A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065929 megtekintés

Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #3886 Dátum: 2025. Március 25. 08:11 »
Ezt írta vitorlás:
"Mester Károly szerint a gyomirtó a fő bűnös !"
Igen!
Tegnap este 18 órától 20 óráig tartott Mester Károly előadása Szekszárdon.
Idáig is tudtam, tudtuk, hogy a gyomirtó, főként a glifozát óriási problémákat okoz az emberi testben, de mi van a méhekkel?
Emiatt Csányi Antival Mester Károly előadása után elmentünk egy szűkebb körű megbeszélésre, és ott Anti feltette neki a kérdést.
Meglepő volt, hogy mennyire toppon van a méhekkel kapcsolatban!
A nozemára is kitért, és hosszan sorolta milyen problémákat okoz a glifozát jelenléte a talajban.
Amerikában már ezer hektáros szójaültetvények pusztulnak ki tőle napok alatt, mert annyira szennyezett a gyomirtóval a talaj.
Ez alól a méhek sem kivételek, és levezette mit okoz a rovaroknál ez a szer.
Előadása kemény és határozott volt, a sok "növényvédős" nem tenné zsebre megállapításait, amit véleménye szerint a tudomány is igazol.
Nem jó kedvvel álltunk fel éjfél előtt.
Annyit elmondhatok, hogy az izomix, vagy izocukor alkalmazása a méhészetben, finoman fogalmazva nem szerencsés.
Ha van lehetőségetek hallgassátok meg előadását.
Apró megjegyzésünk Antival, hogy nem túl jó előadó, sok témát érint, csapong, nehéz követni.
Felmentésére szolgál, hogy az óriási tudását nehéz lefordítani a "pór nép" nyelvére.
A szójából készített termékeket kerüljétek, nagy gondokat okoz.
A teljes kiőrlésű kenyér felejtős, csak a sima kovászos.
A tejfogyasztást hagyjátok a bociknak meg, ti ne igatok soha, ezt is hosszasan elmagyarázta miért.
Nagyon nézzétek meg mit esztek!
Tehát a végére hagytam, ma sem állítom, hogy a fő bűnös számunkra a glifozát, de hogy dobogós helyen van a méhek gondjainak okaként, az egészen bizonyos.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 222
« Válasz #3887 Dátum: 2025. Március 25. 08:23 »
Én meg azt mondom, hogy bármilyen okos előadók- mert ugye tudjuk mekkora méhészettel és gyakorlati tudással rendelkezik a java előadó/itt most egy röhögős emo van/ hülyeségeivel nem kell foglalkozni.

EMBEREK!!!

Glifozátot szokott rakni az itatóba mifelénk az egyik méhész zöldalga ellen a ládájába. Soha semmi baja nem volt a méheinek.
Glifozát tartalmú szerrel permeteztem az idén is a kaptárak előtt a területet. Jutott a  méhekre is rendesen mint az elmúlt több mint 40 év alatt számtalanszor.
Az emberekre nem tudom milyen hatással van, de a méheket biztosan nem mérgezi. Arra lehetne hivatkozni, hogy a rövid életük miatt nem észrevehető, mert nincs ideje kialakulni egy (mivel nem taglózó) betegségnek. Arra is lehetne hivatkozni, hogy éppen ez bizonyítja a hosszú életű telelőméhek elhullását. Na és mi van az anyákkal? Milyen érdekes, hogy éppen az anyák a hegylakók akik egy marék méhecskével utoljára maradnak a lepusztult méhészetek kaptáraiban.

NE VEGYÉTEK BE MÉHÉSZEK A SÜKETELÉST!

Atka. Rossz telelőélelem. Nyár végi hordástalanság, virágporhiány, ami következtében elhatalmasodott a nozéma. A többi mind duma, mellébeszélés, altatás.
Ne hagyjátok, hogy ismét hülyét csináljanak belőletek!

