A méhcsaládok általános állapota

• 3972 válasz
  • 1065407 megtekintés
*

wr

• 1013
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #3960 Dátum: 2025. Május 24. 05:21 »
Idézet
Abból lett elegem, hogy rengeteg beavatkozást kell végezni, aminek valójában csak csekély pozitív hatása van, mert a végén ugyan kicsit több mézet lehet kivenni a kaptárból, de annyi plusz munkát nem ér meg ez a többlet. És vannak más hátrányok is: Akác után azonnal etetni kell, mert a családoknál alig marad méz. A fészek egysége megbomlik, a család népessége bezuhan, napraforgóra szedik össze magukat. Ahogy Attila írta, 3 keret fiassal jön ki az akácból. A gyűjtésben résztvevő méhek elkopnak, és ez a fiasításmennyiség nem pótolja a kieső népességet.
Köszönjük. Végre valaki nem csak vetít hanem őszintén leírja a valóságot. Úgy látszik, én feleslegesen szajkóztam éveken át. Van ám ettől még tovább is. Olyat is olvastam valahol pár éve, hogy az illető nem csak hogy szűkít, hanem egyenesen elveszi az anyákat, anya nélkül mézeltet akácon, mert akkor kétszerannyi méze lesz. Majd utána kapnak új anyát, és megy a "bomba" családokkal hársra. Nem tudtam hirtelen sírjak vagy nevessek.
A május a népesség kiteljesedésének hónapja. Ha ilyenkor brutálisan le van szűkítve egy fészek, akkor abból a nyárra családroncs lesz, függetlenül attól ki hogyan hazudja az ellenkezőjét. Attilánál valahogy a fizika és a biológia törvényei is máshogy működnek. :-) Nincs a fészekben semmi, léctől lécig fias, aztán csak kiderül, hogy van ott még virágpor is. Meg nekem azt se akarja megmagyarázni senki, hogy egy jó hordás esetén ha minden kaptárban a fészek kelő sejtjeibe azonnal mézet dugnak, akkor azt a fekvőben nem teszik meg. Dehogynem. Akácon, de már repce végén sem tudok a fészekbe kiépített lépet tenni csak műlépet, mert ha kiépített lépet teszek, mire az anya odaérne hogy bepetézze addigra már friss nektár van a keret nagy részében, abba már nem fog petézni.

Kérdezték tőlem, hogy ha ma kezdeném milyen kaptárat választanék. Mondom fogalmam sincs. De mindenképpen olyat, amelyikből el lehet venni a mézet a méhektől erőszakoskodás nélkül is, azaz lehet szöktetni. Vagy 3 fiókos hunor, de akkor esetleg 8 kerettel, bár az már nagyon határeset, vagy öszvér megoldás, 11 hunor keret fészek, és rajta 3 fiók fél méztér.
A másik topikban oszkár írt erről, de sajnos nem fejtette ki pedig érdekelt volna:
Idézet
Kezdtük a nem egyenlő keretméretű rakodóval. H + 1/2 NB méztér.   Végül az egyenlő lépesnél kötöttünk ki.

A fiam szerint az egyenlő lépessel : " A bolond is tud méhészkedni"! ;D

Azért főleg hordásban kapja a H+H is a feles méztereket. Úgyhogy MI a "Katyvasz" kaptárakat használjuk. De a telelnek is  ilyen "összevisszaságban", ahogy a család megkívánja.
Az ember nagyjából látja, hogy minek mik az előnyei és a hátrányai, de ez igazából csak akkor derül ki (mint a pudingnál) amikor az ember csinálja.
Illetve, lehetne akár fekvő is, ha működne benne a szöktetés. Egyszerűen hihetetlen, hogy rengeteg méhész több évtizedes nyüglődése után egyiknek sem jutott még eszébe, hogy kipróbálja, hogy működik-e fekvőben a szöktetés. Ahogy betolja a ládába az anyarácsot, éppen úgy be tudna tolni egy szöktető keretet is. Leszöktetne mondjuk 6 keretet első körben, elszedné, majd utána visszatenné és leszöktetné a maradékot.

« Válasz #3961 Dátum: 2025. Május 24. 07:11 »
Illetve, lehetne akár fekvő is, ha működne benne a szöktetés. Egyszerűen hihetetlen, hogy rengeteg méhész több évtizedes nyüglődése után egyiknek sem jutott még eszébe, hogy kipróbálja, hogy működik-e fekvőben a szöktetés. Ahogy betolja a ládába az anyarácsot, éppen úgy be tudna tolni egy szöktető keretet is. Leszöktetne mondjuk 6 keretet első körben, elszedné, majd utána visszatenné és leszöktetné a maradékot.

