Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak

• 3170 válasz
  • 1188585 megtekintés
Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #1140 Dátum: 2016. Május 15. 08:50 »
Valószínűleg igen tájékozott a nyilatkozó, csak valahol az országban mindíg sok méz terem. Egyszer a Tiszántúlon,. egyszer a Dunántúlon, egyszer másutt.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1141 Dátum: 2016. Május 15. 10:59 »
A méhészek többsége nem pergetett repcéről semmit, sőt a méhcsaládjai gyengültek is, de szerencsére nem mindenki járt így. Akinek lett méze, az azt gondolja, hogy Ő jól méhészkedik és azért lett méze. Ez a kijelentés sajnos csak részben igaz. Miért?
1.
Az időjárás nagy úr!
2.
A növényvédőszerek még nagyobb hatalommal bírnak a méhcsalád felett.
3.
A növényvédőszeres lobbi, ami átszövi az egész mezőgazdasági ágazatot a legfelsőbb hatóságtól az egyszerű gazdán át a sajtón keresztül a tudományos világig.

Az időjárás ellen nem tudunk tenni semmit, de a két utóbbi ellen viszont igen.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

zümi

• 1382
« Válasz #1142 Dátum: 2016. Május 17. 17:48 »
Mézbor készítése házilag akácmézből - házi bor

Már jó ideje játszadozom a mézbor gondolatával. A borkészítési láz ez év augusztusában tört rám, amikor azon gondolkodtam, mit is készíthetnék azokból a gyönyörű piros húsú almákból, amelyeket a Gellért-hegyen szedtem. Akkor készítettem el életem első saját erjesztésű házi borát, és az eredmény egy nagyon finom nedű lett. Azóta többféle gyümölcsből, bogyóból (birs, csipkebogyó, galagonya, naspolya) készítettem már bort, de hónapok óta az egyik legkívánatosabb dolog a mézbor volt a számomra. Sokat olvasgattam az interneten a mézborról és annak elkészítéséről, és egyre jobban megtetszett a dolog. El is határoztam, hogy karácsony környékén elkészítem majd...

Azt kellett azonban tapasztalnom a mézbor leírások között kutakodva, hogy ezzel kapcsolatban is sok butaságot, sok tévedés, és sok szemtelen hazugságot képesek leírni. A kedvenceim azok a mézbor receptek, amelyek valamilyen házi vagy bolti bor mézzel történő ízesítésével készülnek. Ezek között vannak fűszerezettek, és nem fűszerezettek is. Na kérem, ez az, ami a szemtelen hazugság kategóriája. Ezek ugyanis nem mézborok, hanem mézzel ízesített borok, azaz mézes borok. Mint ahogyan az is hazugság/átverés, amikor mézbor recepteb valaki azt írja le, hogy tiszta szeszt keverjünk el megfelelő arányban vízzel hígított mézben ("Mézbor: Keverjünk össze egy deci tiszta alkoholt 2 deciliter mézzel meg 2 deciliter almalével."). Na ez az, ami aztán még a legjobb szándékkal sem nevezhető mézbornak. Kipróbálásét egyetlen épp eszű embernek sem javaslom, mert ez már csak pancs...

A mézbor ugyanis nem más, mint a méz vízzel hígított elegyéből alkoholos erjesztéssel előállított ital. Tehát nem egy már elkészült bor, amelyhez utólag adtunk némi mézet is, hanem erjesztett méz. Hogy akkor minek vízzel hígítani? Azért, mert a méz önmagában túl tömény ahhoz, hogy be tudjon erjedni. Ezért a megfelelő arányban hígítani kell vízzel, majd mivel a méznek nincsen megfelelő savtartalma - a bor egészséges erjedéséhez és fejlődéséhez pedig ez is kell -, így ezt borkősav vagy citromsav hozzáadásával pótolni kell. Ezen felül nem kell hozzá más, mint némi fűszer (ízlés szerint), víz, szobahőmérséklet és sok-sok türelem. És higgyétek el, megéri a türelem, mert az alkoholos erjedés során olyan íz és aromaanyagok szabadulnak fel, amelyektől megkapja igazi jellegzetes ízét a mézbor. Ezt pedig semmilyen utólag ízesített lötty nem tudja prezentálni...

