Még mielőtt vr méhésztárs hanyatt esne a 9-es Hunorjaitól, volna némi megállapításom.
Ezt írja:
"Tehát a szaporulat felesleg, el kell adni."
"Ezt sem lehet nekik megmagyarázni. Azért nem, mert náluk nincs felesleg, ők azzal vannak elfoglalva hogy egyáltalán szinten tudják tartani az állományt és ne csökkenjen a családszám. A hunorban meg (ha úgy akarom) minden évben lesz legalább 20-25% méhfelesleg. Ezt ugye a végtelenségig nem tudom növelni mert nincs helyem tehát el kell adni. És eközben a pörgetett mézem is ugyanannyi.Akkor összességében mennyi is az annyi?" (Had tudjuk meg végre mi is
mennyi az annyi.)
Még ha egyet is lehetne érteni írásaival ez a hozzászólása nagyfokú tájékozatlanságra utal!
Aki Magyarországon méhészkedik, és nem valahol a fellegekben jár mint vr méhésztárs, az tudja, hogy minél nagyobb a lép annál dinamikusabban fejlődik rajta a méhcsalád.
A család szinten tartásáról annyit, hogy Buchinger György néhány évvel ezelőtti hirdetéseit nézd meg a MÉHÉSZET-ben!
Ha nem hinnél a szemednek, és az időpontnak, rendszeresen akác előtt adott el méheket, úgy, hogy a saját állománya is bomba volt. (Egy tavaszon küzdött a nozemával, akkor méhészbarátja segítette ki.Ezt csak a tényszerűség kedvéért írtam!)
Sokszor megfordultam nála (hála az égnek) és már akkor gondolkodtam a váltáson.
Akác előtt már szétszedte a méhészetét, és a szaporulatot eladta!
Többször én vittem neki Illés Sanyitól a méhanyákat.
Folytatom.
Az ominózus világcsúcs pergetésekor én vittem a méheit tovább.
Pergetés nélkül pakoltunk, mert rohanni kellett tovább.
102 kilós volt a mérleges, de az nem volt a legnehezebbek között.
Vr méhésztársnak az álom kategóriába tartozik mit lehet kicsavarni egy NB "nehézbombázótól", ha résen van a méhész.
Te csak most gyakorolod azt, amit többen évtizedek óta űzünk.
Az eredmények tükrében elmondhatom, hogy amit a 18-as NB melegépítményű kontikból a lánycsóki nagyágyúk kicsavarnak, amiatt sokat "LEGÓZ"-hatsz a kis tornyaiddal.
Senkinek a technológiáját nem kell lefikázni!
Honnan is indultunk?
Leírtam, hogy kezeltem 27 évig a 10 keretes Hunorokat, akácon 3 fiókkal.
Ebből kaptárvita alakult ki, hogy.....az én apukám erősebb!
Sokan felköthetnék a gatyájukat, hogy a "nagybocikat" lenyomják!
Nekem erről ez a véleményem, és a tapasztalatom, amely feljogosít a felelősségteljes írásomra.
Szaktanácsadóként rengeteg méhészetben megfordultam, és nyitott szemmel jártam.
A nagybocis kollégáknak nem kell szégyenkezniük, gyakorlatilag vezetik a virtuális bajnokságot!
Képzeljétek el, ha ott ciki dolgokat, rossz eredményeket látok, váltottam volna?
A választ rátok bízom.
Ja és még valami.
Vr mészésztárs mindig úgy fogja meg a dolgokat, hogy minél kevesebbet kelljen dolgozni.
Amikor pántolsz, szöktetsz, vándorolsz, majd lepakolásnál eldől a tornyod mert ráraktad egy pocoktúrásra, aztán pakolászod a fiókjaidat,vagy a fiókok között hordástalanságban szaglásznak a méheid, majd küzdesz a molyokkal hogy megvédd a lépeidet, gondolj arra, hogy ez a fekvőben nincs.

A fekvővel sokat kell dolgozni.
Azt a kaptártípust, amelyben munka nélkül lehet elérni nagy eredményeket most tervezik.
Nagyernyei Attila