A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065882 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #2835 Dátum: 2023. Augusztus 10. 19:01 »
Attila én láttam tavasszi helyzet amit láttam onnan nagy eredmények nincsenek...

« Válasz #2836 Dátum: 2023. Augusztus 10. 21:06 »

Szerinted a 37 tartalék családot miből csináltam?
Ez egy parttalan vita, vagy eszmecsere.

Az. Parttalan vita. Más világban élsz. Nem is tudod felfogni, amit oszkár írt.
Vagy Te is csapoltad most (nem valamikor, amelyekből már vannak tartalékok, hanem most) a családokat az elmúlt hetekben, mert tavasszal már március végén húznák a rajbölcsőket?
 Akinek jók a méhei, nincs atkája, mászkáló méhe, az troll, ki kell zárni. Romboló mint a BGergely, amikor tavasszal felrakta a videóját, aztán kiverte a biztosítékot sokaknál, pedig csak átlagosan jó családok voltak, na ugye 3x annyi fiassal és néppel, mint nálatok, akik megdorgálták. Nem is írt azóta, én beszéltem vele, valóban az összes rajzásnak indult, amikor itt még néhányan a bővítés gondolatával vívódtak.
 Miért nem mentek el egy jól működő méhészetbe, ahol talán rájönnétek, hogy valamikor nálatok is ilyen családok voltak, csak valami nem működik ma?

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2837 Dátum: 2023. Augusztus 10. 21:38 »
Tartalék család!? Mire tartalékolod? 

Felszámolni kell azokat, vagy egyesíteni!!

A telelés végén meg lesz még 37 tartalék tartaléka? Azokat meg majd egyesíted?

Tudod az ilyen méhészetre nem is vagyok kíváncsi!  Majd butulhatok ahogy öregszem. Előrre meg minek? :)

Előadásokat ne tarts a kezdőknek!  A tapasztaltak meg úgy is kinevetnek.

Ez vicc kategória! Méghogy 37 tartalék!!! :D

*

robi 75

• 1010
« Válasz #2838 Dátum: 2023. Augusztus 10. 23:16 »
Nálunk sincs csapolás, sőtt ilyenkor sosem volt, elvégezte azt mindig a szotyi, mi így szeretjük🙂.
Brutál jó lett most is, 1 hónapot tartott kereken, (kár hogy még nem veszik).
Kijáró méhek szépen le is csappannak a végére, de fias van bőven párhét mulva már mást mutat.
Akármennyiért is fogják vinni remélem fogják.....megint a szotyi fogja megmenteni a méhészeket, ahogy már ezr nagyon sokszor tette, ez hétszentség.
Üdv:robi

*

leo

• 210
« Válasz #2839 Dátum: 2023. Augusztus 11. 00:10 »
 Acsaládok jók.Lehet, csapolni kellene.A szotyi nem végezte el. A kikelők mindent megzabálnak. :)Nem baj van kaja. :)

« Válasz #2840 Dátum: 2023. Augusztus 11. 15:54 »
Oszkárnak most válaszolok utoljára, aztán tanuljon mástól.
Nem kéne, mivel a stílusa nem üti meg az általam elvárható szintet, de legyen.
Minek ez a sok tartalék?
Mivel tavasszal az első átvizsgáláskor rögtön kibuknak a gyengélkedők, amelyek vagy keveset petéznek, vagy sörétesen, vagy meszesek, vagy anyátlanok, esetleg herepetézők.
Téged ez biztosan nem érint, így sem tartalék nem kell, sem ezzel foglalkoznod is kár.
Ahogy haladunk előre az időben, és amelyik "megneszül", rajzásra készül, azokat is a "kövér" nyugodt tartalék anyával lecserélem, és kapja a kopogós bölcsőt, így ezek pároztatóként üzemelnek tovább.
Na elég az alap-tanfolyami oktatásodból, próbálkozz másnál.
Ja most jöttünk vissza egy pazar hajókirándulásról tehát a napomat nem tudtad elrontani.
Az idei nyár számomra egyébként is siker, mivel az unokámat megtanítottam úszni, annyira, hogy már együtt úszkálunk a tengerben.
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2841 Dátum: 2023. Augusztus 11. 17:25 »
Én kérlek ,hogy old meg "rugalmasabban"  Ha már nem ütöm meg a szinte(det)!

