A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065733 megtekintés
*

kiskakas

• 3249
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #2550 Dátum: 2022. Február 09. 19:55 »
QUQURIQ !!!

Ma Csévharaszton 14 C volt. Hajnalban 6 C. Megtörtént a tisztuló kirepülés. gyors családvizsgálat megtörtént, -1 családdal kevesebb egy nyomoronc bentlakásos egér miatt.
Pár családnál belekukkantottam a fészek közepébe, mert a hírek szerint kiterjedt fedett fiasítások vannak.
Nálam a megtekintett pár családnál egyöntetűen kb. 2 napos peték voltak. ( megnyugodtam)
Gyorsan felállítottam a fűtött itatómat , 18 C állítottam a termosztátját. A nap végére szépen látogatták a méhek.
Délután 15 h körül a mogyoróimat is szépen lepték a méhek virágporért.
A nemes barka hízik, és egyre fehéredik.
Nagyon kellene a csapadék az árvacsalánnak is.
A hosszútávú előrejelzés nagyon lassú felmelegedést ígér, ami a családokra kedvezőleg hat. (csak az a rusnya szél ne lenne)!!!
egy- két hét múlva el lehetne kezdeni a dunsztolásos takarást, a gyúrt lepényt, a serkentést.
Az időjárás ha engedi, fiasítás szemle, van anya. nincs anya?
Minél hamarabb végzünk, annál hamarabb kiderül, hogy mennyi az anyátlan.
Teendő? egyesítés, hogy az anyátlanokat ne rabolják ki.
Ha nincs időnk a felszámolásra, legalább annyit tegyünk meg, hogy lezárjuk az anyátlan családot!
Jelenleg újhold van, szépen hízik, ami február 16. tart. ebben az időszakban megugrik a nyílt fias száma, ezért az itatók is nélkülözhetetlenek.

Kiskakas

*

Apis

• 192
« Válasz #2551 Dátum: 2022. Február 09. 20:04 »
QUQURIQ !!!

Ma Csévharaszton 14 C volt. Hajnalban 6 C. Megtörtént a tisztuló kirepülés. gyors családvizsgálat megtörtént, -1 családdal kevesebb egy nyomoronc bentlakásos egér miatt.
Pár családnál belekukkantottam a fészek közepébe, mert a hírek szerint kiterjedt fedett fiasítások vannak.
Nálam a megtekintett pár családnál egyöntetűen kb. 2 napos peték voltak. ( megnyugodtam)
Gyorsan felállítottam a fűtött itatómat , 18 C állítottam a termosztátját. A nap végére szépen látogatták a méhek.
Délután 15 h körül a mogyoróimat is szépen lepték a méhek virágporért.
A nemes barka hízik, és egyre fehéredik.
Nagyon kellene a csapadék az árvacsalánnak is.
A hosszútávú előrejelzés nagyon lassú felmelegedést ígér, ami a családokra kedvezőleg hat. (csak az a rusnya szél ne lenne)!!!
egy- két hét múlva el lehetne kezdeni a dunsztolásos takarást, a gyúrt lepényt, a serkentést.
Az időjárás ha engedi, fiasítás szemle, van anya. nincs anya?
Minél hamarabb végzünk, annál hamarabb kiderül, hogy mennyi az anyátlan.
Teendő? egyesítés, hogy az anyátlanokat ne rabolják ki.
Ha nincs időnk a felszámolásra, legalább annyit tegyünk meg, hogy lezárjuk az anyátlan családot!
Jelenleg újhold van, szépen hízik, ami február 16. tart. ebben az időszakban megugrik a nyílt fias száma, ezért az itatók is nélkülözhetetlenek.

Kiskakas
Ezt a hold, fias kapcsolatot még nem hallottam. Másnak is van ilyen tapasztalata?

