A méhegészségügy helyzete

• 826 válasz
  • 384554 megtekintés
Re:A méhegészségügy helyzete
« Válasz #825 Dátum: 2025. Augusztus 09. 19:57 »
Az egyik méhészkolléga küldte ezt a szakcikket.
Arra jó volt, hogy egy picit felizgasson, de az iménti hideg sör megoldotta ezt a problémámat.
Amikor én előadtam a "kutyadoki" témámat, sokan támogattak, de az akkori döntéshozók (különösen az egyik doktor) folyamatosan gáncsoskodott.
Ennek ellenére elkezdtük a munkát, és komoly, a témában jártas szakemberekkel (BRFK. kutyakiképző, szagminta készítő, a Pécsi Tudományegyetem kutyakiképzője, méhegészségügyi felelősök) és sorolhatnám.
Nekünk is volt kész kutyánk, de soha nem állt munkába!
Pedig mint látjátok, a kutya szinte 100%-os biztonsággal pillanatok alatt átvizsgál egy állományt.
És  soha nem hibáz.
De mivel ismét én hozakodtam elő ezzel az ötlettel, belefáradtam a küzdelembe.
Jó ez így ahogy van!
Én inkább az unokáimmal töltöm a szabadidőmet, mint ilyen f@szságokkal, hogy aztán mocskoljanak miatta, meg cikizzenek.
Néhai professzorommal összehoztunk egy olyan szerkezetet, ami ahhoz szükséges, hogy a nyúlós szagminta nehogy kikerüljön a környezetbe.
Szabadalom lehetett volna belőle, de most már majd a sírba viszem, mert annyit dolgoztam rajta.
Senkinek nem kell, így marad a kínlódás.
Csak az állam se keseregjen, hogy milyen drága a méheü hálózat!
A kutya gyorsaságával semmi nem veszi fel a versenyt.
Nem ragozom, csak fáj a szívem, hogy máshol működik, mi meg magyarok egy kishitű, irigységtől sem mentes emberek miatt egy ilyen csodálatos dolog örökre meghiúsult.
https://welovedogz.hu/elet/meh-kutya-mack/
Nagyernyei Attila

*

neo

• 1004
Re:A méhegészségügy helyzete
« Válasz #826 Dátum: 2025. Augusztus 12. 12:30 »
https://www.agroinform.hu/allattenyesztes/bross-peter-kimondta-ezert-pusztulnak-a-mehek-84238-001

Picit kapcsolódik az Atkairtás, de ésszerűen topicban taglalt témához. Csak mellékesen jegyzem meg, hogy az én véleményem szerint a Geddekas által adott címet át kellene fogalmazni. Ugyanis annak azért lett akkoriban ez a címe, mert szerinte elég évente egy augusztusi csorgatás atka elleni kezelésre, hiszen két hétig hatásos. Mindenki döntse el, hogy szerinte ez tényleg elég-e? Sajnos a hülyeség ragadós, mert az Apivar előállítói, akik most Apivar 2.0 néven új szert hoztak forgalomba (egyelőre az USA-ban) pedig azzal reklámozzák az új készítményt is, hogy 70 napig hatásos. Csak megkérdem, hogy az a szer addig mit csinált, ha még 70 nap múlva is potyog az atka?
De nem erről akartam írni. Az megdöbbentett, hogy komolyan felvetődött, hogy a téli elhullásért a nyúlós lenne a felelős. Amikor nincs fiasítás.
Attilával való vitánkat picit összefoglalva, kiegészítve Berci tapasztalatával, én csak a következőre szeretném felhívni a figyelmet. Ha Attila arról ír, hogy a megszokottnál kevesebb az atka most nyáron, akkor az annak a bizonyítéka, hogy télen is kevés volt, tehát nem az atka a felelős az egész világon tapasztalható méhpusztulásért. Ez így logikailag rendben is lehetne, de ebben az esetben Attila tartozik azzal a magyarázattal, hogy  télen miért volt kevesebb atka a megszokottnál. Ezzel szemben én azt mondom, hogy ha télen megszokott mennyiségű atka volt a családoknál, most pedig a megszokottnál kevesebb van, az annak a bizonyítéka, hogy télen a megszokottnál több atkával telelő méhészetekben volt a pusztulás. Így egyenlítődik ki logikailag a mérleg. Ahol  mindkét évszakban megszokott mennyiségű atka volt(van), és jelentős pusztulás volt, az azt jelenti, hogy az atkától független tényező hatott.
Tudom, Jenő feje megint vörösödik, de abban igazat adok a Bross Péternek, hogy számolni kell a vírusokkal. Úgy, ahogyan a cikkben van. Kevesebb atka is elég a pusztuláshoz vírusfertőzött állományban. Egy dologról viszont senki nem beszél. Az első az atka, de ha az nincs, attól azért még lehet vírus kártétel. De akkor kell hozzá a Nozéma. Ami beoltja a bélben lévő vírust a vérbe. Ebből pedig sokkal több van, mint az atkából. Vagyis kezdi az atka terjeszteni a vírust, amitől még nincs családpusztulás, de a Nosema erre ráfejel. A végső konklúzió lehetne az, hogy ezt leginkább az atka végletekig történő irtásával lehet elkerülni. Azért, mert az egész évben termeli a vírust. Sajnos azonban a ceranae miatt ez már a Nosemára is igaz. Tehát a nyári időszakban a család nem tud megszabadulni a vírusoktól, amikor a Nosemás méhek kinn elpusztulnak. Nem szakad meg a lánc.  A cikk-kel ellentétben ezért én azt állítom, hogy nincs szó megtelt pohárról, ami ellen ne tehetnénk semmit. A fumagillin kivonása, és a csökkenő atkaölőszer hatékonyság a probléma forrása.  A megoldás ebben a két dologban van. A többit elrendezi a természet.