A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065815 megtekintés
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #2730 Dátum: 2023. Április 07. 21:36 »
Nagyon örülök, hogy mindenkinek ilyen fantasztikusak a méhcsaládjaik!
Akkor én más körökben járok....esetleg a Földön?
A nehézség essen a kaptáraitokba!
Üdv:
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2731 Dátum: 2023. Április 07. 21:49 »
Inkább csak egyszerűen : Körön kívül vagy! , Futod a köröket! ,Körbe vesznek jó barátok, akiktől lehetne nem is tanulni, inkább csak okulni!

« Válasz #2732 Dátum: 2023. Április 08. 06:05 »
Nehéz veletek csörtézni, mert a stílusotok nekem nem jön be.
Ezt írja oszkár:
"Körön kívül vagy!" ....mármint én.
Jelzem, hogy 10 évig voltam szaktanácsadó, és vagy 16 évig méhegészségügyi felelős, akiknek az oktatását a Magyar Méhészeti Nemzeti Programból én javasoltam, ami megvalósult, és a mai napig így történik.
Miért írom mind ezt le?
Mert sosem voltam körön kívül.
Rengeteg méhészetben jártam, és sok dolgot "átemeltem" a sajátomba.
Voltak bomba állományok (de nem ez volt a jellemző), de még azok között sem láttam olyanokat, amikről ti itt áradoztok.
Ha ez úgy lenne ahogy írjátok (nem csak álmodoznátok) , akkor Húsvét után figyeljetek, mert tele lesznek a fák rajokkal.
Ugye nemrég Horvátországban jártam Stipan Kovacsicsnál, sok profi méhésszel beszélgettem, akik egy része olvassa az itteni írásokat.
Nem szeretnék hangulatrontó lenni, ezért nem írom le mit mondtak a szájhős írásokról.
Én mindig szerettem a Földön járni, a valóságról írni, hogy más is okuljon belőle.
Amikor a Nógrád megyei Romhányban voltam 2. akácon sok méhész ámult milyen hordás van nálam.
Nekem ez többet ér, mint itt egy két csipkelődő benyögés.
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2733 Dátum: 2023. Április 08. 07:53 »
i Attila!

Nagyon hitetlen vagy! Ezért veszem a bátorságot meghívlak ,és kocsikázz le ide hozzám. Úgy Békés Megye határáig. És láss a saját szemeddel. Annak amit látsz talán csak hinni fogsz.

Egy feltétel azért lenne!  Tényszerűen le kell írnod amit látsz!

*

buksi

• 466
« Válasz #2734 Dátum: 2023. Április 08. 09:30 »
Azért javasolnám mégis,föl kellene hagyni a másik bosszantásával,miért jó ha nekem nem tetszik amit a másik csinál és hogyan,úgy látom egyeseknek nincs más bajuk,örüljön mindenki a jó állományának,de nem kellene elfelejteni emberek vagyunk,egymás mellett kellene élni,békében.Csodák már nem igen vannak,van ahol vannak szuper családok,de érdekes erről csak páran írnak,a zöme átlag méhessel dolgozik,szép Ünnepet mindenkinek.

« Válasz #2735 Dátum: 2023. Április 08. 09:45 »
Attila ezt már ismerjük.
Beregisztrálsz egy új névvel, mert kínos a szitu.
De azért én válaszolok neked.

A környékemen totális pusztulás van. Nem fontos hol.

Valamit benéztél, nem vagyok Attila.
A kérdésre pont nem válaszoltál. A feltételezésem az, hogy a keleti országrészben és a vándoroknál nem ilyen erős egy átlag család.

Idézet
Én már adtam el sokat a Nyírségbe, most is fogok, mert nagyon elégedettek voltak tavaly. (Nem bírok többel, a szaporulatot eladom, más munkám is van, majd küldök neked Japánból képeket 10 nap múlva). Gyengítették őket a konténerükbe erősítve, és a maradék is tele nyomta a tízes Hunort.

A Nyírség úgy került szóba, hogy Gábor1985, akit kifikáztatok a fórumról odavalósi. Ebből sikerült megint az önfényezést kihoznod.

Március 25én írtad:
Idézet
Még a nagy részét nem is bontottam ki, mert nincs rá időm. Nem sürget az idő.

Egy ilyen rablásos ősz után még át sem néztétek a fias kereteket? Na oda kéne egy elhivatott eü felelős.

« Válasz #2736 Dátum: 2023. Április 08. 10:20 »
"A kérdésre pont nem válaszoltál. A feltételezésem az, hogy a keleti országrészben és a vándoroknál nem ilyen erős egy átlag család."

