A méhcsaládok általános állapota

• 4407 válasz
  • 1462365 megtekintés
*

wr

• 1037
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #4395 Dátum: 2026. Szeptember 07. 11:12 »
Idézet
A stripek közül a Herba.
Hát pont erről beszélek. És akkor van a csodálkozás. Min? Hát az emberi hülyeségen.
Régen amikor utána néztem a Herba-nak valahol azt írták róla, hogy flumetrin a hatóanyaga, el is könyveltem magamban, hogy az már Bayvarol korában sem ért semmit. Utána találtam hivatalosnak látszó leírást amiben meg az volt, hogy növényi kivonatokat és illóolajokat tartalmaz. Mondom frankó, akkor meg aztán semmit nem ér. Aztán amikor az omme bevizsgáltatta derült ki, hogy amitrázt meg akrinatrint (is) tartalmaz, nyilván csak véletlenül kerülhettek bele, mert hát a "hatóanyag" az a növényi kivonat. :-)

Persze, hogy olyan itthon az atkahelyzet amilyen, ha a sok töketlen így védekezik atka ellen. A Herba az nem atka elleni kezelés, igazából nem is tudom hogy mi, mert szavakat sem találok rá, még kontárkodásnak sem hívnám mert még azt a szintet sem éri el.

« Válasz #4396 Dátum: 2026. Szeptember 07. 11:29 »
Ezért aztán létezik egy jövőbéli pont, ahol érvénybe lép a 4 százalékos szabály. Az marad meg, amelyik kezelés nélkül is meg tud maradni.

Rendes szelektàlt anyàkat kell tenyészteni.
Hiàba veszel szabadpàrzàsú anyàkat vagy neveled magad, megveszed a Krajnai anyàkat és csodàlkozol hogy bucisak a méheid, egyik család atkàsabb a màsiknàl.  ;D
Vegyszerezés megy atka ellen 1000rel ha kell ha nem, utànna meg a nagy tavaszi generàciòvàltàskori szakadék.

Inszeminàlt meg dràga.
Meg kell tanulni inszeminàlni. 100 alatt kijön az àllvàny mikroszkóppal, lehet gyakorolni, vad rajokat fogdosni  ;D :D

*

Koki

• 508
« Válasz #4397 Dátum: 2026. Szeptember 07. 12:48 »
A valótlan süketeléseddel teljesen szétvágod a fórumot, és ezt engedi a Klubvezető.
Hagyd abba, mert ismét felhívom a figyelmüket a méhészeknek egy nem igaz írásodra, és megint magyarázkodás lesz a vége, és mellébeszéléssel kell majd mosakodnod. Mi itt méhészek vagyunk, nem hülyék. Sok mindenben nem értünk egyet, le is írjuk, attól még nem vagyunk ellenségei egymásnak amikor ezeket kemény hangon leírjuk, de általában a szélhámoskodást nem bírjuk.

« Válasz #4398 Dátum: 2026. Szeptember 07. 13:03 »
Fòrum szétvàgàsròl pont nem neked kellett volna szòlni!
Szélhàmos? Miért is?
Ìrd csak nyugodtan, a Korod ellenére jòl hasznàlod az idézgetést!

« Válasz #4399 Dátum: 2026. Szeptember 07. 14:43 »
Ezért aztán létezik egy jövőbéli pont, ahol érvénybe lép a 4 százalékos szabály. Az marad meg, amelyik kezelés nélkül is meg tud maradni.

Hiàba veszel szabadpàrzàsú anyàkat vagy neveled magad, megveszed a Krajnai anyàkat és csodàlkozol hogy bucisak a méheid, egyik család atkàsabb a màsiknàl.  ;D
Vegyszerezés megy atka ellen 1000rel ha kell ha nem, utànna meg a nagy tavaszi generàciòvàltàskori szakadék.

Inszeminàlt meg dràga.
Meg kell tanulni inszeminàlni. 100 alatt kijön az àllvàny mikroszkóppal, lehet gyakorolni, vad rajokat fogdosni  ;D :D

Érti valaki hogy itt mi a lényeg vagy hogy mire gondolt a költő? Mi az hogy szabad pàrzàsú? Inszeminàlt? Atkarezisztens here ? Van különbség az atka fogénykonysàgra ?
Múltkor nagyon megilyedtunk amikor megírtad hogy 3 ből csináltál 25 öt és ezért nem fogunk tudni méhet eladni tavasszal...
Most még ha még atkaresztens méhet is megtalàlod akkor nekünk nagy szaporitoknak végunk

*

Koki

• 508
« Válasz #4400 Dátum: 2026. Szeptember 07. 15:30 »
Hátha még tovább elemeznéd ezeket a marhaságokat, és összeraknád a régiekkel egy csokorba, akkor látnád a valódi összefüggéstelenséget.

