A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065953 megtekintés
*

wr

• 1013
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #3810 Dátum: 2025. Március 06. 07:57 »
Idézet
Február elején lepény?
Igen. Nézd csak:
Idézet
zsirosmeheszet   Hozzászólás témája: Re: Mindennapjaink Hozzászólás Elküldve: 2025.02.09. 18:15  Végeztem a lepény berakással , változatos a kép .Minden féle képen , van népesség vesztett család .
Lehet a ződön is "tanulni" na...

Idézet
Januárban atkairtás?
Igen. Nekem pár éve boldogan újságolta egy "méhész", hogy novemberben még furettózott, január elején meg 3 alkalommal kezelt mavrikkal. Nagy az Isten álltakertje, szokták mondani.

Szóval naivitás lenne azt gondolni, hogy a nyári-nyár végi virágporhiány miatt van a nagy pusztulás, mert a virágporhiány kb. országos volt, ez alapján országosan nagy lenne a veszteség, de nem így van.
Ződről:
Idézet
de most az erős családok is összestek van amiből minden méh eltünt
Ez ugye, a tipikus CCD. Na ilyen sincsen csak amiatt mert kevés volt a virágpor.

Lepény. El nem tudom képzelni, hogy mi visz rá valakit a lepény használatára, pláne korán. Ugye, annak a 70-80%-a az cukor, az nem köll a méheknek mert van nekik (ha van) a keretben mézük. Virágporpótló ha van benne valamennyi arra még csak csak szükségük lenne, na de nem úgy, meg nem akkor. Szóval nem értem. A virágporra most van szükségük amikor kezd kiterjedni a fiasítás, nem február elején.

« Válasz #3811 Dátum: 2025. Március 06. 17:13 »
Még maradt vagy 20 átnézendő holnapra de ilyet még nem láttam... Eddig összesen nem volt ennyi anyátlan mint most egyszerre. Van olyan anyátlan ami kimondottan erős család, de van ami nagyon gyenge, egyik fele 1-2éves, másik öregebb anya volt szóval nem látok összefüggést . Téli pusztulásom nekem eddig egy volt 10év alatt, csak ma hármat találtam plusz kettőt ahol maroknyi méh maradt. Sok megmaradt illetve felszámolt/elpusztult családnál össze van fosva a keretek teteje, ami megmaradt azok között is van olyan ami legyengült indokolatlanul. Van szerencsére jó pár család ami teljesen rendben van, anyátlan vegyesen volt de nagyon legyengült, vagy elpusztult csak NB kereten volt a hunorok aránylag rendben vannak. Összességegében 15-20% veszteség lesz kb. De tanácstalan vagyok atkát kizárnám, itt nem volt virágporhiány sem(szabolcs megy) marad a nozéma??

*

neo

• 1000
« Válasz #3812 Dátum: 2025. Március 07. 08:52 »
A zöldön linkelték, hogy Amerikában is hasonló a helyzet. itt lehet olvasni is róla: https://static1.squarespace.com/static/650342507631075013d25a2c/t/67a505a93e1b5b1ba7a4e145/1738868137561/Jan+2025+Colony+Losses+Communication+Final.pdf

