Na ki a szerencsétlen, azt szerencsénkre nem Te döntöd el, hanem a valóság.
Nem igaz, hogy a fészket akác előtt korlátozod. Folyamatosan ezt teszed. Nyár végétől repcevirágzásig, csak ezt szűkítésnek nevezed. Ez akkor is az, ha nem látod.
Na ugye akác után szabadon engeded az anyát, és a hordásban megfáradt néppel dajkáltatsz, mert a család próbálja utolérni magát, hajtja a szaporodási vágy, ami természetesen átlépi a napfordulót, és ott lesz egy nozémás, vagy arra erősen hajlamos népesség a mászkáló beteg méhekkel.
Ha esetleg lenn e valami méztermelés, azt meg nem tudod elvenni, csak a fiaskeretek pergetésével.
Vagy ha rajzásra készül egy család, egyszerűen kicserélem a KÖVÉR tartalék anyával.
A tartalékokat folyamatosan fejem, hogy ezzel erősítsem a közepeseket.
Egyre mélyebbre pottyansz.
Május közepén nincs tartalék család. TERMELŐ CSALÁDOK VANNAK CSAK FŐHORDÁSRA. HA VANNA RAJOK, AZOKAT ÖSSZERÖPÍTJÜK.
Tehát ha az állományom harmada rajzásra készül, akkor ne csapoljak és szaporítsak, hanem cseréljem le az anyát tartalék anyájára?
Tehát kb 66 tartalék kellene ehhez, ha 200 termelőm van, mint neked, amit egyébként kétlek. Viszont itt van egy problémám. Nekem valamennyi rajzásnak indult. Ha nem tudtam volna szaporítani, mert nem lett volna üres kaptáram, ha nem adtam volna el sokat, és még annál is többet, akkor a tartalékok anyáit kellet volna beadnom a rajzásra készülőknek? Most komolyan ekkora baromságokat írsz kínodban? Úgy leölik mint a huzat. A sajátot is rákényszerítik a bölcsőalapok bepetézésére, nem etetik, lefogy, tépik nyúzzák, és ha alkalmatlan az idő a rajzásra, akkor leölik a bezártságban, és párzatlannal mennek ki, miközben kotlanak, nem termelnek. Vannak neked méheid?
Egyébként nem az anya akar rajzani. Óriási tévedés. A dajkanép, aki nem tud a pempővel mit kezdeni.
Neked kellene elmenni egy olyan méhészhez tanulni, aki elmagyarázná az alapokat. Tudom sok méhésznek erre nincs szüksége, mert az alapok elsajátítása bőven kielégíti. Eddig megélt belőle, de mostantól ez kevés. Viszont aki ezeket, mint napi teendőket zsigerből csinálja, és ment is valamire a méhészete bevétele által, azokat próbálod lejáratni.
Nem tudod Te már merre hány méter...