A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065547 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #3030 Dátum: 2023. Szeptember 30. 15:40 »
Wr.
A méhcsalád kb. -10 fok alatt elkezd jóval többet fogyasztani, mintha +5 fok környékén telelne, mert hőt kell termelniük, ha nem akarnak megfagyni. Ilyen kemény tél nálunk a közelmúltban csak 2012 február, és 2017 januárban volt. Ezenkívül a többi téli idő vicc volt, lehet már nem is lesz ilyen a mi életünkben.

« Válasz #3031 Dátum: 2023. Szeptember 30. 18:39 »
Látod wr mennyire mellette vagy a témának?
Ha kicsit az eszed is használnád ezt nem írtad volna le!
Egyszerűen nem tudom, hogy sajnáljalak benneteket, vagy orvosért kiáltsak amikor ezt írod:
"Nálad azért kell kivenni, mert egész évben beszorítod a fészket pár keretre úgy, hogy abba még mézkoszorú se legyen."
Sajnos csak úgy tudok válaszolni, hogy te szerencsétlen!
Mikor szoktam a fészket korlátozni?
Akác előtt 10 nappal, majd pergetéskor szabadon engedem az anyákat.
Ezzel lebuktál, hogy írásaimat nem, vagy csak felületesen olvasod, érzékelhető, hogy az anyakorlátozás  célját nem ismered.
Abban talán megegyezhetünk, (bár lehet ez is nehéz neked), hogy a raj gyűjt a legtöbbet.
Tehát, ehhez közelítenünk kell, hogy a legjobb eredményt elérjük.
Ficzere Péter gyakorlatilag raj állapotba helyezi akác előtt a családjait, mivel egy speckós zárkába teszi az anyákat.
Én ezt sosem csináltam, és nem is fogom, de bomba eredményei vannak.
Akiket pedig fikázol, senkit nem ismersz közülük!
Kritizálni, fikázni azt tudtok, és egyet értetek abban, hogy fotelból, virtuálisan is elég méhészkedni, majd ha teli hold lesz ráérünk pergetni.
A nagy arc nem biztos, hogy nagy eredményt jelent.
Ismerek sok hasonló szájkaratést, de ahogy Zsíros méhésztárs szlogenje is utal erre.
" A mérőszám a tele hordó".
A többi csak rizsa.
De ha nektek így megfelel, akkor mit foglalkoztok az én NB ősi technológiámmal?
Lehet okos méheitek vannak okos kaptárban, okoskodó gazdával.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3032 Dátum: 2023. Szeptember 30. 19:02 »
Na ki a szerencsétlen, azt szerencsénkre nem Te döntöd el, hanem a valóság.
Nem igaz, hogy a fészket akác előtt korlátozod. Folyamatosan ezt teszed. Nyár végétől repcevirágzásig, csak ezt szűkítésnek nevezed. Ez akkor is az, ha nem látod.
Na ugye akác után szabadon engeded az anyát, és a hordásban megfáradt néppel dajkáltatsz, mert a család próbálja utolérni magát, hajtja a szaporodási vágy, ami természetesen átlépi a napfordulót, és ott lesz egy nozémás, vagy arra erősen hajlamos népesség a mászkáló beteg méhekkel.
Ha esetleg lenn e valami méztermelés, azt meg nem tudod elvenni, csak a fiaskeretek pergetésével.

Vagy ha rajzásra készül egy család, egyszerűen kicserélem a KÖVÉR tartalék anyával.
A tartalékokat folyamatosan fejem, hogy ezzel erősítsem a közepeseket.

Egyre mélyebbre pottyansz.
Május közepén nincs tartalék család. TERMELŐ CSALÁDOK VANNAK CSAK FŐHORDÁSRA. HA VANNA RAJOK, AZOKAT ÖSSZERÖPÍTJÜK.