Szóval az ugye lehet a véletlen műve, hogy két ilyen távoli országban hasonló gondokkal küzdjenek egyszerre a méhészek. Az is elképzelhető, hogy az időjárásnak nagy szerepe van a dologban. Bár kétleném, hogy  két ország időjárása ilyen szinten mutatna azonosságokat. Én inkább egy másik összefüggésre szeretném felhívni a figyelmet. Amit viszont megtiltok, hogy Jenő elolvassa. Ne adj isten szívinfarkust kap, azt pedig nem venném a lelkemre. Ezért csak annyival szeretném idegesíteni, hogy amikor azt hallja, hogy a H5N1-es madárinfluenza emberek közötti terjedő betegség lett, akkor azért oltassa be magát, ha lesz rá vakcina és idő az oltásra. Abban ugyanis benne lehet 15 százaléknyi halálozás, szemben a rák évi fél százalékával. Tehát a covidhoz hasonlóan terjedni azért még roppant módon tudni fog. A terjedés megakadályozáshoz kell az 50 százalék halálozás.
Szóval visszatérve a méhekhez. Én nagy esélyt adok annak, hogy a két országban közös okok vezettek ilyen öszeomlásokhoz. Általános szlogen, hogy ezeknek több oka szokott lenni. Nekem ez a dolog szakmám, de lehet, hogy már nagyon öregszem, mégsem emlékszem olyanra, hogy kettőnél több oka lenne egy-egy betegségnek. Ha van is, akkor is visszavezethető két külön tényezőre, mert a harmadik vagy többedik dolog az eredeti kettő valamelyikének a következménye.
Mi lehet ez a kettős ok a méhészetben? Nem árulok el titkot, ha azt mondom parazita vírus együttállás. Azt tudjuk, hogy a rovaroknál a vérben, és máshol sem találhatók immunglobulinok, amelyek az adaptív immunitásért felelnek. Vagyis vakcinázhatók lehetnének a méhek. A sejt közvetítette immunitás (öröklött) analógjára emlékeztető mechanizmust már találtak méhek esetében. Ennek röviden az a lényege, ha egy sejtet megfertőz egy vírus, akkor a sejt felszínén megjelenik egy jel, amelynek az az üzenete, hogy pusztíts el, mert szaporodik bennem a vírus. Ha más sejtek előbb el tudják pusztítani a telejs fertőzött sejtet, mint, hogy új varusok szabadulnak ki, akkor megáll a fertőzési lánc. Tekintettel arra, hogy a vírusok nem pusztultak ki az évmilliók során, ebből az következik, hogy ez a védekezés nem tökéletes, tudnak kijutni a sejtekből ép vírusok.
Normál esetben a vírus pl. a bél hámsejtjeiben szaporodik, sokszor pl. csak alacsony hőmérsékleten (azért mert pl. poszméhekből származik, ahol nem 35 fok a fészekhő), vagyis kora tavasszal pl., de nyáron nem. Ebből sincs gond, mert az elpusztult bélhámsejt viszont tud pótlódni. Mire veszélyes lenne a vírus szintje, addigra jó idő lesz, no meg a méh egyébként is elpusztul, a fiatalban pedig újra kezdődik minden. A baj akkor van, ha a vírus képes arra, hogy bejusson a vérbe, és a szervezet szinte minden sejtjében tudjon szaporodni. Legyen mondjuk ez egy álca. Ott hogyan tud bejutni a vírus? Hát ha az atka beoltja, amikor vért szív. Ekkor elpusztul az álca. A méhek észreveszik , megeszik vagy  kidobják. Legtöbbször megeszik. A méhész legfeljebb sörétes fiasítást lát. Vagy ha anyaálcába kerül bele valamiképpen a vírus, az fedett állapotban pusztul el,  akkor azt nem tudják sokáig kibontani, viszont a méhész megnézi miért nem kelt ki, azt látja, hobgy elfeketedett. Ilyennel én még nem találkoztam soha, de hát ennek a vírusnak neve is van fekete anyabölcső vírus (BQCV). Tehát létezik. Azt viszont még nem hallottam, hogy az ilyen bölcsőkben találtak volna atkát. Ami beoltotta az álcába  a vírust. Ha a vírus magától be tudna menni, akkor már kipusztultak volna a méhek, hiszen nincs akadálya a szaporodásnak, ami garantáltan elpusztítja az álcát. Nosema sem olthatta be, mert álcánál még nem halottam Nosema  szaporodásról. Elméletileg azért kizárni nem lehet. Az álca is kaphat Nosema spórát a táplálékkal. A Nosemának pedig van injekciós tűje. Átfúrja a bél falát védő réteget, bejut a bélhámba, ott pedig szintén átfúrja a keletkező fejlődési alak a szomszédos sejtek falát. Így aztán a vírus szaporodni tud a szervezetben. A bejutás forrás viszont az is lehet, hogy a dajkaméh akarva-akaratlanul megsebzi az anyaálcát. Az idős méhet azonban a BQCV nem pusztítja el, hanem csak szárnyproblémát idéz elő. Vagyis fenntartja a vírusfertőzést. A DWV esetén az atka tartja fenn a körforgást.
Nos ezek a méhegyedek betegségei. Ha el-el pusztul egy részük, attól még a méhcsalád nem pusztul el. A méhész kiirtja a felgyülemlett atkát, a BQCV melegben nem szaporodik, a Nosema apis esetén is ez van, a ceranae viszont nyáron is szaporodik. Mikor fog egy család elpusztulni? Ha túl sok méhegyed lesz fertőzött. Ez Nosema esetén könnyen ki tud alakulni. Jenőnek ott van igaza, hogy nála el sem jut a méhészete abba az állapotba, hogy sok atkája vagy Nosemája legyen. Tehát a többit ezért joggal tarthatja hülyeségnek. Nos ha sok méhcsalád el is pusztul egy méhészetben, az azért nem jelenti azt, hogy egy ország, ne adj isten több ország méhészetében is ez történjen. Ott már nagyon alacsony szintre süllyedtünk. Mi lehet ez az alacsony szint. Pl.a Fumagillin betiltása. A fumagallin időről időre megtizedeli a Nosema számot. Ahogyan az évszakok változása is. Azonban azt senki nem vizsgálta, hogy egy méhészet átlagos Nosema spóraszáma ugyanazon évszakban évről évre változatlan szintű-e, vannak-e ingadozások, esetleg emelkedő tendenciájú azért, mert kiesett egy fékező erő. Ugyanez érvényes az atkára. Át lehet telelni átlagosan 5 atkával, tízzel, hússzal, ötvennel is, nem lesz abból semmi baj, ha minden évben ugyanaz a szint. Vagyis minden évben azonos hatékonysággal öljük az atkát. Már régen is leírtam, ez akkor következik be, ha 100-ból 99-et kiirtunk. Mi lesz akkor, ha csak 98-at? 11 év után  ér oda a méhcsalád, hogy eléri az év folyamán a kritikus atkaszámot. Vizsgálta valaki országosan az átlagos áttelelő atkaszámot? Dehogyis, hiszen a méhészek elzavarták volna a francba, hogy "szeptembertől márciusig 5 méternél közelebb nem megyünk a kaptárhoz". Idézet Vivalditól.
Az egészből én csak azt akarom kihozni, hogy évek alatt a korlátozó tényezők romlása el tud vezetni egy egyszerre bekövetkező összeomláshoz. Pláne akkor, ha nincs erre monitoring. Áttelelő atkaszám, évszakonkénti Nosema spóraszám. A legtisztább helyzet az, amikor a méhész ösztönösen nem enged teret ezen paraméterek romlásának. Nos el is hiszem, hogy az ilyen méhész tagadja a vírusok kártételét, hiszen nála idáig nem fajulnak a dolgok. A baj az, hogy a környezet romlása rá is hatással van. A kompenzációs lehetőségei neki is romlanak. Ez ellen egy alternatíva létezik. Hagyni, hogy a dolgok menjenek a maguk rendje szerint. Azok a méhészetek ki fognak pusztulni, ahol nem csírájában fojtják meg az okokat. És ez így van jól. De ha van aki elad nekik méheket, akkor ez az ördögi kör csak nagyon sokára fog megszűnni. Akkor, amikor már senki nem tud méheket eladni, mert már nem tudja ő sem kivédeni a környezet leterheltségét és a romló védekezési technológia nem lesz elég a kompenzációhoz.

