A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065473 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #2940 Dátum: 2023. Szeptember 19. 08:17 »
Azt gondoltam wr törölni fogja ezt az írását, mert annyira gáz.
Bevallom sokszor voltak jó meglátásai, de ezt az utóbbit nagyon benézte.
Természetesen mindenki tud hibázni, néha olyant írni, hogy ha lehetne visszaszívná, de ezt a marhaságot annyira meggyőzően írta, hogy az már fáj.
Lépjünk rajta túl.
Tegnap hoztam még 15 idei anyát, amelyek június 25-én kezdtek el petézni a kölyökcsaládokban.
Az anyanevelő ezeket most összerakja, háromból csinál egyet.
Mindig abba a hibába estem, hogy a legjobb öreg anyákat meghagytam, aztán jöttek a problémák.
Tavasszal anyátlan, herepetéző, meg sorolhatnám.
Az anyanevelővel találtunk még heréket és megnéztük mennyi sperma van bennük.
Hááát, azt kell mondjam, hogy a májusi herék 10 %-a, az ő állítása szerint.
Azt mondta, hogy emiatt a mostani (késői) párzások már nem szerencsések, mert ezeket az anyákat előbb-utóbb leváltják.
Amiket hoztam azok egy bomba (inszeminált) anya lányai.
Néztem nála méhcsaládokat!
Az alacsony keretesek 4 fiókon vannak, atombombák.
A héten veszi le az egyik fiókot, a 3. fiók full mézes marad.
Átlagban 5-7 keret 1/2 NB fias volt náluk, de a népességük káprázatos.
Nagyernyei Attila

*

wr

• 1013
« Válasz #2941 Dátum: 2023. Szeptember 19. 09:28 »
Jajajjj! Attila! Mit kéne törölnöm? Ha azt kell ami annyira gáz, akkor az egész fórumodat töröld, de leginkább a saját hozzászólásaidat mert azok a nagyon gázok! Bizony ám! Az a jó az "érveléseidben" hogy nagyjából minden szakmai alapot nélkülöznek, ennél fogva nem nagyon marad más lehetőséged mint a tanár bácsival való példálózás. Látod, én most is alá tudom támasztani amit mondok, tessék, bár pont nem jó  tepsit húztam ki ma reggel mert ez 4 napja volt kitakarítva, olyat kellett volna ami már régebben csak épp nem volt nálam a füzetem, így nem tudtam hogy melyik az a 26 tepsi amit még takarítok (a többit már felesleges). De azért ezen is szépen látszik az a fránya rágcsálás a léputcák alatt amit a ti méheitek valamiért nem akarnak megtenni, meg látszanak a lepottyantott virágporcsomók is ami ebben a pár napban hullott a tepsibe. Ezért, a tömeges virágporhordás miatt fiasítanak, meg járják az itatót, és nem azért mert te karcolgatsz.
Szerintem el kéne kezdened olyan írók műveit is olvasni akik nem a faláda mentén próbáltak a méhészetet illetően kikupálódni (több ilyen is van), meg meg kellene látogatnod más méhészeteket és lehet hogy rácsodálkoznál, hogy a rakodókaptárak hogy is működnek valójában, mert eddig neked ezekről csak annyi tapasztalatod van, hogy hogy kell velük 27 éven át szélmalomharcot vívni.

Ha lenne hintaszékem most beleülnék zenét hallgatni, mert megint kezd megfájdulni a fejem a sok hülyeségtől amiket itt összehordotok.

*

buksi

• 466
« Válasz #2942 Dátum: 2023. Szeptember 19. 09:35 »
Érdekességként nálam is van morzsa csík a tálcában virágporral együtt,de azt láttam hogy ez álcás és petés keretek alatt van több családnál is és nem a fölbontott méz miatt.