Sokan próbálták már, én is próbálkoztam vele, de horizontálisan nem működik a dolog, itt sajnos seperni kell.

*

neo

• 1000
« Válasz #3962 Dátum: 2025. Május 24. 08:14 »
Adamez!
Abból indultam ki, hogy azt írtad, úgy csinálod, mint Attila. Ott ugye 5 fészekkeret van. Az nemigen nyel el mézet. Akkor ez tisztázódott.
Ami az akác alatti kevés fiasítást illeti. Alapvetően Attilának én igazat adok abban, hogy a méhet a pempőtermelés öregíti. Tehát a gyűjtő méhet be lehet egy ideig vonni az akác utáni fiasnevelésbe. Azonban azokból sosem tud olyan méhcsalád lenni hársra, mint mondjuk egy két fiókon hagyott fél NB család. Tudom, mert próbáltam egyszer a Cserényi féle módszert. Gyakorlatilag 5 fél keret fiassal a fészekben indítottam az akácot. Voltak 5 kilós hordási napok, így az anya fejben lemondott a rajzásról, tehát megelégedett az egy fiókos fészekkel. A családok 6 héttel később is 4 fiókos népességűek voltak, de aztán zutty. Lézengtek a 2. fiókban. Itt ugye nálam kimaradt egy akác utáni gyors fészek helyreállítás. Hát nekem ez a technológia semmivel sem kevésbé munkás, mint a fekvő. Ahogy a Bertalan módszer sem. Az viszont tény, hogy pl. az a méhcsalád, amelyiknek hárson van 3 fiók fiasa (akác idején meg esetleg 4 fiókon), annak semmivel nem lesz több fiasa augusztusban, mint a két fészekfiókosnak. Igazából mindegyik egy fészekfiókos. Mert ilyenkor nagyon kijön az osztott lép hátránya. Az anya vonakodik folyton átlépni a határt, és hiába van 2 fiókon a fias, az gyakorlatilag csak egy fióknyi. Az augusztusi fiók csereberének van pozitív hatása. Szóval itt is kell dolgozni az eredményért.
Jenő esetében szerintem a gond abból indult ki, hogy elmaradt az áprilisi szaporítás, vagyis a hely adása az anyának. Amit ugyan hamar bepetéz, de ha jönnek rá az öt kilós napi hordások, akkor az anya fejben lemond a rajzásról. Hát ez elmaradt. Három kilós hordás nem elég. Ugye azért itt összeér Attila és Jenő tapasztalata: nagy mézhordást a fias nélküli nagy méhtömeg tud csinálni (összeröpült rajok versus szűk fészek). Csakhogy a végig szűk fészekben nemigen tud megtermelődni a nagy méhtömeg. Attilánál azért nincs rajzás, mert tömeges kelés sincs. Nála akárhogyan igyekszik, az anya mindig korlátozott állapotban van. (A fedett/nyitott fias aránya ezt megmutatja) Ez is lehet jó módszer, mindenkinek magának kell azt kialakítani, ami számára ideális. Én ezért nem szeretek mások technológiájába belekötni, mert apróságok is képesek más irányba terelni a méhcsaládot. A lényeg az, hogy a méhésznek összhangban kell lennie a méheivel. De létezik ennek az összhangnak többféle variációja is. Nálam a kiinduló pont a nagy méhtömeg. Az a vagyon, amivel lehet így is, úgy is gazdálkodni. Aztán ha nem sikerül, akkor elrepül a vagyon. Másik eset, amikor kisebb a vagyon, de jobban lehet rá vigyázni. Aztán Jenőnél van nagy vagyon, de meg is tudja őrizni. Be tudja fogni a rajokat. Én már szét sem nézek, hogy van-e rajom, nemhogy kísérletet tegyek a befogására. Szerintem idén még nem volt, és nem is lesz. Mert fejem őket, fiókonkét. Úgy számolom, hogy egy család négy fiasfiókot tud adni. De ezekben ott van az akácmézem is. Fáziskésében vagyok én is. Gyengék voltak tavasszal a méheim. Idén akácra lettek 3-4 fészekfiókosak, nem galagonyára, mint más években. Életem eddigi legnagyobb fagyása miatt túlzottan nem is érdekel. Az már inkább, hogy ez ne legyen tendencia. A májusi ősz. Az akác rohan, áprilisban kinyílik, aztán kuksolás van egy hónapig. Ha ez így marad, az rosszabb lesz, mint az atka.  Félek, hogy olimpiai sportág lesz a méhészet. Négyévenként egyszer lehet labdába rúgni.
Ha így marad, akkor Amerikába kellene méheket eladni. Szerintem égető kereslet lesz rá.  Területét tekintve
 százszor nagyobb ország, mint mi, és lassan annyi méhük marad, mint amennyi nekünk van. Sajnos azonban mi ugyanazon a féltekén élünk, ellentétben az ausztrálokkal.