A hozzávaló mézet ezúttal is Lendvai Tibor méhész, apiterapeuta méhészetétől, a Tibi Méztől rendeltük, mert kiváló magyar termelői mézet és egyéb méhészeti termékeket kínál emberbarát árakon, és még mennyiségi kedvezmény is van nála. Mi elégedettek vagyunk a Tibi Mézzel, pedig ehhez a recepthez nem keveset használtunk fel belőle. :-)

Hozzávalók a mézborhoz:
- 1.5 kg méz (kb. 1.3 liter)
- fahéj
- 5 gramm szárított sütőélesztő
- 3.7 liter víz (5 liter - a méz űrtartalma)
- 4 g citromsav vagy borkősav
- 1.5 gramm borkén

Mézbor elkészítése:

A mézet keverjük össze a fellangyosított (maximum 30 fok) vízzel és a citromsavval - vagy borkősavval - (ez nálunk 2013.12.01-én történt meg). Az eredeti recept azt írta, hogy a méz és víz elegyét forraljuk fel, majd két órányi forralás alatt többször is szedjük le róla a képződő habot. Erre az eredeti recept szerint azért van szükség, hogy megakadályozzuk a vadélesztők bejutását (valahol azt is olvastam, hogy ettől tisztább, átlátszóbb lesz a végeredmény). Egy baj van csak ezzel: ha a mézet felforraljuk, akkor elvész belőle minden, amitől a méz annyira értékes kincs, és csak egy finom ízű - de egyébként hasztalan - édes szirup marad belőle. Ezért én úgy döntöttem, hogy vállalok minden következményt, és nem fogom a mézet felforralni (mint utóbb kiderült, ez jó ötlet volt). A vadélesztők miatt a hozzáadott élesztő okán nem aggódtam. A működési mechanizmus ugyanis az, hogy ha egy élettérben több faj számára is megfelelőek az életkörülmények, akkor igen nagy a valószínűsége, hogy az a faj fog elszaporodni, majd egyeduralkodóvá válni a többi fajt kiszorítva, amelyiknek elsöprő többséggel nagyobb az egyedszáma. A levegő, a csapvíz bizonyosan nem csírátlan, de egy légmentesen lezárt üvegben egészen biztos, hogy a hozzáadott élesztőfaj lesz egyedei lesznek túlnyomó többségben, így minden más fajt ki fognak szorítani. Feltételezésem be is jött, de erről majd később.

Szóval, ott tartottunk, hogy keverjük össze a mézet a langyos vízzel és a citromsavval - vagy borkősavval - (ez nálunk 2013.12.01-én történt meg), majd dobjunk a tetejére 5-6 darab nagyobb fahéjat, vagy egy egész rúdnak a felét. Az eredeti recept nagyobb mennyiségről szólt, így arányaiban abban kevesebb a citromsav. Nekünk azonban az a tapasztalatunk, hogy ilyen mennyiségbe kell a 4 gramm. A fahéj íze kesernyés felhangot kölcsönöz majd a bornak, így semmiképp se vigyük túlzásba. Öntsük az egészet egy ötliteres befőttes üvegbe, vagy demizsonba. Ha ezzel megvagyunk, vegyünk ki fél liternyit a még langyos mézes léből. Keverjük el benne az élesztőt, és hagyjuk dolgozni úgy 15-20 percig. Amikor már szépen felhabzott, öntsük vissza az üvegbe, majd zárjuk le borászati kotyogó segítségével. Én a borászati kotyogó helyett egy saját találmányú házilagos módszert szoktam használni, amelyről a borászati kotyogóról írott bejegyzésben lehet bővebben olvasni (Eddig ugyanis minden házi borunknál külön leírtuk, de már beleuntam ebben, nincs kedvem folyton magamat ismételni. Ott van, tessék elolvasni ott).

