Üdv!
A fűtéssel kapcsolatban a következők a tapasztalataim.
Mint régebben írtam, 3-4 léputcás, gyenge népességű családocskákkal – 3 darabbal – teleltem ki. Februárban beüzemeltem a fűtést, itattam, etettem őket, és a többi. És láss csodát: alig bírtam kivárni május 2-át, hogy anyákat tudjak venni! Le sem írom, hány négyzetdeci fiasítás lett.
Május 2-án csináltam a kiscsaládokat. Mindegyik kapott egy NB fias keretet a rajta lévő méhekkel, plusz még egy keret bogarat ráztam rájuk. A fűtést bekapcsoltam náluk, beraktam 2 műlépet, és 3 hétig napi 1 dl serkentést kaptak a saját lepény mellé. Május 20. után lekapcsoltam a fűtést, és befejeztem a serkentést is, mert beindult az akác.
Június közepére kinőtték a 6 keretes nevelőkaptárat. Ezután nem etettem, nem piszkáltam őket, csak műléppel bővítgettem a fészket. Egy kicsit megtorpantak az aszály miatt, ezért pár napja elkezdtem újra serkenteni és lepényezni őket. Szépen be is indult a virágporhordás, és valahonnan a nektár is jön.
Az automata etetőrendszert nemsokára összerakom. Negyedannyiból kijön, mintha készen megvenném. Csak a szirupot kell majd feltölteni, ha kifogy, ezzel is lecsökkentve a kaptárbontogatást.
Anyákat vettem is, meg neveltem is. Az érett bölcsőknek csináltam keltetőt, szépen ki is keltek. Még hezitálok, milyen kaptárt válasszak, de az biztos, hogy higiénikus aljú lesz. Idén 20 kg NB műlépet építtettem ki velük.
Most 25 családom van; vannak köztük erősebbek és gyengébbek, de mind telelőképesek. Volt akácmézem is, meg vegyes is. Nem szerettem volna hozzányúlni, de muszály volt, mert úgy meghordták a lépeket, hogy nem maradt hely az anyának petézni. A fias kereteket viszont nem bántottam, csak tűzdelgettem közéjük a kipergetett mézeseket.
Teszek fel képet van közte mai is.