Kaptártípusok összehasonlítása

• 997 válasz
  • 580148 megtekintés
Re:Kaptártípusok összehasonlítása
« Válasz #210 Dátum: 2014. Február 16. 10:40 »
Gondolom vesznek anyákat.A "nagyok" így csinálják,nem foglalkoznak bölcsőmentéssel.
„Ha meg tudjuk változtatni önmagunkat,
a tendenciák is megváltoznak a világban.
Ahogy az ember megváltoztatja a saját természetét,
úgy fog irányába megváltozni a világ hozzáállása.
Nem szabad arra várnunk, hogy lássuk, mások mit tesznek.”

« Válasz #211 Dátum: 2014. Február 16. 10:58 »
Szerintem is. Én mint kis méhész, /méhtartó / ráérek bibelődni a bőlcsőmentésel . De ha ez volna a fő állásom,már más volna az állás pontom.

« Válasz #212 Dátum: 2014. Február 16. 11:23 »
Na pont ezért nem leszek én soha "nagy".
Amikor már csak elvégzendő kötelező feladatot látsz a méhekben,amin gyorsan túl kell esni,nincs időd arra,hogy elnézelődj a kaptáraknál,nem is gondolsz arra,hogy éppen milyen növényekre járnak.Van egy pont,amikor a profit hajhászása megöli a lelket.Csak mész mint egy gép,már észre se veszed a természet szépségeit.Én nem akarok idáig eljutni.Bár valószínűleg én vagyok túl idealista...

« Válasz #213 Dátum: 2014. Február 16. 12:23 »
Ezt mondom ,30 családot szeretnék. De ha 15 az sem baj. Nem vagyok nagy igényű. Mondhatnád a szaporitásal, mi lesz?  Szerintem  tudod a választ. Nem akarom el kiabálni . Csodákat lehet látni a kaptarakban, és már megindúltak a méhek. Hordják a virágport. 17 fok meleg van-lesz ,mindegy. Mennek, élnek, csak már négy családdal keveseben. A hiba mi volt ? Én!!

*

ata67

• 525
« Válasz #214 Dátum: 2014. Február 16. 12:33 »
Nálam is ez a helyzet.  Hordják a virágport is. Megmaradt az összes családom :)
A héten veszek akvárium fűtőt, és beüzemelem az itató melegítését.
Antal! Miért pusztultak el? Elfogyott a mézük, vagy atkásak voltak?

« Válasz #215 Dátum: 2014. Február 16. 13:03 »
Mi is most jöttünk haza a lányoktól.Tetszik nekik a jó idő,szépen járnak. Narancssárga virágport láttam most főleg.Szerencsére nálunk teljes a létszám!

« Válasz #216 Dátum: 2014. Február 16. 13:17 »
Szia ata !  Nem voltak atkásak, élelem is volt bőven. Csak az a fránya napraforgó  meg kristályosodot, és az alsó fészekben voltak. Túl sok kajával  teleltetek be,szerintem. Akár hogy is számolom 30 kg méz biztosan bent van ,és itt volt a hiba. Most már tudom, a fele is bőven elég lenne. Amik pedig főnt vannak a fészekben, szépek, csak nem szabad hozzájuk nyúlni,fűst és ruha nélkűl. Bár nem értem ,miért van az ha az alsó fiókban telel, soha nem sikerűl . Na majd idén !  Űdv .  Antal

« Válasz #217 Dátum: 2014. Február 16. 17:45 »
Ez a rovat kicsit elment az anyanevelés irányába, de ha már itt van, ide válaszolok. A bölcsőmentéssel kissé elindulunk a rajzósság felé, ugyanis ezt negatív szelekciónak találom és pont azoktól a családoktól nem nyerünk anyákat, amelyek nem bölcsőznek.  Ezektől csak mesterséges anyaneveléssel vagy anyátlanítással nyerhetünk bölcsőket, pedig ha a jó gyűjtőhajlamukkal is egybeesik, kimondottan jó tenyészcsaládok lehetnek.  Ez nem azt jelenti, hogy 5-10 év alatt kiolthatjuk a rajzóhajlamot a méheinkből, mert ez évezredek alatt kialakult, hanem vannak fokozatok. Némelyik már 3-4 fiaskeret és bő hely mellett is rajzani akar, másiknál pedig sok fias és tele a kaptár mézzel, mégsem a bölcsőhúzáson gondolkodik. Ezek azért különbségek!

« Válasz #218 Dátum: 2014. Február 16. 17:48 »
Ez érdekes, Antal. Lehet, hogy az alsó fiókban lévő kis fiasítást takargatva már nem tudták a méhek átlépni a két keretsor mézét elválasztó keretléceket, azt a 3,5 cm-t?

« Válasz #219 Dátum: 2014. Február 16. 19:17 »
Lehet, nem tudom. Szerintem egyszerű lesz a miértre a válasz, csak rá kell jőnni. Kezdem az idei betelelést, kevesebb kajával mondjuk 15-20  kg -mal. Igy csak főnt lesznek a méhek. De nincs baj , mert tanultam belőle .