*

Koki

• 222
« Válasz #3813 Dátum: 2025. Március 07. 18:47 »
.... "szeptembertől márciusig 5 méternél közelebb nem megyünk a kaptárhoz". Idézet Vivalditól.          .......................

Végigolvastam. Rettegek a vírustól. :)(..)

Mindjárt tökön lövöm magam a füstölővel.

150-et néztem meg eddig. Volt 3 herepetéző. 2 pótbölcsős. Kitakarítva. A többi megvan.
A 22-es anyásokban van 4 léputcás is. A 23-as anyásokban vannak ötösök is. A 24-esek 7-8- 9- 10. lu. Tehát az öreganyások gyengék, mert jobban leálltak a fiatalabbaktól augusztusban. elraktározott virágpor nem volt a lépekben. Most már táblásan van.

Akinél veszteség van, ott az atka, a rossz telelőélelem, és következménye a nozéma az ok.

Én komolyan mondom ha ezek helyébe lennék, én már rég tökön lőttem volna magam a füstölővel.

Ha lesz a tavalyi megtermelt magyarországi mézmennyiség...

...Magyarországon megtermelt méz 40%-a, én 6 szor lövöm magam tökön minden nap a füstölővel.

Egyébként Vivalditól ezek jutottak még eszembe, ahogy a virológiát olvastam.