Nézd Attila! Legyen igazad. Benéztem. Mert be, aha. Kutyafülét.

Én válaszoljak a feltételezésedre? Ez most komoly? Honnét tudjam én, hogy Te mit feltételezel Attila? A keleti országrészben nem ilyen erősek a családok? Azzal mit kezdjek? Járjak el oda is méhészetet kezelni?
Menjenek el ők is "oszkárhoz" majd betanítja őket, mint ahogy talán neked sem ártana. Ő a keleti országrészben lakik, és ott vannak a méhei is. Vándorol is talán néha.

Mert nekem úgy tűnik, hogy dunántúli állóméhészek nyomják a kioktató stílust pl nyírségi vándoroknak. A kettő főleg a tavalyi év után teljesen más liga.

Ezt ki is írta? Hol van ebben a Gábor1985?
Ki fikázta ki?
Na nehogy már más "liga" legyen. Ugyan már. Van nekem Vásárosnaményban ismerősöm, kidől a méh a kaptárjaiból. Nyíregyházán másodállású méhész cimbora -is- nem tud mit kezdeni a felesleggel--eladja, mert kell az üres kaptár a szaporulatnak.

A gyenge, az gyenge, még ha 2 tetsziket is adnál rá.
Szerintem neked írásaid alapján eléggé gatya egy állományod lehet, mindenkivel szemben állsz. Erről nem mi tehetünk. Nektek sürgősen kell kaptárat bontani, és macerálni a méheiteket az első alkalmas időpontban, mert nem a rajzásgátlás a problémátok, hanem a szar családok pátyolgatása és a pótcselekvések kínotokban.

Aztán a méheüsnek mi köze ahhoz, hogy a méhész mikor kezdi meg a tavaszi első átvizsgálást? Ráadásul azzal a méheüssel mit kezdjek, aki nagyrészt üres kaptárjaiba akarta a lepényeket berakni, amit az én méheim még soha nem láttak. De nézd csak meg "cserépfalva" és B.Gergely mikor nézett először kaptárba!!!
Tudod olvastam egy híres méhésztől valamelyik oldalon, hogy akinek rendben van az emésztése, nem beszél a sz@...ról.

« Válasz #2737 Dátum: 2023. Április 08. 10:47 »
Azért javasolnám mégis,föl kellene hagyni a másik bosszantásával,miért jó ha nekem nem tetszik amit a másik csinál és hogyan,úgy látom egyeseknek nincs más bajuk,örüljön mindenki a jó állományának,de nem kellene elfelejteni emberek vagyunk,egymás mellett kellene élni,békében.Csodák már nem igen vannak,van ahol vannak szuper családok,de érdekes erről csak páran írnak,a zöme átlag méhessel dolgozik,szép Ünnepet mindenkinek.

Igazad ?van? Buksi?
Fel kellene hagyni mások bosszantásával, és normálisan kellene méheket gondozni, és akkor nem kellene folyamatosan többszörös atkaölő szermennyiséggel tömni a méheket a sok senkiházi általi visszafertőzöttség miatt. Főleg amikor azt hiszik értenek ahhoz amit csinálnak, és folyamatosan foltozgatják a lyukakat. Na a profikat ez bántja, ugye rosszul gondolom, hogy erre céloztál? Hát hogyne. Azokat kell sajnálni és dicsőíteni, akik mások alá tesznek, igaz akaratuk ellenére.
Küldök egy képet:

« Válasz #2738 Dátum: 2023. Április 08. 12:10 »

A gyenge, az gyenge, még ha 2 tetsziket is adnál rá.
Szerintem neked írásaid alapján eléggé gatya egy állományod lehet, mindenkivel szemben állsz. Erről nem mi tehetünk. Nektek sürgősen kell kaptárat bontani, és macerálni a méheiteket az első alkalmas időpontban, mert nem a rajzásgátlás a problémátok, hanem a szar családok pátyolgatása és a pótcselekvések kínotokban.

Aztán a méheüsnek mi köze ahhoz, hogy a méhész mikor kezdi meg a tavaszi első átvizsgálást? Ráadásul azzal a méheüssel mit kezdjek, aki nagyrészt üres kaptárjaiba akarta a lepényeket berakni, amit az én méheim még soha nem láttak. De nézd csak meg "cserépfalva" és B.Gergely mikor nézett először kaptárba!!!
Tudod olvastam egy híres méhésztől valamelyik oldalon, hogy akinek rendben van az emésztése, nem beszél a sz@...ról.

Gatya, igazad van. Azért adok el belöle, hogy másnak is legyenek gatya méhei. :D Ráadásul annyiért, amennyiért ti családot adtok. 8)

Nem érdekel ki mikor nézett kaptárba, te nyomatod itt, hogy a nagy részét még meg sem bontottad.