Tehát ha az állományom harmada rajzásra készül, akkor ne csapoljak és szaporítsak, hanem cseréljem le az anyát tartalék anyájára?
Tehát kb 66 tartalék kellene ehhez, ha 200 termelőm van, mint neked, amit egyébként kétlek. Viszont itt van egy problémám. Nekem valamennyi rajzásnak indult. Ha nem tudtam volna szaporítani, mert nem lett volna üres kaptáram, ha nem adtam volna el sokat, és még annál is többet, akkor a tartalékok anyáit kellet volna beadnom a rajzásra készülőknek? Most komolyan ekkora baromságokat írsz kínodban? Úgy leölik mint a huzat. A sajátot is rákényszerítik a bölcsőalapok bepetézésére, nem etetik, lefogy, tépik nyúzzák, és ha alkalmatlan az idő a rajzásra, akkor leölik a bezártságban, és párzatlannal mennek ki, miközben kotlanak, nem termelnek. Vannak neked méheid?
Egyébként nem az anya akar rajzani. Óriási tévedés. A dajkanép, aki nem tud a pempővel mit kezdeni.
Neked kellene elmenni egy olyan méhészhez tanulni, aki elmagyarázná az alapokat. Tudom sok méhésznek erre nincs szüksége, mert az alapok elsajátítása bőven kielégíti. Eddig megélt belőle, de mostantól ez kevés. Viszont aki ezeket, mint napi teendőket zsigerből csinálja, és ment is valamire a méhészete bevétele által, azokat próbálod lejáratni.
Nem tudod Te már merre hány méter...

« Válasz #3033 Dátum: 2023. Szeptember 30. 21:27 »

Abban talán megegyezhetünk, (bár lehet ez is nehéz neked), hogy a raj gyűjt a legtöbbet.

Nagyernyei Attila
Hát hogyne Attila a raj ... Tente baba tente.Nálad az anyakorlátozás célja , hogy legyen egy kis mézed amit el tudsz venni ...aztán vége az évnek .

*

Berci

• 317
« Válasz #3034 Dátum: 2023. Szeptember 30. 23:41 »

És nem az a lényeg, hogy hány kereten hülyíted a méhésztársakat, hanem mennyi fiast tud egy család akácig felnevelni!!!!!
Ezt nagymértékben az anya petézési képessége határozza meg. A szakirodalom a jó anyák petézési képességét napi 2000 petében határozza meg. ( Dr Vicze Ernó 1500-zal számolt.)
És itt tettem fel a képeket, hogy a jóktól AKÁCIG elvettem 5-7 keret táblás fiast néppel együtt, így a lemaradókat is fel tudtam segíteni.
Mesélj még! 2000 pete/nap. 21 nap alatt 6 táblás fias. Hunorban. Amelyik családtól Te elveszel 5-7 NB keret TÁBLÁS fiast AKÁCIG az nem létezik. Nem adja ki a matek...

« Válasz #3035 Dátum: 2023. Szeptember 30. 23:45 »
Banyek és valaki utánna számolt 😂 mondjuk nekem nem kellett mert láttam a csúf igazságot tavasszal azok naprára értek valamit összerakás nélkül nem hogy annyi fiast elvegyék tőlük … te Attila neked a középső neved nem Andersen ?

*

robi 75

• 1010
« Válasz #3036 Dátum: 2023. Október 01. 06:41 »
 Nekem az volt a tapasztalatom amikor még fekvő Kaptárakkal dolgoztam, hogy egy jó napraforgó elintézte ezt a kérdést, második harmadik pergetésre a méhek leszorították az anyát, szó szerint arasznyi mész koszorúk alakultak ki a fias kereteken, amihez természetesen nem nyúltam soha, mert olyat elérni náluk én már nem tudtam volna, betelelésig, nagyon keveset még vékonyodtak de az semmi. A bajok akkor voltak amikor nem volt ilyen jó a napraforgó akkor nagyon nehéz volt kialakítani a szép mézkoszorút, mert a megváltónak se akartak a pl középső három keretbe mézkoszorút kialakítani, azt az anya uralta Főleg ha  jó anyja volt neki, és oda az úristennek nem akartak hordani semmit.
Talpig rakták a mellettük levő kereteket, meg
inkább elkezdték hizlalni.
Mivel magas a keret így 3 is alig 10 centi szélességet foglal, az anyák is szeretik a nagy szakadatlan lépet, a család se érzte hogy oda de mindenáron koszorú kell hiszen mellettük meg méz özön van.
Sajnos ezzel küszködni kell ha már így alakult, mert tél vége felé képes az nb család is éhen veszni talpig mézes keretek mellett.
Érdekes hogy a hunoroknál még így is van a középső 5-6 keretnél is egy nem vastag de szép mézkoszorú, hogy a fél nb a fejük felett ott van megrakva.
Hunornál 1-2 nagyadag etetéssel el lehetett érni hogy a végére tényleg tenyérnyi hely marad a méheknek a középső kererekben is.
Nemhogy lepényezni nem kell...a gond az inkább következő évben hogy mi legyen a tavalyi mézzel.
Na az igazsághoz tartozik hogy ez a probléma az nb kereten a kiváló anyákkal dolgozó állományokat érinti.
A két évet végigharcolt vagy annál idősebb anyás állományoknál ilyen nemigen van.
Üdv:robi

