Mielőtt felrakom az anyarácsos mézteret:
-Kitöröm a bal szélső lépként használt építtetőt. Lerázom a népet, majd egy oldalra fektetett állapotú erős rázás következik, és már a hordóban a herefiasítás. Könnyen törik, mert alul építtetem, és nincs hozzáragasztva az alsó léchez. Kivagdosni így nem kell, nem is lenne rá idő.
-A jobb szélső 2 lépről lerázom a népet, vagy kettő öregebb lépről, és az megy a méztérbe. Ha a szélső fiasmentes, akkor elveszem léphordóládába, majd a műrajok kapják meg amikor készítem őket. Tehát már méztérfelrakáskor is akár, amikor fedett bölcsős családok vannak, mert=kényszerszaporítás. A fészekbe szűzlépek kerülnek a kivettek helyére. Akiknél vannak már akár petés bölcsők, azoktól a kényszerszaporításhoz jobbára kelő fiasokat veszek el, lerázva róluk a népet, mert nincs idő, anyát keresni. Természetesen mielőtt a szaporítást a helyére viszem, ha kevésnek ítélem a népet nála, akkor valamelyik szintén a rajzási előkészületekkel "bajlódó" családnál meg kell keresnem az anyát, és onnét csak népet rázok hozzá, ezzel lebeszélve a vágyról.
Nálunk nincs repce. Ha indul az akáchordás, és jó a legelő és az idő, akkor az 5.-6. napon már nincs helye az anyának sehova sem petéznie. Ha kikel egy méh, annak a helyén azonnal nektár lesz. 8.-9. napon megy pótmézterezés. Na ez az utóbbi 3 évben az időjárás miatt elmaradt. A nagy hordásban a családok nem osztják meg az erejüket, még a fedett bölcsőket is visszarágják. Akácpergetéskor nincs hely az anyának már peterakásra. Mézelvétel után a fészekből pár nap alatt az akácméz felkerül a méztérbe - a fedett lassan, vagy ki kell fészkezni majd- de mivel nekem nincs időm etetni, ezért az az övék. Azután lesz ismét 10-12 keret fias 4 hét múlva, amiből a kikelt nép széttépi az ezüsthársat, és ronggyá rágja a napraforgót majd. Akácpergetéskor kapnak 2 műlépet a méztérbe.
Na de mi van ha beüt néhány nap rossz idő az akáchordás elején? Lesz 400 raj. Egyharmada nem termel, egyharmada 40-70 %-on. Akkor is lesz 100 mázsa. Kit érdekel az átlag? Nem kérdezi a vevő, hogy mennyi volt az átlag. A mennyiséget és a minőséget kérdezi.
Csak mondom ismét. A 24-es akácom 50 pollenes volt. Elküldték másik laborba, ahol meg 51. A 25-ös kicsit gyengébb volt. 49!!! Az is igaz, hogy akik nálam vizsgáztak, és a haveri körömbe tartoznak, náluk is jó volt a pollen. Na tavaly a rajuk is kevesebb volt arányaiban, mert ők győzték talicskaszám leszedni a bölcsőket, százszámra elnyomni a kelő anyákat, amikért mások meg pénzt adnak.. Tőlem annyit visznek ingyen a méhészek amennyit akarnak. A lényeg. Nem görcsölünk. Csak lazán. De ettől sokkal fontosabb, hogy az én baráti körömben nem volt telelési pusztulás, nincs gyomorvészes család, és gyönyörűek a családok. Senki nem szűkít, meg lepényez, meg mittudoménmitnemcsinál. Viszont ha a rajzás beindult és megállíthatatlan, azt a rajt be kell fogni, etetni kell, gyönyörűen épít. Most meg el kell adni, mert kell a hely az újnak.