó lett a termés, akkó mé kétezeröccáz a méz?"
Azé nem ezernyóccáz me az én mézsem frankó, ninten bennye repcse, meg rizsa szirup.
Én értékelem a méheim munkáját, és a vevőköröm ezt az árat elfogadta.
Már több mint 4 éve 2.500 Ft-ét adjuk a kiváló minőségű akácmézünket, a "Rekacot", a repcés akácot meg ezeröté mert az felénk virágméz.
Ha az akácméz "kicsit opálos" az nem tiszta.
Világos?
Aki meg a fészket is pergeti, óhatatlanul csorbul a minőség.
Ezzel a beszólásával a Tisztelt Elnökség Tag el is árulta, hogy Ő is az "óccsó" mézet árul.
Odaát, folyamatosan ostorozzák a kereskedőket, aztán saját maguk értékelik le a Hungarikumot?
Nálunk a minőség mindnek felett, de ehhez ez az ár párosul.
Pedig nekem is nagy ellenszélben kell küzdenem, de hála az égnek, a visszajáró vevőink soha nem sokallják az árat.
A méhészek annál jobban.
Üdv: Nagyernyei Attila

*

izso60

• 573
« Válasz #1639 Dátum: 2017. Május 29. 21:23 »
Üdv. Uraim!
Nagyernyei Uram!
A méhészek nem sokallják az ott kialakult árat,ezt csak Te képzeled,ha néha valaki ellne szól.
Mert nem tudod,vagy nem akarod felfogni,megérteni hogy kicsiny Országunk egyes részein ennyiért nincs fizetőképes kereslet,viszont az ott élő szegény,de tisztességes emberek akik szeretnének mézet vásárolni az anyagi lehetőségeikhez képest.
És az arra élő méhész is szeretne mézet eladni,ennyi.
Nem értem milyen magas végzettségre lenne szükség a megértéséhez,de bízom benne hogy a továbbképzések egyszer elérik céljukat.

« Válasz #1640 Dátum: 2017. Május 29. 21:53 »
Izso60!
A  méhészkedésből, mint bármilyen más vállalkozásból, azt végzőknek meg kell élniük.
Ez nem egy szociális ellátó rendszer!
Aki segélyen él, sajnos annak a zsíros kenyér is drága.
Van akinek a repülő vásárlása sem gond, van akinek egy bicikli is egy álom.
Ezt úgy hívják felénk, hogy piacgazdaság.
Én rengeteg mézet adok ajándékba, olyan vád nem érhet, hogy nem vagyok adakozó.
Ha pedig eladom, akkor bizony megkérem az árát.
Ha valakinek sok, választ olyan méhészt aki olcsóbban adja, mondjuk Téged.
Nálunk is van olcsó virágméz 1.500-ért.
Aki minőségi akácot akar venni, az kicsit mélyebbre kell hogy nyúljon a zsebébe.
Egyik vevőmnek sem kérdőjelezem meg a tisztességét, de néhány méhészét annál inkább!
Aki akác alatt etet, és így "alámegy" a minőségi mézünknek, őket elítélem.
Ha valaki tisztességgel minőséget termel, annak magas ár jár.
Ezt kéne a a kereskedőknek is elhinteni, hogy legyen minőségi felár.
Aki nem végez tisztító pergetést, és belepergeti a repcét, ne adj Isten etet, nekik a 2.000 Ft is sok a vegyes mézükért.
Kicsit csalódtam benned, mert nem tudtam, ilyen magas végzettséged van, hogy szociális ellátó rendszernek nézed a méhészkedést.
A  sertéstenyésztők, az epret termelők mind mind pofátlanok?
Aki nem tud húst venni, vagy primőr árut sajnos ők csak nézik ezeket a portékákat.
A méz egy magas minőségű élvezeti cikk.
Nekem ezekkel a beszólásokkal az a problémám, hogy a vevők nagy része ezt az árat elfogadja, a méhészek, mint Te is, meg reklamál.
Kicsit képezd magad marketing vonalon, mert abban nagyon gyenge vagy.
Nagyernyei Attila
.

*

izso60

• 573
« Válasz #1641 Dátum: 2017. Május 29. 22:23 »
Üdv. Uraim!
Nagyernyei Uram!
Köszönöm hogy így helyre tettél,de ebből az írásból is kitűnik hogy csak mellébeszélsz és a lényegből nem kívánsz semmit érteni.
Egyébként Én nem magamról írtam,Én jó áron eltudom adni a jó minőségű,öszvér kaptárból származó mézeimet!
De vannak vidékek ahol ezek az árak nem kivihetők,csak Én ezt tudomásul veszem,Te viszont fikázod az ott élőket.
Ennyi a különbség közöttünk!