Aztakurva. Mindjárt megyek tökön lövöm magam a füstölővel. Ekkora bölcsességet?

Van olyan méhész, hogy az ember úgy gondolja legjobb ha rögtön tökön lővi magát a füstölővel. Erről a méh eü-sök tudnának mesélni.

Üdv: Kira

*

leo

• 210
« Válasz #3814 Dátum: 2025. Március 07. 21:36 »
Kokinak mindenben igaza van. Aki tud jobbat  írja meg. Átgondoltam a tavalyi évet. Bővebben,talán később.

*

Apis

• 192
« Válasz #3815 Dátum: 2025. Március 07. 22:02 »
Idézet
Február elején lepény?
Igen. Nézd csak:
Idézet
zsirosmeheszet   Hozzászólás témája: Re: Mindennapjaink Hozzászólás Elküldve: 2025.02.09. 18:15  Végeztem a lepény berakással , változatos a kép .Minden féle képen , van népesség vesztett család .
Lehet a ződön is "tanulni" na...

Idézet
Januárban atkairtás?
Igen. Nekem pár éve boldogan újságolta egy "méhész", hogy novemberben még furettózott, január elején meg 3 alkalommal kezelt mavrikkal. Nagy az Isten álltakertje, szokták mondani.

Szóval naivitás lenne azt gondolni, hogy a nyári-nyár végi virágporhiány miatt van a nagy pusztulás, mert a virágporhiány kb. országos volt, ez alapján országosan nagy lenne a veszteség, de nem így van.
Ződről:
Idézet
de most az erős családok is összestek van amiből minden méh eltünt
Ez ugye, a tipikus CCD. Na ilyen sincsen csak amiatt mert kevés volt a virágpor.

Lepény. El nem tudom képzelni, hogy mi visz rá valakit a lepény használatára, pláne korán. Ugye, annak a 70-80%-a az cukor, az nem köll a méheknek mert van nekik (ha van) a keretben mézük. Virágporpótló ha van benne valamennyi arra még csak csak szükségük lenne, na de nem úgy, meg nem akkor. Szóval nem értem. A virágporra most van szükségük amikor kezd kiterjedni a fiasítás, nem február elején.

*

Apis

• 192
« Válasz #3816 Dátum: 2025. Március 07. 22:09 »
Sokan pénzért oktatják a hülyeséget a méhészeknek. Nem kell mindent elhinni, a szakmai előadáson elhangzottaknak, és ami a fórumokon és a szakmai lapokban megjelenik. A korán beadott lepény cukrát ugye invertálni kell a méheknek, ami fölösleges munka, terhelés, ha elég a telelőélelem, serkenti az anyát is, ami jó is lehet, ha nem jön rá -10 C febr. végén, de most jött.

*

Apis

• 192
« Válasz #3817 Dátum: 2025. Március 07. 22:53 »
A zöldön linkelték, hogy Amerikában is hasonló a helyzet. itt lehet olvasni is róla: https://static1.squarespace.com/static/650342507631075013d25a2c/t/67a505a93e1b5b1ba7a4e145/1738868137561/Jan+2025+Colony+Losses+Communication+Final.pdf