A neos mérgezések is teljesen másként működtek, mint ahogy azt elénk tárták.
Én a kaptárjaim felett  IS Mospilánnal permetezem a diósomat burokfúró légy ellen, meg körben is, mert gyakorlatilag már minden irányban dió van. Klartánnal kéthetente almamoly ellen. Tabukonazol tartalmúval meg egy méhész-diótermesztő barátom traktorral. Na ott aztán ködben úszik a terület. Másként nincs dió... Aztán nekem meg a barátomnak is mind megmaradtak a méheink. Ja, és gyomírtás éppen a tavaji évben csak egyszer volt, mert kiszáradt a gyom is. JÓREGGELT!!!

Üdv: Kira
« Utoljára szerkesztve: 2025. Március 25. 08:31 írta Koki »

« Válasz #3888 Dátum: 2025. Március 25. 08:41 »
Koki ez nem vita, ez tény.
Akkor folytatom.
Békés vérmegyében a szarvasok, és őzek agancsukat úgy hullatják el, hogy a koponyájuk gennyes.
Az agancsban, és az elpusztult állatokban a glifozát nagy dózisban kimutatható volt.
Miből is lett ezekben a szerencsétlen állatokban?
A pangó talajvízből, amiből ittak!
A parkokban lévő gyep, az egész környezetünk a gyomirtókkal szennyezett.
A Duna árterében a békák 70%-a eltűnt!
Nem vitát szeretnék indítani, hallgassátok meg Mester Károlyt, és a kaptárak előtt kaszáljatok!
Mindig az volt velünk a gond méhészekkel, hogy okosabbak akartunk lenni a tudománynál.
Így jártunk a csávázó szerekkel is, amikor a Greenpeace kiadta a "csepegő méreg", vagy a neonikotinoidok, a néma gyilkosok kiadványait, akkor kezdett változni a helyzet.
Akinek pedig ezek vizsgálata a feladata, azt mondta nem okoz semmi problémát.
Most is ez van!
Majd az idő bebizonyítja, hogy mi a jó irány.
A mérgekkel együtt élni, vagy mérgesnek lenni a használatuk miatt!
A vita már eldőlt, iszonyú mennyiségű a Crohn-beteg, a demienciás, a vastagbél, vékonybél problémás és sorolhatnám.
Azoknál az állatoknál amelyek TISZTA, GMO mentes, és glifozát mentes takarmányt kapnak nyoma nincs ezeknek a betegségeknek, mert a "disznó" ugyanúgy működik mint az emberi test!
Szomorú világban élünk, és ez csak rosszabb lesz.
Egy nagy tudású, komoly tapasztalattal bíró szakember Mester Károly.
De mindenki úgy él, és úgy táplálkozik ahogy jónak ítéli.
Csak nem mind1 mikor lesz a földi utunknak vége, de a gyomirtók ezt biztosan lerövidítik.
Nagyernyei Attila

*

robi 75

• 1010
« Válasz #3889 Dátum: 2025. Március 25. 09:37 »
Kira bá az írása kb mint egy ddt reklám a negyvenes évek végéről, amikor fürdőruhás lányokat meg bennszülötteket locsoltak vele, bizonyítva hogy ez milyen jó. Szerintem törölje, ne terjedjen el mert mézet se fognak venni magától, glifozát meg rákkeltő.
Erre majd akkor jön rá ha ne adj isten megbetegszik, meg is tudnák gyógyítani de nem megy, a kezelések hatástalanok lesznek.....a sejtek közé beépülő szarok miatt. A dió bevétele jó ha párhavi gyógyszerére elég lessz, ne így legyen de inkább STOP.
A kollégának meg egészségére a glifozátot, iszogassa ő.