*

Apis

• 192
« Válasz #2552 Dátum: 2022. Február 09. 20:10 »
Továbbgondolva a cukorlepényt adok nem adok témát, még valamit szeretnék hozzáfűzni.
Tehát ameddig nem volt meg a tisztuló kirepülés TILOS lepényezni.
Amelyik méhcsalád fürtben volt (ma biztosan nem) annak meg minek?
Egyébként a mostani lepények fény évnyivel jobbak, korszerűbbek mint mondjuk akár csak 10 éve.
Ez az iparág is fejlődik, és szájhagyomány útján terjed, hogy kinek mi a tapasztalata velük.
Szerintem ha jókor adjuk be, és jó minőséget akkor akár 1 esetleg 2 keret fiassal is több  lehet anyazárásig, ami nem kevés.
Aztán ezen lehet vitatkozni, de akkor ütős a dolog, ha az állomány fele kap, a másik meg nem.
Így lehet összehasonlítani, és látni a különbséget!
Van, nem kicsi.
Ezt mondom (írom úgy) hogy évekig kidobott pénznek gondoltam, de ezek az ásványi anyag "bombák" rám cáfoltak.
Be kellett látnom, hogy a tavaszi felfejlesztésben a technológia része kell legyen.
Lehet a szűkítést, agyontakarást, hőreflektoros fóliát is fikázni, de kár.
Én rengeteget kísérleteztem, saját káromon tanultam, ezen túl vagyok már.
A sikeres méhészkedés alapja az új technológiák ésszerű alkalmazása.
Nincs mese, mert az extrém időjárás minket méhészeket is változásra kényszerít.
Amikor Dr.Hajnal Klára a Pécsi Tudományegyetem professzora a szekszárdi szakmai napon kijelentette (előadásának címe " A globális felmelegedés hatása a méhészetekre"), hogy megérjük még, nem májusban fog virágozni az akác!!
Hol is tartunk méhésztársak?
Ahogy számolom, professzor asszony előadása óta már 3-szor kezdődött áprilisban a virágzás és a hordás.
Ehhez képes korai a cukorlepény beadása?
Döntse el mindenki maga.
Nagyernyei Attila
Ma az ország nagy részén kitisztultak. Ha fias van akkor szerintem már kell a fehérjés.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #2553 Dátum: 2022. Február 09. 20:25 »
QUQURIQ !!!

Minden élőlényt a holdjárás szabályoz.
A gyógynövények föld feletti részét hízó holdkor kell szedni (kamillavirág) stb.
Fogyóholdkor meg a gumósakat, gyökereket kell gyűjteni.
A növényi drogok így vándorolnak.
Az újholdtól a teliholdig van a nyílt fiasítás, ilyenkor neveljünk anyákat is, mert könnyű a sok álcából válogatni.
Az atka irtást is ekkor végezzük, mert ilyenkor van sok nyílt fias, a szer eléri az atkákat.
Nézzed meg, ebben az időben vannak a vízen a legtöbben.
Ha teleltettél pincében, meggyőződhettél volna, hogy a tök sötét pincében is a hízóholdkor kezdenek el az anyák petézni.

Kiskakas

« Válasz #2554 Dátum: 2022. Február 19. 18:54 »
A"tél" legnehezebb időszaka fog következni.
Országunk nagy részén a méhek elég sok virágport tudtak gyűjteni, ez idejekorán megbolondította az anyákat.
Sokan cukorlepényeztünk, mert a február meghazudtolta önmagát, és tegnap előtt Sopronban megdőlt a melegre kord is, majdnem 22 fokot mértek.
Akkor most mi lehet a gond, hiszen továbbra is kora tavaszias az idő, a méhek ki tudnak repülni.
Igen ám, de például Dél-Magyarországon  két hétig 8-11 fok közötti hőmérsékletekkel számolhatunk.
Ez a méhcsaládok számára egy "gyilkos" idő, mert az életük árán is kimennek vízért, a bátrabbak virágporért, különösen akkor ha nem kell érte sokat repülniük.
A 8 fokban simán ledermednek, a 11-12 fokos napsütésben semmi gond.
Tehát akik dörzsölték a tenyerüket, hogy milyen szépek a méhek, remélem két hét múlva is így fogják látni őket, mert az időjárás nagyon nem fog kedvezni.
Most fél méteres hónak, és éjszakánként mínusz tízeknek illene lenni, de ezt nem mi határozzuk meg.
Akkor fürtben vannak a méhek, és minimális a fogyasztás, a fiasítást nem kell fűteni, mert alig vagy semmi nem lenne.
Most helyzet van, és ez próbára teszi a méheket is.
Ez csak egy gondolatsor volt csupán, de én ilyen aggódós méhész voltam örökké, és a ledermedéstől különösen tartok.
A meleg vizes itató alap, mert az ma is erősen járták pedig borult idő, és +9 fok volt csupán.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2555 Dátum: 2022. Február 20. 16:33 »
Lehet mondani, hogy a tegnapi hozzászólásom egy vészmadár jellegű, de ma az időjárás és a vele együtt járó ledermedés engem igazolt.
Sajnos sok virágporos méh nem jutott el a célig, és ezt minden alkalommal fájdalmasan veszem tudomásul.
Mondhatni azt, hogy üzemi baleset, vigyázzanak magukra jobban.
Sajnos még egy jó darabig nem lesz utánpótlása az elveszett egyedeknek, ezért ilyen veszélyes ez az időszak.
Régen is volt ilyen, és többször olvashattátok már tőlem az alábbiakat, amelyet Dr.Bakán András szekszárdi méhésztől származik.
"Addig amíg nincsenek új méhek,  forint darabja."....na meg azóta az infláció.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2556 Dátum: 2022. Február 23. 13:11 »
Jó napot!

