Szivesen válaszolok a feltett kérdésekre, jó kérdések.
Szószoros értelemben korhadásról ennél az anyagnál nem beszélhetünk, én ilyet még nem tapasztaltam. Itt a gyakorlatban, erőteljes nedvesség hatására duzzadás jön létre. Természetesen ez az anyag ritkulásával jár. De nem esik széjjel mint a pozdorja. Legalábbis ezen körülmények között, eddig nem több mint tiz éve ilyet nem tapasztaltam.
A védelemét elsősorban, a túllógó tető biztosítja. Az éleket vízálló Pálma-fa ragasztóval zárom. A kaptársarkak mechanikus védelmét L alakra hajtott horganyzott lemez védi. A kaptár oldalait bútorkötéssel ( M6-os tönkanya , Bkny-fejű bútor vagy normál csavarral, fakötésű alátéttel.) A kaptár alja nútolással illeszkedik, természetesen ragasztás is minden ilesztési felületnél történik. Szegelést csak az összeállítás megkönyitése miatt használok, néhány 30-as szeggel , de ezek a bútorkötések becsavarozása után nem játszanak semmiféle szerepet. Festése simán csak az általában szokásos, több soros olajfestés. Az elsőnek használatba vett kaptárakat kb 12-13 éve, most kerültek újrafestésre "zebrás" festékkel.
A napfénytől kölönösebben nem kell védeni a kaptárakat, de természeteen igyekszem árnyékos, félárnyékos hellyeken tartani a méheket. Amely normál kaptárak esetén is ajánlott. De tűző napon is voltak már, gyakorlatilag még kezelni tudták a méhek.
A naposabb elhelyezésűeknél, nyáron a rostakeretet nikicellel takarom. De sokat ér ha fehérre festett tetőbádog is. Ezeket az utóbbi fogásokat normál kaptáraknál is alkalmazom, ha a szükség úgy hozza, kevésbé fognak fürtökben kint lógni a méhek.
Ezt a konstrukciót azért alkottam meg magamnak annak idején, mert gyorsan elkészíthető, és olcsó kaptárakra volt szükségem, mellesleg nincs az elkészítéséhaz szüség nagy ipari gépekre. A legkomolyabb gép amire szüség van egy nagy asztalú körfűrész. A többi, jobb minőségű barkács gépekkel megoldható. Készítetem néhágy gyártószerszámot is, ezek főleg fúrósablonok, és más apróbb speciőlis kis eszközök.
Nem igazán akarom propagálni, mert természetesen mint minden, mint a legtöbb dolog a méhészetben ez sem nélkülözi a kompromisszumokat.
De lényegében egy könnyű, olcsó, és gyorsan elkészíthető kaptárat sikerült létrehozni.
A hőszigetelési tényezője egyébként majd hajszálra egyezik az OSB-nek és a fenyőnek. Tehát csak azért rosszabb, mert fele vastagságú anyagot használok. De a megfigyelésem alapján, meglepően ez sem télen, sem a tavaszi fejlődésben különbséget nem mutat. Problémát nem okoz.
Amit nem annyira szeretek benne hogy az alja, nehezebben tisztítható, mert idővel elég rapcsossá válik. Tehát nem annyira sima felület, mint egy gyalult deszka.