*

wr

• 1013
« Válasz #3037 Dátum: 2023. Október 01. 08:12 »
Igen, Attilánál a rajok hordják a legtöbb mézet, másnál meg a népes családok amik háromszor-négyszer annyian vannak, és nem csak fiatal méhekből állnak. Azért ha indul ott a környéken valami méhész alaptanfolyam, akkor szóljatok neki hogy iratkozzon be. Folyton azzal henceg, hogy a hunor azért nem jó, mert nincsenek olyan szépen léctől lécig fiasok benne mint az NB-ben, most meg kiderül hogy abba se. Vagy mégis, mert most meg ki kell venni, mert éhen halnának rajta télen mivel nincs benne elegendő élelem. Összevissza beszél, nem baj.

Az meg a többség számára tény, sokaknál egyben tapasztalat is, hogy a fekvővel mennyi szívás van, nem véletlenül dolgoznak világszerte inkább rakodókkal.

« Válasz #3038 Dátum: 2023. Október 01. 08:17 »
Na szóval.
Egyszer (nem ismerik itt csak néhányan) Lajos Bácsi haverommal befogtunk repcevirágzás közepén -ami nem sokat adott, de serkentette őket rendesen- egy valószínűleg össze szállt festett előző éves anyás rajt. Abban az évben az akác fagyott volt, majd sokszor esett az eső, és nem sok akácmézet pergettünk, de csipegettek. Kapott egy levágott aljú NB-be vegyesen Hunor kiépített, és műlépes kereteket. Amikor az akácot pergettük, akkor megsaccoltuk a fiasítás mennyiségét. Éppen keltek az első méhek nála. 3 500 körüli petézést számoltunk a 22-23 nap után. Akkor elhatároztuk, hogy attól nevelünk anyát. Hülyeség volt. Ugyanúgy petézett később mint a többi, semmivel sem múlta felül őket. Tehát tud az anya hihetetlen mennyiséget petézni egy ideig, ha minden adott. Sok fiatal nép, hely, serkentés, vagy olyan jellegű hordás. Na most akkor ezeket figyelembe véve gondolkozzunk el azon, hogy miért indulnak rajzásnak nálam április elején? Mert 8-11 H léputcában telelnek. Tehát nem csapolgatok "tartalékokat", hanem azokat csapolom műrajokat készítve, amelyekkel nem bírnék akác végéig. Ezeket amikor itt valaki leírja, az egyesek szerint álomvilágban él, esetleg dicsekszik meg hasonló megjegyzéseket kap. Minap a "szamaras" felrakott egy képet, ahol eléggé szép népes telelésre felkészített családot láthattatok. Azt ha nem fejik, április végén még késői tavasz esetén is elszáll. Ott nem kell csinálni addig semmit. Esetleg etetgetni, ha még korábbi rajokat akar.

« Válasz #3039 Dátum: 2023. Október 01. 08:27 »

Az meg a többség számára tény, sokaknál egyben tapasztalat is, hogy a fekvővel mennyi szívás van, nem véletlenül dolgoznak világszerte inkább rakodókkal.
Attila jól tudja nem véletlenül.
Bükk!
Ezt kérdezed:
"..Azt,hogy egy amerikai méhész mit szólna az NB kaptárról nem tudom..."
Elszaladna.
Azt gondolná ruszki lőszeres láda. :P
Üdv:
Nagyernyei Attila

*

robi 75

• 1010
« Válasz #3040 Dátum: 2023. Október 01. 12:07 »
Az a helyzet hogy a fekvőzést is lehet 100 féleképpen csinálni, mintahogy a rakodó kaptár se garancia semmire sem ha nem érti a pudligán.
A fekvőben az a jó hogy nincs lomolás, felnyitod és ott van minden.
Amiért már nem csinálom.....
1, a 24 est szerettem de nehéz mint a sár
2, azt a hajolást ami a képen van, egésznap nem birja már a derekam 2 gerinc törés után.
A méztermelést hagyjuk mert az nem keretméret függő egyáltalán.
Képminőség az nulla, régi fénykép lett fényképezve
Üdv:robi

