A méhcsaládok általános állapota

• 3973 válasz
  • 1065738 megtekintés
*

wr

• 1013
Re:A méhcsaládok általános állapota
« Válasz #1050 Dátum: 2018. Február 06. 09:44 »
Idézet
Ez csak akkor igaz, ha a takarás nem teljesen zárt, illetve ha nemcsak alul, hanem felül is van átjárási lehetőség. 
Teljesen zárt takarást amin egyáltalán ne menne el a meleg nem tudsz csinálni, talán nagyon alapos munkával és precízen, pontosan készített kaptár esetében, de fekvőben én olyat még nem láttam. Most nem a télről beszélünk hanem márciusról.
Idézet
Nem azért szűkítünk, hogy a hőveszteséget kompenzáljuk, hanem azért, hogy akác előtt két héttel ne 9-10 kereten legyen szétszórva a fiasítás.
Biztos így van, de én a léctől lécig fiast nem nevezném szétszórtnak, alkalomadtán majd erről is teszek fel képet.
Idézet
Érdekelne, hogy akác indulásakor Te hogyan veszed ki a második fiókban lévő felhúzott fias keretekből a mézet?
Ez a felhúzás dolog nem mindig egyértelmű, sok tényezős de leginkább az aktuális családtól függ. Ha felhúzom akkor az fedett fias, méz gyakorlatilag nincs benne esetleg virágpor. Repcén megy a pörgetőbe, utána tiszta, tehát akác lesz benne mindenféle szennyező méz nélkül.
Idézet
Nem csak ezért bontunk kaptárt, hanem azért is, hogy építtessünk.
No én ilyet sem csinálok, mert fejeléskor egyből megkapják a műlépeket is a fiókban. A jobbak 4db-ot, a gyengébbek arányosan kevesebbet. A fészekbe pedig vagy teszek vagy nem, általában nem.
Idézet
Az a véleményem, hogy Te is beleestél abba a hibába, mint Kiváncsi111, hogy a méhészkedésed kezdetén kipróbáltad ezt is, azt is úgy, hogy valójában még nem értettél a méhészkedéshez, tehát nem láttad át összefüggéseiben a dolgot. Mire belejöttél egy kicsit a méhészkedésbe, addigra jutottál el a hunorhoz amivel végre sikereket értél el, és ebből azt a következtetést vontad le, hogy a többi rendszer rossz.
Akár így is lehetne, csakhogy én egy darabig párhuzamosan használtam őket, tehát ott volt néhány hunor a többi mellett.
Idézet
Ezért is szokta azt írni, hogy a fekvőkaptár számára a béke szigete.
Nos, nekem az a néhány hunor kaptár volt a béke szigete a többiekhez képest.

« Válasz #1051 Dátum: 2018. Február 06. 09:47 »
wr, igazad van abban, hogy a fekvőkaptár egyáltalán nagyon hasonlít egy odúhoz. A hunor kaptár sem, még akkor sem, ha 9 keret van benne. Sőt még a geddekasnak sincs túl köze az odúhoz, de nem szeretnék most más vizekre evezni, maradjuk a fekvőkaptárnál.

Úgy tűnik, hogy az akác előtti viszonylag intenzív beavatkozás sorozat üti ki a biztosítékot sokaknál. Ezért szeretnék rávilágítani a következményekre is. Akác előtt 10-14 nappal egy NB család 10-12 lépet takar és 6-8 keret táblás fiasítással rendelkezik. Ekkor történik egy kiegyenlítés 7 fiasításos keretre, egyúttal az anyák lezárása 6 keretre. A folyamatos építtetés és a kiegyenlítés hatására nem ébredt még fel állomány szinten a rajzási kedv. Ha az akácig tartó két hétben hordás van, akkor már nem is fog. A rakodósok, illetve azok a fekvősök akik nem így csinálják, ilyenkor már javában bölcsőznek. Tudom, mert a méhészkedésem első pár évében én is így jártam, és hát folyamatosan olvasom a szaksajtót, és a méhészetbemutatásoknál gyakran azt lehet olvasni, hogy "nincs mit tenni, bölcsőzünk". Én meg nem bölcsőzök, mert nincs rajzási hangulat az állomány 80-90%-nál. A maradék 10-20% méhcsaládtól pedig elveszem az anyát, lerombolom a bölcsőket és kapnak egy jó tulajdonságú családtól nevelt bölcsőt. Innentől kezdve ezekkel a családokkal sincs gondom.

