Csak néhány kiegészítő gondolat a Nosema témaköréhez. Az itteni információkból az látszik körvonalazódni, hogy idén egy komoly kártétellel kell szembenéznünk. Az okokat illetően Jenő a mézharmat bennhagyását nevezte meg egyik fő okként. Szólt az augusztusi virágpor hiányról is, de nem hangsúlyozta ki ennek jelentőségét a Nosema elősegítőjeként. A klasszikus tétel szerint a vastag peritrofikus hártya kialakulásához fehérjére van szükség. Ha az hiányt szenved, akkor vékonyabb lesz, ezáltal több Nosema tud bejutni a bélhámba. Nos a virágpor tartalékok hiánya miatt nálam napforduló után nem indult meg a fiasítás. Csak a január végi meleg hatására beinduló mogyoró virágpor hordás indította be. Mivel én mindig szeretem tudni, hogy mikor mi van a kaptárban,azt elmondhatom, hogy az utóbbi bő egy évtizedben ilyen nálam még nem volt, hogy a napforduló ne indította volna be a fiasítást. Mert mindig volt tartalék. Most pedig nem. Attilával ellentétben én a korai fiasításnak még sosem láttam kárát. Pont a tartalék virágpor miatt, ami a méz alatt van. Akkor van a baj, amikor nincs tartalék, nem is tudnak elegendő mennyiséget behozni, mert következik egy lehűlés, így a kikelt nyílt fias táplálását a méhek a saját szervezetük terhére oldják meg. Vagyis elvékonyodik a peritrofikus hártya. Ebben nincs semmi rendkívüli, évtizedenként előfordul egy-két ilyen év. Mármint erősen Nosemás. Amely családok a fumagillinre nagyon szépen meggyógyulnak. Na ez az ami most nincs. Én most nem akarok belemenni az atkairtás folyományaként fellépő Nosemosisba. Egy biztos, hogy egy esetleges előző évi szokásosnál nagyobb mértékű atkairtó szerhasználat a kártétel súlyosbításában inkább játszik szerepet, mint a kártétel csökkentésében. Értem ez alatt a Nosemát, mert az nem lehet vita tárgya, hogy az atkát tűzzel-vassal irtani kell. De hát semmi sincs ingyen. Ha igazak a hírek, hogy a szakik kárfélmérést csinálnak, akkor az nagyon félrevezető lehet. Mert a most felmért kárnak hányszorosa lesz majd a vége? Hiszen az egész probléma csak most kezdődik. Én nem akarok károgni, de majd repce idején lesz bőven mászkáló méh. Amelyek egy része akár az is lehet, hogy eredményesen küzdöttünk az acetamiprid ellen, és keményebb szereket fognak használni a gazdák. Bár szerintem azok a méhek a repcetáblán fognak elpusztulni. Ha tényleg az acetamipridtől mászkálnak a méheink (forrás: mézengúz), akkor annak most már jószerével meg kell szűnnie, hiszen azzal a csekély mennyiségű acetamipriddel, amennyit felhasználhatnak a gazdák, szerintem már nem tudják megvédeni a repcéjüket. Tehát emiatt nem lesz mászkálás. Meg amiatt sem, hogy repce sincs túl sok az országban. Ezért aztán, ahol nincs repce, ott majd az akácon lesz szerintem sétálás. Merthogy az az első olyan hordás, amikor a beteg méhek is kimennek a kaptárból, csak nem tudnak repülni. Ezeken a helyeken érdemes lesz nézegetni a méheket, hogy kicsavarodott-e a szárnyuk, illetve, hogy az elülső és hátulsó szárnypár össze van-e kapcsolódva vagy sem? A K szárnyformát ugyanis egyelőre még leginkább a BQCV vírussal tudták összefüggésbe hozni. A BQCV viszont kéz a kézben jár a Nosemával. Nos ha az OMME tervezi ezen mászkálók kórtani vizsgálatát, akkor könyörgöm, hogy a repülni tudő méheket is vizsgálják meg virusokra. Hasonlítsák össze a repülni nem tudók, és repülni tudók vírusfertőzöttségi (és Spiroplasma fertőzöttségi) adatait.
