Jó estét!
Mit lehet tenni, hogy nem kezdjenek el ideje korán petézni az anyák?
Egy darabig tudjuk csak féken tartani az anyákat, egy lazább takarással, egy fólia mérsékelt hátrahúzással.
Aztán amikor üt a méhek biológiai órája, nincs mese, nagyon gondosan be kell a fészket takarni, és szűkíteni.
Ezt a műveletet megint nem lehet a naptárhoz igazítani. Én általában március első napjaiban szoktam megtenni, ha nem olyan a kikelet mint 2013-ban, amikor március 16-án havat lapátoltam, hogy meg tudjam közelíteni a méhészetemet.
Ez örök dilemma, hogy ősszel szűkítsünk, vagy kora tavasszal?
Az őszi szűkítésnek akkor van igazán haszna, ha normális a kitavaszodás.
Ellenkező esetben akár öngól is lehet. A korán belobbant fias miatt, kikajázhatják a fészekből a mézet, és ha nem tudnak ekkor kirepülni, jön a nosema.
Ha a méhész ilyenkor cukorlepénnyel ad "infúziót", talán túl élik, de nem biztos.
Puha lepényt adni ebben az időszakban TILOS!
Én a mérsékelt szűkítésnek vagyok a híve, majd a tavaszi valós fészek állapota mutatja meg, hogy mekkora is az akkora. Ilyenkor kell gyorsan dolgozni, és félig mézes lépeket válogatni az induló fészekbe. Ha a méhész ősszel bőségesen beetetett, akkor erre csak a családok néhány százalékánál lesz szükség.
Végül is van egy aranyszabály. Mindent időben. Le késni sem szabad, mert akkor nem ér oda a család akácra.
Hát ilyen ez a méhészkedés. Pont jókor kell mindent elvégezni.
Nagyernyei Attila