Kérdés

• 171 válasz
  • 51128 megtekintés
Re:Kérdés
« Válasz #165 Dátum: 2026. Április 10. 07:21 »
Sokszor voltál mellette a valóságnak (gyakorlatilag mindig), de most még ezt is felülmúlod.
Ezt írod:
"Megérdemli aki egy szavadat is elhiszi."
Ebben viszont tökéletesen igazad van.
Nem mindenkinek mondom el, vagy mutatom meg a technológiámat, csak annak aki megérdemli.
Mégsem olvasod el pontosan  írásaimat!
Akkor nem írnál ilyen marhaságokat, hogy szétesnek a kaptáraim!!!!!!!!
Rendszeresen karban vannak tartva, minden darab vándorlásra alkalmas.
Igen adtam el kaptárakat üresen, és méhekkel is, de helyette (ha tudsz olvasni) mindből tartalékokat képeztem, és azok most is a tartalék kaptáraimban vannak.
Éppen 25 darab, amelyek most 6-7 lépen vannak, átlagban 4-5 fiassal.
Vasárnap kezdem fejni őket, és hozom helyzetbe a lemaradó termelőknek kiszemelteket.
Amikor végeztem a kiegyenlítéssel, készülnek a kölyökcsaládok és hárs körül mennek az új helyükre.
Nyugi, 44 méhészeti szezonnal a hátam mögött tudom mit, mikor kell csinálnom.
Te pedig reggelente tornázz sokat, mert lassan indulnak a rajaid.
Én erre nem lennék olyan büszke, de nem vagyunk egyformák.
Nem új kaptárakat készíttettem, hanem 2 éves gyönyörűeket vettem.
Kicsi hordóm pár darab van, a fedelezésnek, meg a szirupkeveréshez.
Megkérlek egyszer írj már a valóságról is Koki!
100 méhcsaládom 1985-ben volt utoljára!
Igen Hunorban volt 15 éve 322 de most kinek bizonygatod a hülyeségeidet?
Sok méhész jár hozzám, tartottam gyakorlati oktatásokat is a Csapó Dániel Mezőgazdasági Szakközépiskola méhész hallgatóinak, voltak nálam vizsgák, ahol komoly szakemberek vizsgáztatták az általam felkészített tanulókat.
Miért nem őket kérdezed?
Még egyszer leírom, bár tudom fájdalmat okozok vele, szépek a méhcsaládjaim, és még ki sincsenek egyenlítve!
A rosszindulatod ellenére én azt kívánom Neked, hogy a nehézség essen az összes kaptáradba!
A politikai nézetünk ahogy olvasom írásodat azonos.
A méhészkedés más dolog.
Üdv:
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 472
« Válasz #166 Dátum: 2026. Április 10. 08:04 »
A méhészkedés meg a politika az más dolog.
Na tehát az átlag akácméz 15+kg/ családról ha 200 termelő lett volna akkor is csak 30 mázsa. Az meg ugye nincs 18 hordóval. Gondold át mielőtt nagyot akarsz írni!!!

Nekem sem volt 15 kg-tól több családonként. Azért írtam, hogy nem lett 100 hordó, de még a 100 mázsát sem értem el. Akácpergetésig kevés rajom volt. Na jó, kinek mi a kevés. Közelítettem addigra a százat, de egyesek 2 rajt, sőt volt aki hármat is dobott. Akáckor a rossz idő alatt bolondultak meg, és pergetés után egy héttel kb. indult be rendesen.
Nem vagyok a nav, meg egyébként is a méhészek helyzetére tekintettel nagyon sok mézet kellene eladni ahhoz, hogy adóznunk kelljen.

Te írtad a 322 volt a csúcson. Gondolj bele mennyivel több mézed volt! Ne írd le, de gondolkozz, aztán ne vegyél NB-t, térj vissza rakodóra, de ne tízes Hunorra, mert abba csak nyavajások férnek el. Változtass az atka elleni védekezésen, ne hallgass eltorzult vagy elvakult "zöldekre", és meglátod belegebedsz a mézeshordók kigurítgatásába, ahogy írtad. Egyébként nem csak kisebbségről neveztek el dolgokat. Gondolok itt az orsós magnóra, a kalányos orvosságra, és a kalányos gémre. Rólam is neveztek el eszközt, amivel könnyebb mozgatni a mézeshordókat.