Üdv:robi

« Válasz #3890 Dátum: 2025. Március 25. 10:33 »
 Jobb lett volna  csak diótörésről írni !!!!!!     Itatóba glifozát szörnyű !!!!!
« Utoljára szerkesztve: 2025. Március 25. 15:59 írta vitorlás »

« Válasz #3891 Dátum: 2025. Március 25. 13:00 »
Ahogy írod Koki.
A méhész nem bírja beismeri megette az atka a méheit pedig az esetek 90% felel a téli méhcsalád veszteségekért.Persze könnyebb elméleteket gyártani...Nincs egy normális szerünk atka ellen...Feketepiacról beszerzett amitráz fehér flakonba...Ki tudja hányszor fagyott meg mi van benne.A szerb szuper készitmények eddig jól muzsikáltak...De ,hogy minden évben úgy sikerül e az "áztatás"kétlem...Az új sláger a batik az visz mindent mint a piros ász..Az első gondjaink itt kezdődnek.Virágporpótlókat lehet már venni,de pénzbe kerül...Két éve lejtmenet van költség csökkentés...Sok kollégától hallottam szotyiról hazaérkezve leparkolta a méheit nem etetett...Majd szept elején öntött rá 5 kilót....Jó van az úgy.Lehet elméletek gyártani de felesleges.A jó telelés a méhész remeke.

*

Koki

• 222
« Válasz #3892 Dátum: 2025. Március 25. 17:11 »
Jobb lett volna  csak diótörésről írni !!!!!!   
Mit lehet arról írni?
Na jó, legyen. Zivatar már megint, ráérek.
Október közepétől karácsonyig törtem, a Zasszony meg tisztította, aztán elfogyott. Gyakran én is esténként itt a gép előtt tisztítottam. Közben szoktunk Skypen néhányan beszélgetni. Kérdezték is gyakran a kopogást hallva, ahogy a dióbelet dobáltam az edényekbe, hogy nem unom-e még. Rohadtul untam, de sorba álltak a vásárlók, és még most is nagyon keresik, muszáj volt. Azt is szokták kérdezni, miért vannak olyan szépen szinte egészben a dióbelek? Mert én nem a diót töröm, csak a héját. Nem rossz pénz. Aztán aki diót vásárol, az mézet is.
(Persze kell termelni és feldolgozni 20-25 mázsát. A dióhéjat haverok elégetik a kazánjukban, de volt amikor azzal termeltem a hőt a viaszcentrifugához. Macerás, sok a hamu...)
Főleg akkor nem rossz pénz, ha elmesélem, hogy a gnomonia és a xanthomonas elleni permetszer negyed millió forint.
https://www.google.com/search?gs_ssp=eJzj4tLP1TcwrSoxLrM0YPTiTM_Lzz28OS8zEQBUZgf4&q=gnom%C3%B3nia&rlz=1C1GCEA_enHU884HU884&oq=gnom%C3%B3nia&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUqBwgBEC4YgAQyCggAEAAY4wIYgAQyBwgBEC4YgAQyBwgCEAAYgAQyBggDEAAYHjIICAQQABgFGB4yCAgFEAAYBRgeMgcIBhAAGO8FMgoIBxAAGIAEGKIEMgoICBAAGIAEGKIEMgoICRAAGIAEGKIE0gEJODc0MGowajE1qAIIsAIB8QXet031rUhd3Q&sourceid=chrome&ie=UTF-8

