A méhcsaládok általános állapota

• 3909 válasz
  • 1046768 megtekintés
*

Apis

• 186
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #3900 Dátum: 2025. Március 27. 18:49 »
Az éghajlatváltozás a nosema terjedésének is kedvez !  Akác virágzás után már magas a nosema spóraszám . Az is megfigyelhető , hogy húsz évvel ezelőtthöz  képest jóval alacsonyabb nosema fertőzés is elég ahhoz , hogy a méhcsalád elnéptelenedjen .

*

Apis

• 186
« Válasz #3901 Dátum: 2025. Március 27. 19:16 »
Az éghajlatváltozás a nosema terjedésének is kedvez !  Akác virágzás után már magas a nosema spóraszám . Az is megfigyelhető , hogy húsz évvel ezelőtthöz  képest jóval alacsonyabb nosema fertőzés is elég ahhoz , hogy a méhcsalád elnéptelenedjen .
Kérdés, hogy volt-e 20 éve cerenea, vagy csak apis volt. A cerenea inkább nyáron van a mikroszkópban ezt látod is, az apis inkább tavasszal ez inkább dundibb, kicsit a tojáshoz hasonlít. A cerena ellenszerei a sok virágpor a fiatal anya és a gyakori lépcsere. Ha elegendő a virágpor azaz a fehérjeforrás akkor nem rövidíti le annyira a méh életét. Van egy Student mikroszkópom kb most 40 EFt. 400 és 640-es nagyítást tud, nekem tökéletes. Az idén még nem használtam, de tudom mit látnék, ezért inkább a védekezésre összpontosítok. A kaptárak elé én ilyenkor fekete szövetből készült agrotakarót használok, ezen sok mindent látok és a hazatérő méhek sem hűlnek ki ha erre szálnak le és nem a kaptárak előtti fűben ( külterületen vannak a méhek). Nálam északon még nem indult meg a nemzedékváltás még kb 1 hét, de a fias mennyiséggel elégedett vagyok, van is bőven méz fogyasztás, karcolgatom nekik a szélső kereteket is, amiket akár cserélgetek, ha szükséges.A fészekben a táblás fiasra törekszem. A fenológiához képest szerintem jobban álok fiasban. Ez az idő kedvez a családok megerősödéséhez, akár egy nemzedékkel több fias is kikelhet akácig.

« Válasz #3902 Dátum: 2025. Március 28. 08:32 »
Jól ismerem azt az embert aki megtalálta a Nosema Ceranaét 2004 ősszén Magyarországon ! " A ceranae ellenszerei a sok virágpor , fiatal anya , lépcsere " . Húsz év alatt több száz illetve ezer nosema vizsgálat eredményi nem ezt igazolták !  2024 március 21. nosema mikroszkópos vizsgálat eredménye : 2024-es anyával rendelkező család 80-100 spóra , 2023-as anyával rendelkező család 30-50 spóra .
« Utoljára szerkesztve: 2025. Március 28. 10:40 írta vitorlás »

*

Apis

• 186
« Válasz #3903 Dátum: 2025. Március 28. 12:10 »
Én arra gondoltam, ha sok a spóra de van elég virágpor, fiatal az anya a sok spóra még nem egyenesen arányos a látványos elnéptelenedéssel, fejlődés megtorpanással. A lépkészlet gyakori megújítása azért fontos, mivel a lépekről fertőződik vissza a család. A gond akkor van, ha sok a spóra virágporhiány van és öreg az anya. Az öreg méhekben mindig több a spóra, főleg nemzedékváltás előtt.

*

Apis

• 186
« Válasz #3904 Dátum: 2025. Március 28. 15:57 »
A fiatal anya szerepe abban van, hogy többet fiasít (általában)mint az idősebb, tehát a cerenea által okozott rövidebb élettartamot, tudja ezzel ellensúlyozni, kinőni a család. De ha van bőven fehérje, azaz virágpor tovább él a méh mert jut belőle a cereneának is meg a méhnek is. Ill. a peritreforikus (ha jól írom😊)hártyát bevonja a virágpor a spóra “nyilai” nem tudnak olyan könnyen behatolni.Összességében a méh elettartama valóban lerövidül, de nem mindegy, hogy mennyivel ez attól függ van-e elegendő virágpor és milyen egyéb kemikáliákkal találkozik a méh.

« Válasz #3905 Dátum: 2025. Március 28. 16:49 »
Ha ezek a technológiai fogások elegendőek lennének a nosema járványos fellépése ellen , akkor nem okozna globális szinten milliárdos károkat a méhészetekben . Egy világméretü méhészet ágazat került szembe egy komoly fenyegetéssel a nosema kórral , így a veszteségek 100 illetve 1000-szer nagyobbak mint azt korábban hittük .

*

Apis

• 186
« Válasz #3906 Dátum: 2025. Március 28. 17:14 »
Ha csak a nosema cerenea okozná a veszteséget akkor 2005 óta mindig nagy veszteségek lettek volna. A méhek nosema elleni ellenálló képességét gyengíti az atka, az atkavírusok és a kemikáliák is. Ha ezekre még következményként rájön a nosema akkor vannak a nagy problémák. Abban egyetértek, hogy évenként változik a nosema fertőzés mértéke.

« Válasz #3907 Dátum: 2025. Március 28. 19:38 »
Hát pontosan 2004 óta volt minden évben nosema járvány veszteségeket okozva / gyomorvész pusztított Zalában 2007-07-04 RTL Klub Híradó/  , csak akiket ezt érint nem tulajdonítottak neki jelentőséget !  Dr. Vicze Ernő írta 1997-ben : A gyomorvészt / Noséma/ a méhészek hajlandók ma kevésbé veszélyesnek tartani .  A Nosémát nem szabad lebecsülni .  Az egész ország valamennyi méhészetében jelen van .
« Utoljára szerkesztve: 2025. Március 28. 19:56 írta vitorlás »

*

Apis

• 186
« Válasz #3908 Dátum: 2025. Március 28. 21:47 »
Dr Vicze Ernőt és könyveit nagyra becsülöm.

« Válasz #3909 Dátum: 2025. Március 31. 06:13 »
Tegnap több méhész hívott, hogy rengeteg virágporos méh ledermedt a kijárók előtt.
A jelenlegi időjárás sincs velünk, a most éppen lábadozó családocskáknak ez egy újabb csapás.
Anno amikor a méhek akác előtt szoktak mászkálni, volt aki azt mondta....ne Földet nézd ilyenkor, hanem az eget.
Az idei szezon nem lesz  piros betűvel írva az emlékkönyvünkbe, hogy....a legjobb évek egyike.
Ahogy most látom, ismét pár nap jó idő lesz csupán, aztán zuhanórepülés a hőmérsékletben.
Nehéz évünk van, de kitartást méhésztársak!
Nagyernyei Attila