Az erjedés az élesztő hatására nagyon hamar be fog indulni, majd erős habzásba csap át. Ez az erős habzás az úgynevezett zajos erjedési folyamat. Ez néhány nap alatt lezajlik. Ezt követően még legalább kéz hétig - de lehet tovább is - el fog tartani a lassú erjedés. Ennek ideje függ a hőmérséklettől, a méz minőségétől, az élesztő fajtájától, az üvegben kialakult széndioxid párna nyomásától, stb. Szóval, sok mindentől. A lényeg, hogy hetekig tartó folyamat lesz a mézbor elkészítése (is).

Amikor azonban azt látjuk, hogy az erjedés csillapodik, és már nagyon kevés buborék nagyon kis számban emelkedik a bor felszínére, akkor a folyamat a végéhez közeledik. Ilyenkor érdemes már kóstolót tartani, hogy megtudjuk, hányadán áll mézborunk. Ezen a ponton még lehet befolyásolni a végeredmény cukor-, és alkoholtartalmát. Aki az édesebb borokat szereti, annak két lehetősége is van: 1.) már most leállítja a z erjedési folyamatot borkén hozzáadásával. 2.) hagyja teljesen kiforrni, majd az így kapott száraz bort utólag ízesíti mézzel. Mi hagytuk majdnem teljesen kiforrni, mert az alkoholtartalom jelentősen befolyásolja az eltarthatóságot (11% alkoholtartalom alatt nem tartható el a bor valamilyen tartósítási eljárás nélkül hosszabb ideig.). Ha hagyjuk teljesen kiforrni, akkor a jelenlegi arány mellett az eredeti recept 15-16% alkoholtartalma ígér (nem tudtuk megmérni). Ez esetben utólag kell majd ízesíteni plusz méz hozzáadásával, de erről majd később. Aki a száraz borokat szereti, annak semmi dolga, akár a kóstolást is kihagyhatja. Ha így van, akkor egészen addig kell várni, míg végül teljesen megáll az erjedés, és már nem jönnek buborékok a felszínre. Ekkor vegyünk ki néhány decinyit a borból, keverjük el benne a borként teljes oldódásig, és öntsük vissza az üvegbe. Keverjük el ezt is rendesen, majd tegyük hűvös helyre (ez nálunk 2013.12.25-én történt meg). Pár órán belül teljesen le fog állni az erjedési folyamat, és megkezdődik az ülepedés. Ez szintén hetekig is eltarthat. Eközben 2-3 hét elteltével érdemes lefejteni a seprőről, hogy nem befolyásolja károsan a bor ízvilágát. Amikor már szép áttetsző a borunk, palackozhatjuk...

Most térnék vissza az utólagos édesítésre. Azt írtam, hogy lehet utólag mézzel édesíteni a teljesen kiforrt bort. Ez így van, azonban itt szem előtt kell tartani néhány fontos dolgot:
utólag már csak forralt, csírátlanított mézet adjunk hozz, ha néhány napnál tovább is tárolni akarjuk
az utólag hozzáadott méz nincs kierjedve, abban még átalakuláson át nem ment íz-, és illatanyagok vannak, amelyek a végeredményt is befolyásolni fogják, így az ilyen mézbornak kicsit hamiskás lesz az íze. Ettől ez még mézbor, csak ízesített.
Tehát ha ezt a megoldást választjuk, akkor a következőképpen járjunk el: vegyünk ki a borból néhány decinyit, majd keverjünk el benne annyi mézet arányosan, amennyivel a teánkat is szoktuk ízesíteni. A keveréket forraljuk fel, és hagyjuk lobogni alatta a lángot legalább húsz percig. Közben a képződő habot szedjük le, mert a végeredményben zavarosodást okozhat. Ha kész, hagyjuk visszahűlni nagyjából harminc fokosra, és csak ezután öntsük hozzá a kész borhoz. Ha megvan, adjunk hozzá újabb fél gramm borként, majd hagyjuk még néhány napig ülepedni. Ezalatt a hozzáadott méz saját aromái is tompulnak, az ízek összeérnek. Ezt követően palackozhatjuk...

