A méhegészségügy helyzete

• 858 válasz
  • 388991 megtekintés
Re:A méhegészségügy helyzete
« Válasz #225 Dátum: 2015. November 27. 19:59 »
Azért vannak apró örömök is.
Képzeljétek van aki egész jó úton halad már a "Kutyadokival", a nyúlóst kereső méhészkutyussal.
Na nem az OMME szakmai stábja emberelte meg magát, mert ők marhaságnak, lehet ezt is kuruzslásnak tartották.
Egy újabb egyéni akció eredményeként már két kutya is kész közeli állapotban van!
Remélem tavasszal a választások után ismét nekilendülhetek, és nem ugatnak le az új vezérek.
Éppen 3 évet pazaroltunk el csupán azért, mert valakinek nem vagyok szimpatikus, ezért mindent elkövetett, és még mindig ezt teszi.
Hála az égnek egyszer mindenki felér a csúcsra, és onnan már csak lefelé visz a pálya.
A méhegészségügy reformjára óriási szükség van, ezt mindenki látja, egyedül azok nem akiknek a feladata lenne.
Most már ne is serénykedjenek, menjenek Gyulára még egyszer utoljára pancsikálni, aztán hagyják azokat dolgozni akik szeretnének valamit tenni a magyar méhészekért!
Ahogy most állnak a dolgok, jövő ilyenkor már arról beszélhetünk hány kutya lesz a méhegészségügy szolgálatában.
Az alkalmazott kutatásból elköltött milliókból, amit terepjáróra, és méhcsaládok vásárlására pocsékoltak el a hozzá nem értésük miatt, számtalan más, sokkal kisebb összegű kutatást is be lehetett volna indtani.
Azért jó, de egyben fájdalmas is volt hallani Dr.Cserényi Péter szájából, hogy amit Gödöllőbe nyomtak, az mind kidobott pénz, kár volt.
Amikor mi mondtuk ezt, na mi volt a válasz?
"Szét akarjátok verni az OMME-t?"
Szánalmasok.
Nagyernyei Attila

« Válasz #226 Dátum: 2016. Január 15. 08:32 »
„Ha meg tudjuk változtatni önmagunkat,
a tendenciák is megváltoznak a világban.
Ahogy az ember megváltoztatja a saját természetét,
úgy fog irányába megváltozni a világ hozzáállása.
Nem szabad arra várnunk, hogy lássuk, mások mit tesznek.”

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #227 Dátum: 2016. Január 28. 21:34 »
Itt Pest megyében a méhegészségügyi felelősök még nem kaptárk meg a tavalyi munkájukért a fizetésüket.

Mit tudtok a kifizetésekről és az ez évi szerződésekről?

Jandácsik Attila szaktanácsadó szervezésében február 21-én lesz a Pest megyei méhegészségügyi felelősök továbbképzése Gödöllőn a NÉBIH előadótermében.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #228 Dátum: 2016. Január 29. 14:46 »
QUQURIQ !!!

Az a hír járja, nem tudom, hogy igaz-e, hogy az OMME  méhészetéből már csak a kaptárak maradtak?
…ha ez a hír igaz, mi lesz a jövő heti + 18C melegben?
Gödöllői méhészetek méhei mi minden betegséget cuccolhatnak „haza”?
Szabó Gyuri méhegészségügyi volt felelős helyett vajon jelöltek-e ki valakit erre a feladatra?
Az OMME „szakmai szakértői” akik így magára hagyták a méhészetet elpusztulni, vajon legalább a röpnyílásokat becsukták a rablás ellen?
…”vagy dögöljön a szomszéd lova is…”?
Itt a választás, nem kérünk tovább ilyen szakmaiatlan vezetést…
…vagy ezt szánták mintaméhészetnek?

A kíváncsi Kiskakas?  :o

« Válasz #229 Dátum: 2016. Január 29. 22:19 »
     QUQURIQ !!!

Az a hír járja, nem tudom, hogy igaz-e, hogy az OMME  méhészetéből már csak a kaptárak maradtak?
…ha ez a hír igaz, mi lesz a jövő heti + 18C melegben?