TILTS KI A FORUMRÓL! Így nem tudom véleményezni írásaidat!

Tényleg valamelyikünknek liftet kell használni, hogy eljusson a másik szintjére.

"Mivel tavasszal az első átvizsgáláskor rögtön kibuknak a gyengélkedők, amelyek vagy keveset petéznek, vagy sörétesen, vagy meszesek, vagy anyátlanok, esetleg herepetézők."

Ezeket most miért nem veszed észre? Tudom tavaszig még így is lehet.  ÁÁÁÁÁ...... Nem is írom tovább ! Fölösleges!!!!!!

A fiam már azt is elnyomja amelyik nem rendesen használja valamelyik lábát.

Az úszásoktatásodhoz meg csak gratulálni tudok!  Bár már én is itt tartanék.

« Válasz #2842 Dátum: 2023. Augusztus 11. 19:00 »
Komolyan mondom oszkár le a kalappal előtted amikor ezt írod:
"Ezeket most miért nem veszed észre? Tudom tavaszig még így is lehet.  ÁÁÁÁÁ...... Nem is írom tovább ! Fölösleges!!!!!!"
Egy fenomenális profi méhészt köszönthetünk itt a Fekete-Fehér Méhészklubon!
Ugyanis oszkár már most tudja, hogy jövő tavasszal melyik méhanya merül ki, lesz herepetéző, melyik rajzóhajlamú, melyik fog sörétesen petézni és sorolhatnám.
Én inkább feladom, és maradok az ósdi módszereimnél, és a tartalékokat meghagyom, hátha annyira béna vagyok, hogy nem látom előre ezeket a problémákat.
Ja, és még ezután is fogok anyákat cserélni, mert látom, hogy nem az igaziak.
Az összes tartalékomnál pedig mindig új anyák vannak!
Nem ragozom tovább.
Üdv: Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2843 Dátum: 2023. Augusztus 12. 06:54 »
Nálad biztos igen sokra kell számítani a Csányitól kapott pótbölcsőkből kelt anyákból igen sok lesz "eldobós" minden bizonnyal.

Kezdem már érteni ezt a 37 tartalékolást. ;)

Nem tudom. Melyik lesz anyátlan ,de a többi már ősszel telelés előtt "sejthető".

De azért 37tartalék! Ennyire Szükséged lesz, erre számítasz?

Nálunk is lesz egy pár biztos. Azt meg megoldjuk "37 tartalék" nélkül is!

« Válasz #2844 Dátum: 2023. Augusztus 12. 18:11 »
Ahogy tudom oszkár még sosem járt a Csányi méhészetben.
Így érdekes arról is véleményt mondani.
Mivel nem vagyok otthon, nem tudok képet készíteni, hogy az általad lefikázott méhanyáktól akácig mennyi kelő fiast vettem el, úgy hogy a család termelő maradt.
Ahogy emlékszem a bajnok a mínusz 6 NB-s, de sok volt mínusz 3-4 NB keretes.
Gondolom a kiakasztásomra törekszel, azzal mindenképpen közelítesz célodhoz, hogy olyan dolgokat állítasz amit sosem láttál.
Ez itt nem a hittanóra kedves oszkár!
Próbálj meg a valóságrói is írni, akkor talán előrébb jut a kedves olvasó is.
Annyit még ezekről az általad lefikázott anyákról, hogy mindig én veszem ki őket a helyszínen, ott látom a fiasításukat.
Nincs zsákbamacska, és egy milliméterrel sem rosszabbak mint a méhanyanevelőktől vásároltak, vagy akár a saját nevelésűek.
Szerinted annyira balfácán vagyok, hogy 10 éve selejt anyákat hozok?
Jelenleg összesen olyan 20-25 van a méhészetemben, tehát ne strapáld megad tovább.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2845 Dátum: 2023. Augusztus 12. 20:42 »