« Válasz #2943 Dátum: 2023. Szeptember 19. 09:35 »
Szerintem meg WR arra gondolt amit írt. A fedelezés lebontása egyáltalán nem nagy munka nekik. Vagy én értettem félre? Abban igazad van, hogy sokkal gyorsabban behordják a szétszórt mézet ha felkarcoljuk. Ezt mi akik Nb-vel is dolgoztunk, kényszerből csináltuk. Kutattak mint az őrült. Akkor tanultunk meg gyorsan dolgozni a méhekkel. Borzalmas munka.
Én kipróbáltam lefóliázva a két fiók között ezt a karcolgatást rakodóban a méztérben. Egy keveset lehordtak belőle, a többit visszafedték össze-vissza. Telelőben lévő még nem kénezett lépekkel, amelyekben volt fedett valamennyi napraforgó. Ezek anyátlan megszüntetése és álanyás fias kihűtött takarításra is beadott lépek voltak. Most majd kevéske mézzel megy a főzőbe. Na ha kiraknám a kertbe, nem kellene sokáig várni a tökéletes méztelenítésre, de remélem Wr nem így értette. :)

Közben WR írt, de azt hiszem Ő sem érti amit írtak neki, mert neki az természetes, és nem is feltételezi, hogy mások másra gondoltak. Ez ez az amikor valaki világtalanoknak meséli a virágok színét.

« Válasz #2944 Dátum: 2023. Szeptember 19. 09:55 »
meg kellene látogatnod más méhészeteket és lehet hogy rácsodálkoznál, hogy a rakodókaptárak hogy is működnek valójában, mert eddig neked ezekről csak annyi tapasztalatod van, hogy hogy kell velük 27 éven át szélmalomharcot vívni.

Te néha olvashatnál is! Éppen tegnap volt méhészetben. Lát néha jó családokat. Egy előadása után röhögve mutogatták neki az NB-s képeket a hallgatók az "atombomba" családjaikról, hogy milyen nyomorék méhcsaládokról beszél pl. aztán meg is írta valahol, most nem keresgélem. De a legfrissebb:

Néztem nála méhcsaládokat!
Az alacsony keretesek 4 fiókon vannak, atombombák.
Átlagban 5-7 keret 1/2 NB fias volt náluk, de a népességük káprázatos.
Nagyernyei Attila

Egyébként Attila segítőkész. Ha lát jó méhészeteket, mindig oda irányítja a vevőket. Gondolom mikor nála már elfogytak. Hehehe!

Én is sok érdeklődőt irányítottam eladóhoz, de már mindenhol elkeltek a méhcsaládok.
Általában 45.000-50.000 Között, de bomba Hunorokat 55.000-ért is vittek.

*

wr

• 1013
« Válasz #2945 Dátum: 2023. Szeptember 19. 10:21 »
Ja, és azt hinné az ember, hogy a felkarcolt méz esete és a méhek arra adott válasza egyértelmű, hiszen annak azért veselkednek neki azonnal, pánikszerűen, mert hogy nem érzik azt biztonságban, így tenni kell vele valamit. Ez hasonló ahhoz, mint amikor eltűnik az anyjuk.
Avagy, a hogyan stresszeljük még ősszel is a méheinket szokványos esete.

*

Berci

• 317
« Válasz #2946 Dátum: 2023. Szeptember 19. 16:36 »

Tegnap hoztam még 15 idei anyát, amelyek június 25-én kezdtek el petézni a kölyökcsaládokban.
Az anyanevelő ezeket most összerakja, háromból csinál egyet.

Nagyernyei Attila

Akkor ez azt jelenti, hogy 3 hónapja nem vitte el senki sem azokat az anyákat? Nem bírták azóta kinőni a pároztatót vagy ennyire szarul mehet az anyanevelőknek, hogy a kutyának sem kellenek az anyái ?!

« Válasz #2947 Dátum: 2023. Szeptember 19. 17:54 »
Berci!
Már te sem vagy a régi!!!!!!
Mit írtam????
"Tegnap hoztam még 15 idei anyát, amelyek június 25-én kezdtek el petézni a kölyökcsaládokban.
Az anyanevelő ezeket most összerakja, háromból csinál egyet."