https://agrarium7.hu/cikkek/2044-termesszunk-diot-a-dio-korokozoi

Ezt megelőzi KÉTSZER a rézoxikloridos lemosó. Az egy 15 kg-os zsáknyi, de elég 2 évre.
Műtrágyák. Várható nagy eső előtt, de június közepe után már nem szabad, mert a dió télre "jön lébe."
Soroljam a barkó elleni permetezést, amitől tudod olyan szép csipkézett a levélszél.
Az almamoly, amitől "kukacos" lesz a  dió. Van még egy moly /gabona/ de azzal már nem akarom terhelni az olvasót, mert az bonyolult, és különben is a nyugati burokfúró léggyel együtt feszül ki a Mospilántól. Na az sem egyszerű, mert nem kap ám mindenki csak úgy kilós kiszerelésben. Éppen tegnap végezte el a Feleségem az ötévenkénti "zöldkönyves" ismétlő tanfolyamot 17 000-ért. Egyébként bagatell 4 kg dióbél ára.
Viszont van egy nagy bibi. Van várakozási idő. Van ám olyan, amikor a diósba kimegy az ellenőr, letép néhány levelet, és ha véletlenül találnak valamit, akkor lesz ám ejnyebejnye.
Viszont otthon mindenki szabadon permetezhet, azt nem tiltja a törvény. De miért nem termelnek a népek diót. Aszon'gyák tele lett kukaccal. Dehogy kukac. A legyeknek, tehát a burokfúró légynek sem kukac az ivadéka, lárvában nyögi nyüglődi gyermekkorát. A nyelvünk a nyű (tehát nyüves, és nem kukacos) szót használja na nem éppen ezért. Aztán ha ezt mind elvégezte a paraszt, akkor lehet diót törni, de azért előtte fel is kell szedni. Na azt lehet hajolva, kúszva, fekve, és speciális nyeles szerkezettel görgetve, amitől igencsak feltörik a tenyere a dolgozónak. Segéderő kizárt, -mert tapasztalatok alapján- visszamegy éjszakai műszakra, megkönnyítve a betakarítás és további költségeit a gazdának.
  Mert ugye meg kellene tanulni diót termelni, mint a méhészkedést, akkor van mit eladni. Aztán ha egy élet is kevés valakinek a méhészet mint szakma elsajátítására, akkor meg miért nem fogad szót az OMME Elnökének, és megy vissza az eredeti szakmájába? Ha meg hobbizik, miért játssza a zöld emberkét? Azt gondolja valaki, hogy ami dióbelet vásárol, azt tejszínhabbal kezelték? Azt gondolta valaki, hogy a nagy melegben nem szaporodik az atka? Azt is, hogy mézharmatos telelőélemmel lehet telelni?

"Annyit elmondhatok, hogy az izomix, vagy izocukor alkalmazása a méhészetben, finoman fogalmazva nem szerencsés."

Megkellene vizsgáltatni a HMF-et annak, akinek vélhetően ebből problémája lett.

« Válasz #3893 Dátum: 2025. Március 25. 20:32 »
Én csak általános kérdéseket tennék fel?
Ennyi méhésznél volt rossz a telelő élelem?
Ennyi méhésznél volt édesharmat? (Az Alföldön, a homokhátságon is?)
Ennyi méhész védekezik rosszul az atka ellen?
Ennyi méhészetben volt virágporhiány a családoknál?
A sor lehetne folytatni, de felesleges.
Akkor nincs más hátra mint megkérdezni, mi az ami esetleg ennyi méhészetet sújtott?
Talán a gyomirtók féktelen használata?
Talán az extrém UV sugárzás?
Talán valamelyik olyan atkairtó amit a legtöbben használnak?
Szerintetek fognak a méhészek megnyugtató választ kapni a fenti kérdésekre?
Nekem az a véleményem, hogy nem.
Nem azért mert a probléma összetett, túl bonyolult lenne.
Azért mert mások szerint is, a vizsgálatokat tapasztalt szakemberre kell bízni.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3894 Dátum: 2025. Március 26. 09:38 »
Azért legyen valami jó hírem is.
Tegnap jártam egy idős méhésznél, akinél megnéztünk 15 méhcsaládot.
Minden lépet kezébe vett a bácsi, én pedig csak ámultam.
Szép, népes családok voltak, 4-6 NB fiassal, szinte a lépek sarkaiban volt csak méz.
A generáció váltás már javában tartott, minden anya már a 2. kört futotta, a kikelt fedett fiasok helyét újra bepetézték.
Bevallom az én állományom mind népre, mind fiasításra jó ha a felénél tart.
A kritikusaimnak mondom, hogy szűkítés semmi, a felső takarás az enyémhez képest nulla.
Mi lett volna ha ezeket a családokat még jól be is takarja, szűkíti a papa?
A szélső lépekben bőséges friss virágpor és méz volt!
Amúgy a fészken kívüli lépek nagy része is full mézes, mivel már a napraforgót sem pergette ki.
Jó volt ilyent is látni, csak azt nem tudom hány méhészet lehet hasonló erőben.
Az atkavédekezésében semmi extra nem volt, nozema nyomai sehol.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3895 Dátum: 2025. Március 26. 13:25 »
 " Nosema nyomai sehol " . Mikroszkópos vizsgálat nélkül nem lehet pontos diagnózist megállapítani ! Tegnap néztem NB. 8 keret bogár 5 táblás fias és 80-100 nosema spóra a látómezőkben . Visszanéztem az előző három évet márciusban ilyenkor 10 alatt voltak a spóraszámok a családoknál !
« Utoljára szerkesztve: 2025. Március 26. 13:32 írta vitorlás »