Magyarországon nem lehet szelektált anyákat tenyészteni. Óriási a méhsűrűség. Még akkor sem ha mesterségesen termékenyítik. Az anya apját is szelektálják? És? Ahonnét a spermát veszik az anya utódainak ap-ját/jait, -tehát akikkel párzik, mert ugye nem egytől veszik-  is szelektálják?

"Berci
 356

Re:Kérdés
« Válasz #59 Dátum: 2022. December 08. 20:40 »
Ajánlott szakirodalom "Atkacsapda? Méhészcsapda!". Eddig a legjobb írás amit a témában olvastam...
"

Akit érdekel keresse meg. Ott leírom, hogy azoknál a családoknál ahol úgy ítéljük meg, hogy valamiért az a család kitűnik a többi közül, azoknál ne törjük ki a herefiasítást, mert nagyobb valószínűséggel azok a herék fognak részt venni a párzásban, ezzel egy csekély mértékben hozzájárulhatunk a méheink jobbá tételéhez. A többi duma rizsa mást nem tudunk elérni.

A vegyszerezésnek semmi köze a nagy tavaszi "generációváltáskori szakadékhoz."
Több köze van annak ahhoz, amikor valaki rugdossa a medve talpát, hogy maci kellj már fel, mert vadászni akarok. Lepényezés februárban, és nincs virágpor. Vagy  a kaptárfűtés. Nálamma vastagon takart 4-5 centiméteres kaptárfalú Hunorokból ki sem jönnek 12 fok alatt tisztulni. Mire átmelegszik, már ismét hideg van. De ha beindúlnak.............

Na szóval azzal már foglalkozni sem érdemes, amikor valakinél azért zöld a terep, mert locsolja napközben a kaptárokat és az elfolyó víz még az árvacsalánt is kikelti- csak azt- és még a hideghatás is megtörténik valamiért, mert ugye mint az eper, anélkül nem hoz virágot.

Aztán nekem is feltűnt a három családból lehet csinálni kaptárfűtéssel 25-öt, csak folyamatosan etetni kell, akkor még huszonkilo mézet is lehet pörgetni, sőt a lépépítés sem nagyon marad el a Klubvezető mennyiségétől. Mi meg retetettetgünk brrr, mert mint Wick írta, akkora lesz a szaporítási mánia, hogy méheket sem fogunk tudni eladni. Aztán ha majd Neo esetleg megírja, hogy mi a valóság, esetleg beidézi, akkor majd tessék csak figyelni, hogy aki még nem itta el az eszét öreg korára sem, annak tiszta a valóság.

Majd jö a magyarázkodás, aztán legyintünk. Erről jut eszembe:

Joe és Vlagyimír ENSZ békefenntartók beszélgetnek Csádban.
-Képzeld Vlagyimír! Nálunk az USÁban akkor a a szabadság, hogy egyszer a Fehér Ház előtti parkban vizeltem.
-Az semmi Joe! Én a Krasznaja Plósagy közepén végeztem a nagydolgomat, mert nem tudtam visszatartani.
Hallgatja Günter ezt aki a parancsnok, és felmordul: Na ezt azért nem hiszem el.
Elgondolkodnak a katonák, majd így folytatják.
-Azért Vlagyimír azt el kell mondanom, hogy előtte jól körül néztem, nem lát-e meg valaki.
-Hát tudod Joe, én sem toltam le a gatyámat.

« Válasz #4401 Dátum: 2026. Szeptember 07. 16:16 »

Inszeminàlt meg dràga.

Érti valaki hogy itt mi a lényeg vagy hogy mire gondolt a költő? Mi az hogy szabad pàrzàsú? Inszeminàlt? Atkarezisztens here ? Van különbség az atka fogénykonysàgra ?
Múltkor nagyon megilyedtunk amikor megírtad hogy 3 ből csináltál 25 öt és ezért nem fogunk tudni méhet eladni tavasszal...
Most még ha még atkaresztens méhet is megtalàlod akkor nekünk nagy szaporitoknak végunk

Hogy tisztázzuk a félreértéseket:
 Kokinak igaza van, hazudtam,  de csak annyiban, hogy nem most kezdtem. A szaporítás, amit mutogatok, a házamnál van, az állomány pedig a telephelyen – nem „hulladékban”, hanem fakaptárakban.