Sajnos nem készülök az alap-tanfolyami szintre, emiatt ami nekem egyértelmű, azt sokszor meg kell magyaráznom.
Most is ezt teszem.
Berci igen rosszindulatúan ezt írta:
"Nem bírták azóta kinőni a pároztatót vagy ennyire szarul mehet az anyanevelőknek, hogy a kutyának sem kellenek az anyái ?!".
Tehát Berci figyelj nagyon!
A kölyökcsaládokat is lehet pároztatónak használni, de itt egyértelműen kölyökcsaládokat írtam, nem pároztatókat!
Ezeket folyamatosan feji, és a dajkacsaládok erősítésére használja, hogy azokban mindig legyen dajkáló korú méhtömeg.
Már csak azt meg ne kérdezd mi a dajkacsalád,mert feladom.
Annyira "sz@r" anyanevelő, hogy az egész országból járnak hozzá!
Ezt maximálisan visszautasítom, különösen azért mert nem ismered, és így mondtál róla véleményt.
Ki kell mondjam, bár nem szívesen teszem, ez bunkósság Berci!
A sárga lapot te is megkaptad.
Ha nem tudsz a témához érdemben hozzászólni, repülsz.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2948 Dátum: 2023. Szeptember 19. 19:26 »
Attila! Megint besült. A medve meg jön....
Olvasd már végig néhányszor!
Segítsek?

*

Berci

• 317
« Válasz #2949 Dátum: 2023. Szeptember 19. 19:43 »
Attila!

Mivel a nyáron a Méhészújágban megjelent egy cikk az Országos Anyaszaporítók Egyesületének vezetőjétől, amiben elsírta a bánatát, miszerint nem veszik a (pótbölcsős) magyar pannon anyákat pedig ők mindent megtesznek, hogy fantasztikus képességű tenyészegyedeket állítsanak el ( 4 ősi soros származási és nyilvános teljesítményvizsgálati dokumentumok nélkül ...ezen most lendüljünk túl!) majd több ismerősőmet meglátogatott és megbüntetett a NÉBIH, mert az anyaszaporítók feljelentették, kérdésben vélelmeztem, hogy senkinek sem kellenek az anyaszaporítók által előállított kérdéses származással és teljesítménnyel rendelkező anyáik.
A kérdésem tehát ezen információ alapján releváns, hiszen egybevág az Anyaszaporítók Egyesületének Elnökének írásával. Nem azt állítottam, hogy szar az anyanevelő, hanem azt kérdeztem/vélelmeztem, hogy ennyire szarul, igazad van használhattam volna a rosszul kifejezést is, megy az üzlete! A kérdésemre a válasz pl.: "Nem, neki nem megy sz.rul, akarom mondani rosszul, hanem kifejezettem sikeres évet zárt...a nehézségek ellenére." vagy a "Sajnos neki sem ment annyira jól az év..." vagy " A gazdasági válság, Brüsszel, Soros és a háború kihatással van a méhészetre és ez a negatív spirál begyűrűzik a méhészetet kiszolgáló ágazatok közé is, de a lendület töretlen és bizakoda nézünk a 2024-es évre!".
Figyelmeztetés Neked jár, mert klasszikusokat csak szó szerint illik idézni...élőket , akik tudnak reagálni meg pláne! A sárga lap,szerintem, Neked járna a pontatlan és engem rosszfényben feltűntető irásod miatt!

Nálam a napforduló körül készült kölyökcsaládok 7 keretet takarnak vastagon. Nálam nincs értelme hármat összerakni, mert nem férnének el a kaptárban. Igaz, hogy én nem fejtem őket, mert azt gondolom, hogy az ilyen későn készült családot inkább erősíteni, de legalábbi békén hagyni kellene és nem gyengíteni, de elfogadom, hogy más máshogy csinálja.

« Válasz #2950 Dátum: 2023. Szeptember 19. 19:49 »
Te Géza van olyan anyanevelő aki a kölyökcsaládokat feji a dajkáknak???
Miből árulja az anyákat? Nem a pároztatókból?(a petézőkre gondolok) Aztán meddig fejte azokat a kölyökcsaládokat és mennyire meg minek , mert már napraforgó pergetés óta egy anyanevelő sem adott el anyát.

A kölyökcsaládokat is lehet pároztatónak használni, de itt egyértelműen kölyökcsaládokat írtam, nem pároztatókat!

