A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065800 megtekintés
*

Koki

• 222
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #3825 Dátum: 2025. Március 08. 17:36 »
"Majd április elejét követően megmondom ha egyszer meg kell őket bővíteni,...."

Tavaly április 30-án már álcázta az anyákat az első önmagától rajzós családba.

Na ezért szép a méhészkedés! ;)

Az idén sem lesz másképp.

Ugye még egyet sem néztél meg? Ha meg igen, akkor gratulálok!!!

Üdv:Kira

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3826 Dátum: 2025. Március 08. 19:07 »
Te úgyis tudsz mindent 400 kilométerről is  . Minek mondjak bármit is neked? ;)

« Válasz #3827 Dátum: 2025. Március 08. 20:02 »
Érdekességként megemlítem, hogy már legalább öt méhész arról számolt be, hogy a családveszteségek egymás mellett vannak!
Tehát pl. 3 jó egy közepes, 4-5 kapufa, aztán megint jók.
Én kommentet nem fűzök hozzá, csak érdekes.
Akinél szépek, vagy elfogadhatók a méhek ott Hunor kereten 2-3 keretben van nyitott tenyérnyinél nagyobb fias, ennek a fele már fedett.
Szerintem Tolna megyében az idén ez lenne a normális.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3828 Dátum: 2025. Március 08. 20:12 »
Ugye-ugye!
Miközben előző hozzászólásomat írtam csörgött a telefonom.....hogy ez bejött!
Mi?
Hát amit idén január 31-én írtam!
Íme:
"A minap felhívott egy méhész barátom, hogy mogyoróról dől be a virágpor.
Megkértem, hogy bontson ki egy KB keretméretű családot.
A család 6 keretre volt szűkítve, ezekből 3 keretben volt fiasítás, a keretek mindkét oldalán.
A fedett aránya a csukott, és a nyitott tenyérnyi közötti, körben pete, és álca.
Kell ennek örülni?
Most kizárólag a saját véleményemet és tapasztalatomat osztom meg veletek, aki már olvasta...lapozzon.
Ha a következő 2 hétben lesz ismét kirepülésre alkalmas idő akkor bongó, semmi gond nem lesz ez ilyen családokkal.
Ha mostantól 3 hét, 1 hónap bezártság következik az ilyen izgága családok nozemában elmennek."

Miért idéztem saját írásomból?
Mert a telefonáló ma zárta be azt a családját!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ja ja.
Tehát a januári korai fiasok is benne vannak az idei katasztrófában.
Ahol februárban tudtak tisztulni, ott semmi gond.
Amint írtam ezt a mikroklíma dönti el.
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 222
« Válasz #3829 Dátum: 2025. Március 08. 21:02 »
Te úgyis tudsz mindent 400 kilométerről is  . Minek mondjak bármit is neked? ;)

Honnét tudnám?
Bármit ne mondj.
Azt mondd ami a valóság!
Nézd meg a méheket!
Azután mondd el a tényeket!

Itt meg méhek ELADÓK hunor kereten korlátozott számban!

Kibaszottkurvamódonútálomamikorvalakihazudozik. Én meg még küldtem feleslegesen vevőt, mert elhittem, hogy vannak eladó családok nálad, miközben bele sem néztél.
Hogy van ez?

Üdv: Kira

« Válasz #3830 Dátum: 2025. Március 09. 06:50 »
Privátban kérdezték, hogy mik voltak a tünetek abban a méhcsaládban aminek már január végén voltak fiasai, és elpusztult?
Folyamatosan "kopott a nép", a fiasok egy része ki sem kelt,  nozema tüneteket mutatott.
Nem nagyon voltak a keretek összepiszkítva, de a kijáróján is látszott.
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3831 Dátum: 2025. Március 09. 14:53 »
Mind elpusztult. Így meg vagy elégedve Jenő?

"Kibaszottkurvamódonútálomamikorvalakihazudozik"  Ezt én is elmondhatom magamról! 

A vevőidet meg tartsd meg magadnak. Vagy küld Nagyernyeihez.

*

leo

• 210
« Válasz #3832 Dátum: 2025. Március 09. 16:22 »
" a családveszteségek egymás mellett vannak!" Nálam is. Tavaly nem tudtam velük foglalkozni,kivéve pörgetés, kevés furettózás.A méztermés nem lett kevesebb.A probléma már ősszel jelentkezett. A legjobb családok tüntek el. Ritkán tudtam őket megnézni. Januárban februárban folyamatosan
 tüntek el és gyengültek . Most a 30%-os veszteségnél tartok.Hordják a virágport, már csak 3-4 rizikós van.                                                            "családveszteségek egymás mellett vannak!  "Szerintem a furettózás a problémás.Vagy túlmelegedett  vagy nem melegedett  :) Nekem minden gép magas :)           

*

wr

• 1013
« Válasz #3833 Dátum: 2025. Március 09. 19:00 »
Az, hogy egymás melletti kaptárak ürülnek ki, az ugye tipikus atka jelenség. Nem a furettó okán, hanem mert a herék évközben is be be mennek a szomszédok kaptáraiba, amikor meg elkezdik a nyár végén kiűzni őket akkor meg oda mennek elsőnek. És az, hogy a legjobb családok tűnnek el, na az meg tagadhatatlanul atka. Miért? Hát mert a legnépesebbekben van a legtöbb atka.

