A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065696 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #3315 Dátum: 2024. Március 13. 08:36 »

Tehát 9-11 fokban annyi nektárt(?) behordtak, hogy nincs szükség a karcolásra, meg sziruppal való serkentésre.
Most szívatsz?
Nagyernyei Attila

Jaj gyorsan hadd védjem meg WR-t!

Tudod Attila 10-11 óra előtt igen ritkán volt 10 foktól melegebb. 16 óra után is. Főleg egyik nap, amikor befelhősödött gyorsan elültek, de akkor is plusszos volt a mérleg. Nem piszkálja senki a méheit március vége előtt, amikor még a nappalok is rövidebbek. Már akinél ugye minden rendben van, és a méheinél is.
De amikor néhány órára 15 sőt néha 20 fokot is elérte a hőmérséklet, akkor bődületes hordás volt. De ahhoz nép is kell ám!!! Egyébként tegnap estére már alatta volt a mérlegállás a 3 héttel ezelőttinek. Valójában nem fedi a mérés a kaja mennyiségét reálisan, az élelem fogyott, mert ugye a súly egy része már a fiasítás. De hétvégén ismét hordani fognak, nem kell etetni. Lépeket mártogatni meg aztán főleg nem.
Az a baj Attila, hogy nálad megint nem a rajzás veszélye fogja elrontani az évet.

*

robi 75

• 1010
« Válasz #3316 Dátum: 2024. Március 13. 08:55 »
Na ez tűpontosan így van nálam is Szolnok mellett. Etetni felejtős, fogy a kaja de van, a szélsőkbe meg ott csillog a friss.
Tegnap itt egésznap borult volt, nagyon rövid időre lett kicsit melegebb és vékonyabbak a felhők, úgy mentek mint akác dandáron😂😂a virágpor ömlött befelé.
Nagy szerencsénk hogy a szélsőséges hideg elkerül bennünket, nincsenek oltári szelek, essők se stb....azok végetvetnének ennek a "kánaánnak".
Hűvöses takony idő van de a növényeket nem bántja, amikor mehetnek akkor ezerrel mennek is.
Üdv:robi

« Válasz #3317 Dátum: 2024. Március 13. 09:11 »
, úgy mentek mint akác dandáron

Mintha rajoztak volna- mondták többen, én dolgoztam.
Azt is mondták, menjek el Nagyernyeihez és meglátom valamivel jobb a mozgás mint egy éve. Ő már ennek is örül, itt meg okosítja a butábbakat, habár olyat nemigen talál már.

« Válasz #3318 Dátum: 2024. Március 13. 09:41 »
Seed150-nek ebben tökéletesen igazat tudok adni.
Ezt írja:
"Az a baj Attila, hogy nálad megint nem a rajzás veszélye fogja elrontani az évet."
Ez nem baj lenne, hanem bűn!
Amelyik család rajzani készül, az nem dolgozik.
De lehet te más bolygón méhészkedsz, azt szereted ha kiugrálnak.
Ha pedig már nem csak petés bölcső van, akkor kíméletlenül beavatkozok.
Amelyik el kezd "agyalni" rögtön megfejem, vagy ha már le is fogyott, egy kövér tartalék anyával kicserélem.
Utálom a rajokat, emiatt nem is szokott sok lenni.
Akinél sok a raj, ott vétett a méhész, és ez a termés rovására megy.
Lehet okoskodni, hogy gyengék a méheim, de én nem könyörgök, hogy gyertek el, nézzétek meg ha ti onnan több száz kilométerről el tudjátok dönteni.
Ebben valóban gyengébb vagyok nálatok, csak azt hiszem el amit látok.
Ti pedig azt gondoljátok amit sosem láttatok.
Szép dolog az álmodozás, de a valóság ettől mindig eltér.
Ennyi.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3319 Dátum: 2024. Március 13. 09:42 »
Sziasztok!