« Válasz #167 Dátum: 2026. Április 10. 20:45 »
Ismét van egy kis bibi a hozzászólásodban.
Mivel borászok voltak az őseim, nagyapám és apám is, az ismert mondást én a mézre is ugyanúgy megfogadom.
Egy termés a tőkén, egy a hordóban, egy a bankban.
Tehát én nem a 2025-ös, de még csak nem is a 2024-es termésem egy részét adtam el az idén!
Most aztán golyózhatsz Koki (Molnár Jenő).
A friss mézet mindig kiszerelem, a többit a képzeletedre bízom, az van bőven nálad.
Azért örvendek, hogy ennyire aggódsz értem.
Ma is jó napom volt, Győrből jött egy állandó vevőm, holnap meg a bringások.
Röviden ennyi.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 472
« Válasz #168 Dátum: 2026. Április 10. 22:16 »
Ismét van egy kis bibi a hozzászólásodban.
Mivel borászok voltak az őseim, nagyapám és apám is, az ismert mondást én a mézre is ugyanúgy megfogadom.
Egy termés a tőkén, egy a hordóban, egy a bankban.

Ezért szokták mondani: egy évi termés a bankban, egy a hordókban.

Ha jól emlékszem Cs.Anti írta, hogy egy év termése a hordókban, egy meg a bankban!

Ne sírjatok, kövessétek Örösit: egy év a kaptárban, egy év a hordóban, egy év a bankban.

Valamelyik az ősöd a hozzászólók közül, vagy maga Őrösi?

Na ez a borászos hasonlat jól betalált. Tájékozódni kellen mielőtt kifejted véleményedet. Igen nagy hülyeséget írtál ismét. Nézd csak! Mind a hordóban van:

https://www.agrarszektor.hu/elelmiszer/20230826/tragedia-tomegesen-semmisitik-meg-az-eladhatatlan-bort-44901

https://www.agronaplo.hu/20250608/kiderult-a-csuf-igazsag-mar-a-tulelesert-kuzdenek-a-magyar-boraszatok-55903

Van nekik a bankban is. Az a hitel.
« Utoljára szerkesztve: 2026. Április 10. 22:24 írta Koki »

« Válasz #169 Dátum: 2026. Augusztus 23. 21:32 »

Üdv!
A fűtéssel kapcsolatban a következők a tapasztalataim.
Mint régebben írtam, 3-4 léputcás, gyenge népességű családocskákkal – 3 darabbal – teleltem ki. Februárban beüzemeltem a fűtést, itattam, etettem őket, és a többi. És láss csodát: alig bírtam kivárni május 2-át, hogy anyákat tudjak venni! Le sem írom, hány négyzetdeci fiasítás lett.

Május 2-án csináltam a kiscsaládokat. Mindegyik kapott egy NB fias keretet a rajta lévő méhekkel, plusz még egy keret bogarat ráztam rájuk. A fűtést bekapcsoltam náluk, beraktam 2 műlépet, és 3 hétig napi 1 dl serkentést kaptak a saját lepény mellé. Május 20. után lekapcsoltam a fűtést, és befejeztem a serkentést is, mert beindult az akác.

Június közepére kinőtték a 6 keretes nevelőkaptárat. Ezután nem etettem, nem piszkáltam őket, csak műléppel bővítgettem a fészket. Egy kicsit megtorpantak az aszály miatt, ezért pár napja elkezdtem újra serkenteni és lepényezni őket. Szépen be is indult a virágporhordás, és valahonnan a nektár is jön.

Az automata etetőrendszert nemsokára összerakom. Negyedannyiból kijön, mintha készen megvenném. Csak a szirupot kell majd feltölteni, ha kifogy, ezzel is lecsökkentve a kaptárbontogatást.

Anyákat vettem is, meg neveltem is. Az érett bölcsőknek csináltam keltetőt, szépen ki is keltek. Még hezitálok, milyen kaptárt válasszak, de az biztos, hogy higiénikus aljú lesz. Idén 20 kg NB műlépet építtettem ki velük.

Most 25 családom van; vannak köztük erősebbek és gyengébbek, de mind telelőképesek. Volt akácmézem is, meg vegyes is. Nem szerettem volna hozzányúlni, de muszály volt, mert úgy meghordták a lépeket, hogy nem maradt hely az anyának petézni. A fias kereteket viszont nem bántottam, csak tűzdelgettem közéjük a kipergetett mézeseket.

Teszek fel képet van közte mai is.

« Válasz #170 Dátum: 2026. Augusztus 23. 21:33 »
,

« Válasz #171 Dátum: 2026. Augusztus 23. 21:36 »
,