Tavasszal valóban kívánni valókat hagytak a méheim, de akácra szépen rendeződött a probléma.
Annyira, hogy jelenleg a törzscsaládjaimon túl 37 tartalékom van, melyek most 5-7 NB keretes, szép mézesek.
Ezt mind azért, hogy tavasszal az anyátlanokat azonnal tudjam pótolni.
Az utóbbi években szinte nem volt veszteségem, csak gyengülés, és anyátlanság, amit főként a napraforgó után állapotnak tudom be.

Nagyernyei Attila
Szombaton biztosan nem voltál arra, mert egész nap kint voltam!
Ne kacsázz Panza!
Miért nem álltál meg a szamaraddal?
Szépen bemutatkoztál volna, nem ilyen szemét módon, álarc mögül kritizálnál.
A méheim valóban nem irigylésre méltóak, de gyönyörűen fejlődnek, és én már ennek is örvendek.
Mit szokott kérdezni az állatorvos, ha egy kutyust mondjuk odaviszel, hogy gond van vele?
Eszik, iszik az állat?
Ha igen, akkor nagy baj nincs, az enyémek meg szépen esznek, a virágporos lepényekből kettőt kaptak februárban, azokat 10 nap alatt elhordták. (Most nem kell etetnem, mert hordás van!)
Belőled dől a rosszindulat, egy negatív kisugárzású embertípus vagy, akiktől én szeretnék távol lenni.
Ja Ausztriába a fiaim az akácot 12 Euróért viszik, a virágmézet pedig 7-ért, de jöhet a haverod "ezernyócé", legalább megtudom ki vagy.
Nocsak,  6-7 keret TÁBLÁS fias ÁTLAGBAN,március 20 körül, írja  cserepfalva.
Akkor van amelyiknél 8-9?????...mert az átlag ezt jelenti számomra, hogy van 4-5, de akkor van 8-9-es is, de lehet, hogy  cserepfalva méhei mind bombák.
Ha esetleg továbbképzést tartanál, ezt hogy csinálod, szívesen beneveznék rá.
Akácra való korlátozáskor szokott 8-9 lenni.
Ügyes vagy, esetleg nem ismered Háry Jánost?
Rengeteg méhésszel tartom a kapcsolatot, a nagyon elégedettek 5, esetleg 6 táblás fiasról számolnak be!
Szerintem menj a "Ződre" te is, és hülyítsd az ottaniakat.
Azt elhiszem, hogy 6-7 KERETBEN van nagy mézkoszorú mellett ennyi fiasod, de hol a begyűlő dömping virágpor, és a friss nektár?
Nem szeretem a kábítás, erre felhatalmaz a méhek között eltöltött 40 évem.
Nagyernyei Attila

Na akkor én csak azt szeretném megtudni , mint méhekhez nem értő , hogy a picsába lett neked akácra azokból a "maguk után kivánni valót hagyó" méhcsaládokból olyan bika banda , amit 3-4 meg 6 keret fiassal kellett gyengiteni és még mindig termelő maradt???? Tényleg elkellene mennem már tanulni mert ez már nekem kinai.... amúgy meg kiszerelted már azt az 1800 as akácmézet ???? Vagy csak az is duma volt mint itt sokminden? Attila ha én vagyok a szamaras bácsi akkor te nem lehet, hogy a NAGY ANDERZEN vagy????