A palackozás nálunk már nem fért bele Szilveszterig, így átcsúsztunk vele az újévbe (2014.01.02.). Egy gyors kóstolást követően megállapítottuk, hogy elég édes lett, így utólag nem édesítettük már. Gyorsan palackokba töltöttük. 6 db 0.75 literes üveget sikerült teletölteni, és még így is maradt 4 deciliternyi. Igen, ilyen sok lett belőle, ugyanis alig volt egy pár milliméteres seprőréteg alatta. Ezt a megmaradt négy decilitert természetesen a fáradtságos munka megérdemelt jutalmaként megittuk az én drága feleségemmel... mert igen, most sikerült végre egy olyan bort készítenem, ami még neki is ízlett. :-)

Mindenkinek kellemes mézbor készítést kívánunk... :-)
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #1143 Dátum: 2016. Május 17. 18:44 »
No ezt így kipróbálom, ha egyszer rávisz a lélek.
Megvallom magam is próbálkoztam mézbor készítéssel vajmi kevés eredménnyel nem kevés mézet elpazarolva ami bizony elvette a kedvem. Én úgy érzem a borkészítés is egy szakma amit alaposan meg kell tanulni.
Így hát maradt a kényelmesebb de drágább megoldás, szoktam magamnak vásárolni a szlovákok medovina-jából.
Egyébként valszeg nem kevés bevételt lehetne produkálni ha az ember eltalálná azt a vevőkört akit ez érdekel.

Üdv. jani bátya

« Válasz #1144 Dátum: 2016. Május 23. 13:26 »
Milyen hamar változik a méhészek véleménye.
Néhány hete az egyik Tolna megyei méhésztárs azzal keresett meg, hogy azonnal intézkedjek, és Brossal is közöljem, fagykárenyhítést követel.
Mondtam neki, hogy várjuk meg milyen lesz az akác.
Erre egy kicsit megemelte a hangját, hogy a hülye is látja, nem lesz semmi mert tar fagy van.
Mondtam neki nézzen egy kicsit körül, ez az állítása így nem igaz.
Tegnap boldogan felhívott, hogy mekkorákat mért akácon.
Kérdezem tőle, hogy mi lesz a fagykár enyhítéssel?
Az jöhet, nem kell senkinek tudni, hogy azért lett valami.
Erre azt válaszoltam, hogy a hülye is látja, lesz egy kis akácméz.
Nagyon nehéz a méhészek nyelvén úgy beszélni, hogy tetsszen nekik.
Még mindig sokan úgy gondolják, hogy a terméstől függ a méz felvásárlási ára.
Normális piaci viszonyok között ez igaz!
Magyarországon nincsenek normális piaci viszonyok!
Amíg a hamis méz akadálytalanul árletörési céllal dől be az unióba, semmi jóra nem számíthatunk.
350-400 ezer tonna méz fogy el évente az uniós országokban, a téli hőmérsékletek függvényében.
Ennek a mi mézünk csak töredéke.
Amíg a vásárlók nem tudatosan választják a minőséget, addig lefelé menő tendenciát regisztrálok.
Igen is tüntetni, háborogni kell, mert az érdekeinket súlyosan sérti a hamis mézek dömpingje.
Hol van az élelmiszer-biztonság, az élelmiszerek nyomon követése (HACCP) és egyebek?
Mi adjunk nyugtát, legyen kis kiszerelési engedélyünk, meg TIR ENAR szám, meg a babám fa...a, a kis kínainak meg mindent szabad?
Ha itthon ülünk és kesergünk, hogy ez e szemét kereskedő nem ad többet, előrébb nem jutunk.
A fogó, az unió!
Nekem ez a véleményem.
Nagyernyei Attila

