Te Jenő!
Nem tudom, kitől hallhatta Takler Józsi bácsi véleményét a szűkítésről a jó Kisbicska (nem, nem a csantavéri!), első kézből biztosan nem, másodkézből pedig a legvalószínűbb, hogy a Nagy Érdemű domain-tulajdonos főklubvezetőtől hallhatta. Ha pedig tőle hallotta, akkor a klubvezér memóriáját ismerve feltehető, hogy Takipapa még hasonlót sem mondott...
Attila!
A múlt héten hallottam Takipapa (Takler Józsi bácsi) véleményét szűkítésről.
1. "Szűkíts ősszel, minél jobban, nem baj, ha egy kevés méhe nem fér éppen be. Majd bemennek, ha megjön a hideg."
2. "Aki tavasszal szűkítget, az ősszel nem dolgozott megfelelően."
Atilla, OMME Ustora elfelejtette ezt a fontos intelmet megemlíteni a 11 hónappal ezelőtt írt nekrológban, lehet, most érezte szükségét, hogy Kisbicska (nem, nem a csantavéri!) szárnysegédjével most megtámogattassa a szűkítés szükségességéről akadémiai székfoglalót tartó Csonka professzor cikkét.
Ma volt Takler József szekszárdi méhész temetése.
Ő volt a tanítómesterem.
Sokat köszönhetek neki, igazi vérbeli méhész volt, kemény vonalas, de jószívű.
Szakmai titkait szinte senkivel nem osztotta meg, én kivétel voltam, bár egyszer kijelentette..
Gyerek tartsd a szád mert lánckeksztűvel verem ki.....azt a bizonyost. (Nevetni sem volt kedvem.)
Amikor már nem volt aktív szóban méhészkedtünk, és feloldott a titoktartás alól.
Apámnak mindig panaszkodott, hogy nagyon fafejű vagyok, és nem hallgatok rá.
Pedig ez nem így volt.
Ma is követem intelmeit, és amikor méhészkedek sokszor megemlítem, hogy ...ennek még Takipapa is örülne ha látná.
Hideg-építményű NB18-ban ő volt a király!
Olyan irigylésre méltó eredményei voltak, amik ma is csodálkozásra adnak okot.
Mi volt a titka?
A rendkívüli precízség, és a méhek szeretete, amelyhez óriási szakértelem párosult.
Amikor egészségi állapota megromlott sok méhészkönyvét megvettem, vagy egyszerűen odaadta.
Az aláhúzott sorok Örösi könyvekben már csak az emlékét idézik.
Sok méhészpalánta örvendene, ha ilyen tanítómestere lehetne.
Nekem szerencsém volt, hogy megismerhettem, ez meghatározta egész méhészeti pályafutásomat.
Biztosan egyedül is rájöttem volna sok dologra, de amit tőle kaptam soha nem felejtem el.
Isten nyugosztaljon Takipapa!
Nagyernyei Attila
No, ha ezt elolvassa egy olvasni tudó és értelmezni képes "nem méhész" is, akkor számára is egyből kiderül a turpisság: Attila király és tanítómestere NB 18-ban szűkítenek, mig Csonka mester emlékeim szerint Hunorban...
Valójában Attila király azért is lőtt öngólt, hiszen Kisbicska (nem, nem a csantavéri) idézete szerint már néhai mestere is az őszi fészekrendezést és szűkítést favorizálta, Atilla nagyfejedelem viszont mostanság mintha tavasszal szűkítgetett volna, ha jól olvastam... Kár, hogy nevelő szándékkal már nem következhet a "lánckeksztű", pedig annak bizonyára erős memóriajavító hatása lehetne a klubvezérre...
Jenő!
Itt teljesen fölöslegesen kínlódtok, észre kell venni végre, hogy nem az a baj, hogy másként javasoljátok csinálni a saját kaptárrendszeretek nyomán a technológiát, hanem szembe mertek menni a klubvezető meggyőződésével és hitével.
Vedd már észre, hogy a jó klubvezér nem ismeri azt a kifejezést, hogy "szerintem". Ő csak kinyilatkoztatni tud, s aki szakmai érvek híján rögtön özönével kapja a kéréseket "privátban", hogy a renitenseket tiltsa ki a klubról...
Ami továbbra is fájdalmas számomra, hogy vannak néhányan akik teljesen elutasítják mások véleményét, sőt egyenesen hülyének nevezik azt aki nem úgy méhészkedik ahogy ők.