« Válasz #2846 Dátum: 2023. Augusztus 12. 21:47 »
meezesjeno    
 Hozzászólás témája: Re: Mi újság a méhesben?
HozzászólásElküldve: 2023.04.30. 07:58
Rendszeres hozzászóló
Rendszeres hozzászóló

Egy hónapja írtam, és petés bölcsős képekkel illusztráltam - lentebb, április elsején. Nálam akkor kezdődött.
Nem április elsejei tréfa volt. :lol:
Mondjuk nálam azoknál már 8-9 keret fiassal illett is akkor. Valahol olvastam abban az időben, hogy egy Nagy-tudású (lehet rosszul írom a nevét, csak az elejére emlékszem :?: ) méhész dupla tetsziket szeretett volna adni egy méhésznek, aki akkor éppen 20-25 dm2 fiassal büszkélkedett. Ez sem vicc!!! Ott le van írva. 111, hogy hol. Na ott nincsenek rajzásra készülődő családok, és nem is lesznek még egy darabig. "Szerencsémre" a késői, júniusi szaporítások, tartalékok elnyelték a pluszt részben, illetve már vannak kényszer szaporítások, talán már idei petéző rajanyák is. Nem azt mondom, hogy örülök neki, de mit tehetnék?
Jövőre lepényezni, vitaminozni és szűkíteni fogok. (Köszi Veszti1982! ;) ) Tenyésztett -államilag elismert- anyákat vásárolok, legfőképpen mert támogatják. Előadásokra járok, megcsinálom azt a sok hülyeséget amit ott IS hallok, és akkor talán nálam is gyengécskék lesznek a méhek, vagy trottyok, és végre nem kell banánra annyit költenem, ami ugye javítja a fára mászási képességeimet.
Na meg az a 200 új kaptár is üresen marad akkor, amit a télen csináltam.

A zöldről hoztam át. Amikor te Attila a 20-25 négyzetdeciméter fiast 2x akartad teccikelni a Jenőnél meg már 8-9 keret fias volt. Menj fel a zöldre nézd meg a képeket petés rajbölcsőkkel. Akit a múltkor említettél a  Zsiros Pistánál meg nem sokkal ez a bejegyzés után már volt raj .

« Válasz #2847 Dátum: 2023. Augusztus 12. 21:55 »
Ezt kérdezi tőlem ez az alpár, mert kultúrlénynek nem nevezném Sancho Panzát:
"...hogy a picsába lett neked akácra azokból a "maguk után kivánni valót hagyó" méhcsaládokból olyan bika banda , amit 3-4 meg 6 keret fiassal"
Azért olvasni talán tudsz?
"....a bajnok a mínusz 6 NB-s, de sok volt mínusz 3-4 NB keretes."
Ugye nem azt írtam, hogy az EGÉSZ ÁLLOMÁNYOM legatyásodott te analfabéta!
A legjobbakat tudtam gyengíteni, de voltak kiugróan jók is.
Egyébként ha valahol majd tartok előadást szívesen látlak, de a "picsákolást" hagyd abba, mert ez a kocsmai hangnem lehet nálatok elmegy a családban, de itt nem!!!!!!!!!!!
Nagyernyei Attila

« Válasz #2848 Dátum: 2023. Augusztus 18. 16:02 »
Ahogy tudom oszkár még sosem járt a Csányi méhészetben.

De nagy a csend.
Oszkár! Jártál már a Csányi méhészetben?

"Így érdekes arról is véleményt mondani."-írta Attila. Igazat kell adni neki. Soha nem jártál a Csányi méhészetben. Megtudtam miért.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2849 Dátum: 2023. Augusztus 18. 18:15 »
 seed150!
Valóban igazat kell adni Attilának!

A megfakult emlékeimben "kutatva" ,kereshetném én a Csányi Antal féle méhészetet a lábam térdig lejárva! Akkor sem találnám.
Ahogy Tomipapa aposztrofálta "Ő CSAK EGY BRIGADÉROS" a Fulmet Takács méhészetében!

NEM VOLT,NINCS, és vélhetően
 a mai gazdasági helyzet miatt NEM IS LESZ méhészete.

Úgyhogy pótbölcsőkből kelt anyákért sem neki kell hálálkodnia!

Valószínűsítem, ennek köszönheti a 37 db  mostani tartalékait is. :)