Két idézetet írok és elsősorban Attilát kérdezném, hogy tudja-e, kitől származnak? Nem baj, ha nem tudja -bár a google mindenki barátja- természetesen meg fogom mondani...
"A tavaszi serkentést elsősorban a bőséges téli élelemkészlettel segíthetjük elő. A tavaszi serkentés sokkal kevesebbet ér, mint a bőséges élelemkészlet."
"Alacsonykeretes rakodókaptárakban minimum 25-30 kg eleséggel érhetjük el, hogy a telelőfürt az általunk kívánt helyen, az alsó fiókban alakuljon ki. Más megfogalmazással: a telelőfürt mind a két fiókban de inkább az alsó részen legyen. Ha a telelőfürt így helyezkedik el, a tavaszi fejlődés automatikus, dinamikus, törés nélküli lesz, minden különösebb külső beavatkozás nélkül."

Egészen gyümölcs (alma) virágzásig. Addig nincs különösebb teendő a családokkal max. csak ellenőrzés. A melegvizes itató nagyon fontos!
Tehát ahogy wr írja én sem tudom, hogy mi van a családoknál. Amit látok és mindenképpen látnom kell, hogy alkalmas időben mindegyiknél intenzív a röpködés, a virágporhordás és a fiatal méhek tájolása is rendszeresen megfigyelhető. Ennyi nekem egyelőre elég. Mitől nem kell tartanom egész biztosan? Attól, hogy nincs náluk elegendő élelem. Tudom, hogy van... Nincs se lepény, se etetés, semmi...
Tehát a fenti idézetek tartalmát nem én fogalmaztam meg és nem is én írtam le a szakirodalomban. Én csak annyit tudok, hogy tapasztalataim szerint ez bizony pontosan így van.
És nem kell itt feltétlenül 1/2 NB -re gondolni, át lehet ezt konvertálni Hunor keretméretre is. (itt most nem a 12 keretesre gondolok, azzal nincs tapasztalatom).
Korábban is írtam, hogy nagyon sokáig nem így csináltam én sem. Úgy csináltam ahogy te -leszámítva, hogy szirupba mártom a kereteket- és nem is értettem, hogy hogyan lehetne másképp. Az évtizedek alatt azért próbáltam fejlődni és kezdek bizonyos dolgokat érteni. Csak kezdek...

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3320 Dátum: 2024. Március 13. 10:03 »
"Ezzel kezelésre kész a család, kiveszem a bővítésre szánt lépet, belemártom a húsos-ládába lévő szirupba, szélső keret kibillent, lép betesz, takaró vissza, kész."

AHA!!Meg ahogy ezt Móricka elmeséli! :)

Mennyi családot tudsz felajánlani követőidnek? Erre már egyszer volt példa mikor népszerűsítetted a keretek karcolgatását. Követődnél rablás alakult ki.    Ja, hogy akkor is Ő volt a hülye mert nem jól csinálta.
Most meg még tetézed ezt a pancsolgatással is!?

A húsos ládába a szirup nem csöpög ,nem kell a ládádat takargatni mert nem lepik a méhek. És nem kell kaptáranként arrább hurcolni!

Te nagyon "profi" vagy! Mindezt megoldod egy mozdulattal amikor, mint írod ""A mostani időjárás teljesen alkalmatlan arra, hogy kívülről gyarapodjanak a családok."". Akkor a kutatás is kizárt? :)

Másnál meg mennek mint a golyó!

Szoktam mondani:" A hülyék a túloldalon vannak. Meséld azoknak! Még hogy "2 perc"! :) :)

Kínlódsz Te a rakodó használata nélkül is rendesen.

« Válasz #3321 Dátum: 2024. Március 13. 10:06 »
Belphegor!
Teljesen jókat írsz, de ki kell egészítenem.
Amit te etetésnek nevezel, az nálam serkentés, és folyadék pótlást.
Óriási vízigénye van ilyenkor a családoknak.
Ha a vizet megtalálják a kaptárban, nem fognak kimenni bóklászni, és nem kell attól tartani, hogy elvesznek, ledermednek.
Nálam is bőséges volt a betelelés.
Szerinted melyik kereteket karcoltam fel?
Azokat amelyeket a végleges fészekszűkítéskor kivettem.
Ezeket mindenképpen át kell dolgoztatni a méhekkel, mert ha a tisztító pergetést megvárnám ezzel, nem lenne tiszta mézem.
Tehát a serkentének több jótékony hatása van amikor a rossz idő miatt beszorulnak a családok.
Közeben most olvasom oszkár írását aki ezt kérdezi tőlem:
" Ja, hogy akkor is Ő volt a hülye mert nem jól csinálta."
Igen!
Nagyernyei Attila