Szóval az ugye lehet a véletlen műve, hogy két ilyen távoli országban hasonló gondokkal küzdjenek egyszerre a méhészek. Az is elképzelhető, hogy az időjárásnak nagy szerepe van a dologban. Bár kétleném, hogy  két ország időjárása ilyen szinten mutatna azonosságokat. Én inkább egy másik összefüggésre szeretném felhívni a figyelmet. Amit viszont megtiltok, hogy Jenő elolvassa. Ne adj isten szívinfarkust kap, azt pedig nem venném a lelkemre. Ezért csak annyival szeretném idegesíteni, hogy amikor azt hallja, hogy a H5N1-es madárinfluenza emberek közötti terjedő betegség lett, akkor azért oltassa be magát, ha lesz rá vakcina és idő az oltásra. Abban ugyanis benne lehet 15 százaléknyi halálozás, szemben a rák évi fél százalékával. Tehát a covidhoz hasonlóan terjedni azért még roppant módon tudni fog. A terjedés megakadályozáshoz kell az 50 százalék halálozás.
Szóval visszatérve a méhekhez. Én nagy esélyt adok annak, hogy a két országban közös okok vezettek ilyen öszeomlásokhoz. Általános szlogen, hogy ezeknek több oka szokott lenni. Nekem ez a dolog szakmám, de lehet, hogy már nagyon öregszem, mégsem emlékszem olyanra, hogy kettőnél több oka lenne egy-egy betegségnek. Ha van is, akkor is visszavezethető két külön tényezőre, mert a harmadik vagy többedik dolog az eredeti kettő valamelyikének a következménye.
Mi lehet ez a kettős ok a méhészetben? Nem árulok el titkot, ha azt mondom parazita vírus együttállás. Azt tudjuk, hogy a rovaroknál a vérben, és máshol sem találhatók immunglobulinok, amelyek az adaptív immunitásért felelnek. Vagyis vakcinázhatók lehetnének a méhek. A sejt közvetítette immunitás (öröklött) analógjára emlékeztető mechanizmust már találtak méhek esetében. Ennek röviden az a lényege, ha egy sejtet megfertőz egy vírus, akkor a sejt felszínén megjelenik egy jel, amelynek az az üzenete, hogy pusztíts el, mert szaporodik bennem a vírus. Ha más sejtek előbb el tudják pusztítani a telejs fertőzött sejtet, mint, hogy új varusok szabadulnak ki, akkor megáll a fertőzési lánc. Tekintettel arra, hogy a vírusok nem pusztultak ki az évmilliók során, ebből az következik, hogy ez a védekezés nem tökéletes, tudnak kijutni a sejtekből ép vírusok.
Normál esetben a vírus pl. a bél hámsejtjeiben szaporodik, sokszor pl. csak alacsony hőmérsékleten (azért mert pl. poszméhekből származik, ahol nem 35 fok a fészekhő), vagyis kora tavasszal pl., de nyáron nem. Ebből sincs gond, mert az elpusztult bélhámsejt viszont tud pótlódni. Mire veszélyes lenne a vírus szintje, addigra jó idő lesz, no meg a méh egyébként is elpusztul, a fiatalban pedig újra kezdődik minden. A baj akkor van, ha a vírus képes arra, hogy bejusson a vérbe, és a szervezet szinte minden sejtjében tudjon szaporodni. Legyen mondjuk ez egy álca. Ott hogyan tud bejutni a vírus? Hát ha az atka beoltja, amikor vért szív. Ekkor elpusztul az álca. A méhek észreveszik , megeszik vagy  kidobják. Legtöbbször megeszik. A méhész legfeljebb sörétes fiasítást lát. Vagy ha anyaálcába kerül bele valamiképpen a vírus, az fedett állapotban pusztul el,  akkor azt nem tudják sokáig kibontani, viszont a méhész megnézi miért nem kelt ki, azt látja, hobgy elfeketedett. Ilyennel én még nem találkoztam soha, de hát ennek a vírusnak neve is van fekete anyabölcső vírus (BQCV). Tehát létezik. Azt viszont még nem hallottam, hogy az ilyen bölcsőkben találtak volna atkát. Ami beoltotta az álcába  a vírust. Ha a vírus magától be tudna menni, akkor már kipusztultak volna a