Az etetéssel lehet irányítani is a fészek nagyságát.
Most, ebben az időszakban, már csak élelemkiegészítésről szólhat az etetés, és ha egy mód van rá, a mérsékelten szűkített fészekre kell a méhekkel behordatni a télire szánt eleséget.
Egyszerűen el kell választani a fészket a méztértől(rakodósok), ez lehet úgy, hogy a fészket megtakarjuk, és egy tenyérnyi rést nyitunk.
A méhek, a fészken kívüli nyitott sejtekből pillanatok alatt kihordják a kaját, valamint aki meri, óvatosan, gondos takarás mellett, a tenyérnyi mézes lépeket fel lehet karcolni.
Ezt is behordják a fészekbe.
A fekvőnél hasonló a helyzet, itt is valamivel (farost lemez, fólia) el kell választani a fészektől, a fészken kívüli lépeket.
Nem kell attól tartani, hogy sok méh van még rajtuk.
Majd ahogy hűl az idő, szépem behúzódnak a fészekbe, és olyan jó kis gombóc családok lesznek.
Addig kell a fészket szűkíteni, amíg minden léputcát nem takarnak sűrűn.
Most még olyan "átmeneti" állapot van.
Nálam jelenleg 3-5 keretben nagy kiterjedésű fiasok vannak, 3,5-4 NB az átlag
Ahogy ezek kelnek (jó egy hét múlva) szépen a helyére kerül a téli élelem.
A Hunornak ez a legnagyobb veszélye, de erről már írtam.
Ott ahol az utolsó keret fiasok kikelnek, ki kell venni,vagy telenyomni kajával!
Pont február-március fordulóján lesz ezekkel a lépekkel a baj, mert ezeken indul az anya....folytassátok.
A helyükre szinte talpig mézes lépeket kell beemelni, akkor nincs gond.
Aki annyit etet, hogy az összes lép talpig mézes, ott a tavaszi tisztító pergetéskor elengedhetetlen, hogy cukoretetésből is kerüljön a hordóba.
Ezért írtam nem túl rég (és Csonka Imre is a mostani Méhészetbe), hogy nem szabad "kopaszra" pergetni az utolsó legelőn.
Azért nem írtam, hogy a napraforgón, vagy a szolidágón,mert mindenkinek más a méhlegelője.
Ezt a természetes mézet kell "megfejelni" cukoretetéssel, és akkor ezen telelnek a családok, tavasszal pedig a fiasítás megindulásakor, már mézen fejlődnek.
7-8 kg jó helyen lévő mézzel a családok kitelelnek.
15 kg mellett is elpusztulhatnak, ha nem jó helyen van.
Persze, most majd kapok kíváncsi111-től, hogy a nagy családoknak mindegy, mert "fogják" az egész kaptárt.
Nyugi, üzenem neki.
Mivel én nem tudok méhészkedni, a rosszkor jövő mínusz húszra készülök!
Méhcsaládom élelem hiány miatt még soha nem pusztult el!
A telelés a méhész bizonyítványa.
Nekem is volt már rossz jegyem, atkától, és nozemától, meg ökör favágóktól.
Nagyernyei Attila