Nálam is az a helyzet, mint wr -nél. Ma és holnap talán még jó idő lesz, muszáj az ilyen családoktól fiasítást elvennem.
Tavaly azt gondoltam, hogy nem szaporítok mert minek... Itt legyen még egy csomó család pluszban, csak munka és pénz, a méz ára sehol, lehet, hogy nem is veszik, mindenki szabadulni akar még a méheitől is, családot venni senki nem akar, ha venne is csak kevés pénzért. Hát akkor miért? Rottyon van minden, majd valahogy csak elvegetálok. Beszéltem meg magammal a dolgot...
Erre február végén keres egy kolléga, hogy idén is venne tőlem 50 családot... Pff... 3 hete meg egy másik, hogy kéne neki 20 család, van-e eladó?
Hát ez van...
Nem ismerem az idei nagy méhpusztulások okait. Amikor évekkel ezelőtt nálam volt pusztulás akkor ott egyértelműen az atka volt az ok. Illetve -bocsánat-, az atka végzett a családokkal de ennek az oka én magam voltam.
Erre viszont reagálnék:
"Viszont a lényeg kimaradt.
Ezután sok helyen jött az egy hónapnál is hosszabb "szobafogság" a méhcsaládoknál, így a fiasítás neveléséhez és fűtéséhez rengeteg energiára volt szükségük, és ehhez csak ettek, és ettek.
Már akkor leírtam, ha nem tudnak tisztulni, jön nozema...és jött.
Azt is leírtam, hogy ahol jók lesznek a méhek, ott februárban többször is tudtak repülni, valamint az idei tél nyertesei, azok a kollégák, akinél januárban nem volt fias!
Azt is mondhatnám, hogy ez bejött.
Nagyernyei Attila"
Nem szoktam télen kaptárt bontani így nem tudom, hogy volt-e a családjaimnál januárban fiasítás. Amit tudtam, hogy amikor jó idő volt (januárban), és előjöttek a kaptárból a méhek, akkor már a röpködésből és a hangból azért láttam/hallottam, hogy van bennük potenciál. Egész biztos voltam abban, hogy az fog rám várni amit ma is tapasztaltam.
A telelő élelemről írnék néhány dolgot ismét de nem szeretném, hogy ha ez kioktatásnak venné bárki is mert nem az vele a célom, hogy tapasztalt méhészeket "oktassak" ezzel kapcsolatban. Viszont hátha tudok hasznos információval szolgálni azoknak akik bizonytalanok ebben a témában. Amikor kezdő méhészek kérdeznek arról, hogy én mit és hogyan szoktam csinálni akkor mindig az a válaszom, hogy nincs ebben nagy titok, szerezzenek be szakirodalmat és erősen tanulmányozzák is azokat. Különösen az általam igen nagyra tartott Vicze Ernő könyveit ajánlom mert én szinte mindent betűről betűre, szóról szóra ugyan úgy csinálok ahogy azt Vicze Ernő leírta. Annak ellenére, hogy nekem Hunor kereteim vannak. Ha Ő leírt egy mondatot és annak a mondatnak pontot tett a végére, akkor annak a mondatnak pont van a végén. És annyi előnye van az olvasónak, hogy a tartalmon nem kell már különösebben gondolkodnia (max. elgondolkodnia) meg vitatkoznia, mert az úgy van, azt kell tennie ami le van írva. Pont.
Szóval, a telelő élelemmel kapcsolatban 3 dolog:
- megfelelő minőségű
- megfelelő mennyiségű
- és jó helyen raktározott
Mivel nálam nem túl jó (egyáltalán nem jó) a nyári méhlegelő én ebben az időszakban kristálycukorral etetem a méheket. Elkezdem júliusban és augusztus végére a telelő élelem jelentős része már "megérlelve" lefedetten a családoknál van. Törekszem arra, hogy ezt az élelmet a nyári illetve azok a méhek dolgozzák fel és tegyék jó helyre, amik ősszel egyébként is elpusztulnak. Ne a telelő méhek dolga legyen ez a feladat mert ez erősen megviselné a szervezetüket. Ez a folyamatos etetés egyben serkenti is a családokat.