Nézd csak mit találtam neked:
Idézet
3. § (1) A méhész köteles a méhek tavaszi tisztuló kirepülése és a betelelés közötti időszakban a méhcsaládjait legalább három hetenként méhegészségügyi szempontból ellenőrizni, s ennek során mind a kifejlett méheken, mind a fiasítás teljes terjedelmén, valamint a kaptárhulladékon fertőző betegség tüneteit, illetve élősködők jelenlétét keresni. A vizsgálatnak ki kell terjednie a Varroa-atka jelenlétére, illetve az atkák számának változására.
Még csak nem is japánul van...

« Válasz #2739 Dátum: 2023. Április 08. 15:08 »
Mikor volt az első tavaszi kirepülés?
Mert nálunk hetente ki tudtak jönni a méhek egész télnek nevezett időszakban.
Most tényleg az eredeti témától elrugaszkodva akarsz itt kötözködni? Attól lesznek a kaptáradban jó családok?
Ki mondta, hogy nincsenek 3 hetente átvizsgálva? De nincsenek hetente macerálva, mert nem kell. Van ilyen is.
Ez nem japánul van, de neked kínai. Nekem akarod megmutatni a rendelkezést. Most jót nevettek rajtad, akik ismernek. Én ezt oktattam tanfolyamon.

" nyomatod itt, hogy a nagy részét még meg sem bontottad."
Az mikor is volt?

« Válasz #2740 Dátum: 2023. Április 08. 15:09 »
Te Álanyás mikor volt az első tavaszi tisztuló ki repülés? Te már január 1-től nézed 3 hetente a méheket ?

*

robi 75

• 1010
« Válasz #2741 Dátum: 2023. Április 08. 15:50 »
Nálam nem folynak ki a kaptárból, 3. fiok se kell, fára se kell mászni, szaporítani se lehet még.
Zacsis etetés ment és megy is még, 1 hete fotóztam 8 keretre volt szűkítve ez a család.
Ez az átlagom, tudom.....szerszám méregetés versenyt nemhogy elveszíteném....be se nevezhetnék😂😂😂😂.
Na mindegy, se eladás se vétel nem érdekel, itt kb még 2 hét mire normálisan elindul a repce, addigra meg az első feles méztér fent lessz oszt majd lessz valahogy.
Remélem az idő jó lessz rá és a szarházi se szórja ész nélkül mint tavaly, a rohadt anyját annak az oligarchás tuskó fejének, azt hiszik van 300 ha földjük és hallhatatlanok.

Üdv:robi

« Válasz #2742 Dátum: 2023. Április 08. 18:28 »
Március 23-án voltam Stipan Kovacsicsnál.
Előtte való napokban már azt írtátok itt, hogy 7-8 keret fiasotok van!
Akkor most hol tartotok ca. 18 nap elteltével?
Lent full fias minden, fent meg 5-6 keret?
Ma is találkoztam olyan hiteles méhésztárssal akinek bomba (szerintem) az állománya, és neki van MOST 6 Hunor fiasra kiegészítve az állománya.
Az mára már 7 lehet.
Csak a valóst írjátok, a szívatást ha lehet mellőzzétek.
Nem állítom, hogy kiemelkedő teljesítményű családoknál nem lehet elvétve most 7-8 fias......no de közel 3 hete.
Velem ezt nem cumiztatjátok be.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2743 Dátum: 2023. Április 08. 20:22 »
Sancho!
Februárban megvolt a tisztulás,  legalább is felénk/Csongrád megye/.Március végéig át lehetett nézni a meheket.
Ugye seed150 azt írta hogy totális összeomlas volt a környéken nála. Nalam is volt ilyen 3 eve. Nekem az első dolgom volt az összes fias keretet végig nézni a lehető legkorábban. Főleg ha eladni is akar az ember.  Ő még 25-én a nagy részét ki sem bontotta. De úgy csináljátok ahogy akarjátok,  nekem 111.

Robi75!
Most majd megkapod hogy te még nem láttál normális mehcsaladot  :)
Meg már a szaporulat is nagyobb ennél.  ;)

« Válasz #2744 Dátum: 2023. Április 08. 20:55 »
Még mindig nem tudjuk mikor volt a tavaszi tisztuló kirepülés nálad. Azt már tudjuk , hogy volt februárban januárban többször is. De mikor volt az első TAVASZI tisztuló kirepülés, mert az március 21. e előtt nem lehetett, mert a tavasz akkor kezdödik. Március 21 óta még a 21 nap nem telt el.