Munkaterv készítése
       1:  méhészet gyors átvizsgálása
       2:  áttelelt állomány nyugalmának a biztosítása 
       3:  az elpusztult méhek össze gyűjtése  , laborba minta küldése a többi megsemmisítése
       4:  lépek selejtezése ( kivágás, keretek fertőtlenítése)  minta a laborba
       5:  kaptárak fertőtlenítése ,festés , javítás.
       6:  előkészülni a következő vizsgálatra  (takaró anyag,alj deszkák, gyúrt lepény, itató )
 most így hirtelen ilyedtembe csak ennyi jutott eszembe.
        Albert

« Válasz #230 Dátum: 2016. Január 30. 06:50 »
 :(
« Utoljára szerkesztve: 2016. Január 30. 06:55 írta pink panther »

« Válasz #231 Dátum: 2016. Február 08. 21:19 »

*

Misi

• *
  • 35
Re:cukor ár
« Válasz #232 Dátum: 2016. Február 28. 16:42 »
...
Megjegyzem vannak országok ahol a törvénytelen méhimport a mézhamisítási bűncselekménnyel azonos súllyal bír.
Sőt az USA-ban a méhpusztulások okainak kutatása során felmerült az,hogy annak egy része a hibrid méhfajtákkal is összefügg.
...
Nocsak, nocsak!

- A vadság és a csökkent életképesség öröklődési folyamatát összefüggésében vizsgálva látom annak az igazolását, hogy a Buckfast hibrid okozza a CCD-t.
(Ezt 2010-ben írtam odaát -> http://meheszforum.hu/forum/viewtopic.php?f=7&p=31684&#p31684 )

Bükk!

Az alkalmat megragadva, most megsúgom Neked, hogy a potenciálisan CCD-s méhcsaládot alkalmas módon gondozva tünetmentes állapotban lehet tartani.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #233 Dátum: 2016. Február 28. 19:06 »
QUQURIQ !!!

Nos!
Ha beütitek a google-ba, hogy Nosema cerana kórokozói a következőt adja ki teljesen hibásan!

Nozéma
Ez a lap egy ellenőrzött változatarészletek megjelenítése/elrejtése
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A nozéma, más néven gyomorvész vagy májusi vész egy méhbetegség. Kórokozói spórás egysejtűek, a Nosema apis vagy a Nosema ceranae. Erősen fertőző betegség, ami a kifejlett háziméhek leggyakoribb betegsége.[1] Az édesharmatméz támogatja. Az Amerikai Egyesült Államokban és Franciaországban a rovarirtóval érintkező méhek hajlamosabbak rá. Nevével ellentétben bármikor előfordulhat, nemcsak májusban jelentkezhet.

Gyakori társfertőzése a Malphigi-amőba. A két betegség együtt még az erősebb családok kaptárait is képes kiüríteni.

A szemfüles Kiskakas!

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #234 Dátum: 2016. Február 28. 20:48 »
QUQURIQ !!!

Fehérváron volt egy cég akik a Sublimoxot 50 000 ft-ért árulták.
Ha jól tudom ez egy spanyol koppintás.
Vajon az invertert is adták hozzá?
Melyik cég volt ez?

Kiskakas

„Ha meg tudjuk változtatni önmagunkat,
a tendenciák is megváltoznak a világban.
Ahogy az ember megváltoztatja a saját természetét,
úgy fog irányába megváltozni a világ hozzáállása.
Nem szabad arra várnunk, hogy lássuk, mások mit tesznek.”

« Válasz #236 Dátum: 2016. Április 10. 18:37 »
Geddekas!
Többször felhívtam a figyelmet, és másokat is kérek rá, a Moderátorok (Elekes László "Atya" és Szabó József "Bicska") hozzájárulása nélkül ne indítson senki új témát!
Nem voltál elég figyelmes, mert méhegészségügyi rovat már volt!
Írásodat ide átemeltem, a másik topikból töröltem!
Mint tudjátok a Fekete-Fehér Méhészklubon nincsenek szabályok.
Ezt nem kéne kihasználni!
Üdvözlettel:
Nagyernyei Attila
Klubvezető

Íme Geddekas hozzászólása:
"Ezt a témát azért indítom, mert a szakmapolitikai rovatba a méhegészségügyi témánál az érdekeinkről, szervezeti, jogi kérdésekről beszélhetünk, de magáról a méhcsaládok méhegészségügyi helyzetéről nem.

Itt lenne jó szólni arról, hogy mit látnak a méhegészségügyi felelősök és a méhészek a méhcsaládban. Milyen hibákat tapasztalnak, milyen betegségek a jellemzőek stb, tehát a konkrét szakmai kérdésekről itt tudunk beszélni.