« Válasz #3322 Dátum: 2024. Március 13. 12:26 »
Seed150-nek ebben tökéletesen igazat tudok adni.
Ezt írja:
"Az a baj Attila, hogy nálad megint nem a rajzás veszélye fogja elrontani az évet."

Kicsit a másik oldaláról kellene megközelíteni e problémát!
Például be kellene látni, hogy az agyonnyomorított fészekben nem tudnak az egyébként is gyenge családok fejlődni.
Amikorra már eljutnak olyan fejlettségi szintre, amitől felébredne a rajzásra való készülédés, addigra ismét korlátozva lesznek.
Azután pedig a részben már akácnektár gyűjtéssel és érleléssel megdolgoztatott nép fog
dajkálni. Ha nem lenne korlátozva az anya, egyrészt elvehetetlen lenne a méz, másrészt nem is lenne csak nyomokban .
Tehát nem kell neked a rajzástól félned, mert azt a fejlettséget a sok hülyeség miatt el sem érik. Esetleg néhány notórius rajzós fajta jelenthet pici munkát.

Aztán olvasom ezt az óriási folyadék hiányt. Tegnap már lepték az itatót. De előtte olyan hordás volt, amiért esténként zúgtak a kaptárak, mert hajtották ki a sok felesleges vizet és mindent bejárt a friss nektár illata. Volt is eszemben "Kitin", nem kellet volna kaptárba feküdnie, elég volt közel menni a méheshez a bődületes illatot szaglászni.

Melyik kereteket karcoltad fel? -kérdezed oszkártól.
Amelyikeket majd mézkamrai lépeknek szeretnél használni, de van bennük idegen méz (napraforgó, telelőetetés). Ha nem takaríttatod ki, akkor az ilyeneket az NB-sek nem szokták pergetésnél lefedelezni. Csináltuk valamikor. Viszont a jó családnál már hozzá sem nyúlnak, inkább raknak köré még többet és fedik. Na azt nem tudja már ránézésre senki sem megkölönböztetni az előző évitől. Szerencse amikor annyi be van állva, hogy nem jön ki az akácba, ha a repcét is "túlélte". Erre írta valamikor neked egy fórumozó, aki már belefáradt a hülyeségeidbe, hogy kivennéd de nem tudod, mint ahogyan az akác egy részét is hasonlóan, ami majd megy a vegyesbe. Na de nehogy véletlenül hiteltelen legyek, mert arra nagyon kényes vagyok, inkább megkeresem.
Kedves Attila!

A mai idősebb méhész generáció NB-vel kezdte,majd sokan rakodóval folytatjuk...tudjuk mi helyzet.
Szóval lehet azt mondani,hogy bent hagytam náluk ennyi vagy annyi akácot(7-9 kg ) :).
De inkább az a helyzet azt a akácmézet,mint rendes méheiről gondoskodó NB méhész nem is tudnád kivenni.
Fias kereteket nem kívánsz pörgetni.
Felélik majd ahogy kiterjed a fias,vagy max. megy a vegyesbe.

Na még annyit! Mi is bővítünk majd, egy teljes fiókkal. Aztán ha kell még eggyel. Abban olyan lépek leszenek, amik még akkor ki lettek pergetve, mielőtt belekötött volna a napraforgós etetőélelem. Hehe.