« Válasz #220 Dátum: 2014. Február 17. 10:24 »
Sziasztok!
Szombaton Csurgón a helyi méhészegyesületben tartottam előadást.
Nem tisztem, hogy saját mondandómat értékeljem, de utána sok kérdést kaptam, amit most szeretnék megosztani veletek.
Előtte köszönöm Barbér Zsoltnak, Varga Szabolcsnak és a csurgói egyesülete egész vezetésének az előadásom utáni tartalmas beszélgetést.
Előadásom címe: " Az igazi rendszerváltás. Az egyenlő lépes Hunortól, az NB 18-as kaptárrendszerig."
Kifejtettem, a "Bűvös 9-es" összefüggésén belül, hogy a Hunor keretméret a rakodó típusú kaptárrendszer határa. Természetesen mindenkinek egyértelmű a 9-es szám.
Ebbe nem igen fér bele KB keretméret, mert az 2 cm-el "mélyebb" a Hunortól. Na és akkor mi van?
Itt megjelenik a fészeklép tetején egy 2 cm-es mézkoszurú.
Ez akácon hátrány, telelésnél (most) előny. Erről szeretnék veletek értekezni.
Aztán kell e cukorlepény vagy sem? Szerintem tök fölösleges, pénzkidobás. Rögtön megjegyezem, hogy nem minden körülmények között. A cukorlepény életmentőnek, és azon a helyen ahol nincs virágpor, annak pótlására való. Aki használja, próbálja ki, hogy az állomány egyik részének ad, a másiknak nem. Lesz különbség?
Bizony lesz. Csak feleannyi pénzt költött, mintha az egész méhészetet beterítette volna cukorlepénnyel.
A gyógylepény jó e? Szerintem az sem kell. Inkább locsoljuk, az a "vénás injekció"!
Ha megfelelően felháborítottalak benneteket, szóljatok hozzá!
Nagyernyei Attila

« Válasz #221 Dátum: 2014. Február 17. 17:53 »
Sziasztok !  Én nem tudom hogy kell-e ,de teszek egy keveset, amit  az erősségüktől  fűggetlen szépen elhordják. Olyan mintha sűtit adtam volna, még puszit is kapok tőlük, ha egy kicsit oda koccan valami . Gyógylepényt  nem adok, de a lepényt most probáltam, viszik ! Hiába van tele kajával. De várjunk csak, milyen lepényről beszélűnk ? Főzött cukrot adok egy keveset, és a gyúrtat most probáltam ki . Márciusban pedig adom a higat szirupot. A virágport azt nem adok, mivel gyűjtenek. De most vettem sőrélesztöt, igy lesz buli is .  Űdv.  Antal

« Válasz #222 Dátum: 2014. Február 17. 19:27 »

Előadásom címe: " Az igazi rendszerváltás. Az egyenlő lépes Hunortól, az NB 18-as kaptárrendszerig."

Tisztelt Nagyernyei Attila!

Sajnos nekem mostanában kiesik Csurgó, így nem volt alkalmam előadását meghallgatni. Kérem, segítsen annyiban, hogy összefoglalja: milyen szempontok alapján váltott a hosszú időn keresztül alkalmazott Hunor kaptárrendszerről, azaz egy rakodó technológiáról a fekvő NB 18-as rendszerre. Szívesen megismerném e paradigma-váltás gyökereit, mert a mostani, előadását kiegészítő hozzászólásában is jobbára csak a Hunort elemezte. Bizonyára az előadásán kitért erre a kérdésre is, de mint mondtam, sajnos nem tudtam önt meghallgatni.

« Válasz #223 Dátum: 2014. Február 17. 20:15 »
Szeretnélek tegezni Arisztaiosz!
Tavaly szinte az egész országot jártam előadásimmal.
Mostanság központi közutálatnak örvendezek. Szívesen átküldeném előadásom vázát, de nem elég nagy hozzá a gépem kapacitása. Végre szakmai dolgot kérdeztél.
Az NB 18-ra való váltásomnak számtalan oka volt. Öt évig morfondíroztam rajta, de az igazi lökést döntésemhez feleségemtől kaptam.
Mikor harmadik nap kora tavasszal talicskáztam a Hunor tartalék fiókokat, megkérdezte feleségem mikor nézzük meg a méheket, mert már sokan átnézték a családokat. Még az nap feltettem az OMME honlapjára a hirdetésemet.
Szaktanácsadóként sok mindent volt módomban látni. Az egyik alkalommal Várkonyi János bácsi gyönki méhész megkérdezte tőlem mit fogok szabadidőmben csinálni, mert itt nem kell ám pakolászni? Azóta már tudom, hogy nem ugratott. Tiszta nyugodt vagyok, a teljesítményem nőtt. Nappal tudok etetni, rablás nincs szolidágón, a vándorlás öröm, nincs pántolás, nem dőlnek fel a kaptárak, nem esik szét a fiók, nem szaglásznak a fiókok között, három NB fészket átnézek mire szétpakoltam egy rakodót, soroljam?
Ha valamerre még hívnak gyere el, hallgasd meg és válaszolok.
Az NB 18-as kaptárak pergetésénél, egy 8 keretes fél automata Lyson pergetőt használok, rezgőkéses fedelezővel fedelezek, és méhlesöprő géppel méhtelenítem a lépeket.
Általában vándorolok, de tavaly nem mentem sehova. Ennek több oka is van az egyik köztudott.
Amikor szabaddá tettek az OMME-ban végzett munkámtól, azonnal fejlesztésbe fogtam. Egy kicsit az anyaneveléssel megcsúsztam, és az anyanevelők is el voltak havazva mire észhez tértem, de az is megoldódott.

Üdvözlettel:Nagyernyei Attila

*

ata67

• 525
« Válasz #224 Dátum: 2014. Február 17. 21:53 »
A gyógylepény jó e? Szerintem az sem kell. Inkább locsoljuk, az a "vénás injekció"!
Ha megfelelően felháborítottalak benneteket, szóljatok hozzá!
Nagyernyei Attila
Attila!
Én nem háborodtam fel, magam is ezt tervezem.
- A "vénás injekciót", szirupos etetést mikor kezded adni a családoknak?
- Milyen sűrűségűt?
- Ha a család fölött tálcás etetőben serkentek meleg takarással borítva, vajon nem jobban elhordják, mint keretetetőből?
Üdv: Attila