A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065642 megtekintés
*

Attila

• 285
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1350 Dátum: 2018. Július 19. 21:52 »
Jóska, előfordulhat, hogy nem vegyszerezik a növényt, vagy nem agresszívan, jó a talaj.
Tudod, létezik bio-napraforgó olaj. Ahhoz is meg kell valahol termelni valahol az alapanyagot.
De legalábbis, ha olyan a vállalkozás, hogy az alapanyag előállításába is belevág, akkor vélhetően igényesség is jellemezheti a vezetését, elmozdulhatnak a környezetkímélés irányába, hiszen ez egy jó marketing alap, fogyasztói bizalom, stb.
Melyik cég ez konkrétan, ha szabad érdeklődnöm?
Üdv.: Attila

*

Attila

• 285
« Válasz #1351 Dátum: 2018. Július 19. 22:05 »
A talajokat évtizedek óta vegyszerezik, biztosan nem bomlik le 100%-ig minden "koktél". Ha pedig így van, akkor van esélye a bomlástermékek vagy az eredeti hatóanyagok feldúsulásnak, amikor keveredhetnek is.
Ha mozog a talajvíz szintje is, az is szállíthat szennyeződést, "talajoldatot".
A talaj évről évre csak kapja az anyagot.

Apropó, kérdésem:
ha a gabonatarlót nem hántják, akkor milyen kárt is szenved a gazda, a talaj? Ezért nincs ugye tisztesfű.
Mikor én látom ezeket a felkarcolt végeláthatatlan földeket a nyári tomboló kánikulában, az az érzésem, hogy a maradék talajéletet is ki akarják ölni abból a kb. 30cm-es rétegből, ami a kenyeret adja.

*

neo

• 1000
« Válasz #1352 Dátum: 2018. Július 20. 06:14 »
Tudtommal Szlovákiában nem volt engedélyezett a NNI csávázás.

« Válasz #1353 Dátum: 2018. Július 20. 07:05 »
     Tangazdaság Búslak, Dunaszerdahely mellett, www.buslak.sk

« Válasz #1354 Dátum: 2018. Július 20. 08:09 »
     Hát nem tudom. Én egy napraforgó olajat gyártó társaság körzetébe vagyopk /szerencse/, és a termelést is nagyrészben maguk végzik. Nincs mérlegem, de a saccolás szerint rekordhozam lessz. Na most mit mire fogunk ?
    Üdv. Jóska

Idézet
Közel 790 ha területen folytatunk ökológiai jellegű növénytermesztést.

A növénytermesztés fő célja, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű takarmányt biztosítson a gazdaságban nevelt szarvas marhaállomány ellátására, valamint Bio-vetőmag előállítása.

Szerinted? Na vajon miért? Összeáll? Egykis segítség: Ott nincs: !
« Utoljára szerkesztve: 2018. Július 20. 08:12 írta szeremej »

« Válasz #1355 Dátum: 2018. Július 20. 08:20 »

Apropó, kérdésem:
ha a gabonatarlót nem hántják, akkor milyen kárt is szenved a gazda, a talaj? Ezért nincs ugye tisztesfű.

A tarlóhántás célja többek között:
- gyommentesítés,
- a kihullott magvaknak a talajba történő forgatása, hogy kikeljenek (árvakelés), majd
  zöldtrágyaként hasznosuljanak,
- A szármaradványok leforgatása, hogy azok bomlása mielőbb megtörténjen,
- A talajnedvesség megőrzése, a hajszálcsövesség megszakításával.

Szóval nem annyira "lárpullár" dolog ez, mint amennyire kívülálló számára látszik, nem kell azt hinni, hogy azért brummog a traktor a határban, mert a paraszt unja az otthonlétet.

Egyébként nem valószínű, hogy a tisztesfű, a tarlóhántás elhagyásával, automatikusan visszatérne a gabonatarlókba. A parlagfűnek sokkal nagyobb esélye van erre.
A tarlóvirág eltűnése valószínűleg a gyomirtási technológiákkal is összefügg.
Ahhoz, hogy e méhlegelőt adó növény újra megjelenjen, vélhetően vetni kéne, meg olyan növényvédelmi technológiát kialakítani, ami kíméli ezt a növényt, de ez már magas nekem, mint lónak a hátúszás, úgyhogy maradjunk abban, hogy ez az utolsó mondat nem több találgatásnál.   