« Válasz #3963 Dátum: 2025. Május 24. 08:52 »
Abból indultam ki, hogy azt írtad, úgy csinálod, mint Attila. Ott ugye 5 fészekkeret van. Az nemigen nyel el mézet. Akkor ez tisztázódott.

10 évig én is zártam az anyákat (nem 5, hanem 6 keretre, a Faluba módszer szerint), az elmúlt 5 évben ezt fokozatosan abbahagytam. Tehát az elmúlt években már nem korlátozom az anyákat, csak fiasítást és mézet veszek el az akác indulásakor, a mézteret szűz lépekkel töltöm fel. Az előző hozzászólásomban leírtam a szempontjaimat ezzel kapcsolatban.

Jó hordás esetén a szűk fészek is elmézesedik. Ennek az az oka, hogy a kaptár nem bővíthető, és így minden sejtet felhasználnak a méhek a nektár terítésére. Mondjuk ilyen akác mostanában már nem nagyon van.

Én ezért nem szeretek mások technológiájába belekötni, mert apróságok is képesek más irányba terelni a méhcsaládot. A lényeg az, hogy a méhésznek összhangban kell lennie a méheivel. De létezik ennek az összhangnak többféle variációja is.

Ezzel fején találtad a szöget! Nem kellene egymás technológiáit szapulni, mert többféle jó megoldás is létezik. Szerintem ha valaki évtizedeken keresztül meg tud élni a méhészkedésből, akkor fogadjuk el, hogy működik a technológiája függetlenül attól, hogy tudunk-e vele azonosulni vagy sem. Én már pusztán abból rengeteget tanulok, hogy Attila, Jenő, Wr, Neo és még sokan mások megosztanak részleteket a technológiáikból. Például ez a részlet is sokat elárul, érdemes rajta elgondolkodni:

Igazából mindegyik egy fészekfiókos. Mert ilyenkor nagyon kijön az osztott lép hátránya. Az anya vonakodik folyton átlépni a határt, és hiába van 2 fiókon a fias, az gyakorlatilag csak egy fióknyi.

Ezek azok az esszenciák, amiket évek hosszú tapasztalatai alakítanak ki, és igazán lehet belőlük tanulni.

« Válasz #3964 Dátum: 2025. Május 24. 20:13 »
Adanmez2 ezt írja:
"Egyébként ha jó ütemben van elvégezve az anyazárás és jó a hordás, akkor nem szokott gond lenni a rajzással, mert a méhek a gyűjtéssel vannak elfoglalva."
Majd így folytatja:
"Abból lett elegem, hogy rengeteg beavatkozást kell végezni, aminek valójában csak csekély pozitív hatása van, mert a végén ugyan kicsit több mézet lehet kivenni a kaptárból, de annyi plusz munkát nem ér meg ez a többlet."
Jókat ír adamez2, csak a "kicsit több méz" mennyi is valójában?
Mindig erre buzdítottalak benneteket, de konkrét számokat senki nem ír, csak azt, hogy nem éri meg, sok munkával jár, visszaesik a fias meg hasonló csacskaságokat.
Akkor leírom, hogy minimum 30-al lesz így több méz!!!!!!!!!!!!!!
Miért?
De ez már olyan alapszint, hogy nem szívesen ragozom ezt tovább.
Mert minimális lesz a dajkálandó fiasítás, az építés leköti a fiatalokat, és így a méhek munkamegosztása felborul, nagy részéből gyűjtő méh lesz.
Ha nem jártok utána, csak üres fecsegés az egész.
Idéztem már Örösi Tanár Úrtól, de az is kevés nektek.
Most ott tartok, hogy ma kezdtük a pergetést, és nem panaszkodok, pedig csak azokat pergettük amelyekből készültek a kölyökcsaládok, és a pároztatók.
A termelőre állított családokat holnap kezdem, azok fészkéről készítek fotókat.
Mindenki úgy méhészkedik ahogy jónak látja.
Én sosem állítottam, hogy a technológiám a legjobb, és nem munkás.
De valamit, valamiért.
Rajom semmi, én a hordók számát többre értékelem.
Ez van, aki meg szereti a fán látni őket, és ezt tartja jó módszernek, az legyen az ő baja.
Én mindent megteszek, hogy ne "agyaljanak", hanem dolgozzanak.
A hordásban a tétlen családoknál nagyobb bosszúságot nem nagyon tud semmi okozni.
Lefogyott, futkosó öreg anyákkal nem lehet termelni!
Nekem azért van csak ekkora méhészetem, hogy amikkel termelek, azok álljanak be a sorba, és nyomják ezerrel.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3965 Dátum: 2025. Május 29. 19:33 »
Akkor ahogy ígértem a szűk fészekről a "felszabadítása"  után, csináltam néhány képet.
Keresem rajtuk a rajbölcsőket, de sehol nem lelem.
Ellenben gyönyörű zárt fiasok.
Összesen 9 család volt begőzölve, de azokkal simán elbántam.
Nagyernyei Attila