*

robi 75

• 1010
« Válasz #3323 Dátum: 2024. Március 13. 12:31 »
A keretek szirupba mártása bevallom nekem teljesen új, nem is hallottam még ilyenről.
Itatásként már olvastam ilyet régen, hogy amikor még vasúton vitték a méheket, valahol megálltak kieső vágányra tolták a méhekkel rakott vagont vagy vagonokat, 1 napra kirakodtak. 1 lépet minden családnál vízbe mártottak és úgy vissza.
Majd este berakodás és folytatták az utat.
Lehet Örösibe olvastam pont, meg lehet csak szükségmegoldás volt nem gyakorlat, a fene se tudja már.
Üdv:robi

*

Apis

• 192
« Válasz #3324 Dátum: 2024. Március 13. 16:05 »
Sziasztok!

Két idézetet írok és elsősorban Attilát kérdezném, hogy tudja-e, kitől származnak? Nem baj, ha nem tudja -bár a google mindenki barátja- természetesen meg fogom mondani...
"A tavaszi serkentést elsősorban a bőséges téli élelemkészlettel segíthetjük elő. A tavaszi serkentés sokkal kevesebbet ér, mint a bőséges élelemkészlet."
"Alacsonykeretes rakodókaptárakban minimum 25-30 kg eleséggel érhetjük el, hogy a telelőfürt az általunk kívánt helyen, az alsó fiókban alakuljon ki. Más megfogalmazással: a telelőfürt mind a két fiókban de inkább az alsó részen legyen. Ha a telelőfürt így helyezkedik el, a tavaszi fejlődés automatikus, dinamikus, törés nélküli lesz, minden különösebb külső beavatkozás nélkül."

Egészen gyümölcs (alma) virágzásig. Addig nincs különösebb teendő a családokkal max. csak ellenőrzés. A melegvizes itató nagyon fontos!
Tehát ahogy wr írja én sem tudom, hogy mi van a családoknál. Amit látok és mindenképpen látnom kell, hogy alkalmas időben mindegyiknél intenzív a röpködés, a virágporhordás és a fiatal méhek tájolása is rendszeresen megfigyelhető. Ennyi nekem egyelőre elég. Mitől nem kell tartanom egész biztosan? Attól, hogy nincs náluk elegendő élelem. Tudom, hogy van... Nincs se lepény, se etetés, semmi...
Tehát a fenti idézetek tartalmát nem én fogalmaztam meg és nem is én írtam le a szakirodalomban. Én csak annyit tudok, hogy tapasztalataim szerint ez bizony pontosan így van.
És nem kell itt feltétlenül 1/2 NB -re gondolni, át lehet ezt konvertálni Hunor keretméretre is. (itt most nem a 12 keretesre gondolok, azzal nincs tapasztalatom).
Korábban is írtam, hogy nagyon sokáig nem így csináltam én sem. Úgy csináltam ahogy te -leszámítva, hogy szirupba mártom a kereteket- és nem is értettem, hogy hogyan lehetne másképp. Az évtizedek alatt azért próbáltam fejlődni és kezdek bizonyos dolgokat érteni. Csak kezdek...

Ez pontosan így van, nekem is meg van ez a dr Vicze Ernő féle biblia, annyi kiegészítéssel, hogy én még a fészek alá rakok egy  üres 1/2 NB méztéri fiókot tehát ha az első fiókban indul az anya(nálam 2.), ott van elegendő élelem egész tavasszal, hiszen ott van a fejük felett egy egész 1/2 NB fiók fedett mézes lép. Amennyiben a 2. fiókban indul az anya(nálam 3.), ott lehet gond az élelemmel tavasszal, ezekre jobban kell figyelni..
 Én azért rakom alájuk a plussz egy 1/2 NB fiókot teleléskor mert:

1.) Nem szeretek hajolgatni, szinte egyenes háttal tudom a kezelni a fészket augusztustól repcéig
2.) Kevesebb fiókot, keretet kell mozgatnom (ősszel bevinni, majd tavasszal kivinni a méhekhez
3.) A fészek így van legmesszebb a talajtól, a talajnak  van hűtő hatása, a meleg meg felfelé száll
4.) Tavasszal nem tud megszorulni a család, szükség esetén lemegy az anya az alsó fiókra(2,3-on van a fészek)
5.) Augusztusban fel tudok etetni, nem terhelem ezzel a betelelő népet, van hely a szirupnak, az alsó fiókból felhordják a kikelő fias helyére (szept okt-ben ) nálam 2. fiók a mézet, betelelik saját magukat , ahogy nekik szimpatikus.

