A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065784 megtekintés
*

atya

• 1043
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1140 Dátum: 2018. Február 14. 09:40 »
Idézet
"Aztán amikor hazamentek a saját méhészeteikbe,ott végignyomjátok az összes lehetséges fajta taglózó vegyszert a kaptárakba.
Mert félnek, és mert féltik az állományukat, a megélhetésüket, legyen az másodlagos, vagy harmadlagos megélhetés. Talán fel sem fogják, hogy mekkora bajt okozhatnak ezzel maguknak. Akinél nem történik óriási kár, (mert kevesebbet tett bele valamiből, az már rögtön felér egy dr-i címmel. Gondolja Ő.
Viszont amit, és amiért ezt csinálják, az nem másért van, mint hogy nincs semmiféle hiteles korrekt, "központi" iránymutatás a betegségek felszámolása, gyérítése érdekében.
(Talán erre, és az ilyen feladatra vásárolták meg az "OMME méhesét", csak sajnos úgy jártak vele, mint cigány a lovával. mire meg szokta az éhezést, belepusztult.)
Sajnos így marad a találgatás, és sorra nőnek ki gomba módjára a kémikusok.
Jó ez nekünk?
A sikerhez csak annyi kell, hogy képes legyél az életed a magad módján élni.

« Válasz #1141 Dátum: 2018. Február 14. 11:40 »
Azért azt nem mondanám, hogy nincs megfelelő "központi" tájékoztatás. Az ingyenesen hozzáférhető OMME füzetekben több lehetséges atkairtási módszer le van írva éves felosztásban. A szaklapokból ismertek különböző diagnosztikai módszerek, amelyekkel elég pontosan meghatározható az atkafertőzöttség mértéke (például: a porcukros vagy alkoholos mintavétel). A támogatást igénybe véve gyakorlatilag ingyen hozzá lehet jutni a támogatott atkaölő szerekhez. Milyen "központi" segítség kellene még? Jöjjön házhoz a Tóth Péter és kezelje le ő a méheket a méhész helyett?

Nemrég beszélgettem egy 200 családos nem kezdő méhésszel. Kérdeztem, hogy tavaly volt-e gondja az atkával? Az volt a válasz, hogy neki nincs gondja az atkával, mert gyakorlatilag tavasztól-őszig írtja az atkát. Azt nem írom le, hogy mikor mivel és hányszor, nehogy valaki ihletet merítsen.

*

atya

• 1043
« Válasz #1142 Dátum: 2018. Február 14. 17:00 »
Idézet
Nemrég beszélgettem egy 200 családos nem kezdő méhésszel. Kérdeztem, hogy tavaly volt-e gondja az atkával? Az volt a válasz, hogy neki nincs gondja az atkával, mert gyakorlatilag tavasztól-őszig írtja az atkát. Azt nem írom le, hogy mikor mivel és hányszor, nehogy valaki ihletet merítsen.

Na hát, látod kb ilyenekre gondoltam én is. Menny "nagy méhészet" van? Szerinted ki, vagy kik azok akik elmondják a frankót az atkagyérítés ügyében?
Azok a "nagyok" nem hisztiznek itt velünk, nem osztják az észt, hogy miből mennyit, és hányszor, és miben oldja fel, hogy juttatja ki, stb. Úgy néz ki, hogy itt is csak a "kis méhészek" próbálják megoldani ezt a problémát. És ráadásul úgy, hogy néha vérre-menő sértegetésbe torkollik az egész.
Jó ez nekünk?
A sikerhez csak annyi kell, hogy képes legyél az életed a magad módján élni.

« Válasz #1143 Dátum: 2018. Február 14. 17:21 »
atya, nem teljesen értem mire akarsz kilyukadni. Az általam említett méhésszel pont az a gond, hogy részletesen elmondta, mikor mit használt. Hát én nem ennék a mézéből, maradjunk ennyiben. A kaptárszám önmagában nem minősíti a méhészt. Lehet valakinek kevés kaptárja és szép méhese, erős, egészséges családokkal. Ez fordítva is igaz. Egyébként ha engem kérdezel, akkor pont a kis méhészek azok, akiknek nagyobb esélye van a problémákat megoldani. Éppen azért, mert nem a megélhetésük függ tőle, és több időt is tudnak fordítani a méheikre. Ott ahol több száz család van, a méhész nem ér rá kísérletezni és talán nem is mer kipróbálni új dolgokat, mert félti a megélhetését. A sértegetés, és a kivagyiság valóban nem viszi előre a dolgokat, de a jó értelemben vett vitatkozás és eszmecsere annál inkább.