*

wr

• 1013
« Válasz #3966 Dátum: 2025. Június 06. 15:34 »
Nálam is felszabadult néhány fészek akác alatt, de így jár az aki nem fogadja meg Attila tanácsát és nem szűkít eléggé. :-) A hosszú lógót megmértem, 130 centi volt, meg volt még fölötte kettő kisebb meg mellette egy másik. Egy későbbi ami még vasárnap jött meg sehogy sem akart beférni egy fiókba, körben kívül mind a 4 oldalon annyian voltak mint elöl akik nem fértek be, így tennem kellett rá másnap még egy fiókot.
Jövőre leszűkítem őket 3 keretre hogy ne történhessenek ilyenek. :-)

« Válasz #3967 Dátum: 2025. Június 06. 19:47 »
Hála az égnek nekem nem volt egyetlen rajom sem (eddig) pedig bombák a családok.
Azt nem állítom, hogy véletlenül nem ugrik ki valamelyik, de egyelőre nyugton vannak.
Aminek viszont nagyon örvendek, hogy a váltások, és a pároztatóban a párzások 100%-osak!
Nézzük a konkrétumokat.
A törzscsaládjaimnál (eddig) 17 anyaváltás volt és mindenhol 2025-ös anya petézik.
Az egyik nem tetszik, méretre semmi kivetnivalóm nincs vele, viszont ma kapott egy sárga lapot.
Nagyon gyorsan csinált egy keret szép fiast, és azóta tökölődik, nyűgösen petézget, pedig néhány 10 dekás hordás van.
Ma megetettem, hátha erre jobban beindul, és kapott 1 hét ultimátumot.
A pároztatóimban is 100%-os a siker.
47 kikelt bölcsőből 47 anya petézik!...........hurrááááááá
Ezek a pároztatók 4NB keretesek, de már 11-et át kellet raknom mert megszorultak.
A mai napom tiszta siker, úgyhogy megyek a Szekszárdi Pünkösdi Fesztiválra, majd Retro DISCO-ba.
Ünnepelni kell, ez akkora siker.
Mindenkinek ezt kívánom!
Nagyernyei Attila

« Válasz #3968 Dátum: 2025. Június 13. 07:11 »
Ismét egy izgalmas időszak előtt állunk, hiszen nyakunkon a hárs, és a napraforgó.
Minden évben azon kell aggódnunk mennyi időt tölthetünk a hárson, mert a napraforgó virágzása egyre jobban közelíti ezt a komoly méhlegelőnket.
A hárs mézelése elég kiszámíthatatlan, viszont méze a csúcs kategóriába emeli.
A napraforgó sokkal biztonságosabban adja a nektárt, bár az utóbbi években voltak ebben is csalódások.
Ezt mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy melyiket választja.
Az álló méhészeteknek pedig nincs lehetőségük a választásra.
A méhcsaládok felkészítése az újabb méhlegelőkre a méhészek feladata, mert a kiugróan jókat ilyenkor még lehet "fejni", és az elmaradókat segíteni.
Gondolom akik a méhészkedést komolyan veszik, mára már visszaállították az állományuk nagy részét, vagy egészét, de sokan az eladás mellett döntöttek.
Ami az idén extrémnek mondható, a rengeteg raj.
Szinte nincs olyan nap, hogy ne hívnának, de nem ritka, hogy többször is.
Mi ennek az oka?
Az idei évben sok méhésznél később értek a méhcsaládok a csúcsra, és a rossz termés miatt kicsit lazábban veszik a méhek átvizsgálását.
Ezt a méhcsalád azzal bünteti, hogy új gazdát választ.
Természetesen a nagy, profi méhészek akik nem érnek oda minden családjukat tüzetesen átvizsgálni, ők is a rajzással küzdenek, vagy küzdöttek.
Néhányan azt vallják, hogy ez ...."egy rajzós év".
A méh nem cserebogár, hogy 4 évente rajzik!
Jelenleg olyan feltételek voltak, ami a rajzásnak kedvezett, de lassan ez már lezajlik, megnyugodhatnak a kollégák.
Nálam eddig kettő gondolta úgy, hogy itt hagy, de eltévesztették, mert befogtam őket.
Mentségükre vall, hogy mindkettő meg volt már jelölve, hogy átnézni, de nem értem oda.
Tegnap volt a magassági csúcsom, olyan 10 m-es fát spécizett ki a 2. rajom.
Vakmerő mutatvánnyal, egy kihúzható létra utolsó fokára állva, a teleszkópos rajbefogómmal pont elértem.
Szerencsémre megtaláltam a zsákban a fehérre festett anyát, az kifogtam és az új "kérójukba" a raj beütése során bedobtam.
Este oxálsav-hangysav-citromsav keverékével lecsorgattam a szökevényeket, hogy azt atkával se  legyen gondjuk.
Nagyernyei Attila
« Utoljára szerkesztve: 2025. Június 13. 07:14 írta Nagyernyei Attila »