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1356 Dátum: 2018. Július 20. 14:59 »
Hetente vizsgálom a méheket. Múlt héten kezdett virágozni egy öt hektáros napraforgó a méheimtől 1-1,5 km-re. Addig minden nap emelkedett a kaptársúly, azóta apad. Egy hét alatt 1 kg méhveszteség és folyamatos apadás. Szerencsére még a fias nem esett vissza. Imádkozok, hogy minél hamarabb vége legyen a napraforgó virágzásának.

Hátha a szolidágón rendbe jönnek a családok.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1357 Dátum: 2018. Július 20. 20:17 »
QUQURIQ !!!

Várunk már egy közleményt, hogy csak mindenki a saját szakállára vándoroljon el napraforgóra!
Vagy úgy mint a marhatartók, akik levágatják a marháikat nagy kártalanítást kapnak.
Vagy kérjen minden méhész a szakigazgatásától, egy olyan területet, ahonnan a méheink nem érnek el egyetlenegy tányér napraforgót!

Kiskakas

*

wr

• 1013
« Válasz #1358 Dátum: 2018. Július 22. 07:36 »
Kíváncsi leszek azokra akik büszkén írogatták hogy szotyin szoktak telelni, hogy majd a tavasszal vajon felfele, esetleg lefele fog kunkorodni a szájuk széle. Vizionálok "némi" téli veszteséget a jó kis vegyszeres telelőkészleten telelt állományok esetében.

« Válasz #1359 Dátum: 2018. Július 22. 10:48 »
Kösz az együttérzést! Büszkén egyikünk sem írogatta a naprán telelést! Ez a tecnológiánk. Most már tudom én is, hogy jövőre repcén mi lesz a stratégiánk...már ha marad méhünk.
További jó kuncogást mások kárán. Te ne menj tüntetni a neo-k ellen, hazudnál magadnak is.
Veled ellentétben, én kívánok neked eredményes és veszteségektől mentes méhészkedést a jövőben!

*

wr

• 1013
« Válasz #1360 Dátum: 2018. Július 22. 19:02 »
Nem tudom éppen melyik fórumot olvasod, de tőlem sosem láthattál olyat, hogy mások kárán kuncogtam volna. Egész egyszerűen azért nem, mert ilyet nem szoktam. Mások butaságán szoktam, van hogy napi szinten, eme bűnömet vállalom. A neok ellen sosem mentem volna tüntetni, más miatt mentem volna...

« Válasz #1361 Dátum: 2018. Július 22. 20:18 »
Kíváncsi leszek azokra akik büszkén írogatták hogy szotyin szoktak telelni, hogy majd a tavasszal vajon felfele, esetleg lefele fog kunkorodni a szájuk széle. Vizionálok "némi" téli veszteséget a jó kis vegyszeres telelőkészleten telelt állományok esetében.

Bár én nem írogattam sehogy, de ha lesz téli veszteség nem ez miatt lesz. Felénk nem volt külön vegyszerezve, sehogyan sem. Nem is volt pusztulás semekkora, sem a kaptárak előtt, sem a táblákban nem találtam méhhullát. A családok is jók.
Ahol meg agyon tolták, ott meg ugye láttuk, olvastuk az elképesztő károkat, ott meg mit gyűjtöttek volna napraforgóról, ott bizony most etetni kell.