« Válasz #1145 Dátum: 2016. Május 23. 14:06 »
Igen, igazad van. Hamar változik az ember véleménye.
Nem túl rég, mindennap azt hangoztattad, hogy a volt elnöknek "is" köszönhető a mézár csökkenés.
Azt, meg, hogy visszatartották a méhészek a mézet a raktáraikban, az sem igaz, hogy Mészáros 1500Ft bejelentésének volt köszönhető. Mivel akiket ismerek, köztük én is, egyébként sem adtuk el azonnal.
Tavaly megszívtuk, ez van.
Az a zavaró az írásaidban, meg kiskakaséban is, hogy eddig egyszemélyes felelőssé tettétek Mészárost, most meg jössz a piaccal, meg a kínaiakkal, meg Brüsszellel?
Tudom, hogy van a Méz árának megemelésére ötletek.. rovat, ahol várod az ötleteket, de annyira bagatell dolog szerintem.
Miért? Mert nem ebben a rovatban fog eldőlni a mézár, ami már eldőlt. Tuti.
Irkálnak baromságokat a zöldben is. Nem akarok személyeskedni, de akkora baromságokat írnak be, hogy szörnyű. Olvasom épp, hogy pár családos írja a mérési eredményét, aztán meg kiderül másik írásából, hogy nem is tudja merre van előre.
Ne így döntsünk már, meg ne vak vezessen már.  " Nem rád értem"
Szerintem először közeledni kellene egymáshoz, nem ellenfeleknek tekinteni egymást.

« Válasz #1146 Dátum: 2016. Május 23. 17:18 »
Én csak annyit kérdeznék, hogy 2014. november 8-a és 2015. augusztusa 1. között mit tett az OMME akkori vezetése a tagság tájékoztatása érdekében, hogy ömlik az unióba a kínai rizsszirupos valami?
2014. november 8-án sok OMME egyesületi vezető előtt Takács Ferenc elmondta mit tapasztal a mézpiacon és hogy ez nem csak neki de nekünk sem lesz jó! Ott ültek a vezetőink és semmi tájékoztatás a tagság felé. (Azt leszámítva hogy ez csak 1 kereskedő magán baja..)
Után megszületett a 2015. augusztusi 1-i bejelentés hogy lesz az még drágább is.
A Legdrágábbtól mint várhatnánk?  ;)
Mondta valaha is hogy bocsi el......, rossz következtetésre jutottam és ezt osztottam meg veletek?
Mondta valaha is hogy bocsi de nem tájékoztattunk Titeket hitelesen?
Na ezt hiányoltam mindig belőle! Mindig minden penge, meg jól ülünk........   :D

Szerintem ez után semmi akadálya nem lenne az összefogásnak.
Szabó György

Az életben egy dolgot jól jegyezz meg!
Az emberek soha nem változnak,
csak te ismered meg őket jobban!

« Válasz #1147 Dátum: 2016. Május 23. 18:02 »

A mézzel is csak annyi történt mint sok ipari termékkel, kínában készül mert ott olcsón állítják elő, ez közismert. Így onnan veszik és simán átcimkézik akár 100%-os hazai terméknek. Nincs ebben semmi összeesküvés, vagy árletörési szándék, az árak csökkenése csak járulékos következmény.
Elég csak annyi, hogy a hasonló termékeket előállító társaságok egyike, rátaláljon az "okos" megoldásra. Nem csak extra profitra tesz szert, hanem a piacát is tudja bővíteni, mert  alá tud ígérni a konkurenciának. Csak kis idő kell hozzá, hogy azok is rájöjjenek a turpisságra hogy miért csökken a termékük iránt a kereslet. Így rövid időn belül mindenki erre a pályára kényszerül. Megy is a buli egy ideig, különféle kiskapuk, és csalások közepette. Majd amint szűkül a jétéktér, elkezdik a konkurensek egymást feljelentgetni. Csak a profitszerzés számít.