*

wr

• 1013
« Válasz #3041 Dátum: 2023. Október 01. 14:39 »
Na igen, nem egy ilyet olvastam már, hogy az illető a fekvő fölé történő hajolgatásban kikészülő dereka miatt döntött úgy hogy inkább rakodóra vált. Meg a másik érv még a családszám szokott lenni, hogy 3-400-at már nem kezelget el fekvőben mert soha nem érne a végére. Úgy lenne mint az egyszeri méhész, aki esténként rátette a láda tetejére a kaptárvasat hogy tudja hogy másnap onnan kell folytatni.
Emelni kell a nehéz fiókot? Igen, nekem egy évben háromszor. Cserébe egyáltalán nem kell naponta a ládák fölött hajladozva kotorászni, matatni. Mézelvételnél a fiókot veszem le, nem ládikákba szedegetem ki egyesével a kereteket. Amikor reggel be kell hozni 60 fiókot egy nekifutásra, nagyon nem mindegy, időben sem meg amúgy sem.

*

Berci

• 317
« Válasz #3042 Dátum: 2023. Október 02. 13:42 »
Új hét új remények... :D

« Válasz #3043 Dátum: 2023. Október 02. 19:30 »
Az alacsony keretes (gyengébbek kedvéért 1/2 NB) fészkét, vagy a Hunor fészkét nézegetni (Nekem csúcsban 320 volt), sokkal kiakasztóbb, mint most az NB 18-asokat állványon kezelni.
A rakodók kezelése olyan volt mintha a bokámat vakargattam volna egész nap!
27 év éppen elég volt ebből a pakolászós, rakosgatós, pántolgatós, fiókok közötti szaglászós, molyok elleni küzdelemből.
A fekvő a nyugalom szigete!
A szamárháton utazó ezt írja:
" Tente baba tente.Nálad az anyakorlátozás célja , hogy legyen egy kis mézed amit el tudsz venni ...aztán vége az évnek ."
Azért volt a Hunor méhészetem csúcs éveimben a családok pergetési átlaga ( 5 vándorlással) 102 Kg/méhcsalád.
Ez nem sok tudom, de ez a "kis méz" nekem akkor nagyon jól jött.
A fiamnak tudtam venni belőle egy komoly családi házat, ami már ennyi méz mellett ilyen felvásárlási áron, ilyen ingatlan árak mellett csak álom.
Egyébként kit szeretnétek szívatni?
Vagy az tetszik nektek, ha a másiknak nem jól megy a szekere, esetleg gyengék a méhei?
No itt a nagy különbség közöttünk!
Én mindig önzetlenül segítek azoknak akik igénylik.
De ti nektek erre nincs szükségetek, mer a család átlag 1625 kg, a méhek pedig mínusz 20 fokban is feszegetik a kaptár oldalát.
Ez az Andersen szamaras bácsi.
Én a valóságról szoktam írni, és ettől nem kívánok eltérni.
Nagyernyei Attila

*

Berci

• 317
« Válasz #3044 Dátum: 2023. Október 05. 17:21 »
Most végzem a fészkek mérsékelt szűkítését, és minősítem az 1-2 éves anyákat.
Ezekkel nagyon szigorú vagyok, de sokszor rám cáfolnak az öreglányok.
Ma is találtam egy méretre kicsi idei anyát.
Már fogtam a nyakát, hogy átsegítsem a túlvilágra, de úgy döntöttem előtte megnézem a fiasát.
Óriásit hibáztam volna ha elpusztítom.
Gyönyörűen zártan fiasít, és az átlagostól is többet.
Pedig azt vallom, hogy a méret a lényeg, de ez most nem jött be.
Egyszer már említettem, hogy találkozok néha olyan anyákkal, hogy valamelyik potrohgyűrűje sérült, befordult, esetleg kis viaszdarabka szorult alá.
Ekkor az anya nem tud rendesen belecsücsülni a sejtekbe, és szabálytalanul rakja a petéket, általában sörétes a fiasuk.
Ezeket az anyákat se nyírjátok ki automatikusan.
A pályafutásom alatt néhányat már sikeresen "megműtöttem".
Óvatosan fogjátok meg az anyát, és egy hegyes akáctüskével, vagy tűvel meg lehet igazítani a hibás potrohgyűrűt.
Ha viaszdarabka préselődött közé, az is gáz.
Nagyon nyugodt kézzel, és kiváló szemmel sikerülhet a beavatkozás.
Néhány tized milliméteren múlik csupán, hogy túléli e az anya.
Ha megcsúszik a tű, vagy tüske, ettől az anyától elbúcsúzhatunk.
Egy próbát megér.
Nagyernyei Attila

A történelem kicsit sűrűn ismétli önmagát...