« Válasz #1642 Dátum: 2017. Május 29. 23:12 »
Ki,hogyan és kit fi..z,arról lehetne vitatkozni.
Ezért ebben a témakörben Izso 60,Te nagyon erős vagy.
Kritikai érzéked minden realitást nélkülöz,főleg ha rólam
van szó.

Csányi Antal

« Válasz #1643 Dátum: 2017. Május 30. 06:10 »
 Izso60!
Hol olvasod ki írásaimból, hogy "fikázom az ott élőket"?
Egy példával szeretném szemléltetni miről is hadakozunk.
Néhány éve, Szedres melletti kis faluba meghívtak a Helyi Termékek Vásárába.
Egyszer voltam az OMÉK-on, azóta sehol.
Nem vagyok vásárba járó, se időm se energiám, valamint a helyi méhészekkel sem szeretném összerúgni a port.
Ide is csak nagy unszolásra mentem el, különösen azért mert tudtam, hogy Józsi bácsi 2.000-ért adja a mézet, meg ehhez még üveget is visznek neki.
Az a hír járta, hogy szegény falu, itt nem lehet többet kérni a mézért.
Nem húzom hosszúra, ezért leírom a lényeget.
Annyi mézet sikerült eladnom 2.500-ért, hogy haza kellett jönnöm, nem volt elég a készlet.
Mellettünk egy másik méhész is árult, ő sem panaszkodott.
Sokan várjátok a sült galambot, de ez nem jó irány.
Mondtam, hogy marketingben gyenge vagy!
A vevőért el kell menni, nem uborkás üvegben kell a mézet kínálni, és minőséget kell adni.
Kicsit nehezen érted azt látom, de egy marketing tanfolyam sokat segíthet a szemléleteden.
Arra ne hivatkozz, hogy felétek szegények az emberek.
Nálunk is bedobták azt a dumát, hogy ......nagy a család, ádjon a gyerekeknek egy kis mézset fínök...
Aztán ha körülnéztem, nekik volt először "tányéros" TV-jük.
A magyar ember szája mindig rááll arra, hogy ócsárolja, drágállja a megvásárolni kívánt terméket.
Ha pedig annyira szegény, adjál neki ingyen.
Neked nem tudom mi a jó ár, de ha elégedett vagy vele akkor miért sokallod a 2.500-at?
A Szekszárdi Piacon is nagy a harc, mert vannak olyan új-hullámos méhészek  a városban, akik semmibe veszik a helyi termelők érdekét, és nyomulnak, folyamatosan "akcióznak".
Egy közülük igazán szimpatikus, a Mézes Reggeli idején halhattunk róla, még az OMME elnöke is nyilatkozott az ügyben.
Én most úgy látom a harc csak fokozódni fog, mert a méhészek egymással küzdenek, holott a vásárlók hajlandók a magasabb árat is megadni.
Az INTER SPAR-ban Szekszárdon 2.900 Ft a szép(?) sárga akácméz.
Ők biztosan nem foglalkoznak a magyarországi szegénységgel.
Kicsit nézz magadba.
Üdv:Nagyernyei Attila

*

izso60

• 573
« Válasz #1644 Dátum: 2017. Május 30. 20:19 »
Üdv. Uraim!
Nagyernyei Uram!
Még egyszer!!
Olvass vissza,ott megtalálod mit is írtam,segítek hátha menni fog.

Idézet
"Nagyernyei Uram!
Köszönöm hogy így helyre tettél,de ebből az írásból is kitűnik hogy csak mellébeszélsz és a lényegből nem kívánsz semmit érteni.
Egyébként Én nem magamról írtam,
Ennyi a különbség közöttünk!"
Idézet vége.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1645 Dátum: 2017. Május 30. 20:45 »
Idézet
De mi a lényeg? Az a te szavaidból nem látszik tisztán.

