Kaptártípusok összehasonlítása

• 997 válasz
  • 580241 megtekintés
Re:Kaptártípusok összehasonlítása
« Válasz #345 Dátum: 2015. Január 18. 19:59 »
Ha enyhébb idő van, gond nélkül mozognak a kaptárban a méhek, akár kívülről is hordanak be élelmet a fészekbe, de valóban a hosszú, erős hideg /-10°C vagy az alatt/ köti helyhez őket. Az orosz filmekben ilyenkor fektetnek rájuk mézes lépet. Egy fiókon is áttelel a család, ha nem túl nagy és elég neki az élelem. Persze az erősebb jobb.

« Válasz #346 Dátum: 2015. Január 19. 20:10 »
Jó estét!
Mit lehet tenni, hogy nem kezdjenek el ideje korán petézni az anyák?
Egy darabig tudjuk csak féken tartani az anyákat, egy lazább takarással, egy fólia mérsékelt hátrahúzással.
Aztán amikor üt a méhek biológiai órája, nincs mese, nagyon gondosan be kell a fészket takarni, és szűkíteni.
Ezt a műveletet megint nem lehet a naptárhoz igazítani. Én általában március első napjaiban szoktam megtenni, ha nem olyan a kikelet mint 2013-ban, amikor március 16-án havat lapátoltam, hogy meg tudjam közelíteni a méhészetemet.
Ez örök dilemma, hogy ősszel szűkítsünk, vagy kora tavasszal?
Az őszi szűkítésnek akkor van igazán haszna, ha normális a kitavaszodás.
Ellenkező esetben akár öngól is lehet. A korán belobbant fias miatt, kikajázhatják a fészekből a mézet, és ha nem tudnak ekkor kirepülni, jön a nosema.
Ha a méhész ilyenkor cukorlepénnyel ad "infúziót", talán túl élik, de nem biztos.
Puha lepényt adni ebben az időszakban TILOS!
Én a  mérsékelt szűkítésnek vagyok a híve, majd a tavaszi valós fészek állapota mutatja meg, hogy mekkora is az akkora. Ilyenkor kell gyorsan dolgozni, és félig mézes lépeket válogatni az induló fészekbe. Ha a méhész ősszel bőségesen beetetett, akkor erre csak a családok néhány százalékánál lesz szükség.
Végül is van egy aranyszabály. Mindent időben. Le késni sem szabad, mert akkor nem ér oda  a család akácra.
Hát ilyen ez a méhészkedés. Pont jókor kell mindent elvégezni.
Nagyernyei Attila

*

robi 75

• 1010
« Válasz #347 Dátum: 2015. Január 19. 20:41 »
szia ATTILA! jól megkérdezted magad és válaszoltál is. élvezettel olvastam tökéletesen egyetértek.  NB kereten nincs sok szarozás. én így telelek a képen igaz nem vehető ki tisztán de 10 NB kereten félig mézzel és hozzá a 9 léputcányi méh vastagon. a 10 keretre is gond volt napra után letuszkolni őket. kora tavasszal mikor az idő engedi szűkítek amelyik amennyit igényel, és megy fel a hőtükör. most keretek felett ujság papírok vannak tetején méretre vágott vastag padlószőnyeg kontiban vannak. a nyugodt telelés és a zökkenőmentes hókusz-pókusz nélküli tavaszi fejlődés egyik feltétele félig mézes NB fészek keret.
Üdv:robi

*

robi 75

• 1010
« Válasz #348 Dátum: 2015. Január 19. 21:55 »
még annyit szeretnék hozzáfűzni két fél nb a mézterem, repcére az első fönt van közepére a második. gond nélkül semmi perc alatt elfoglalják követelik. természetesen utolsó napra pergetés után a 2. méztéri fiók nem megy vissza nincs kinyalatva ezt kapják tavasszal. a hunor fészkűek is, vannak azok is. anyarácsot nem használok a bocinak nem kell a hunor belekanyarít macerásabb de nem veszélyezteti európa békéjét, cserébe sokkal nyugotabb a család mint ráccsal.kellően nagyra tud fejlődni.hordáskor meg leszorítsák a muttert. jó a hunor fészkű is de a boci jó anyával egész évben kevesebb munkával egyenletesebben biztosítja a bőséges hordó bogarat. nekem ez a  tapasztalatom de majd rakok fel jó tiszta képeket ahogy jönnek a munkák úgy érthetőbb meg hihetőbb is mindenkinek.

« Válasz #349 Dátum: 2015. Január 20. 21:01 »
Szia Robi!
A 2 méztéri fiók nem kevés egy kicsit?
Hogy van megoldva a konténered, kihúzhatók a kaptár a folyosóra?
Ahogy nézem szinte újak a kaptárak, mióta dolgozol NB+1/2 NB kontival?