« Válasz #1148 Dátum: 2016. Május 23. 19:09 »
Naaa, azért a legközelebbi választáson nehogy Takácsot válasszátok már meg.
Igazad van, Takács hitelesen tájékoztatott. Az ukrán mézet behozta és továbbvitte. Semmi kárt nem okozva nekünk.
Tudod mit! Az lenne nekik a legnagyobb szívás, ha nem mézet termelnék, hanem megrendelném a kínait, oszt összeütnék egy Német bizniszt. Azt kell csinálni ami megy.
Állandóan a minőségre törekszünk, amíg a nagypolitika meg a hatalmasok le sem szarnak minket. Úgy döntenek, hogy nem is tudunk róla. 
Mindegy, üdvözlöm a haverod, Takácsot. Üzenem neki, hogy ha már van ötven kereskedő, elbír az ágazat még százat is. Oszt lehet a wc-re menni hasmenéssel.
Javaslom kedves pénzzel rendelkező méhésztársak, hogy tisztítsuk meg a piacot. Legyünk felvásárlók, zárassuk be a mostaniakat. :)

« Válasz #1149 Dátum: 2016. Május 23. 19:44 »
A tájékoztatásról beszéltem csak. Elmondta, hogy mi van, lesz....nem csináltunk semmit.
Attól Ő még kereskedő. Senki két szép szeméért nem fog tönkre menni, mert ha ilyen lenne már rég lehúzta volna a rolót.
Igazad van, nekünk kéne a sajátunkkal kereskedni és akkor a haszon nagyobb része nálunk maradna.
Ameddig összefogás 0, addig ez van.
Szabó György

Az életben egy dolgot jól jegyezz meg!
Az emberek soha nem változnak,
csak te ismered meg őket jobban!

« Válasz #1150 Dátum: 2016. Május 24. 07:44 »
Most a piaci árak lezúzása fog következni, sok nagytudású méhész készülődik közvetlen értékesítéssel eladni a termését. Nagy reményekkel vannak, a piac pedig már leosztott, telített. Nem frekventált településeken is 3-5 méhész jut eddig is egy piacra. Már ez is a duplája az ideálisnak. Vannak helyek, ahol már piaconként 2-3 kiló méz eladásának is örülni lehet. Most elve nem a méz vásárlás szezonja következik. Az újak tömeges megjelenése nélkül is, katasztrofális lasan a helyzet.
Mostanában viszonylag sokat járok egy nagy vidéki városban, betévedtem egy piacra ahol természetesen méhész is árúsított. Csak egy kis rövid méhész beszélgetést akartam.Amikor elárultam neki hogy méhész vagyok én is, rögtön hivatkozott hogy sokan árulnak már itt mézet. Némileg oldódott amikor elmondtam, hogy messziről jöttem és eszemben sincs a nyakára menni árulni. (Valóban vannak ott elegen). ...

Nekem nincs mega méhészetem, (20 évvvel ezelőtt volt ennyi családszám, a hobbi határ felső értéke) de még ennek a csekély termését sem tudom heti 4 piacon sem eladni. Így is "kénytelen" vagyok a évente a kereskedőnek adni a feleslegem. Jönnek a zöldfülűek a "jó marketing" dumával, mintha mi el nem pufogtattuk volna már szinte az összes trükköt, fogást az elmúlt évek egyre  erősödő konkurencia harcában. Aztán meg meg vannak sértődve, ha nem akar az ember jó arcot vágni a terveikhez. Amely a vevőköröm megszerzésére irányul, és megélhetésünk veszélyezteti. Ja, meg ezután is segítsem szakmai tanácsokkal ?