A vándorlások előtti tavaszi méhegészségügyi vizsgálatokat végzem a méhészeknél. A méhcsaládok egészségesek, hiszen bőven van virágpor és nektár se hiányzik. De nem láttam eddig egyetlen méhésznél sem egyenletesen fejlődött állományt. Talán még soha nem volt ennyire változatos a kép. Ugyanabban a méhállományban van 5-700 méhecskéből álló "családocska" és rajzás előtti állapotú robbanásra kész méhcsalád egyaránt található. A meszesedés már megjelent a méhcsaládoknál. Vírusra utaló jeleket és mászkáló méheket még nem láttam. Igaz, hogy ezen a környéken nem jellemző az intenzív permetezés sem.

Ugyanakkor nagy méhállománnyal rendelkező baranya megyei méhész azt mondta, hogy évek óta most teleltek ki legszebben a méhcsaládjai.

Nagyon kíváncsi leszek arra, hogy a repce végére milyen tapasztalatok gyűlnek össze.

Olvasom itt egy hozzászólásban, hogy már megjelentek mászkáló méhek. "

« Válasz #237 Dátum: 2016. Április 10. 20:43 »
A napokban történ eset miatt felmerült bennem egy kérdés.

Az eset röviden. Egy gazdával folytatott beszélgetésem során kiderült, hogy a tepcéjére három méhész vándorol, az egyik zárlat alatt lévő területről jelentkezett be márciusban úgy, hogy már akkor is az volt és most is zárlat van. Mondtam neki, hogy mi a helyzet, sem a másik két méhésznek nem egészséges a helyzet és hát nekem is röpkörzeten belül van az egyik telephelyem. Elmondta nagyon korrekten, hogy Ő bizony nem ért a méhészkedéshez, nincs információja a zárlatokról, hozzá csak bejelentkeznek, és beengedi. Nen engedte mégsem a méhészt oda vándorolni, és tájékoztatta a másik kettőt is, hogy legyenek résen.

Ezzel kapcsolatban felmerült bennem az a gondolat, hogy akár helyi egyesülei szinten, akár az OMME, vagy a falugazdászok bevonásával ki kellene alakítani egy olyan információs rendszert, amelyen keresztül tájékoztatva vannak az érintettek. Tudom, hogy van zárlatjelentés, de ameddig a gazdákra nézve annak figyelembe vétele nem kötelező érvényű, addig nem is lehet elvárni, hogy azt nyomon kövesse, vagy figyelembe vegye. Ezért kell egy B terv is, főleg akkor amikor egyes méhészek ki-be szaladgálnak zárlat alatt.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #238 Dátum: 2016. Április 11. 13:53 »
A jogszabály szerint vándorolni csak állatorvosi igazolással lehetséges. Azt pedig zárlat alatti területen levő méhállományra nem ad ki a hatósági állatorvos. A méhésznek bejelentkezési kötelezettsége van az érkezéstől számított 72 órán belül. A jegyző csak akkor fogadhatja be a méhek letelepítését a vándortanyára, ha a méhész bemutatja az állatorvosi igazolást.

Szóval van rés a történetben. De ha a helyi méhészek figyelmesek és szólnak az állatorvosnak, hogy vélhetőleg zárlati területről érkezett egy méhész, akkor a botrány elkerülhetetlen.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #239 Dátum: 2016. Április 11. 14:06 »
Attila!

A méhegészségügynek van egy szigorúan szakmai része, a különböző méhbetegségek sajátosságai, felismerése és a védekezési módszerek. Erre a szigorúan szakmai témakörre gondoltam indítani a szakmai rovaton belül a méhegészségügy topicot. Ugyanakkor vannnak a szabályozási kérdések, tehát a szakmapolitikai része, ami viszont nem odavaló, hanem ide. Ezért gondoltam, hogy két helyen is érdemes ezzel a kérdéssel foglalkozni, de más szempontból itt és más szempontból ott.

Amit Sárosi Pista felvetett, az tipikusan szakmapolitikai része a méhegészségügynek. De furcsán nézne ki, ha itt a szakmapolitikában próbálnánk arról beszélni, hogyan lehet felismerni a különböző méhbetegségeket. Hányféle nyúlós van? Hogyan különíted el a költőstömlősödést a költésmeszesedéstől. Szerintem az se illik a szakmapolitikába, hogy Mitől mászkálhatnak a méhek. Viszont a szakmai rovatba meg a vándorlási szabályozáson levő jogi lyukak megvitatása nem lenne odaillő.

Attila kérlek gondold át a javaslatomat.