*

nata

• 176
« Válasz #1144 Dátum: 2018. Február 14. 17:28 »
A mostani monitoring füzetben is benne volt, hogy egy napraforgó méz mintájában, találtak amitráz bomlástermékeket. Aztán a méhész utólag beismerte, hogy akác után kezelt. A véleményemet inkább nem írom le, mert sokan megsértődnének...

« Válasz #1145 Dátum: 2018. Február 14. 18:16 »
111

« Utoljára szerkesztve: 2019. December 01. 22:17 írta kivancsi111 »

*

zümi

• 1382
« Válasz #1146 Dátum: 2018. Február 14. 19:05 »
Idézet
Szerinted az összes méhész biomézet termel?
A méhészek néhány százaléka "bios".
Én is használok oxál savat, mint írtam.
Te egyébként mivel védekezel?

Szerintem óvszerrel ;D Ezt nem lehetett kihagyni bocsi :P
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

wr

• 1013
« Válasz #1147 Dátum: 2018. Február 14. 19:46 »
Idézet
  Menny "nagy méhészet" van? Szerinted ki, vagy kik azok akik elmondják a frankót az atkagyérítés ügyében?
Megfogadtam magamnak hogy nem írok erre a fórumra többet, és nem csak a zöldet hanem ezt sem fogom olvasni a továbbiakban. Most mégis kivételt teszek.  8)
Szóval akad azért egy két ember aki leírja a "frankót", de általában senki nem szokta, nem ok nélkül. Azért nem, mert a "frankót" már leírták hivatalosan, talán szaklapban is. Csak azt felejtették el odaírni, hogy azzal nem biztos hogy sokáig fogsz méhészkedni, vagy sokáig fogsz élni. Azon nevettem egy nagyon jót, amikor olyat olvastam az újságban hogy leírta az illető hogy csurgat egyet oxállal akác után, meg kettőt ősszel, és ez az éves védekezés. Szerintem ezt ő maga sem hiszi el.  :)
Én sem használnék taglózó szereket ha lenne más, de nincs. Most biztos sokan felhördülnek megint hogy de hát a szerves savak. Persze. Szerves savakkal kizárólag szublimálással lehet hatékonyan védekezni (igen, tudom, van aki háromszor csurgat egy évben és bombák a családjai  :D ), de az meg a méhészt fogja majd tönkretenni. Nem a kezeléskor, hanem majd másnap meg harmadnap amikor belélegzi.
Én sem használnék semmit ha nem lenne muszáj, de muszáj, és mivel a saját mézemet eszem (más méhészét nem eszem meg) nem tolok bele ész nélkül vegyszert.
A téli dolgokról újabb vitát lehetne indítani, nem fogok mert erről is leírtam már a véleményem. Van aki november óta már a negyedik alkalommal irtott atkát, és még csak február közepe van... Meg tartós hordozót is hagyott benn egész télre, mert majd akkor nulla atkája lesz.   :o Persze. Addig amíg el nem kezdődik a hordás. Télen nem kezelek soha semmivel, olyankor nyugalomra van szükségük a családoknak. Maradt néhány atkám őszről? És akkor mi van? Akác után amikor üres a méztér kapnak néhány kezelést, a többit meg majd ősszel amikor minden értékesítendő méz ki lett már szedve a kaptárból.
A 3 szerrel (amitráz, fluvalinát, szublimált oxál) tökéletesen meg lehet védeni egy szezonban a méheket. Akinek van higiénikusa le is ellenőrizheti, ugyanúgy fognak potyogni mindegyiktől. Az a nem mindegy, hogy melyiket, mikor, és hogyan használja az ember, a szublimálást meg döntse el mindenki maga, én végleg abbahagytam.
A laborvizsgálatokon eddig mindig megfelelt a mézem.

« Válasz #1148 Dátum: 2018. Február 15. 15:14 »
Köszönjük WR!
Részemről azt is, hogy maradtál.
Nem vagyunk szerencsére egyformák és ettől szép a világ!
Az, hogy mindenki a saját technológiájára esküszik az természetes, hisz minden cigány a saját lovát dicséri van ki csendesen, van ki vehemensen.
Üdv: Csaba

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1149 Dátum: 2018. Február 19. 20:04 »
QUQURIQ !!!