És, hogy mennyi cukrot szoktam nekik adni? Sokat... Amikor az én családjaim a télbe mennek akkor egy dolog van ami miatt egészen biztos, hogy nem kell aggódnom, az a telelő élelem. Nálam sem volt ez mindig így de tanultam is belőle, elég sok év alatt. (Nem 27, hanem "csak" 25 éve vagyok Hunoros, előtt NB kaptáraim voltak.

)
Én kora tavasszal nem lepényezek, nem zacskózok, nem karcolgatok, kaptárt sem nyitok (csak ott ahol problémát látok természetesen). Korábban én is csináltam ilyesmiket de már jó ideje leszoktam ezekről a felesleges, munkaigényes és méhzavaró dolgokról. Ha ugyanis a telelő elelem mellett megvannak még a tavaszi fejlődés egyéb feltételei is (megfelelő népesség, jó anya, fiasításra alkalmas lépek, erős takarás stb.) akkor a méhcsalád automatikusan fejlődik. Ez nálam nem vita téma, mert ez így van.
Meddig kell elegendőnek lennie a telelő élelemnek? Az első kirepülésig vagy rendszeres röpködésig? Az első valamire való gyűjtési lehetőségig (repcéig) vagy netán tovább is? Ahogy Vicze Ernő úgy én is az óvatosabbak közé tartozom -hiszen tőle tanultam-, hogy igen, tovább is. Pontosan az ilyen telek és tavaszok miatt. A méhcsalád pontosan tudja, érzékeli, hogy mennyi a tartalék élelme, mi az amiből gazdálkodni tud. Na most ezt a mennyiségű élelmet ilyen télen és tavaszon most már a nagy kiterjedésű fiasítás és időjárás mellett a család azért feléli. Ahhoz, hogy valamire való (nektár) gyűjtési lehetéség nélkül mostanra 6 Hunor keret táblás! fiasítás legyen (van) ahhoz azért élelem kell. (optimálisnak magamnál egyébként jelenleg a 4-5 keret táblás!!! fiasítást gondolom) És még mindig van náluk. A jövő heti időjárás előrejelzést látva sem az élelem miatt aggódom.
És ha marad a cukoretetésből származó eleség a két szélső keretben (mert marad) az nem, nem lesz belepörgetve a vegyesbe...
Szóval az idei (és a mindenkori) tél és tavasz "nyertesei" (most leszámítva más egyéb dolgot vagy problémát) szerintem azok a méhészek akiknek a családjai megfelelő mennyiségű és minőségű valamint jó helyen raktározott telelő élelemmel indulnak a télnek. Ugyanis a lepényezés és az ideje korán a takaró alá csempészett szirupos zacskó tartalma illetve annak feldolgozása nagyon nem használ a méhek emésztésének. Különösen akkor, ha az időjárás hosszabb időn keresztül kifejezetten hideg és egyáltalán nem teszi lehetővé a kirepülést a kaptárból.
Nem elhanyagolható a tél végi, kora tavaszi meleg takarás és meleg vizes itató jelentősége sem. Ezek nagyon fontos dolgok. Megjegyzem, hogy nálam általában decemberben már mindenképp megkapják a teljes takarást a családok. Ráteszem a kaptárra a tetőt és indokolatlanul nem veszem le márciusig ill. +15 fok alatt. A takarást mindenki maga eldönti, hogy mikor gondolja aktuálisnak.
Mit gondoltok hány érdeklődő kezdő méhész él a javaslatommal, hány fogadja meg a tanácsomat? Hányan hisznek nekem egyáltalán? Hányan szerzik be az ajánlott szakirodalmakat és tanulmányozzák is azokat?
Én csak azt tudom mondani, hogy akinek nincs pénze, tartaléka vagy sajnál bármit is a méhcsaládtól az ne fogjon méhészkedéshez. Anyagilag soknak tűnhet (van akinek kifejezetten pazarlás) a bőséges, akár kristálycukros telelő élelem, a "gyógyszerek" vagy készítmények és egyebek megvásárlása. Tudom. De ha nem sajnáljuk ezeket és a munkánkat sem a családoktól, ha urrá tudunk lenni, meg tudjuk fékezni a rajzást, kezelni tudjuk az atkát és ha nem jön közbe tőlünk független probléma akkor a családjaink ezt bőségesen meg fogják nekünk "hálálni". Mennyiségileg mindenképp a többi meg már más tészta...