« Válasz #1362 Dátum: 2018. Július 22. 21:21 »
Bizony wr méhésztársnak ez egy rosszindulatú benyögése volt, amit nekem célzott:
"Kíváncsi leszek azokra akik büszkén írogatták hogy szotyin szoktak telelni, hogy majd a tavasszal vajon felfele, esetleg lefele fog kunkorodni a szájuk széle. Vizionálok "némi" téli veszteséget a jó kis vegyszeres telelőkészleten telelt állományok esetében."
A méhlegelő rovatban írtam a következőt:
"NB lépen 5-7 keret nagy kiterjedésű fiasom van, de volt néhány 8-as is.
A fias körül 9-10 centis mézkoszorú, amihez természetesen nem nyúlok."
Erre írta ő a fenti marhaságot.
Azért már eljutottam arra szintre,hogy ki tudjam a méhészek közül választani a szakmai talentumokat, meg a szájkaratésokat.
Wr méhésztárs ezt csúnyán benézte, és ezzel a színvonal alatti rosszindulatú benyögésével, el is helyezi magát egy olyan palettán, amit nívónak nevezünk.
Kicsit többet gondol magáról, azért történhet meg vele, hogy ilyen blődségeket hoz össze.
Először is 9-10 centis mézkoszorúról írtam!
Másodszor, hogy hordás van szolidágóról, tehát az erről begyűlő friss nektár még majd kívülről ez alá a mézkoszorú alá kerül, plusz még serkenteni, és etetni is fogok.
Tehát mikor ér a méhcsalád ehhez a jó "vegyszeres" cucchoz?
Vastagon a tisztuló kirepülés után, tehát semmi gondot nem fog okozni a méhcsaládoknál.
Állandóan megy a hiszti a napraforgómézen való teleltetés miatt.
Írásomból kiderül, hogy a méhek nem ezen telelnek, de ha Hunorom lenne akkor bizony igen.
Mivel a Hunor keret 9 centivel alacsonyabb, ott sokkal nagyobb az esély, hogy a napraforgómézhez a tél folyamán hozzákezdjenek.
Kicsit gondolkodj mielőtt arról írsz, hogy milyen gáz nekünk NB-s méhészeknek.
Őszintén örvendek, hogy fekvőkaptáraim vannak, és a napraforgó méz jelenléte a nagy képfelületnek köszönhetően semmi gondot nem jelent.
Hogy kinek merre fog tavasszal kunkorodni a szája azt a jövő dönti el.
Csak arról mondj véleményt amit megtapasztaltál, és kipróbáltad!
Maradj a 9-es LEGO-dnál, a fekvősöket meg ne fikázd.
Nagyernyei Attila

« Válasz #1363 Dátum: 2018. Július 23. 08:16 »
Tegnap esti írásomat folytatva, jelenleg 10-11 keretre "szűkítettem" a családokat.
Mint írtam, 5-7 keret fiasuk van, és 1 szép fészekléppel tűztem őket, valamint 1-2 lépet tettem az utolsó fias mellé.
Ezzel biztosítva a begyűlő nektárnak is helyet, valamint hogy ne szorítsák ki az anyákat.
Később, amikor majd tovább szűkítem őket, a kevésbé mézeseket átteszem a szűkítésen kívülre, és felkarcolom, ha szükséges.
Így a kikelő fias helyére jó minőségű telelő élelem kerül.
Baromira bosszant ha valaki átgondolatlanul mond véleményt.
Mi lehet vele a célja?
Nem tudom.
Arra nem is merek gondolni, hogy szakmai analfabéta, inkább a rosszindulat és az irigység diktálja gondolatait.
Annak külön örvendek, hogy sokan jeleznek vissza, hogy működik a technológiám.
Az NB lépen való teleltetés biztonságos.
Sokan, akik "öszvér" rendszerben dolgoznak (NB fészek 1/2NB méztér) ők is azért használják a fészekben a nagy lépet, mert arra hivatkoznak, hogy jobb télen a nagy lép.
Ebben az egyben igazat tudok nekik adni, különben nem, de ezt már kitárgyaltuk.
A csapadékos idő elvonul, és végre jön az igazi kánikula.
Ez kedvez  szolidágónak!
Feje tűzben, lába vízben.... ekkor mézel.
Nagyernyei Attila

« Válasz #1364 Dátum: 2018. Július 23. 10:01 »
Ez így igaz, ezért van nálunk Nb fészek! A feleseknél, mert az is van, én mindig csak a fejemet vakarom, hogy mit hova pakoljak teleléshez... A "nagyok" megoldják maguk, és tavasszal sokkal jobban indulnak(a fára is  ;D...)...