Nekem logikailag sántít az, hogy eltűnik a nép, de pörgetünk 18 kiló mézet családonként. Aztán még telelésre is jut belőle, ami majd tavaszra megmérgezheti a fiast vagy népességet.
Igen, mert a logika az egy dolog, aminél makacsabb dolog a tény.

Mivel nem vagyok látnok, nem tudom hogy konkrétan milyen vegyszer, időjárás, esetleg bolygó együttállás vezetett oda ahol most tartunk. Ami biztos az az, hogy a kijáró méheim jó része eltűnt, de én még jó helyzetben vagyok ahhoz képest amiket láttam. Nehéz ilyenkor átlagot számolni, de kb. azt lehetne mondani, hogy maradt úgy 13-14 keretnyi átlag népesség a 22-23 keretnyiből. Ez átlag, amiben van ennél sokkal jobb is, és sokkal rosszabb is.
Miért? Mert ahogy az embernél sem kapja el mindenki egy időben ugyanazt a nyavalyát, úgy a családok is másképpen tolerálták ezt, volt amelyik egész jól, és volt amelyik nagyon rosszul.
És a lényeg, hogy a logika se essen olyan messze a tényektől. A fészekbe sosem nyúlok mézért, tehát marad a 2 méztéri fiók mint elvehető felesleg. Ezek ugye akácon kerültek utoljára kiürítésre, és most ismét. Tehát a 18 kilós
átlag ami benne volt az azóta keletkezett, azaz nem kizárólag szotyi. Annyira nem, hogy a színe és az illata alapján kb. 40-50%-ban olajretek és egyebek. Csak ami ezen felül van az a szotyi. És az
átlag az ugye azt jelenti, hogy volt olyan családom (de ezt már írtam is) aminél közel tele volt a két méztér. És lett olyan is, amitől egyetlen keretet sem tudtam elvenni! Így már logikusabb?

Ennek a logikázásnak azért nincs sok értelme, mert a tény az hogy a vegyszerektől hullik a méh, nélküle meg nem. Egyedül akácon nincs ebből adódó veszteség, hozzáteszem nekem az akác indulásakor még mindig szoktak lenni mászkáló méheim, amik még akkor is a repce vegyszereit nyögik.
Annyi "szerencsénk" lett csak a szerencsétlenségben, hogy most kiderült melyek az állományból a kevésbé vegyszertűrőek, ezek már nem a saját anyjukkal lesznek betelelve, hanem olyan családokéval amelyek jobban tűrték.
Az meg szerintem egyetlen épeszű méhésznek sem lehet kérdés, hogy mekkora felelőtlenség egy ilyen mézet a kaptárban hagyni. Mert hát mi történhet vele ott?
1. Teleléskor esznek belőle (nem jó)
2. Teleléskor nem esznek belőle, de tavasszal igen, és abból etetik a fiast is (szintén nem jó)
3. Még tavasszal sem esznek belőle, de majd a gondos méhész felkarcolja nekik (még ez sem jó)
4. Egyáltalán nem esznek belőle mert majd tavasszal kivesszük (hogyan ha már kristályos?)
Ugyan ez is csak logika, amin inkább besértődnek mint elgondolkodnának rajta...