Apró(?) érdekesség a hosszan tárgyalt történethez.
Több méhészkolléga arról számolt be, hogy a méhcsalád veszteségei ott ahol napos, vagy naposabb a saját méhészete vagy minimális, de legalább az ott elhelyezett kaptárakban erősebbek a családok.
Nem szeretnék ebből hosszútávú következtetéseket levonni, és "megmondó" emberként kitűnni a sorból, de ez érdekes, és nekem is beleillik a gondolataimba.
Miről is van szó?
Ugye a baj okai között ott szerepel az idei januári korai fias.
Aztán jött a február, az egy hónapos bezártság, de nem mindenhol.
A Napon lévő méhcsaládok a hideg +6, +8 fokos szikrázó napsütésben megmozdultak, tisztultak, míg az árnyékban lévő társaik nem.
Biztosan lehet erre ellenpéldákat is hozni, de a tegnapi Bonyhádi Méhészklubon több méhész is azt mondta, hogy ez így van.
És nálam is.
A méhészetem naposabb részén szinte nincs gondom, a legárnyékosabbról meg ne is beszéljünk.
És még egy valami, amiről már az előzőekben beszámoltam.
A méhészbarátom Dél-Nyugatra néző kaptárai irigylésre adnak okot, gyakorlatilag bombák, és mind.
Olyan 18-20 családra emlékszem, hogy azok mind jók nála.
És jön a fekete leves, az ő szavai szerint....a visszafordulónál viszont egymás mellett 7-et becsukott!
Tehát nem állítom, hogy van összefüggés, de mindenképpen érdekes.
Tegnap mikor mentem a Bonyhádi Klubra előtte még felhívtam olyan méhészbarátaimat akik tavasszal évtizedek óta adnak el méheket, hogy mi a helyzet náluk.
Ők a szomszéd megyénk méhészei, nem Tolna megyeiek.
Tehát a válaszok.
gyalázatos az állomány, a 80 eladni kívánt szaporításból 52-őt becsuktam, a többi 3-4 kereten talán megmarad.
Írhatnám a panaszokat reggelig, de semmi értelme.
Aki szívből méhészkedik, és nem csak a "biznisz" miatt csinálja úgyis túléli a jelenlegi helyzetet, és visszaszaporítja a veszteségeit.
Fel a fejjel méhésztársak, csak egészség legyen, és minden probléma megoldható.
Ha az egészségünkkel gond van, akkor meg mind1 milyenek a méhek!
Tehát minden méhésztársamnak jó egészséget kívánok ebben a nehéz időszakban!!!
Nagyernyei Attila