Sziasztok!
Megvártam Karcsi válaszát, és mivel Zümi megszólított, szeretnék néhány kiegészítést tenni.
A leröptetés, vagy átröptetés nagy szakmai hozzáértést igényel. Karcsi is óvva int mindenkit attól, hogy állomány szinten próbálkozzék, mert csúnya vége is lehet a kísérletezgetésnek.
Mik a veszélyei a leröptetésnek?
Azok a méhcsaládok, amelyek sok nyitott fiasítással rendelkeznek, és néhány napra a "hátsó sorba" kerülnek, bemeszesedhetnek, fiasításuk megfázhat. Nagyon kell figyelni az időjárást! Ezt csak és kizárólag enyhe éjszaka előtt szabad meglépni, vagy a lereptetett család fészkét erősen meg kell takarni. A ráröptetett családdal semmi gond nem lehet.
Kiskakas is kérdezi, hogy mi van akkor ha beköszönt közben egy néhány napos rossz idő? Ez a méhészek rémálma.
Ez is benne van a pakliban.
Mikor kell a műveletet végrehajtani? Nagy repülésben, jó hordás mellett.
Züminek üzenem, hogy fekvőben is működik, de a módszert általában a rakodósok alkalmazzák, mert a üres fiókkal húzzák előre a "frontra" az éppen harcba indulókat.
Mindig tetszettek az ilyen trükkös megoldások, de azért csak óvatosan.
Aki több akácra vándorol, az utazó keret tagjait érdemes így előkészíteni, azoknál minimális nyitott fiast hagyni.
30-50 családot így előkészítve, 100-150 család teljesítményét tudja hozni.
Az így vándoroltatott méhcsaládoknál óriási szellőzőket kell alkalmazni!
A teherautón az alsó középső kaptárakban lévő családok nagy lefulladás veszélynek vannak kitéve.
Én is jártam már úgy, hogy Nógrádban eltájoltak a méhek, és 3 bomba családom lefulladt. Nagyon megviselt a dolog, mert én tehettem róla. A tetejére és a szélére kellett volna tennem őket.
Zümi! Egyenlítsd ki őket időben, és maradj az ősi módszereknél.
Az 1.000 családos méhészeknek hagyd meg ezt a módszert. Ne akarjon mindenki profi lenni, mert ha hibázol
ismét kezdő lehetsz!
Én a biztonságot választom, és ajánlom. Korlátozd időben az anyákat keményen, és az eredményed nem lesz sokkal kevesebb.
Nagyernyei Attila