méhek, hiszen nincs akadálya a szaporodásnak, ami garantáltan elpusztítja az álcát. Nosema sem olthatta be, mert álcánál még nem halottam Nosema  szaporodásról. Elméletileg azért kizárni nem lehet. Az álca is kaphat Nosema spórát a táplálékkal. A Nosemának pedig van injekciós tűje. Átfúrja a bél falát védő réteget, bejut a bélhámba, ott pedig szintén átfúrja a keletkező fejlődési alak a szomszédos sejtek falát. Így aztán a vírus szaporodni tud a szervezetben. A bejutás forrás viszont az is lehet, hogy a dajkaméh akarva-akaratlanul megsebzi az anyaálcát. Az idős méhet azonban a BQCV nem pusztítja el, hanem csak szárnyproblémát idéz elő. Vagyis fenntartja a vírusfertőzést. A DWV esetén az atka tartja fenn a körforgást.
Nos ezek a méhegyedek betegségei. Ha el-el pusztul egy részük, attól még a méhcsalád nem pusztul el. A méhész kiirtja a felgyülemlett atkát, a BQCV melegben nem szaporodik, a Nosema apis esetén is ez van, a ceranae viszont nyáron is szaporodik. Mikor fog egy család elpusztulni? Ha túl sok méhegyed lesz fertőzött. Ez Nosema esetén könnyen ki tud alakulni. Jenőnek ott van igaza, hogy nála el sem jut a méhészete abba az állapotba, hogy sok atkája vagy Nosemája legyen. Tehát a többit ezért joggal tarthatja hülyeségnek. Nos ha sok méhcsalád el is pusztul egy méhészetben, az azért nem jelenti azt, hogy egy ország, ne adj isten több ország méhészetében is ez történjen. Ott már nagyon alacsony szintre süllyedtünk. Mi lehet ez az alacsony szint. Pl.a Fumagillin betiltása. A fumagallin időről időre megtizedeli a Nosema számot. Ahogyan az évszakok változása is. Azonban azt senki nem vizsgálta, hogy egy méhészet átlagos Nosema spóraszáma ugyanazon évszakban évről évre változatlan szintű-e, vannak-e ingadozások, esetleg emelkedő tendenciájú azért, mert kiesett egy fékező erő. Ugyanez érvényes az atkára. Át lehet telelni átlagosan 5 atkával, tízzel, hússzal, ötvennel is, nem lesz abból semmi baj, ha minden évben ugyanaz a szint. Vagyis minden évben azonos hatékonysággal öljük az atkát. Már régen is leírtam, ez akkor következik be, ha 100-ból 99-et kiirtunk. Mi lesz akkor, ha csak 98-at? 11 év után  ér oda a méhcsalád, hogy eléri az év folyamán a kritikus atkaszámot. Vizsgálta valaki országosan az átlagos áttelelő atkaszámot? Dehogyis, hiszen a méhészek elzavarták volna a francba, hogy "szeptembertől márciusig 5 méternél közelebb nem megyünk a kaptárhoz". Idézet Vivalditól.
Az egészből én csak azt akarom kihozni, hogy évek alatt a korlátozó tényezők romlása el tud vezetni egy egyszerre bekövetkező összeomláshoz. Pláne akkor, ha nincs erre monitoring. Áttelelő atkaszám, évszakonkénti Nosema spóraszám. A legtisztább helyzet az, amikor a méhész ösztönösen nem enged teret ezen paraméterek romlásának. Nos el is hiszem, hogy az ilyen méhész tagadja a vírusok kártételét, hiszen nála idáig nem fajulnak a dolgok. A baj az, hogy a környezet romlása rá is hatással van. A kompenzációs lehetőségei neki is romlanak. Ez ellen egy alternatíva létezik. Hagyni, hogy a dolgok menjenek a maguk rendje szerint. Azok a méhészetek ki fognak pusztulni, ahol nem csírájában fojtják meg az okokat. És ez így van jól. De ha van aki elad nekik méheket, akkor ez az ördögi kör csak nagyon sokára fog megszűnni. Akkor, amikor már senki nem tud méheket eladni, mert már nem tudja ő sem kivédeni a környezet leterheltségét és a romló védekezési technológia nem lesz elég a kompenzációhoz.
Neo szenzációs a biológiai tudásod😊Gratula😊

