QUQURIQ !!!
2016. október 22. (szombat) Gyurgyalag mesterséges szaporításának a megfékezése!!!

Cím: Tápióság, Sportcsarnok 10:00 kezdéssel.Az iskolában volt végül is megtartva a beszélgetés.
30-an voltunk, ( a jó idő ellenére) három és fél órán át győzködtük egymást.
...kontra- rekontra alapon.
AZ MME alelnöke tartott egy kis információ átadást, ami a magyarázkodásba keveredett.
Persze erősen mentette a mundér becsületét. Neki segített még egy helyi hivatásos természetvédő.
Csuja Laci rendesen felkészült a probléma megoldására.
Mi (méhészek) inkább a régi és a jelenkori problémáinkat vázoltuk.
Megvallom őszintén, hogy én is felkészültem az MME (Magyar Madártani Egyesület) honlapján szereplő adatokkal, + más tudományos oldalak tanulmányozásával.
AZ MME nyilatkozatai alapján évek óta a gyurgyalagok száma stagnál. A National Geographic szerint az egyedszám évről évre nő!
MME számlálás szerint 20 000 - 30 000 egyed van Magyarországon. ez így teljesen helytelen, vagy megszámolták, vagy pufogtatnak!
10 000 eltérés oltári sok!
Arról nem is beszélve, hogy egy pár évente 6-7 tojás aljat nevel fel!
Csak ha 4 db al számolunk a 25 000 egyed, az 12 500 pár, úgy évente 50 000 -el szaporodhat hazánk gyurgyalag állománya. Azt azért mi is tudjuk, hogy vannak elhullások, és nem is mind tér vissza.
Arról nem is beszélve, hogy mint a többi költöző madár, szaporítja Magyarország kullancs állományát is, ami ellen az államunk nem tud semmit tenni!
A Lyme kór doktoraihoz bejutni februári időpont kéréssel, csak októberben lehet az orvossal találkozni, mert annyi a fertőződött ember. Gyerekek, erdészek, méhészek, és természet kedvelők.
Az elmúlt években a madártani aktivisták 1 000 négyzetméter löszfalat tisztítottak ki a gyurgyik számára, markolókkal, és kézzel.
Ez az 1 000 négyzetméter nagy méhészetek közelébe került kiképzésre. Most már Az MME is elismeri, hogy hiba volt.
..de eső után köpönyeg...
Azzal erősködtek, hogy a méhészek bizonyítsák be kutetásokkal és konkrét szám adatokkal, hogy a gyurgyalag méhekkel is táplálkozik!
No erre én elővettem a 2013 ban készített videómat, amit a saját méhészetemben vettem fel. 2013 -ban volt a gyurgyalag az év madara! Na ezek az év madarai tizedelték meg a méhesemet!
Gondolhatjátok, hogy leesett a szájuk! Rögtön más hangnemet váltottak.
Nem is részletezem a méhészek hozzászólásait, pedig nagyon érdemes lenne meghallgatni. Mózes Albert is lemondta a Tápióságban lévő méhész tanyája megszüntetését a gyurgyalagok miatt. Fehér Péter is többször hozzászólt, mint régi gyurgyalag probléma megoldását kereső méhésztárs.
Jandácsik Attila mint a Pest megyei szaktanácsadónk végig jegyzetelt.
Hogy a pozitív dolgokról is beszámoljak, megegyeztünk, hogy az MME és az OMME vezetői leülnek, hogy megoldást keressenek!
Javasoltam, hogy a tárgyalási alap csak ott kezdődhessen csak el, ha 5 évig semmi új löszfalat nem hoznak létre!
Viszont minden évben egyébként is számolnak gyurgyikat, így 5 év átlagában kiderülhet, hogy mennyire változik az egyedszám.
Sok jó gondolat is született mindkét oldalról, de ez csak akkor válik végrehajthatóvá, ha mindkét fél MME és az OMME betartja a megállapodásokat!!!
Íme talán lehet, hogy még egy szakbizottságot kellene létrehozni?
A tudósító Kiskakas!