Jobb lett volna csak diótörésről írni !!!!!!
Mit lehet arról írni?
Na jó, legyen. Zivatar már megint, ráérek.
Október közepétől karácsonyig törtem, a Zasszony meg tisztította, aztán elfogyott. Gyakran én is esténként itt a gép előtt tisztítottam. Közben szoktunk Skypen néhányan beszélgetni. Kérdezték is gyakran a kopogást hallva, ahogy a dióbelet dobáltam az edényekbe, hogy nem unom-e még. Rohadtul untam, de sorba álltak a vásárlók, és még most is nagyon keresik, muszáj volt. Azt is szokták kérdezni, miért vannak olyan szépen szinte egészben a dióbelek? Mert én nem a diót töröm, csak a héját. Nem rossz pénz. Aztán aki diót vásárol, az mézet is.
(Persze kell termelni és feldolgozni 20-25 mázsát. A dióhéjat haverok elégetik a kazánjukban, de volt amikor azzal termeltem a hőt a viaszcentrifugához. Macerás, sok a hamu...)Főleg akkor nem rossz pénz, ha elmesélem, hogy a gnomonia és a xanthomonas elleni permetszer negyed millió forint.
https://www.google.com/search?gs_ssp=eJzj4tLP1TcwrSoxLrM0YPTiTM_Lzz28OS8zEQBUZgf4&q=gnom%C3%B3nia&rlz=1C1GCEA_enHU884HU884&oq=gnom%C3%B3nia&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUqBwgBEC4YgAQyCggAEAAY4wIYgAQyBwgBEC4YgAQyBwgCEAAYgAQyBggDEAAYHjIICAQQABgFGB4yCAgFEAAYBRgeMgcIBhAAGO8FMgoIBxAAGIAEGKIEMgoICBAAGIAEGKIEMgoICRAAGIAEGKIE0gEJODc0MGowajE1qAIIsAIB8QXet031rUhd3Q&sourceid=chrome&ie=UTF-8https://agrarium7.hu/cikkek/2044-termesszunk-diot-a-dio-korokozoi Ezt megelőzi KÉTSZER a rézoxikloridos lemosó. Az egy 15 kg-os zsáknyi, de elég 2 évre.
Műtrágyák. Várható nagy eső előtt, de június közepe után már nem szabad, mert a dió télre "jön lébe."
Soroljam a barkó elleni permetezést, amitől tudod olyan szép csipkézett a levélszél.
Az almamoly, amitől "kukacos" lesz a dió. Van még egy moly /gabona/ de azzal már nem akarom terhelni az olvasót, mert az bonyolult, és különben is a nyugati burokfúró léggyel együtt feszül ki a Mospilántól. Na az sem egyszerű, mert nem kap ám mindenki csak úgy kilós kiszerelésben. Éppen tegnap végezte el a Feleségem az ötévenkénti "zöldkönyves" ismétlő tanfolyamot 17 000-ért. Egyébként bagatell 4 kg dióbél ára.
Viszont van egy nagy bibi. Van várakozási idő. Van ám olyan, amikor a diósba kimegy az ellenőr, letép néhány levelet, és ha véletlenül találnak valamit, akkor lesz ám ejnyebejnye.
Viszont otthon mindenki szabadon permetezhet, azt nem tiltja a törvény. De miért nem termelnek a népek diót. Aszon'gyák tele lett kukaccal. Dehogy kukac. A legyeknek, tehát a burokfúró légynek sem kukac az ivadéka, lárvában nyögi nyüglődi gyermekkorát. A nyelvünk a nyű (tehát nyüves, és nem kukacos) szót használja na nem éppen ezért. Aztán ha ezt mind elvégezte a paraszt, akkor lehet diót törni, de azért előtte fel is kell szedni. Na azt lehet hajolva, kúszva, fekve, és speciális nyeles szerkezettel görgetve, amitől igencsak feltörik a tenyere a dolgozónak. Segéderő kizárt, -mert tapasztalatok alapján- visszamegy éjszakai műszakra, megkönnyítve a betakarítás és további költségeit a gazdának.
Mert ugye meg kellene tanulni diót termelni, mint a méhészkedést, akkor van mit eladni. Aztán ha egy élet is kevés valakinek a méhészet mint szakma elsajátítására, akkor meg miért nem fogad szót az OMME Elnökének, és megy vissza az eredeti szakmájába? Ha meg hobbizik, miért játssza a zöld emberkét? Azt gondolja valaki, hogy ami dióbelet vásárol, azt tejszínhabbal kezelték? Azt gondolta valaki, hogy a nagy melegben nem szaporodik az atka? Azt is, hogy mézharmatos telelőélemmel lehet telelni?
"Annyit elmondhatok, hogy az izomix, vagy izocukor alkalmazása a méhészetben, finoman fogalmazva nem szerencsés."Megkellene vizsgáltatni a HMF-et annak, akinek vélhetően ebből problémája lett.
Üdv: Kira