Nagyernyei Attila
Aztán minek ? Bent hagyja az anyákat a kölyökcsaládoknál ? Aztán ebből mi haszna van ? Hogy majd amikor lesz már saját új népe 1 hónap múlva azokat feji ? Azt mennyi ideig tudja fejni ? Mert augusztusban már minek nevel anyát ? Nem az a lényeg, hogy kis ráfordítással pici pároztatóba törpe lépeken  minél több párzott anyát értékesítsen ?Az anyanevelők folyamatosan serkentett termelő erősségű családokat fejnek a pároztatóikhoz, nem tartanak kölyökcsaládokat . Attila ne vegyél onnan többet anyát. Egyébként az anyanevelők régebben  egymástól is szereztek időnként anyákat , mert nem tudták a méhészeket ellátni megfelelő mennyiséggel, most pedig a legnagyobbak is szinte becsödödöltek . Volt olyan anyanevelő aki éppen ma mesélte az egyik haveromnak, akitől tudom , hogy volt olyan hét ,h hogy egy telefonhívást sem kapott júniusban . Mi vagy te Attila focibíró , hogy lapokat osztogatsz?

Berci tudok én is olyan emberekről ahol megálltak vizsgálódni ....
« Utoljára szerkesztve: 2023. Szeptember 19. 19:55 írta Sancho Panza »

« Válasz #2951 Dátum: 2023. Szeptember 19. 20:18 »
Te Géza van olyan anyanevelő aki a kölyökcsaládokat feji a dajkáknak???

Ezek szerint. Lehet. De minek?
Honnét a csudából lenne áprilisban kölyökcsaládja a "fejéshez" amikor indítja az anyanevelést? Amikor minden méhre szüksége van az anyanevelőnek, akkor kölyökcsaládokat hoz létre? Majd amikor már csökken a kereslet, akkor igen, mert marad felesleges méh. Akkor lehet kölyökcsaládokat készíteni. Azokat amire fejni lehet, már nincs szükség fejt méhre. Hoppá!

Bizony a pároztatókból árusítja a petézőket aki érti a dolgát, és azonnal kapja az új érett bölcsőt, hogy minél többet tudjon kivenni, mert különben oda a haszon. Esetleg ha néptelen lesz, akkor kap egy kis söpört méhet. A feleslegek meg mennek az anyabankba. Ha késve kél el az új anya, akkor gyorsan pótlódik a népesség, mert ugye marék méh is elég a pároztatóba. Ha sokáig marad, akkor napok alatt telepetéz mindent, a keléskor a szűk pároztatóban szorul, és kiszökik.
A kölyökcsaládokat azért tartják, mert ezek nélkül nem tudnák pótolni a kiesett agyon fejt termelőket.
Azt hiszem felesleges ragozni. Valakinek tényleg alapszinten sem működik a méhészet, és mégis mindenki más a hibás ezért.

« Válasz #2952 Dátum: 2023. Szeptember 19. 21:07 »

A kölyökcsaládokat is lehet pároztatónak használni,
Nagyernyei Attila
Na tehát kölyökcsalád. bepárzott. kivettem. kapott egy értett bölcsőt. majd 10 nap múlva kb petézni kezd. kiveszem eladom kap egy érett bölcsőt . a 4. után már nép se lesz abba a kaptárba nemhogy azt még fejjem .... Vagy fejhetem hacsak 1 szer párzott benne anya, de akkor az nem pároztató...

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2953 Dátum: 2023. Szeptember 19. 21:07 »
"Az alacsony keretesek 4 fiókon vannak, atombombák.
Átlagban 5-7 keret 1/2 NB fias volt náluk, de a népességük káprázatos."
Nagyernyei Attila

Mi a fene!?  :D :D

Csak léteznek olyan dolgok amiről Te csak eddig ábrándoztál?
Épp ideje, hogy saját szemeddel is láss életképes családot ,cirka 40 év után!
Vagy neki is azt mondtad ":  NE DICSEKEDJEN!?

Az inszeminált anyák lányai nálunk már Második betelelésuket is befejezték!!

Tavaszi fejlődésük "példátlan"!  Nem is írom le, most hogy néznek ki a családok. Úgysem hiszed el! ;D

A magyar anyanevelők ezeknek a nyomába sem tud lépni soha! ;).............

Kezdesz megint "megtérni"?

« Utoljára szerkesztve: 2023. Szeptember 19. 21:10 írta oszkár »

« Válasz #2954 Dátum: 2023. Szeptember 19. 21:21 »
Ugye Attila!