Menny "nagy méhészet" van? Szerinted ki, vagy kik azok akik elmondják a frankót az atkagyérítés ügyében?
Megfogadtam magamnak hogy nem írok erre a fórumra többet, és nem csak a zöldet hanem ezt sem fogom olvasni a továbbiakban. Most mégis kivételt teszek.

Szóval akad azért egy két ember aki leírja a "frankót", de általában senki nem szokta, nem ok nélkül. Azért nem, mert a "frankót" már leírták hivatalosan, talán szaklapban is. Csak azt felejtették el odaírni, hogy azzal nem biztos hogy sokáig fogsz méhészkedni, vagy sokáig fogsz élni. Azon nevettem egy nagyon jót, amikor olyat olvastam az újságban hogy leírta az illető hogy csurgat egyet oxállal akác után, meg kettőt ősszel, és ez az éves védekezés. Szerintem ezt ő maga sem hiszi el.

Én sem használnék taglózó szereket ha lenne más, de nincs. Most biztos sokan felhördülnek megint hogy de hát a szerves savak. Persze. Szerves savakkal kizárólag szublimálással lehet hatékonyan védekezni (igen, tudom, van aki háromszor csurgat egy évben és bombák a családjai

), de az meg a méhészt fogja majd tönkretenni. Nem a kezeléskor, hanem majd másnap meg harmadnap amikor belélegzi.
Én sem használnék semmit ha nem lenne muszáj, de muszáj, és mivel a saját mézemet eszem (más méhészét nem eszem meg) nem tolok bele ész nélkül vegyszert.
A téli dolgokról újabb vitát lehetne indítani, nem fogok mert erről is leírtam már a véleményem. Van aki november óta már a negyedik alkalommal irtott atkát, és még csak február közepe van... Meg tartós hordozót is hagyott benn egész télre, mert majd akkor nulla atkája lesz.

Persze. Addig amíg el nem kezdődik a hordás. Télen nem kezelek soha semmivel, olyankor nyugalomra van szükségük a családoknak. Maradt néhány atkám őszről? És akkor mi van? Akác után amikor üres a méztér kapnak néhány kezelést, a többit meg majd ősszel amikor minden értékesítendő méz ki lett már szedve a kaptárból.
A 3 szerrel (amitráz, fluvalinát, szublimált oxál) tökéletesen meg lehet védeni egy szezonban a méheket. Akinek van higiénikusa le is ellenőrizheti, ugyanúgy fognak potyogni mindegyiktől. Az a nem mindegy, hogy melyiket, mikor, és hogyan használja az ember, a szublimálást meg döntse el mindenki maga, én végleg abbahagytam.
A laborvizsgálatokon eddig mindig megfelelt a mézem.