*

Apis

• 192
« Válasz #3818 Dátum: 2025. Március 07. 23:35 »
.... "szeptembertől márciusig 5 méternél közelebb nem megyünk a kaptárhoz". Idézet Vivalditól.          .......................

Végigolvastam. Rettegek a vírustól. :)(..)

Mindjárt tökön lövöm magam a füstölővel.

150-et néztem meg eddig. Volt 3 herepetéző. 2 pótbölcsős. Kitakarítva. A többi megvan.
A 22-es anyásokban van 4 léputcás is. A 23-as anyásokban vannak ötösök is. A 24-esek 7-8- 9- 10. lu. Tehát az öreganyások gyengék, mert jobban leálltak a fiatalabbaktól augusztusban. elraktározott virágpor nem volt a lépekben. Most már táblásan van.

Akinél veszteség van, ott az atka, a rossz telelőélelem, és következménye a nozéma az ok.

Én komolyan mondom ha ezek helyébe lennék, én már rég tökön lőttem volna magam a füstölővel.

Ha lesz a tavalyi megtermelt magyarországi mézmennyiség...

...Magyarországon megtermelt méz 40%-a, én 6 szor lövöm magam tökön minden nap a füstölővel.

Egyébként Vivalditól ezek jutottak még eszembe, ahogy a virológiát olvastam.

Aztakurva. Mindjárt megyek tökön lövöm magam a füstölővel. Ekkora bölcsességet?

Van olyan méhész, hogy az ember úgy gondolja legjobb ha rögtön tökön lővi magát a füstölővel. Erről a méh eü-sök tudnának mesélni.

Nem vándorolsz, úgy könnyű😊Nálam a vándor állomány sínylette meg a tavalyi évet. A tavalyi gyengék amik a telephelyen maradtak, köszönik szépen jobban vannak mint a vándor állomány. De nem panaszkodok, mert jobb vagyok az országos átlagnál. Felírtam a kaptárakra a tavalyi atkahullást, teljesen egyértelmű az összefüggés. Én tavaly méhlegőről méhlegelőre vándoroltam. hordás közben nem használok kemikáliákot. De így sikerült kimaxolni az egyedinek számító tavalyi évet. Idén 20 %-al kevesebb termelő családra számítok, mint ami tavaly volt, nekem a méhészet csak szenvedély és hobby.

*

neo

• 1000
« Válasz #3819 Dátum: 2025. Március 08. 08:16 »

Jenő!
Sokkal másabb dolgot én sem mondok. Ha valaki minden évben kiönti a felgyűlő pohárból a löttyöt, akkor az nem fog megtelni. Máskülönben igen. Azoknál fog egyszerre jelentkezni, ahol megtelik a pohár. Atkától és Nosemától önmagában nehezen tudom elképzelni, hogy egyszerre, akár több országban teljen meg a pohár. Pl. nem igaz az, hogy mindenki ugyanzzal a szerrel védekezik atka ellen, és több országban is egyszerre válik hatástalanná.  Az meg pláne nem igaz, hogy minden atkairtó szer egyszerre válik hatástalanná. Az évente emelkedő téli atkaszám egy olyan évben, amikor hosszabb a fiasításos időszak hossza kiválthat ilyent. Klassszikus találós kérdés, melyre mindenki tudja a választ. Ha egy pohárba percenként dupla annyi vizet töltünk, mint amennyi benne van, akkor mekkora szint az, ahol 1 perc múlva tele lesz a pohár?  Kicsit csaltam mert néhány paramétert az eredetihez képest átfogalmaztam. Azért kis betűkkel leírom a választ. Egy harmad után, mert akkor ennek a duplája két harmad, amit egy perc után beletöltünk, együtt pedig  három harmad lesz.   Ez a példa arra jó, hogy sokáig tud felgyülemleni egy probléma, ami korábban nem látszik, aztán hirtelen egy csapásra láthatóvá válik. Szerintem ehhez kell egy sötét ló is, amit senki nem figyel. Aki pedig a gyökerét irtja a dolgoknak az azért nem látja, mert nincs is nála ilyen gond. Én is azt gondolom, hogy a dolgok legmélyén az atka áll. Mert nálunk pl. nem volt édesharmat, máshol nem volt virágpor hiány. Atka ellen viszont már csak azért is többet kellett védkezni, mert ha havonta duplázódik  az atka létszám, és csak egy hónappal volt hosszabb a fiasításos időszak, akkor az dupla atkamennyiséget jelent év végére, ha két hónappal volt több, akkor az négyszeres atka mennyiséget. Többszöri védekezés atka ellen magasabb Nosema számot is jelenthet. De nem ez volt az első ilyen év, előtte is ilyen volt. Azonban az atka szúrásától még nem pusztul el a méh. A család is csak kirepül máshová, ha meghaladja a fertőzöttség a tíz százalékot. Azok az atkák csak méhészgazdát cserélnek. A pusztuláshoz más is kell. Az a méh is kikel, amelyen öt atka csimpaszkodik, és szívta két héten keresztül a vérét.

*

Koki

• 222
« Válasz #3820 Dátum: 2025. Március 08. 08:23 »
Nálam a vándor állomány sínylette meg a tavalyi évet.