Furettó. Ha be van állítva, akkor a hőmérséklettel nagy gondok nem lehetnek, inkább az szokott lenni (legalábbis az enyémnél), hogy egy idő után elkezd ragadva működni a pumpa, és van ahova 1,5 adagot nyomna van ahova meg csak egy felet. Erre nagyon oda kell figyelni. Ezért jó a szublimálás, ott hellyel közzel mindig ugyanannyi megy be minden kaptárba. A másik, mindig váltogatni kell, mert az amitráz is hajlamos leülepedni a petróleumban ahogy haladsz előre. Egyik alkalommal a sor egyik végén kezdem, a következő alkalommal meg a másik végén, és így kezelek minden sort, soha nem ugyanúgy. Meg összességében is, amelyik a legelső puffot kapta, következő alkalommal az kapja a legutolsót.

*

Koki

• 222
« Válasz #3834 Dátum: 2025. Március 09. 19:54 »

A vevőidet meg tartsd meg magadnak. Vagy küld Nagyernyeihez.

Sanyi!

Nagyernyeinek NB-je van nem Hunor. Nem tudok méhcsaládértékesítési szándékáról. Nem értem az összefüggést.

Mivel én bevittem az egész állományt az "állatjóléti"-be, ezért nem adhatok el méheket. Meg amilyen gyengék, hát...
Én nem szoktam mellébeszélni, adok a jó híremre, nálam soha nem volt ilyen néptelen a banda. De megvannak. Az idén már ennek is örülök a hírek tengerében.

Az új rendelet szerint már a beadás napjától ellenőrizhetik a méhészetet. Tehát nem attól a pillanattól, amikor nyert a méhész, és erről hivatalos dokumentumot kap. Akkor is be kell rakni az építtető keretet, ha nem nyert a méhész (még) és vállalta. Munkanaplót vezetni.  Természetesen akácig picit csak csökkenni fog az állomány, de azután azonnal szaporítás... nincs szétosztás, csak csapolás ...stb.

Te viszont azt mondtad küldhetek vevőt méhcsaládokra. Küldtem. A vevőnek meg azt mondtad, majd ha átnézted. OK. Tehát nem nézted még át. De az hogyan lehet?
Ugye két fiókon teleltetted. Mondtam is a méhészeknek, hogy akkora családok lehetnek, amekkorák nálam biztosan nincsenek, mert igen kutyák az enyémek is sajnos. Viszont tudom az egyik méhésztől, hogy már csak egy fiókon vanna a méheid. Akkor ha levetted az egyik fiókot, csak bele kellett nézni. Nem?
Nehéz helyzetbe hozol a vásárlók előtt.
Azt meg, hogy korlátozott számban vannak még eladott családok, meg is írtad, be is idéztem. Tehát akkor már eladtad egy részét. Jól tetted.
Nem minden méhész fórumozik. Keresik a méheket. Most akkor küldjek még vevőt? Vagy mi a baj?
Vírus?

Üdv: Kira

*

leo

• 210
« Válasz #3835 Dátum: 2025. Március 09. 21:42 »
 :)WR köszönöm. Én is az atka virusra gondoltam. A furettót én is össze vissza csinálom. :) Előlről, hátulról,középről. :) Új év új remény.De elégedett vagyok.Nekem a méhek a hobbi a szenvedély.A legfontosabb, az ember lelkiismerete legyen tiszta.