« Válasz #3325 Dátum: 2024. Március 14. 07:39 »

Ha a vizet megtalálják a kaptárban, nem fognak kimenni bóklászni, és nem kell attól tartani, hogy elvesznek, ledermednek.

Megtalálják a meleg vizes itatón és nem "bóklásznak".
Szerintem is hideg az a hely. Nem való méheknek.
Megelőzendő a kérdésre ami a honnét tudod szokott lenni:

Méhészetem Tolna megye leghidegebb részén található. (azért vettem meg)
Nálam 4-5 nappal később indul be a virágporhordás, de ennek örvendek.

« Utoljára szerkesztve: 2024. Március 14. 07:42 írta seed150 »

« Válasz #3326 Dátum: 2024. Március 14. 07:41 »
Ezt írja komoly meggyőződéssel seed150:
"Például be kellene látni, hogy az agyonnyomorított fészekben nem tudnak az egyébként is gyenge családok fejlődni."
A fészek nincs agyonnyomorítva!
Ezt pontosan úgy kell elkészíteni, hogy gyönyörű, zárt táblás fiasok legyenek.
Amely anyák szabadon bóklászhatnak, azoknál a családoknál 30-50%-al kevesebb a fiasítás felülete!!!!!!!!
Ezerszer leírtam, annyira nehéz ez?
Nem az a lényeg, hogy hány kereten hülyíted a kollégákat, hanem , hogy mennyi fiast nevel fel egy méhcsalád azonos időszakban.
Majd így folytatja a méhészek jövőbe látója:
"Amikorra már eljutnak olyan fejlettségi szintre, amitől felébredne a rajzásra való készülédés, addigra ismét korlátozva lesznek."
Ismét ki kell, hogy ábrándítsalak!
A rajzási láz felébredése akác előtt óriási szakmai hiba.
Gondolom folyamatosan ezzel küzdesz, amiatt jelent ez neked problémát.
A szűk fészekből nagy ritkán ugranak ki, vagyis nem tudnak, mivel az anyarácson nem tud az anya átpréselődni, emiatt leölik.
Kérdezz meg hozzáértőt miként lehet eredményesen méhészkedni, erős családokkal, anélkül, hogy a rajzást fontolgatják.
Mivel nekem nem hiszel, neki sem állok.
Azért van amikor bevallod a saját csacskaságaidat, íme:
"Aztán olvasom ezt az óriási folyadék hiányt. Tegnap már lepték az itatót. "
Emiatt kell belső itatót alkalmazni (vagy pipást, zacsist), mert az a méheknek kényelmes, és el sem kell hagyják a kaptárt.
Ez gáz szerintem, ...rád nézve, de te ezt nem veszed önkritikának.
Ma este beszámolok arról mit láttam a méheknél, de egyéb okok miatt kicsi csúszásban vagyok.
Végezetül nem először leírom, hogy ehhez a technológiához semmi lövésed sincs, mondhatnám, hogy ...hála az égnek, de nem vagyok rosszindulatú.
Mézed biztosan szokott így is lenni, de mihez, vagy kihez képest.
Az dönti el ki a legény a gáton, és a bozontos kutyát nem érdekli, előtte ki mit kavart a kaptárban.
Az eredmény dönt el mindent.
Kérdezd ismerőseimet, esetleg a régi felvásárlóimat, hogy mennyi mézet szoktak tőlem levinni.
Remélem az öved most is be volt kapcsolva.
Üdv:
Nagyernyei Attila

« Válasz #3327 Dátum: 2024. Március 14. 08:10 »

A rajzási láz felébredése akác előtt óriási szakmai hiba.
Gondolom folyamatosan ezzel küzdesz, amiatt jelent ez neked problémát.