*

robi 75

• 1010
« Válasz #350 Dátum: 2015. Január 20. 23:16 »
szia! a kaptarak tényleg újak a kontiban nem kihúzhatòak agusztustól áprilisig úgy dolgozok mint a gyalogban  a két méztér àltalában elég sürübben le kell venni főleg napràn nem tudok tornyozni 4félfioknak van hej  a többi legelőnek meg lassan egy is elég lesz sajnos  a méztéri fiokokat könnyen letudom szedni a kapcsol ásnak köszönhetően a szolgával egy centire megemelem es kihúzom  bocsanat a helyesirasi hibakeért nincs vesszö meg mondat eleje vége  de a kurva tabletten vagyok eggy  ujjam öt betüt kitakar hozzáérek valamelyikhez es három jön nem győzök ikszelni nekem még uj jó éjt

« Válasz #351 Dátum: 2015. Február 13. 20:53 »
Sziasztok!
Nálam a méheknél már láttam ibolyát.
Ma 8 fok volt a méhesemben, és sokat olvadt a hó.
Néhány méhecske ismerkedett a környezetével.
Én úgy ítélem meg, hogy vége a télnek, de még nagyon messze van a kitelelés.
Erről sokszor értekeztünk már,de valójában mikor mondhatjuk el nagy biztonsággal,hogy kiteleltünk?
Amikor megkezdődik a generáció váltás. Az még odébb lesz.
A mostani hőmérséklet, és a szikrázó napsütés biztosan petézésre "csalogatja" a méhanyákat.
Ma az egyik szedresi méhész 5 méhcsaládot kibontott. Egynél volt tenyérnyi fedett fias, a többinél csak pete.
Az anyák kezdenek hízni. Itt az idő, indul az új szezon.
A hőmérsékletre szeretnék még kicsit kitérni. Ez a 8-9 fok nem jó! Pont a héj (telelő fürt) külső hőmérséklete.
Éppen nem mozdul meg a méhcsalád, de felfűtik a fészket és megnő a fogyasztás.
Egy hétig simán bírják ezt az állapotot, utána fokozottan megnő a nozema veszély.
Gondolom ezt nem kell bővebben kifejtenem,egyértelmű.
Szép tavasz esetén a gyenge-közepes méhcsaládok is szépen fejlődnek, bolondos tavasznál az erősek is gallyra mehetnek. A lényeg, hogy egészségesek legyenek!
Nagyernyei Attila

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #352 Dátum: 2015. Február 14. 09:12 »
8-9 C foknál a Méhecske ledermed, tehát nem tud bemenni a fürt közepébe, ahol 20 C fok felett van. Vagyis a fürt akkor tud lazulni, ha a kéregben lévő méhek hőmérséklete tartósan 12 C fok felett van. A fürt lazulás időpontja és mértéke mindenképpen a téli napforduló után lehet, plusz a fürt nagysága, hőtermelő képessége és a kaptár légtér hőmérsékletének függvénye. a fürt lazulásától függ, hogy hány lépsejt fűthető fel időszakosan 38 és tartósan 34-36 C fokra.

A fiasítás kiterjedésének mértéke nemcsak a hőmérséklet függvénye, hanem a rendelkezésre álló pempőmennyiségtől is. A pempőtermeléshez szükséges alapanyag - vitellogenin - elfogyása a koratavaszi családpusztulások fő oka. Ha túl hamar felmelegszik a kaptárlevegő és ezért túl hamar és nagy felületen alakul ki fiasítás,és az igényt pempőtermelésben bármilyen ők miatt (kis létszám, kevés kaja stb) nem tudja a család követni, akkor beáll az éhezés, kihülés, részleges vagy teljes családpusztulás.
« Utoljára szerkesztve: 2015. Február 14. 09:24 írta Geddekas »
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #353 Dátum: 2015. Február 14. 15:18 »
Tavaly tavasszal jártam igy , el fogyott a virágpor a selytekből. Utána nozémiások lettek majd elpusztúltak , hiába volt erős a család . Csak bontás után derűlt ki  hogy mi volt a baj . De nagyon tartok tőle, hogy most is ez lessz a helyzet.   Űdv .  Antal

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #354 Dátum: 2015. Február 15. 10:22 »
Tegnap szép napsütés és a déli órákban 9 C fok körüli hőmérséklet mellett kaptárt bontottam és újabb cukorlepényeket raktam be. Örömmel láttam, hogy szépen fogyott és volt ahol teljesen üres lett a lepényes zacskó. Harminc családot mertem megbontani. Abbahagytam a munkát amikor 6 C fokra hült a levegő. Sajnos találtam közöttük egy halott családot. A fészeklépjeikben egy gramm kaja nem volt, pedig ősszel ugyanannyi élelemmel és népességgel teleltek be, mint a többi.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #355 Dátum: 2015. Február 15. 14:12 »
Elég szép az idő ma , a méhek nem jőttek ki de tettem nekik gyúrt lepényt dúsitva kis élesztővel . A párom is elkisért , és igen jól érezte magát , mert a rúhát othon hagytam.  3 családot vesztettem el .

*

trobi

• *
  • 35
« Válasz #356 Dátum: 2015. Február 15. 16:02 »
Ruha nélkül mentél a méhesbe ;D ?

« Válasz #357 Dátum: 2015. Február 15. 16:57 »
Sziasztok!

Aki lepényt ad a méheknek, az miért teszi? Nincsen elegendő virágpor meg élelem a sejtekben? Ősszel gondolom mindenki etet rendesen, ezért élelemnek kellene lennie, hacsak el nem fogyasztják a méhek. De ha eleget etet valaki, akkor hogyan fogy el néhány családnál? Vagy virágporból van kevés néhány környéken, és azt kell pótolni?

« Válasz #358 Dátum: 2015. Február 15. 19:16 »
Innentől kezdve viszem a fűstőlőt is !

« Válasz #359 Dátum: 2015. Február 15. 19:30 »
Szia Zoli ! A főzőt lepényt biztonsági okokbol teszem be . A gyúrtat amit máma tettembe azt pedig el kezdődőt a fiasítás és ilyenkor felélnek minden mézet, és virágport  . Tele van a kaptár mézzel, de mindig szívessen fogadják a menázsit. A folyékony cukrot azt még nem , de majd ha elindul a virágpor hordás.  Én csak azoknak adok szőrpőt amelyiknek kevés a keretben a méz .  Űdv .  Antal