Békés megyét hűvös idő jellemzi, 10 fokot súroljuk a melegebb napokban. 02.20-án néztem néhány családba. Nem nagyon találtam fiast, igaz nem nyúltam a méhekhez október óta, nem kaptak lepényt, semmilyen beavatkozás nem történt. Kirepülés és a fias a nullához közelít, higiénikus aljú kaptárakban vannak a családok. Ha megszűnnek az éjszakai fagyok, akkor március 10 körül tervezem indítani őket fehérjés lepénnyel és cukorsziruppal+ melegvizes itató. Tavaly február 26 vagy 28-án indítottam őket, már nem emlékszem pontosan, de most egy kis eltolódás látszik tavalyhoz képest. Más tájegységen mi a helyzet?

« Válasz #2557 Dátum: 2022. Február 23. 18:59 »
Tolna megye egyes részein, különösen a dombvidék déli, szélvédett lankáin javában virágoznak a mandulafák!
A méhek fejlettsége, így a fiasítások nagysága tág határok között változik.
Ahol a mogyorót nagyrészt ki tudták használni a méhek, valamint ahol már most elindult a kecskefűz (barka), ott a családoknál 1-2 az erősebbeknél 3 keretben nyitott tenyérnyi fiasok vannak, mely 2/3-a fedett.
Ez Hunor és NB családokra értendő, 1/2 NB rakodókról nincs információm.
Most úgy látom, hogy azok a méhészek akik már két hete betették a cukorlepényt  nem hibáztak.
De ezt két hete le is írtam, hogy helyzet van, simán lehet lepényezni, mert többször ki tudnak a méhek repülni.
Van olyan profi méhészet (700 családos) hogy már 1 hete híg sziruppal serkent.
Fontosnak tartom, hogy ahol már erősen kiterjedt a fias, gondosan takarjuk be a méheket.
Ezt én is megtettem, de még nem szűkítettem, mert nem volt arra alkalmas az időjárás.
Ahogy nézegettem őket felénél semmit nem kell csinálnom, mert ahogy ősszel elrendeztem őket, az most is jó.
A másik felének a felét 1 kerettel kell beljebb tennem, a maradék egy negyed részt pedig két kerettel kell beljebb húznom.
Lényeg az, hogy még a hajnali hidegekben is a fészek szélén is vastagon legyenek méhek!
Tehát a gyengébbek 4-5 kereten lesznek induláskor, a jobbak 6-7 kereten.
7NB keretnél nagyobb fészken indításkor sosem engedem a méhcsaládot!
Ez pont egy csurig 10 keretes Hunor fiókos méhcsaládnak felel meg!
Február végén megnézném azt a méhészetet ahol az összes méhcsalád ilyen erősségű.
És hangsúlyoznom kell, hogy az utolsó keretek külső oldalán is vannak méhek.
Ha felülről ránézünk amikor lehúzzuk a takarójukat az nem mutat semmit!
Ki kell venni a keretet és ha annak az alsó lécén is vannak méhek, akkor oks.
Én ilyent február 23-án pályafutásom alatt, ami idén a 39 szezonom, hogy 10 keretes Hunor zárólépeinek külső oldalán is vastagon vannak méhek még sosem láttam, sem másnál sem nálam.
A kamu dumások meg kíméljenek.
Ma az erős széllel megküzdve is szépen hordták a vizet, és a virágport.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2558 Dátum: 2022. Február 28. 09:44 »