*

Koki

• 222
« Válasz #3896 Dátum: 2025. Március 26. 17:29 »
Azt is, hogy mézharmatos telelőélemmel lehet telelni?

https://www.oe24.at/businesslive/horror-milbe-toetet-50-prozent-aller-bienenvoelker/628131951?fbclid=IwY2xjawJQ1YJleHRuA2FlbQIxMAABHZilwz0IsoJ192wTOQAxrV3PZGX77hX-s8nPKEsCjipJB329mzF4YnJUyg_aem_MMUsPBMDcdFHWt6DeQg5sg

idézet a cikkből:

"De vannak problémák az úgynevezett melicitóz mézzel is – egy cementszerű mézzel, amely akkor jön létre, amikor a méhek begyűjtenek egy bizonyos típusú mézharmatot. Ez a méz nehezen emészthető a méhek számára, és akár életveszélyes is lehet."

« Válasz #3897 Dátum: 2025. Március 26. 19:19 »
Az éghajlatváltozás a nosema terjedésének is kedvez !  Akác virágzás után már magas a nosema spóraszám . Az is megfigyelhető , hogy húsz évvel ezelőtthöz  képest jóval alacsonyabb nosema fertőzés is elég ahhoz , hogy a méhcsalád elnéptelenedjen .
« Utoljára szerkesztve: 2025. Március 26. 22:57 írta vitorlás »

*

wr

• 1013
« Válasz #3898 Dátum: 2025. Március 27. 07:40 »
Ha nem titok, leírod hogy pontosan milyen típusú mikroszkóppal nézed a nozémát és mekkora nagyítás mellett?

« Válasz #3899 Dátum: 2025. Március 27. 07:49 »
Nozema nyomai sehol, természetesen ez szemrevételezésre értendő.
A mikroszkópos vizsgálat biztos mást mutatott volna.
Tegnap délután elég sokáig "túrtam" a családokat.
Arra voltam kíváncsi, hogy a szűk fészekben mennyire vannak tömötten, ehhez nem is kell széthúzni a kereteket.
Ezek 3-4 kereten indult összezuhant családok voltak, mert tegnap már elég sokat meg lehetett bővíteni.
Ezeknek a piciknek 2-3 keret nagy táblás NB fiasaik voltak, és általában a legszélére tettem nekik egy jó combos mézeset, kicsit felkarcolva. (Ezeket természetesen szétszedtem, és kiemeltem a lépet, hogy lássam amit szeretnék.)
Amelyek lazán voltak még, azokat nem piszkáltam.
Volt amelyiknek a szélső lépe totál virágporos volt, szélében kicsi méz.
Ezeknek a virágporos, és a fedett fias közé bővítettem, így is komoly feladat ezeknek a kicsiknek.
Tűzés kicsukva, mivel a hőmérséklet sem megfelelő hozzá, hűvösek a nappalok, hidegek az éjszakák.
Amikor kisütött a nap, ömlik befelé a friss virágpor, a generációváltás javában tart, egy kicsit így már szebbnek látom a jövőt.
Pár napon belül tömeges kelés kezdődik, akkor kell nagyon résen lenni, mert le is lehet maradni.
Így is volt 4 család amelyik az összes lépen fias volt.
Hála az égnek.
Nagyernyei Attila
« Utoljára szerkesztve: 2025. Március 27. 07:52 írta Nagyernyei Attila »