Már egy ideje figyelem a fórumokat, a zöldet is, azt hiszem, 2014-ben regisztráltam oda. Ugyancsak én tettem fel a fűtésről kérdést Jumbo90 nicknévvel.

Sokat olvasom a külföldi fórumokat is, de a magyar nagyon megosztó. A környező országokban téma a fűtés, az atkairtás. Árusítják, cégek foglalkoznak vele. Itt el van nyomva még csírájában is, ugye tudjuk, miért?
 Jó biznisz, mindenki a saját zsebére játszik. Kutatások, tapasztalatok bizonyítják, hogy jó, és használják is, csak itt hülyeség.
NA DE VAJON MIÉRT? Méhészeti technológia a fórumokon? Minek? Még csírájában lefojtjátok, okos!

Egy szónak is száz a vége, még ha a fejetek tetejére álltok is! Működik! Olcsó!

Pampalini írására:
Elég volt értelmezni, SZERINTEM OLVASD EL 2-3-SZOR, mielőtt kérdést tennél fel. Atkarezisztens here? Ki írt ilyet? Meg a többi hülyeség. Nem ettől a kis szaporítástól félsz te is.

Attól, hogy nem nyilvánítanak véleményt az emberek, még nem hülyék! A témát lezártam, legalábbis veletek. Viszont privátban szívesen segítek mindenkinek, akár fűtésről, etetőrendszerről vagy inszemináló készülékről legyen szó! A többieknek pedig további jó zsörtölődést a múltban!

*

wr

• 1037
« Válasz #4402 Dátum: 2026. Szeptember 07. 18:54 »
Na nem csak beszélek mutatom is. Szerintem itt is megint herbázhattak a delikvensek azért vannak ezek. A szotyi utáni szublimálás sorozatnak ez volt a hetedik állomása, akartam is szünetet tartani a következő sorozatig nem biztos hogy lesz szünet. Mondom a múlt héten, csak kitakarítom a tepsiket és megnézem mennyi atka potyog, mert eddig nem nézegettem, minek. Vasárnap reggel szublimáltam, ma délután néztük át a tepsiket, csak futtában ki lettek huzigálva, és csak azok lettek megjelölve amiben sok volt.

A családok nagy részénél ilyen 10-20 db körül potyoghat ránézésre, de bizony vannak olyanok ahol meg ennyi mint a képeken. A két ránézésre legtöbbet kíváncsiságból kiöntöttem egy kaptártetőre és megszámoltam. Oda van írva az eredmény a képre... És ezt egyetlen szublimálás (ami állítólag nem is működik) hozta le!

Miközben nézegettem a tepsiket pici zúgás, és jött megint egy raj valahonnét, egy pároztatókhoz használt állványon össze vannak rakva tetők meg aljak egymásra, na azokra telepedtek le.

Nem köll itt csodálkozni semmin sem kérem, meg mondani sem köll egyiknek se semmit mert minek. Beteszi a herbát oszt el van intézve szerinte az atka irtás, tavasszal meg lesz majd megint 50%-os vesztesége.

*

neo

• 1041
« Válasz #4403 Dátum: 2026. Szeptember 07. 20:03 »
A Herba az nem atka elleni kezelés, igazából nem is tudom hogy mi, mert szavakat sem találok rá, még kontárkodásnak sem hívnám mert még azt a szintet sem éri el.
Te WR!
Mérted Te a Herba hatékonyságát? Mert én igen. Méghozzá minden évben, amikor használtam. Semmivel össze nem vethető hatékonysága volt. A ráírt összetétel alapján sokáig én sem próbáltam ki. Aztán, vagy a túldozírozás, vagy a nem állandó összetétel miatt az első alkalommal elég szépen vitte a méheket is. De. Óvatosabb adagolással egy nagyon eredményes eszköz volt. Nem az a mikroszkópikus mennyiségű flumetrin volt szerintem hatásos. Én arra gyanakodtam, hogy valamilyen avermectin hatóanyag nagyon nagy mértékű higítása volt a felelős a hatásért. Azért kellett ennyire higítani, mert a méhek ellen is tökéletes. Tehát egy nagyon szűk terápiás sávot használt ki. Olyan kicsi mennyiségben volt benne, hogy  még a labor sem tudta kimutatni. Ugyanúgy, mint a méhekből a fipronilt, amelyek elpusztultak a szennyezett gyógyszertől. Csak hát az sejthető volt, hogy ez a kemelkedő hatás nem fog sokáig tartani. Természetesen ez csak gyanú, van más verzióm is a rendkívüli hatékonyság magyarázatára. Az illóolajok a nagyon kis mennyiségű atkairtókat az atkák  légútjaiba viszi be. Itt még a dózis emelésében akár lehetnének további tartalékok.
Olyan dolgokról ne mondj véleményt, amit nem próbáltál. Ugye ezt én sokszor megkapom az oxálsav kapcsán. Csak egy dolgot nem szabad elfelejteni. Én tudományos vizsgálatok eredményeiből vonom le a következtetést. Már százszor leírtam, hogy nálam az etalon az, amikor fias időszakban 12 nap alatt nullázódik az atka. Ez ma már illúzió. Most már annak is örülni kell, ha 12 naponta 20 százaléknál nagyobb mértékban csökken  a lehullott atkák száma. Két éve a Herba 24 nap alatt nullázott. Ma már nő az atkaszám a kezelés során. Béke Veled Herba. A Szuperstripről nem mondanék véleményt, de szerintem ott sem a kumafosz a valódi atkairtó. Vagy ha a második variáció igaz, tehát a légutakon keresztüli hatás, akkor végképp el kell felejteni, ha valaki korábban használt kumafoszt.