*

wr

• 1013
« Válasz #3969 Dátum: 2025. Június 13. 14:11 »
Az egyik hársnak lassan vége, a másiknak kell még 1 hét legalább. A szotyi meg térdig ér, az kb. 2-2,5 hét.
A rengeteg raj a kisebbik probléma, ami jóval nagyobb, az a borzalmas, kritikán aluli párzás. Nem is emlékszem ilyenre az elmúlt 10 évből. A pároztatókból az anyák egyharmada eltűnt, de a maradék is lassan elfogy, pedig szotyi utánra meg a tavaszra lettek tartogatva amikor biztos kelleni fog majd megint jó néhány. A lerajzott családok közt is sok az anyátlan, meg a rajok egy része is az.
Vagy valami rosszakaróm anyákat gyűjtött itt nálam, bár arról tudnék, vagy nem tudom mi van idén. És még hol a március...

Tudom Attila nálad minden oké, raj sincs, a párzás 100%-os, kopogós bölcsőd is mindig akkor van amikor épp kell, stb, stb.

Rajt meg bármilyen magasból le lehet szedni ha a fa szélén van és nincsenek alatta kilógó ágak, csak egy csúzli kell hozzá, egy nagy méretű csavaranya, 30 méter damil, kedv, meg jó sok türelem.

*

ata67

• 525
« Válasz #3970 Dátum: 2025. Június 13. 19:59 »
A 10 méteres fán lévő rajta reagálnék…
Hát Attila, szerintem egy raj sem ér meg egy zuhanást 10 méterről! Onnan csak egyszer kell leesni! Menjenek, ahová akarnak! Én elengedem az ilyet.
Attila

« Válasz #3971 Dátum: 2025. Június 13. 20:15 »
Először wr benyögésére reagálok.
Ezt írja:
"Tudom Attila nálad minden oké, raj sincs, a párzás 100%-os, kopogós bölcsőd is mindig akkor van amikor épp kell, stb, stb."
Látod ez a különbség közöttünk!
Igen, mert a kopogós bölcsőkért saját magam mentem, perc pontosan, és úgy is keltek.
És akármennyi időt is töltöttem el a méhek között, még én is látok újat!
A bölcsők szállítása nem csak spontán egy becsomagolt vattában, meg meleg vizes palackkal hőntartva.
Bezony ám wr kolléga!
Hungarocell mini szállítóban méhek között, digitális hőmérővel ellenőrizve a hőmérsékletüket, ami 36,5 foknál nem lehet több.
Nem cikinek írtam, én sem láttam még ilyent.
A párzásom 100%-os?
Ja ja, de bevallom őszintén ez engem is meglepett!
Majd lefotózom a pároztató telepemet, és pár nap múlva felteszem ide, mert JPG-re át kell konvertálni a fotót.
De volt 2 rajom ahogy írtam, mindkettőt befogtam.
ata 67-nek igaza van, de sajnos a vérem hajt.
Ma sem hiszem el milyen vakmerő mutatvány volt!
Nem én voltam 10 méteren, hanem a raj, a pontosítás kedvéért.
Én a létra tetején álltam, maxra kihúzott teleszkópos katonai antennával.
Kemény.
Nagyernyei Attila

« Utoljára szerkesztve: 2025. Június 13. 20:41 írta Nagyernyei Attila »

*

Koki

• 222
« Válasz #3972 Dátum: 2025. Július 01. 06:47 »

Napraforgó indulása előtt, és alatt ezeket még meg is tűzöm.

Mivel?
Hova?
Miért?