A méztermelés munkaigényességének egyik mérőszáma az egy méhcsalád gondozásához szükséges munkaórák száma, ami az USA-ban 5 óra/év, az Európai Unió tagállamaiban 10 óra/év, hazánkban 13 óra/év volt 2006-ban. A hatékonyság alacsony szintjének fő oka a technológiai elmaradottság, az élőmunka-igényes kaptártípusok használata (Simmins, 2003; Szabó, 2004).
Nem is értem hogy egy disszertációban hogy mernek ilyet leírni.

Hiszen hazánkban zömében korszerű technológiával méhészkednek, lásd NB fekvő.

A kaptárakat nem kell gyakran nyitogatni csak 3 naponta, a mézelvétel is gyorsan megy, felnyitod a tetőt, 2 perc és az összes mézes lép a talicskán van méhtelenül. A betelelés is 2-3 perces dolog. A kaptár felülete és térfogata meg épp megfelelő a telelő népesség számára, ezért egyáltalán nincs szükség plusz anyagokra, plusz munkára ennek biztosításához.

Ezt a 3*9 hunort egyébként nem én találtam ki, nem az én érdemem hanem egy távoli ismerősömé. Ő kísérletezte ki úgy 15 évvel ezelőtt, csak mivel a munkája még a méhekkel való törődést is alig engedte, nem volt rá ideje hogy megvalósítsa, nála csak néhány család van ilyen kaptárban. Én megtettem. Tegnap beszéltem vele telefonon, mondtam neki hogy olvasson bele ebbe a topikba, mert egyébként ő nem olvasgatja a fórumokat. Azt mondta utána, nem tudta hogy sírjon vagy nevessen. Meg azt is mondta hogy ne írjak ide, hagyjam őket, használják továbbra is a "korszerű technológiát".

Meg azt is mondta, hogy ha majd nála is kialakul véglegesre ez az egész, és a teljes állománya ilyen kaptárakban lesz, akkor fog készíteni egy teljes szezont felölelő videót, mert materialista világban élünk, aki nem látja a saját szemével hogy ezzel mennyivel kevesebb a munka az nem hiszi el.
Az USA számai egyébként azért olyan jók, mert az a kaptárrendszer tökéletesen megfelel az ottani viszonyoknak. Láttam olyan videót ahol azt lehet mondani hogy egyetlen keretet sem fogtak meg, teljesen fiókos kezelést alkalmaztak szinte egész évben. Erre találták ki nálunk a félkeretest, csak itt a fagyi visszanyalt, és sok esetben nem lehet fiókosan kezelni, olyankor meg sokkal több munka van vele. A 3*9-es hunornál ha eltekintek a tavaszi fias lépek felhúzásától, meg a beteleléskori keret válogatástól akkor azt lehet mondani hogy ennél is fiókos kezelés van, ami a töredékére csökkenti a kezelések számát és az azokra fordítandó munkaidőt is.