Igen. Nálam a rajzásgátlás okozza a legnagyobb kihívást. De nem akác előtt, hanem tavaly már repce előtt. ( Az idén még korábban fog ez eljönni.) De sikerült megelőznöm. Kaptam abban az időszakban a telefonokat, hogy kinél mennyi raj volt már a haveroknál. Volt olyan év amikor te még egy kerettel szűkítettél, a lehurrogott "Gyurika" meg küldte a rajokról a képeket. Szerencséjére sikerült aztán kordában tartani az állomány nagy részét, de így is a befogott rajairól jobb átlagot pergetett, mint te a termelőkről. Igaz ott Ő mindent eltudott venni. Mondom a befogott rajoktól is!!!
Na aztán azt is láttam, és már írtam is, amikor Zsíros odaát felrakta a képet az első rajáról. Nálam akkor még csak petés és nyílt bölcsős családok voltak. Te még bővítetted a családokat, és a tartalékokról írtál. Sajnos nálam tényleg nagy probléma a rajzási kedv, majd megpróbálom némelyik találmányodat alkalmazni a méhészetemben, ezzel segítve, hogy olyannyira gyengécskék maradjanak, amiért még a rajzás gondolatát sem forgatják kis fejükben.
Azoknál kevesebb 30-50 %-al a fiasítás, ahol a nép is ennyivel kevesebb. Takargathatod és szűkítheted azokat az idén is, azokból ismét csak tartalékcsaládok lesznek.
Menj el a "Taknyos orrú Gyurikához" és cserébe a régi állítólagos segítségért cserébe vegyél tőle méhészeti továbbképző órákat. Vagy keress másokat, de NE azokat vedd előre, akikhez eddig jártál, mert ott nem tudsz alkalmazható módszereket találni, mivel te még életedben nem láttál jó méhcsaládot.
Aztán alkalomadtán vagy telefonon kérdezd meg Bezzeget, mit pergetett az utolsó néhány évben akácról, és kb saccolja meg hány darab bölcsőt rombolt le???
Na tehát inkább rajozzon meg az állományom 10-20 százaléka, kelljen csinálnom 50% szaporítást akácpergetés kezdetére, építtessek kényszerből családonként 10 műlépet, de ne a nyomorék családroncsokat kelljen lezárnom pár keretre ahhoz, hogy legyen pár hordó mézem.

Nem kérdeztem régi felvásárlóidat, anélkül is meséltek elég sokat nekem is és mások is hallották. Akkor nem hittem el, de azóta meggyőztél.  Arra kért az egyik, ne írjak róla semmit. A "noteszos" határozottan megkért erre. Tudod: duma színház. Álomvilágban élsz...
Binláden  egyik szemét becsukta, a másikkal fejezte ki véleményét. Gondolom ez sokat mond neked, nem fontos ha mások nem értik.
« Utoljára szerkesztve: 2024. Március 14. 08:17 írta seed150 »

*

oszkár

• 1226
« Válasz #3328 Dátum: 2024. Március 14. 08:18 »
Én már gondolkodom a két ponton kapcsolható öv használatán! Tudod, amit a Forma 1-ben használnak. :) Igaz sokszor lelki fájdalmat érzek írásaid olvasásakor és ez ellen semmiféle öv nem véd meg.

Azért számold már ki a befektetett munka, és az ár érték arányát is. Te már annyit matattál a kaptárban mint más akácig.

Az egérrácsok leszedésén kívül még nem csináltunk semmit.
Ja! Meg 7 "tartalékcsaládot" ;D ;D bezártunk a 150-ből.

Ez is elkerülhető lett volna, ha ősszel.......   (anyatartalék lett volna. Na .de ilyen sem lesz többet!)

« Válasz #3329 Dátum: 2024. Március 14. 08:36 »
Ma ha lesz időm, és energiám csinálok a "nyomorékokról" képeket.
Nekem eddig anyátlanom sem volt.
A 7 tartalék elvesztése nem kis veszteség, különösen akkor ha majd elkezeled valamelyik törzscsalád anyját, vagy rajzásra készül, stb.
De ha neked ez siker, akkor semmi gond.
Nagyernyei Attila