Egy balatoni méhész barátom is így járt ahogy írod.
Elvándorolt oda ahol sok sok napraforgó volt vetve. Annyira megtetszett neki az a hely, hogy már oda is jelentette át a méheit. A kiskőrösi cukrosok már oda vitték a cukrot a támogatásosat.
Csak ötvenet hagyott itt a balatoni telepén. Itt nem volt napraforgó.
Találós kérdés. Hol mentek tönkre a méhek? 420 feletti állomány volt. Na az sem telelt százszázalékosan ami itt maradt. LETT 2 ANYÁTLAN. Jó reggelt!
Van a lépekben -amin elmentek a családok,- egy csík vörös-fekete mézkoszorú. Azt mondja borostyán. Ja. Hát hogyne.

« Válasz #3821 Dátum: 2025. Március 08. 08:26 »
A mostani bombasztikusan jó időben az anyák sem tétlenkednek!
Ömlik befelé a virágpor, és az erősen takart, valós méhtömegnek megfelelő méretre szűkített fészekben egyre nő a fiasítás.
Ez a jó hír! (nem amit a reklámokban hallunk)
Én mégis egy kicsit az idén óvatosabb lennék a hurrá hangulattal.
Az amúgy sem kaptárfeszegető méhcsaládoknál a generáció váltásig még szurkolhatunk a méheknek.
Napi szinten beleszoktam kukkantani a családokba, és azt tapasztaltam, hogy még egy kicsit lazábban takarják a méhek.
Ezt egy természetes folyamatnak tartom, minden évben így van, hogy a tisztulás után nekiesnek a virágpornak, majd a víznek, és az életük utolsó fázisában lévő méhek elkopnak.
Olyan 6-8 nap múlva talán kelnek a legkorábban lerakott petékből, de a tömeges kelésre még várni kell legalább 2 hetet, inkább kicsit többet.
Akinél szépek a méhek ott ez zökkenőmentesen lezajlik, ahol gyenguszok azok még jobban összeesnek.
Tegnap is hívtak többen, hogy szerintük kevesebben vannak a méhek mint egy hete.
Fenti írásom erről szól.
Ezért szép a méhészkedés, minden év más, új kihívásokkal teli.
A szaktanácsadók most próbálják felmérni a veszteségeket.
Mondtam nekik, hogy ez még korai, és a maroknyi méheket (amik megmaradhatnak) is veszteség oldalra kell regisztrálni.
Ezért nem szeretem ha a méhészek már március elején arról vitáznak.....hogy teletél méhésztárs?
Majd április elejét követően megmondom ha egyszer meg kell őket bővíteni, és elindulnak a fejlődés útján.
Addig pedig reménykedjünk, hogy semmi probléma nem éri (már) őket.
Hogy 2025-ben mennyi TERMELŐ méhcsalád lesz Magyarországon, ma még csak megjósolni sem lehet.
Valahol olvastam, hogy olyan 300.000 körüli.
Az éppen a negyede lenne a papíron regisztráltnak.
Nagyernyei Attila

*

wr

• 1013
« Válasz #3822 Dátum: 2025. Március 08. 08:57 »
A tavalyi évre visszatekintve én is két dolgot tudnék kiemelni ami nem mindennapos (éves), az egyik az, hogy nagyjából ugyanannyit kezeltem mint előtte évben, őszre mégis valamennyivel több atkám volt, na nem mindnél de a családok egy részénél. A másik ugye a nagy szárazság.

Megnéztem én is százat, ezekből úgy 77 az ami alaphangon termelő lesz, a többivel bűvészkedni kell, vagy egyesíteni. Kiemelkedően jó (átlag feletti) családot talán ötöt vagy hatot találtam, viszont találtam megint 2 anyátlant amik a januári melegben még nem mutatták ennek a jelét, meg találtam 2 herepetézőt is. Van néhány 2-3 léputcás, ezek össze lesznek majd rakva.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3823 Dátum: 2025. Március 08. 09:47 »
"Majd április elejét követően megmondom ha egyszer meg kell őket bővíteni,...."

Tavaly április 30-án már álcázta az anyákat az első önmagától rajzós családba.

Na ezért szép a méhészkedés! ;)

Az idén sem lesz másképp.

*

robi 75

• 1010
« Válasz #3824 Dátum: 2025. Március 08. 11:39 »
Tavaly napraforgó végétől remek tetüméz hordás volt, 1 grammot nem kellett etetni, amikor leállt vártam rá egy keveset és szeptember elején levettem róluk.
Alsóhangon is 10 kiló lett az átlag.
Napraforgós helyeken figyelni kell mert kis pénzt még ebből is lehet csinálni.

Üdv:robi