A mézár nyomott a költségekhez képest.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #1646 Dátum: 2017. Június 01. 07:49 »
Az árak piaci alapon alakulnak ki, kereslet-kínálat, legalább is a közvetlen értékesítés során. Viszont pont ezért vannak helyileg eltérések az árakban. Nem azért, mert a méhész szociálisan érzékeny, és szerényebb sorsú társain segíteni akar. Most az üzletről beszélünk, az adományozás az más kategória.
Az országban különböző fejlettségű régiók vannak, egy kevésbé szerencsés környéken alacsonyabb árak alakululnak ki. Természetesen lehetne kínálni a legmagasabb áron is a mézet. Vennék? Nyilván igen, de sokkal kevesebben.
A gazdagabb vidéken lakó méhésztársak erre legyinthetnek, hogy ugyan mit is számít az a piaconkénti 3-4 vevő elvesztése. Valóban semmiségnek tűnik, de ha piaconként csak 7-8 vevőd van, akkor már egyből más a helyzet. Mert járunk ilyen kisváros piacára is.
Sőt a gyakorlatban, akár lehet még nagyobb arányú is a piacvesztés. Ezt más vonalon láttuk, tapasztaltuk, ha megjelenik egy olcsóbb kereskedő, osztályon aluli minőséggel, ott a minőséget kínáló, addig jó forgalmú kereskedőnek akár 70-80 %-os forgalom kiesése is lehet. Csak az a néhány tudatos, vagy tehetősebb vásárlója marad.
Mi is szoktunk időnként óvatos "árváltoztatásokat" végezni, szerintem most valahol középen vagyunk az árainkkal.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1647 Dátum: 2017. Június 01. 09:55 »
QUQURIQ !!!

Igen, ez mind így van!
...de ha bemegyünk valahova, ott ne felejtsünk el köszönni!...
Nem a régiókról van itt szó!
20-30 éve piacozó árai alá menni jóval, nem etikus! (nem tilthatja meg senki, de gusztustalan)!
Valahogy így kellene!
Tiszteletem kolléga!
Úgy hozta a sors, hogy nekem is ki kell állni a piacra a megtermelt mézeimmel.
Mondja már, hogy itt mi a szokás, mennyiért mennek a mézfajták, mer én is ezeken az árakon szeretném értékesíteni a jó szomszédság érdekében!
Higgyétek el, működik a történet, sőt, gyengébb napokon még arra is jut idő, hogy az atka kérdést és egyéb más dolgokat is megbeszéljük.
Vannak dogok amiben még segítjük is egymást.
Ha nincs olyan mézünk amit a vevő keres, odaküldjük a szomszédhoz, és fordítva.

Valahogy ez lenne a normális!

Kiskakas

« Válasz #1648 Dátum: 2017. Június 01. 11:08 »
Olyan jól elszórakozok azon, amikor nekem címeznek egy beszólást, aztán a sajátjuktól kapják meg a választ.
Így szól a nekem szánt írás:
"A gyengébbek kedvéért, azért még egyszer:
Nem én sokallom az árat, hanem az egyszerű vevő fogja megkérdezni az ilyen hencegés után, hogy miért ennyi."
Aztán a következő hozzászólás talán még jobban kezeli a helyzetet.
Azt sem értem, hogy ez én vevőkörömért miért aggódnak?
Ezt írja Molesz méhésztárs, a nem "gyengéknek", hogy megértsék ők is:
"A vásárlók sem egyformák szerencsére. Van aki megérti, hogy a vele járó költségek növekednek és ezért kerül ennyibe. A valóságban a multiknál forgalmazott méz jóval drágább. Ráadásul feldolgozzák, keverik és ezáltal minőségük is kifogásolható és meg sem közelíti a termelői méz minőségét. A termelői méz valódiságát nem kell bizonyítani mert a méhek hozzák létre. Aki a termelői méz árát sokallja és tájékozódni is hajlandó az rájön, hogy nem is drága.
A borászok is dicsekednek amikor jó évet zárnak de attól még soha nem volt olcsóbb a bor."
Azért van aki velem egyet ért, hogy nem kell a minőségi mézet nekünk, méhészeknek leértékelnünk!
Aki meg "ezernyócé" adja, lehet gyengébb a mézének minősége.
Nagyernyei Attila

« Válasz #1649 Dátum: 2017. Június 01. 22:45 »
Az akácméz pollentartalmával kapcsolatban én a legalább 20% akácpollent tartanám elfogadhatónak. Ez is nagyon alacsony érték.
Ami az alatt van az max. "akác jellegű" méznek tekinthető.
Én úgy gondolom, hogy nem a kínai és a gyantaszűrt mézekkel van itt a legnagyobb probléma.
Annak a kiszerelőnek akinek a boltok polcain 20% alatt van az akácméz pollenjének tartalma, le kell vetetni a polcokról a "mézét".  Akkor is ha magyar... Komoly bírságot  kellene a felelősnek kiszabni.