*

Berci

• 358
« Válasz #4404 Dátum: 2026. Szeptember 07. 20:15 »

Alapvetően hülyeséget beszélsz, de azt gondolom, hogy mindenkit ott kell kézenfogni ahol éppen tart.

Rendes szelektàlt anyàkat kell tenyészteni. A tenyésztés egyik sarokköve az ivadék vizsgálat és annak publikus volta. Azért, hogy a méhész tudjon válogatni a jó és a jobb között. Amíg Mo-on nincs nyilvános méhanya ivadékvizsgálati jegyzőkönyv és ez alapján egy sorrend felállítva, addig hivatalos tenyésztés, mint olyan nem létezik.
Ezt nem értem...az atka terheltség mióta fajta függő??? Mi köze a krajnainak és a bucinak ahhoz, hogy a méhész balfasz és nem írt atkát?!

Inszeminàlt meg dràga.

1.500.000 az a 100 alatt, de ki számolja? Az inszeminált anyák a termelésben nem jók. Ezt azok is tudják akik nagy tételben inszeminálnak.

A kaptármelegítéses agymenésedről a véleményem: Felesleges.
Van a család. Tavasszal az anya elkezd petézni. A méhész a jobb hőháztartás miatt leszűkíti a családot és voilá meg van oldva a kaptárfűtés. Nincs kábel, nincs fütőpanel, nincs napelem, nincs semmi csak a Természet. Az anya február végén leszűkítve szépen táblás fiasokat petézik. A családnak kevesebb lépfelületet kell gondoznia, minimális méz fogy és a generációváltás sem gond...persze, ha a Klubvezető "tavaszi méhb.szogatós" nevű játékot játszod, akkor elfogy az előny, amit a szűkítéssel elértél.

Atkaírtás: felfűteni a kaptárban a fiast és abban bízni, hogy az atka a +41-43 fokot kevésbé bírja, mint a fias... A mérések alapján a méhcsalád időnként felfűti a fészket 41-42 fokra és 1-2 órát tartja. Mégsem lesz kevesebb atka a családnál. Ha úgy gondolod, hogy ez a Szent Grál, akkor tévedsz. Játéknak persze jó... vagy ilyen gépet tervezel eladni?
Ha vegyszer nélkül akarsz atkátírtani arra is van módszer. Semmilyen eszköz nem kell hozzá. Ingyen van...

Hazugsággal kezdeni egy fórumon nem túl pallérozott elmére/jellemre vall. Van egy mondás, amit ezek szerint nem ismertél: Hazug embert előbb utolérik, mint a sánta kutyát...