« Válasz #1151 Dátum: 2016. Május 24. 09:16 »
Kevanaar ezt írja nekem:
"Nem túl rég, mindennap azt hangoztattad, hogy a volt elnöknek "is" köszönhető a mézár csökkenés."
Majd kicsit lejjebb saját magának megadja a választ:
"Az a zavaró az írásaidban, meg kiskakaséban is, hogy eddig egyszemélyes felelőssé tettétek Mészárost, most meg jössz a piaccal, meg a kínaiakkal, meg Brüsszellel?"
Mivel az első idézetedbe odatetted az is szócskát, egyetértek!
Az OMME volt elnökének mézpiaci elemzése nagyon sántított.
Akkor már régen mondta Fazekas Gyula, hogy baj lesz.
Na de ezt kitárgyaltuk, nem kívánlak győzködni.
Akinek a szemét néhány száz tonna ukrán méz jobban csípi mint 150 ezer tonna kínai méz, nehéz egy ágra vergődni.
Ne gondold, hogy Takács embere vagyok, és senki nem kért fel arra, hogy védelmezzem.
Szerintem a magyar mézpiac legnagyobb szereplőjének nincs szüksége az én támogatásomra.
Egy viszont tény, a kínai mézhamisítványok továbbra is veszélyeztetik a normális mézpiacot, ebbe mi magyarok egy porszem vagyunk csupán.
Nem Mészáros nyilatkozata miatt esett a méz ára!
Senki nem állt ilyent.
A méhészeket átvágta, mert a magasabb felvásárlási ár reményében nem adták oda 1.500-ért, hiszen azt sugallta
a volt elnök, hogy várjatok, lesz az még több is.

Nagyernyei Attila

*

zümi

• 1382
« Válasz #1152 Dátum: 2016. Május 29. 22:45 »
Nagy bajban a méhészek, nem sok termés lesz!
Kis túlzás ugyan, de a probléma tényleg jelentős. A somogyi méhészeket a hétfői vihar küldte végképp a padlóra. A fagyok után az esők, most pedig a vihar… katasztrofális szezont jósolnak a szakértők.

Az egész probléma télen kezdődött, pontosabban az igazi, fagyos tél hiányából. Majd jött az újabb csapás április végén. Virágba borultak az akácosok, a váratlan hajnali fagyok pedig a völgyekben lévő akácosokban 100 százalékos kárt okoztak. Minden virág elfagyott. És ha ez nem lett volna elég baj, az ezt követő csapadékos időszak tovább rontotta a helyzetet.

Esőben ugyanis a méhek nem repülnek, a kaptárokban maradtak. Ez nem csak azért hátrány, mert nem gyűjtögetnek ez idő alatt virágport, de még az addig felhalmozott termést is elfogyasztják. Így az utóbbi hetekben nem hogy gyarapodott volna a kaptárok tartalma, inkább csak fogyott.

A károkat megbecsülni még nem lehet, azonban a gazdák szerint a helyzet nagyon rossz: egy közepes szezonnak is csak a 20 százaléka várható idén termésmennyiségben. A méhészek rendkívül elkeseredettek, ugyanis nem számítottak ekkora terméskiesésre idén az időjárás miatt. Pedig már az elmúlt 5 évben sem mindig úgy alakult az időjárás, ahogyan azt ők szerették volna.

Egy dologban bíznak még: nem megy a méz minőségének a rovására a mennyiség csökkenése. Akkor ugyanis legalább a megtermelt mézet jobb áron tudnák értékesíteni a piacon.
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

Kitin

• 934
« Válasz #1153 Dátum: 2016. Május 30. 12:11 »
Zümi !

::)

Te csak egy dolgot felejtesz ki mindig a hozzászólásaidból, mégpedig a forrást, vagy a linket, hogy honnan szedted!
Legalább a jövőben egy büdös idézőjelet tegyél már ki, hogy tudjuk nem az ujjadból szoptad ki az írásod!

::)

*

zümi

• 1382
« Válasz #1154 Dátum: 2016. Május 30. 13:04 »
Rendben Kitin!
Legközelebb "jó nagy  idézőjelet" rakok neked :P
Kérek engedélyt a "meghunyászkodásra" :-X
« Utoljára szerkesztve: 2016. Május 30. 23:50 írta zümi »