Kicsit összefoglalva a Jenő, az Anti , Bükk és az általam tapasztalt jelenségeket. Az eltűnési és vagy mászkálási tünetek hordáshoz kapcsolódnak. Az eltűnés oka lehet az, hogy eleve "beteg" méhek repülnek ki, vagy nem is repülnek, csak kisétálnak a kaptárból, mert azt hiszik, hogy tudnak repülni, de nem tudnak. Így azért nem mennek vissza, mert nem volt tájoló repülés, tehát nem tudják hol a kaptár. Másik ok lehet, hogy részleges repülésképtelenség van. Egy darabig el tud repülni, aztán leesik és elpusztul. Harmadik ok lehet, hogy a tájékozódóképességét veszíti el. Negyedik ok lehet, hogy mérgezést szenved és kinn elpusztul, vagy már a méhlegelőn, vagy hazafelé jövet. Tehát van a tünetek szerint négy típus, amelyek közül valamelyik biztosan megállja a helyét. Az izgalmasabb az, hogy melyiket mi idézheti elő ? Vegyük először a vírust. A vírusok nagyon speciális támadáspontra is képesek, tehát elképzelhető olyan szituáció, hogy szárnyizmok bénulnak, lábizmok nem (mászkálás). Mérgezésnél lehet ilyen ? Igen! Legalábbis én tapasztaltam. Felszívódó szerves foszfátészterrel kezelt repcéről hazatért csillagos fejű méheknél. Talán a méh szárnyszerkezete miatt van . Tudósok felvetették, hogy a "méh nem is tud repülni", mert olyan rossz a szárnyainak a működése. Tehát a legkisebb zavar is repülésképtelenséget okozhat. Lehet-e olyan mérgezés, amely hatására a kirepülő méhek mind odavesznek? (Nálam ilyen volt kétszer is). Vegyük sorra a főbb csoportokat. Azt írtam nem rég, hogy piretroidra gyanakodtam. De szerintem nem lehet az. A piretroidok ugyanis nem felszívódók, tehát csak az pusztulhat el, amelyiket éppen lepermeteztek. Ha másnap megy ki a méh az ettől nem pusztulhat el. Tehát a teljes kijáró nép elveszítése nem lehet piretroidtól. Hiszen soha sincs kinn egyszerre minden gyűjtő korú méh. Egy felszívódó szer esetén viszont haza kellene érnie, legalábbis a méhek egy részének, és a kaptár előtt hullának kell lennie. Nálam ilyen nem volt. Mondjuk távoli méhlegelő esetén lehet ilyenről szó. Említettem a nektárhiányt. Távoli méhlegelőnél, alacsony nektárprodukciónál lehet ilyen folyamatos eltűnés. Reggel a felderítők még hoznak haza nektárt, a később indulóknak a légköri szárazság miatt nem lesz elegendő nektárjuk. Ez nálam lehetséges alternatíva, Jenőnél és Antinál nem. Lehet-e vírus? Elvileg igen. Gyakorlatban csak nagyon erős megszorításokkal. Olyan vírusnak kell lennie, amely csak röpképtelenséget, vagy tájokozódási problémát okoz. Időszakosan kell kialakulnia szinte az összes gyűjtőkorú méhnél. Más időszakban pedig csak jelen lenni, de tünetet nem okozni. Lehetséges ez ? Olyan vírus esetén, mely a bélcsatornában ott van, de ott gondot nem okoz, hanem csak akkor ha a Nosema lyukat üt (annak időszakos felszaporodása adja meg a lehetőséget a vírusnak a szervezetben történő szaporodásra). Igen ám, de akkor hogyan lehet állandóan jelen a bélcsatornában? Esetleg a bélhámban szaporodni képes (vagy a garatmirigyben), de így tünetet nem okoz. Akkor lesz tünet, ha a szárnyizomban szaporodik, de oda csak akkor tud eljutni, ha van Nosema spóra termelődés. Ez egy nagyon speciális vírus. Nem tudom, hogy bármelyiknek van-e ilyen tulajdonsága ? Érdemes lenne az ilyen mászkáló méheket Irido vírusra megvizsgálni. Az amerikaiak genomikai vizsgálatok alapján a Nosema ceranae és az Iridovírus együttes előfordulását találták meg a CCD-vel érintett állományokban. Lehet-e Nosema ceranae és valamilyen felszívódó szer ( a csávázószer is ilyennek tekinthető) együttes jelenléte az általunk tapasztaltak eltűnési-mérgezési esetekben? Igen, hiszen a napraforgótáblán talált méhek azt mutatják, hogy a hatás ott alakult ki. Vírus okozta esetekben a méheknek út közben kell elpusztulniuk, nem a táblán. Kivéve ha a tábla közel van. Távoli táblán elpusztult méhek és beteg rovarevő madarak mérgezésre utalnak. Ez lehet piretroid és felszívódó szer mérgezés is. Utóbbi éppúgy lehet szerves foszfát észter, mint neonikotinoid. Azt viszont a vizsgálat a méhekből kimutatná (dimetoát). Piretroid esetén viszont csak a permetezéskor kinn lévő méheknek szabadna szerintem elpusztulniuk. Felszívódó szer esetén közeli táblán történt mérgezéskor otthon is kell hullának lennie. Szerintem többféle esetről van szó, ami a négyünk állományát jelenti.