Közben észre sem veszik, hogy egyedül maradnak, és rengeteg jóérzésű méhészt megsértenek.
............
Azt sem értem miért zavarja őket ha mások (szerintük) kínlódnak, ha ennyire rosszindulatúak?
Gyakorlatilag két hozzászólóról beszélek, és sorba kapom a kéréseket, hogy tiltsam ki őket.
Nem fogom, mert az élet ezeket a nagy pofákat majd megtanítja a tiszteletre, amiből azért kapnak ízelítőt.
.............
Sajnos ezek a hozzászólók csorbítják a Fekete-Fehér Méhészklub szakmai nívóját, de bízok abban, hogy belátják, mások szapulása egy fordítva elsülő puska.
Bár szerintem annyi sincs nekik, hogy ezt felfogják.
Csonka Imre szakcikke csodálatos, aki gondolatit, szakmai megállapításait elfogadja, majd alkalmazza, biztosan örömét leli a méhészkedésben.
.............
Tehát ha szűk fészekre etettek, sokkal kevesebb cukorra lesz szükségetek.
Hacsak nem az a cél, hogy majd tavasszal a repcével kipergessétek....
Nagyernyei Attila
Az "eligazítás" ruszki lőszeres láda, kontra Hunor tárgyú szakmai részét bátran rád bízom, szemmel láthatóan láttál már kaptárat, ám nem ártana, ha kiemelnéd, hogy a "csodás szakcikkeket író" Csonka Tanár Úr nem csak a 12-es Hunor szűkítésében vérprofi, hanem nála még cukoretetésről sem lehet szó. Bizonyára van rajtunk kívül is, aki emlékszik a Tanár Úrnak a Méhészetben, annak 2011. augusztusi és szeptemberi számában -a "Méhészakadémia" rovatban- elhelyezett két cikkére ("Méheink egészsége" és "A kiszolgáltatott méh").
No, apám, az a két "szakcikk" fenomenális! Teljesen új alapokra helyezte a méhek táplálkozását, az ásványi elemek, köztük a mikroelemek szerepének értékelését, a méh immunrendszerét, a cink oltárra emelését, a virágpor elemtartalmának jelentőségét, a nagyüzemi gazdálkodás és a cukoreleségen való teleltetés szörnyűségeit s nagyívű fejtegetései lezárásaként még a klímaváltozás méhészeti vonatkozásait is.
Nos, igény esetén szívesen belinkelem a cikkeket, s kérném Atillánkat, hogy ha az ő szakmai ismeretei nem elegendőek egy "szakcikk" megítéléséhez, akkor ne a kitiltás gondolatával játsszon a más véleményen lévők (és a nálánál esetleg tájékozottabbak) elhallgattatására, s egyúttal bizonygassa, hogy "Csonka Imre szakcikke csodálatos", hanem igyekezzen inkább elmélyedni azokban a szakmai kérdésekben, amelyek ismerete szükséges a helyes értékítélet kialakításához. Csonka Imréből a Méhészet újság csinált "szakírót", nem a szakmai csúcson lévő tudós-társadalom. Idézhetném a klasszikus közmondást, de nem idézem, hiszen a "vakok között a félszemű is király" szentencia feltételezi legalább a fél szem meglétét, s esetünkben erről szó sincs...
Egyébként Jenő -nagyon helyesen és előrelátóan- belinkelte azt a videót, mellyel a "csodálatos szakíró" Csonka Tanár Úr a méhész-haknizásai alkalmával a Nosema "spóra" és a méh hemolimfájának "falósejtjei" között folyó állítólagos fogócskázást igyekezett illusztrálni. A "szakírói munkásság és életmű" értékelésnél kéretik ezt a videófelvételt is a mérlegre tenni. Mint mondám, a Csonka-féle "méhészakadémiai székfoglaló" írásokat szívesen megosztom az érdeklődőkkel.
Atilla királyunk, te meg ne légy elkeseredett, ha Takipapa már nem instruálhat "lánckeksztű"-ben, a Takler családból a két Ferenc és az egy András borai is jó tanácsadók. Nekem eddig a 2012-es "Takler Grand" lenne a favoritom a Porkoláb-völgy, Görögszó, Cinka és Szenta-völgy szőleiből válogatva....
Azért vigyázz, ravasz is tud lenni az a "tanácsadó"... Nehogy így járj a nagy tanácskérés nyomán...!