« Válasz #3836 Dátum: 2025. Március 10. 10:27 »
Tegnap OMME OV volt a Lurdy Házban Pesten, és ott is fő téma volt az országos méhpusztulás.
A szaktanácsadók, és a jelen lévő méhész vezetők is elmondták a véleményüket a témáról, amit mi is itt már kitárgyaltunk.
Olyan 50%-os veszteség kezd körvonalazódni, és a másik rész ki tudja hány százaléka lesz csak termelő.
A lehetséges okok között van az atka, és az atkák lenni nem megfelelő hatékonyságú védekezés, az atkák által okozott vírusok, a nyári aszály miatti krónikus virágporhiány, az idei január közepi tavasz, és még a kumafosz rezisztencia is, a nem megfelelő téli eleség stb.
Legvalószínűbb, hogy a konkrét okra sosem fog fény derülni.
Az is elhangzott, hogy Amerikában 63%-os a veszteség, eddig.
Most egy olyan témát vetek fel amit már vagy 2 éve leírtam, de nem volt rá reakció, és lehet hülyeség is.
Anno amikor a méhek akác alatti mászkálásáról írtam, hogy véleményem szerint az ok a méhpempőben keresendő, szinte kinevettek.
Most sem vágyok semmiféle elismerő szóra, nem ez késztet arra, hogy gondolatomat közzétegyem.
Tehát.
Mi az a dolog ami tavaly az összes, az-az összes méhészet nagy részét sújtotta Magyarországon?
Ez akár találós kérdés is lehetne, de felfedem.
Az extrém UV sugárzás!!!!!!!
Igen.
Szinte nem volt olyan időjárás jelentés amikor nem hívták volna fel a figyelmet erre, hogy délelőtt 11-től, délután 15 óráig kerüljük a napsütést az extrém UV sugárzás miatt.
Na már most ezt a méhekkel nem közölték, és ők az egész szezont végigdolgozták a tűző napon.
Tehát amikor kialakult a téli méhtömeg akkor is voltak szikrázó napok (szolidágón, kolduskrizantémon...stb).
Ki az öreg ördög tudja megmondani, hogy ami nekünk Embereknek ártalmas az a rovaroknak nem?
Szerintem senki.
Ha fenti írásom hülyeség, elfogadom, de ezt sem húznám ki az egyéb tényezők közül, mint környezeti hatást.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3837 Dátum: 2025. Március 10. 10:42 »
Érdekes a nosema kimaradt a felsorolásból !

« Válasz #3838 Dátum: 2025. Március 10. 10:44 »
Nem!
Az már egy következmény, én felejtettem ki....emiatt írtam oda, hogy stb.
És közben találtam egy cikket, ebben az Uv sugárzás káros hatásairól olvashattok.
https://real.mtak.hu/199752/1/39_cut_MTA_TihanyiBiologiaiKutIntEvkonyve_23.pdf
Nagyernyei Attila

« Válasz #3839 Dátum: 2025. Március 11. 07:51 »
 Apró(?) érdekesség a hosszan tárgyalt történethez.
Több méhészkolléga arról számolt be, hogy a méhcsalád veszteségei ott ahol napos, vagy naposabb a saját méhészete vagy minimális, de legalább az ott elhelyezett kaptárakban erősebbek a családok.
Nem szeretnék ebből hosszútávú következtetéseket levonni, és "megmondó" emberként kitűnni a sorból, de ez érdekes, és nekem is beleillik a gondolataimba.
Miről is van szó?
Ugye a baj okai között ott szerepel az idei januári korai fias.
Aztán jött a február, az egy hónapos bezártság, de nem mindenhol.
A Napon lévő méhcsaládok a hideg +6, +8 fokos szikrázó napsütésben megmozdultak, tisztultak, míg az árnyékban lévő társaik nem.
Biztosan lehet erre ellenpéldákat is hozni, de a tegnapi Bonyhádi Méhészklubon több méhész is azt mondta, hogy ez így van.
És nálam is.
A méhészetem naposabb részén szinte nincs gondom, a legárnyékosabbról meg ne is beszéljünk.
És még egy valami, amiről már az előzőekben beszámoltam.
A méhészbarátom Dél-Nyugatra néző kaptárai irigylésre adnak okot, gyakorlatilag bombák, és mind.
Olyan 18-20 családra emlékszem, hogy azok mind jók nála.
És jön a fekete leves, az ő szavai szerint....a visszafordulónál viszont egymás mellett 7-et becsukott!
Tehát nem állítom, hogy van összefüggés, de mindenképpen érdekes.
Tegnap mikor mentem a Bonyhádi Klubra előtte még felhívtam olyan méhészbarátaimat akik tavasszal évtizedek óta adnak el méheket, hogy mi a helyzet náluk.
Ők a szomszéd megyénk méhészei, nem Tolna megyeiek.
Tehát a válaszok.
gyalázatos az állomány, a 80 eladni kívánt szaporításból 52-őt becsuktam, a többi 3-4 kereten talán megmarad.
Írhatnám a panaszokat reggelig, de semmi értelme.
Aki szívből méhészkedik, és nem csak a "biznisz" miatt csinálja úgyis túléli a jelenlegi helyzetet, és visszaszaporítja a veszteségeit.
Fel a fejjel méhésztársak, csak egészség legyen, és minden probléma megoldható.
Ha az egészségünkkel gond van, akkor meg mind1 milyenek a méhek!
Tehát minden méhésztársamnak jó egészséget kívánok ebben a nehéz időszakban!!!
Nagyernyei Attila
« Utoljára szerkesztve: 2025. Március 11. 07:58 írta Nagyernyei Attila »