Tehát az érdekvédelmi szervezetnek lenne szakmai feladata bőven. Attila elejtett mondatai bennem olyan képzettársításokat szült, hogy a fumagillin eseti engedélyeztetése napok kérdése. Hiszen annak még lenne értelme. Ami csak úgy lehetséges, hogy az ehhez szükséges minden dokumentáció az íróasztalban pihen, és azt várja, mikor kell elővenni. Anno, közel húsz éve, amikor a már említett évfolyamtársammal beszélgettünk az engedélyezés fennmaradásainak esélyeiről, akkor ő nagyon sokszor és nyomatékosan felhívta a figyelmemet arra, hogy csakis az érdekvédelmi szervezet nagyon hathatós munkájával lehet eredményt elérni. Hatósági oldalról kiindulva esélytelen a dolog. Nos akkoriban ezt az akkori szakmai elnökhelyettes, Cserényi Péter maximálisan képviselte, és harcolt érte. Azt is mondhatnám, azért nincs engedélyezett fumagillin ma Magyarországon, mert nem ő volt az elmúlt évtizedben a szakmai elnökhelyettes. Persze volt két állatorvos is elnökhelyettes, és ha napokon belül engedélyezett lesz, a fumagillin, akkor bizonyára az érdekképviselet jól végezte a dolgát. Amikor szükség van rá, akkor rendelkezésre is fog állni, a jövő heti felmelegedés idejére.
Ami az egész tiltási és engedélyezési dolgot illeti. Csodákra persze várni nem lehet. Egy ilyen engedélyezési eljárás csak akkor lehet eredményes, ha az engedélyező hatóság biztosítékokat kap, hogy élelmiszerbe nem kerül. Azt a szabályt ugyanis nem lehet felülírni egy eseti engedély esetén. Létezik az a fogalom, hogy nem élelmiszer termelő állat. A helyzet az, ha a méhész nem perget mézet, hanem méhcsaládokat állít elő, akkor ott mi alapján van megtiltva a fumagillin használata? Tehát a "betiltás" jogalap nélküli. Az ugyanis egy vélelmezett állapot, hogy a fumagillint használó méhész mézet is fog pergetni. Ehhez olyan adat nyilvántartás kellene, mely tartalmazza, hogy egy méhészet előállít-e mézet, vagy csak méhet? Ugye most megszűnt az áo igazolás a méz felvásárlásához (nagyon helyesen, hiiszen semmi értelme nem volt), ilyen esetben viszont szolgálhatta volna azt a célt, hogy az nem kap ilyen igazolást, aki fumagillint ad a méheinek. Azt gondolom, hogy ez egy kellő garancia lenne például arra, hogy a fumagillin nem kerül a fogyasztók mézébe. Persze az ördög mindig a részletekben rejlik. De hát van más út is. Mézvizsgálat fumagillinre. Aki használt fumagillint, az megint csak áo igazolással adhatja el a mézét, amit hatósági mintavétellel fumagillinre megvizsgáltak. Na ezeknek a jogszabálytervezetnek, vizsgálati, nyilvántartási módszereknek az íróasztalban lapulására gondolok, amikor azt írom, hogy az érdekvédelmi szervezetünk tette a dolgát, és a méhészek érdekében cselekedett. Én például ilyen feladatokra gondolok, amikor azt a kérdést tesszük fel, hogy mit csinál az OMME? Mármint, hogy most mit csinál, mert azt tudjuk, hogy amikor a Cserényi Péter volt a szakmai elnökhelyettes, akkor az OMME ezt megcsinálta (volt engedélyezett fumagillin).
Mindenesetre nagyon várom a hétfőt, ahol már az fog megjelenni, hogy hol lehet hozzájutni, és milyen feltételekkel az eseti engedélyes fumagillinhez? Kedden már sok értelme nem lenne az egésznek.