Pár perce beszéltem egy méhész barátommal, akinek a méhei az én megítélésem szerint szépek voltak.
Remélem nem csak múltidőben, de azt mondta, hogy kicsit összementek.
Sok virágporos kint maradhatott, az itatója fűtött.
Felülről úgy ítélte meg, hogy minimum 1 léputca nép hiányzik.
Mondtam neki, hogy ez rohadt becsapós, mivel a külső hőmérséklet ingadozásra a méhcsalád úgy "működik" mint a harmonika.
Mivel nem jegyezte meg az akkori külső hőmérsékletet, valamint a hidegben szorosabban rábújnak a fiasra, én nem gondolom ezt problémának.
Azt valljuk be ez visszatérő hideg nagyon megviseli a méheket, de ahol van kaja bőven ezt is simán viszik.
Ez biztos, minden szezon más, a mostani is az.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2559 Dátum: 2022. Március 01. 07:08 »
Az már biztos, egy korán jött tavasz után ha visszatér a tartós hideg, az semmiképpen nem kedvez a méhcsaládok fejlődésének (finoman fogalmazva) de szerintem a mandulafák is szenvednek.
Miről is van szó?
Teljesen mindegy, hogy cukorlepényezett e a méhész, etetett, itatott ekkorra már sok helyen kiterjedt fiasok vannak, különösen ott ahol a mogyoró és a korai kecskefűz megbolondította a méheket.
Véleményem szerint a Hunor kereten méhészkedők vannak a legnagyobb veszélyben, és ezen lehet rugózni, attól még igaz.
A Fekete-Fehér Méhészklub szakmai rovatában sokszor írtam már, hogy késő ősszel amelyik keretekből  kikeltek az utolsó fiasok, oda erősen mézes lépet kell tenni, mert a nehéz napokban kicsi lehet a mézkoszorú!
Ez a mostani időszakra fokozottan igaz, mert a méhcsalád az élete árán sem hagyja el a fiasítást, és ha azokban a léputcákban kifogy az élelem, valamint nem bomba a család akkor baj lehet.
Még jöhet egy csavar a történetben, ha valaki nem hagyta meg a keretek tetején a viaszhidakat, esetleg valami átjárót (szívószál, vékony léc, vagy ágdarab) akkor gyakorlatilag elzárja a méhek útját a spájztól.
Ekkor katasztrófa következhet be, és teljesen mindegy hogy a szélső lépek talpig mézesek, a méhcsalád éhen pusztul.
Sokan legyintenek, hogy ez marhaság, de ők profik és a fent leírt óvintézkedéseket megtették, valamint erősek a családok.
Ők el se olvassák aggódó soraimat, de amiket a napokban láttam bizony engem igazol.
4-5 léputcás (általam közepesnek ítélt) Hunor családok egy része a fiasra bújt, és éhen veszett!
Mit lehetett volna tenni, hogy ez ne következzen be?
Amiről megoszlanak a vélemények.
Egy idejében a fejükre tett kemény cukorlepény életmentő.
Lehet azon vitatkozni, hogy sokkal jobban be kellett volna etetni, de nem mindenki profi.
Sajnálom a méhésztársat, majd ezután jobban odafigyel.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2560 Dátum: 2022. Március 02. 10:19 »
Nálam ez a védekezés annyiból áll, hogy bekapcsoltam a konténerben a fűtést. 8 fokot tartok a kezelőfolyosón amíg a virágpor hordása nem állandósul. Az után 20 fok. Nekem csak ennyi