*

neo

• 1041
« Válasz #4405 Dátum: 2026. Szeptember 07. 20:30 »
Na talán Jenő is kiengesztelődik, hogy John Wick is igazat adott neki.
 Azért talán nem ártana tisztázni, hogy mire is gondolt a költő? Szóval az a helyzet, amikor nem kell kezelni, akkor barátunk arra célzott, hogy genetikailag rögzíteni kellene  a populációban azt a tulajdonságot, ami lehetővé teszi az atka elleni kezelés nélküli méhészkedést. A helyzet az, ha minden más kipusztul, akkor ugye már csak ilyene genetikájú méhcsaládok élnek. Tehát nem kell inszeminált anyákkal biztosítani a genetikai homogenitást. Azonban én nagyon fontosnak tartom felhívni a figyelmet, hogy a Varroa szenzitív higiénia, vagy bármilyen néven nevezett atka elleni természetes védekezés a méhek részéről az atka ellen, csak abban az esetben igaz, ha élő álca esetén működik. A 4 százalékot én a walesi tapasztalatokból vettem. Ott viszont kimutatták, hogy azok a családok súlyos mértékben fertőzöttek DWV vírussal. Ha pedig ez a vírustörzs arra szelektálódott, hogy az álcán sebet ejtve megfertőzi az álcát, az a vírustól elpusztul. Így az atka szaporulata is elpusztul, mert a méhek az elhalt álcát észlelve felnyitják a sejtet. Ez ugye nem az a genetikai megoldás, mint amire Randy Oliver szelektál. Bár engem még nem győzött meg arról, hogy nála nem vírusszelekció történik. Szóval, ha él az  álca, akkor hosszú távon ez lesz a megoldás. Ha viszont nem él, és az a DWV miatt van, az egy nagyon kockázatos dolog. Az a vírus, ami segít a méhcsaládnak az atkát túlélni, nagyon könnyen a méhcsalád ellen fordulhat, és méhcsalád pusztulást okozhat. Ezért lenne nagyon fontos az alapján szelektálni, ahol élő álcák mellett nem kell a méheket kezelni.

*

Berci

• 358
« Válasz #4406 Dátum: 2026. Szeptember 07. 21:06 »

Ügy gondolom, hogy a megoldás az atkára a mesterséges fiasmentes állapotban van/lesz. Ezzel lehet a szerhasználatot minimalizálni és a hatékonyságot maximalizálni.

*

Koki

• 508
« Válasz #4407 Dátum: 2026. Szeptember 07. 21:26 »

Hazugsággal kezdeni egy fórumon nem túl pallérozott elmére/jellemre vall.

Tudnék még egy............... Neoval és Pampalinivel telefonon beszéltük............téma lezárva. PONT.

Kapok én rendesen, hogy miért kell védenem a méhészeket.
Miért kell mindent elmondani? Hulljon a férgese!
Amikor én kezdtem, akkor még a méhészek méhésztársak voltak. Ma sikerült ellenségekké tenni őket.

Ma ismét jött hozzám egy pici raj. Jöhetett több is, de ezt láttam. A 178-ra ült rá. Végeztem a feletetéssel, a lányomét etettük utoljára. Van még 160 plusz etetős. Egy mászkáló méhet nem láttam, ennek ellenére holnap fújok egyet. Másik 2 méhészetet is ami közel van hozzám.

Elmesélek egy történetet a kaptárfűtéssel összefüggésben. Akit ezek nem érdekelnek azok ne olvassák. Hozzám sokan járnak, ha valótlanságokat írnék azonnal elbuknék.

1991-ben egy este jött hozzám egy méhész és egy méhészkedni akaró fiú. Mindketten a feleségem osztálytársai volta a fonyódi gimnáziumban, 2 évvel utánam jártak oda. /i]Szombaton volt a 45. éves osztálytalálkozónk, fogyunk rendese[/i]n./ Az egyik a mai napig a fonyódi piacon árulja portékáját, a másik már abbahagyta, és pénzét befektetve csak lakáskiadással és szőlészettel foglalkozik.
A fiam kettő és fél éves volt. Beszélgettünk a nappaliban, aztán a feleségem hozta az etetőszékbe a gyereknek a kakaós tejet, nagy üveg, nagy cumi.  Kérdezték: ezt most mind megeszi? Naná. Vacsora előtt. Azt megvárják. (Gyerek betolta a hamit amíg beszélgettünk, ő is kisebb medvével kiáll ha kell, valamikor fekve nyomó is volt.)  Aztán aki még ma is méhészkedik elmesélte, hogy az idei tavaszon kaptárat fog fűteni. Nagy trafó, műszerfal világító foglalat pici pár wattos izzó (ha jól emlékszem kispolák). Később azt mondta, hogy a családok összefosták a kaptárokat. Akik nem kaptak fűtést, azoknál semmi gond nem volt. Akkor lemondtam róla, pedig már terveztem a saját fűtő rendszeremet, mert van egy autóvillamossági szerelő szakmám.
Ettől függetlenül bárki próbálkozhat, hátha vannak olyan módszerek ahol működik, de 3-ból 25 ---------------
« Utoljára szerkesztve: 2026. Szeptember 07. 21:30 írta Koki »