Ma árnyékban + 3 C volt. a fürt külső héján a méhek hőmérséklete: 17,1 C
A fürt maghőmérséklete: 34,1 C

kiskakas

« Válasz #1150 Dátum: 2018. Február 19. 21:32 »
A tél most kezdődik.
Eddig volt a "nulladik" óra!
Sokan már azt kérdezték, hogy teletek a méhek.
Ne vicceljünk már!
Az elkövetkező időszak dönti el ki, hogy készítette fel a méhcsaládjait a télre.
Ahol tapsoltak januárban a 2-3 keret fiasnak, ott úgy járnak mint a toronyóra.
Neki kakukk!
Mindent időben.
Nem szeretném írásaimat magasztalni, és az észosztó szerepében tündökölni, de a Fekete-Fehér Méhészklub alapításakor még az első évben leírtam, hogy az utóbbi években a tél kitolódik, és február-március lesz a kemény.
Jövő héten ilyenkor leszünk a mélyponton.
Holnap este Leobenből (Ausztria) jelentkezem.

Nagyernyei Attila

« Válasz #1151 Dátum: 2018. Február 19. 23:18 »
Nem gondolnám, hogy volt az országban bárki is aki január 7 én tapsolt a 2-3 keret fiasnak, mint ahogy én is tragédiaként éltem meg... megtettem mindent azért hogy ne így legyen... háromnegyedig visszahajtott fólia, nyitott szellőző , annyáig feletetett családok... az nb10 es pároztató 7 kereten 51kg ot nyomot. Tehát szinte majdnem minden keret talpig mézes.....vagy legalábbis a jobbról balról  szélső kettő mind az volt....  Tudom mert minden család végig lett nézve , mivel nincs csak 40db ezért megtehettem.... Úgy hogy ha reggel benéztem a teljes szélességben nyitva hagyott kijárón alul a léputcák bundásak. Akkor mi az amivel Én indítottam a fiasítást? -Tőlem gyakorlottabb(27 év , illetve másik méhész akinek az apja jónevű anyanevelő volt Ő is ugyanezzel a problámával küzdött....) és ezek után azt kakukkolni ,hogy én megmondtam....szerintem....Nem vagyok az a megmondó ember, de .. jó kirándulást!

« Válasz #1152 Dátum: 2018. Február 20. 07:11 »
Alfater!
Kicsit félreértetted írásomat, és magadra vetted.
Magyarország méhészeti adottságai rendkívüliek. (Ezért vagyunk ennyien.)
Többször írtam már a mikroklímáról, és arról, hogy még településen belül is lehetnek a méhcsaládok között fejlődésben különbségek.
Ismét nem szeretném évekkel ezelőtti írásaimat felhozni példaként, de még az sem mindegy, hogy TÉLEN merre néznek a kaptárak.
A hűvös, szélvédett völgyekben sokkal később fognak beindulni az anyák, mint a napsütötte, déli fekvésű domboldalon.
De menjünk tovább.
Én emiatt hoztam haza Baranya megyéből a méhészetemet, (erről is írtam) mert úgy jártam mint Te.
Ha ez többször megismétlődik, el kell gondolkodnod, hogy jó helyen vannak e a méheid.
Több méhészetnek tanácsoltam már az átpakolást, és jelentem azóta mind rendben van.
Egyikük itt nálunk is írogat, nem bánnám ha hozzászólna.
Zárszóként annyi, hogy ezt figyelni kell, de azért még nem kell meghúzni a vészharangot, mert a méhek is alkalmazkodnak.
Nagyernyei Attila

« Válasz #1153 Dátum: 2018. Február 20. 08:22 »
Szevasztok!Nekem jelenleg 2 telephelyen vannak a méheim.Az egyiken dél,a másikon észak felé néznek a kijárók.Lehet ebből bármilyen előny,vagy hátrány?Így még nem teleltem.

« Válasz #1154 Dátum: 2018. Február 20. 10:03 »
Ahol tapsoltak januárban a 2-3 keret fiasnak, ott úgy járnak mint a toronyóra.
Neki kakukk!
Mindent időben.

A Dél-Dunántúlon virágpor hordás és kifejezetten enyhe idő volt januárban, kizártnak tartom, hogy nálad ne indultak volna be az anyák. Ezt az időjárási körülményt, mikroklíma ide vagy oda, nem lehet "átpakolással" megoldani, hacsak nem a hűtőházba viszed a méheket. Senki nem tapsolt a 2-3 keret fiasításnak, egyszerűen csak tényként közöltük a kialakult helyzetet. A kiterjedt januári fiasítás tehát nem a méhészek hibájából jött létre, hanem az enyhe időjárásnak köszönhetően. Mindazonáltal ott ahol a megfelelő helyen és elegendő mennyiségben van élelem, nem kell aggódni a méhek miatt.