« Válasz #2561 Dátum: 2022. Március 03. 06:51 »
Örülök, hogy végre megszólaltál te is!
Az egy más technológia, és sokan érdeklődnek utána.
Az már tökéletesen kirajzolódott, hogy az időjósok nagyobbat hibáztak mint a katonai szakértők, akik még két hete egyöntetűen azt nyilatkozták....nem lesz háború.
Politika befejezve, vissza a szakmához, az időjósok ugyanebbe a kategóriába sorolandók.
Március elejére ide felénk 14-16 fokot jósoltak, és pont a fele lett!
Ehhez illesszék a méhészek a  technológiájukat, és így tervezzük a beavatkozásokat.
Mivel alkalmatlan az időjárás a kaptárbontásra én is csak jósolni tudom mi lehet most odabent a méhcsaládoknál.
Nagy valószínűséggel az anyák megtorpantak, vagy teljesen le is álltak, és egy feladatuk van, az eddigi fiasítást felnevelni.
Egyébként többször volt már ilyen hullámzó kezdés, hogy fedett-kelő fias volt, majd később ismét pete, és újraindult az élet.
Hogy ez mennyire fogja megviselni a méhcsaládokat azt csak feltételezhetjük, de egy kijelenthető, ez nem jó kezdés.
És rögtön meg kell jegyeznem, hogy ez országrészenként, méhészetenként is változhat, mert a mikroklíma nagyon döntő.
Egy biztos mandulát az idén sem kell szedni, és újra óriási veszélyben vannak a sárgabarackfák, mivel piros bimbós állapotban ez a -7, -9 nem biztos, hogy jól esik nekik.
Érdekes szezon elé nézünk.
Amennyiben az idén sem lesz normális akácméz termés, egekbe szökhet az ára, ezt nem nehéz megjósolni.
Még 10 nap, 2 hét is itt a tavasz!
Ha el nem tévesztik.......
Nagyernyei Attila

« Válasz #2562 Dátum: 2022. Március 03. 20:40 »
Szevasztok! Hétfőtől egy eléggé komoly lehűlés jön.Ma itt elég szép idő volt,és gyorsan bekukkantottam pár családhoz.Szép nagy kiterjedésű fiasítások vannak már több keretben is.Viszont azokban a keretekben eléggé megfogyatkozott az élelem,és a hidegben biztos hogy nem mennek ki a fészek melletti keretekre mézért.2-3 marék kockacukorral kisegíthetem e a családokat,amit ha kell megismétlek.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #2563 Dátum: 2022. Március 04. 20:58 »
QUQURIQ !!!

Sziasztok!

LudasMatyi írta. "2-3 marék kockacukorral kisegíthetem e a családokat,amit ha kell megismétlek".

Kockacukor, jó, de drága!
Gyúrt lepény "Már jó", munkaigényes de ez is pénzbe kerül.
...ha mi csináljuk olcsóbb!
Őszi beetetés időben:
- fiasítás serkentő
- virágpor ösztönző
- időjárás barát
- korrigálható (mézes keret megsegítés, fészek tűzdelés táblás mézessel) (Hunor)
- biztonságos telelés hosszú, szeszélyes tél esetén is!!!
Mindez, csak a méhészen múlik!
...ha úgy érezzük mindent maximálisan megtettünk, most nem kell idegeskednünk!
Minél enyhébb a tél, annál nagyobb a fogyás!
Erre, szinte az utóbbi években mindig számítanunk kell!
Én még emlékszem, a Katalinkor beköszöntő télre, ami március elejéig tartott egyhuzamban.
Ezek az évek nem vették annyira igénybe a méhcsaládjainkat, mint a mostani időjárás.
Nekünk kell követni az időjárást, ha biztonságosan szeretnénk betelelni.

Kiskakas

« Válasz #2564 Dátum: 2022. Március 12. 19:24 »
Olvastam a "facén", hogy +7 fokban óriási virágporhordás volt.
Itthon nálunk a faluban tekertek a méhek, dőlt a virágpor, a saját méhészetemben néhány méh bújt elő, azok is a vizet keresgélték.
Pár nap és talán már érdemben hozzájuk lehet nyúlni, de utána ismét lehűlés következik.
Nagyon nem tetszik ez a szezonkezdet.
A méhek elég jól tűrik, de én már kevésbé.
Nagyernyei Attila