Nálad mi a helyzet ebben az időszakban, hogyan tudod kezelni a rajzás kérdését?

Akác végéig nincs gond a rajzással, utána pergetünk és visszaállítjuk a fészkeket, mérsékelten szaporítunk. Rajzási kedv végleg kihúzva. Mi van nyáron? Semmi. A felújított fészekben az anya kiterjeszti a fiasítását, szépen népesednek a családok. Elvesszük a nyári mézet, jön a napraforgó, amit mi bent hagyunk telelésre. Utána lépselejtezés, enyhe fészek szűkítés, atkaírtás és serkentő etetés. Augusztus folyamán folyamatos szűkítés és serkentés. Szeptember elejére bent van a telelő élelem, a család 9-10 kereten várja a telet. Vagyis az intenzív tavaszt egy szinte eseménytelen nyár követ.

Nálad hogy alakul az akác utáni szezon?

« Válasz #1052 Dátum: 2018. Február 06. 09:53 »
Még véletlenül sem szabad a 9 keretes hunorral, ami ha a Geddekastól eltekintünk akkor az itthon fellelhető fészkek közül a leginkább megközelíti a természetest.

A hunor keretmagassága kicsit alacsony, pár centivel magasabb fészket (fiast) akar kialakítani a család. Az egységes (32,5 cm magas) a tuti :)

« Válasz #1053 Dátum: 2018. Február 06. 10:17 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. December 01. 22:22 írta kivancsi111 »

*

neo

• 1000
« Válasz #1054 Dátum: 2018. Február 06. 11:29 »
Szerintem Adameznek óriási igazsága van abban, hogy ki mivel kezdi a méhészkedést, Eleinte az elkövetett hibák száma nagyobb, mint később. Sokszor ezeket az emberi hibákat is hajlamosak vagyunk a kaptár hibájának tekinteni később. A magam részéről köszönöm Attilának, hogy leírta a Hunoros technológiát. Ezt senkinek nem kell átvenni. A szemléletünket gazdagítja. Aztán mindenki a saját szempontjai szerint dönt. Az azért ne legyen már szitokszó, ha valaki az akácméz termelés hatékonyságát próbálja maximumra emelni. Aztán, hogy ezzel mennyi munka van, és ez másnak megéri-e, az már egyéni döntés kérdése. Attila bűne Jenő szemében az, hogy sokszor pellengére állította a Hunort. Ilyent tenni egy ekkora macival szemben főben járó bűn. Tízen-huszon éve Jenő is nyitogatta az írásaival az én zsebemben is a bicskát. Mondogattam is magamban néhány dehonesztáló megjegyzést rá, hogy persze a fél NB-hez érteni is kell, de azt én is éreztem, hogy alapvetően nagyon sok igazság van abban amit leírt. Én mégsem váltanám le a fél NB-t. Ha amellett maradt volna Jenő, akkor most tized annyi munkával tudna szaporítani. Itt ahhoz nem kell kereteket kihúzogatni. Amíg valaki kihúz egy keretet a Hunorból, az alatt nekem kész az új kölyökcsalád, ami mellesleg egyenlő a bölcsőzéssel is. De nyár végén már szívesebben lennék Hunoros, vagy NB-s. De aztán arra is van módszer, hogy kompenzáljam a hátrányt. Egyikünk itt kompenzálja ki az egyik kaptártípus hátrányát, a másikunk máshol a másik kaptártípusét. Erről szól a szakma. A kaptárvitában  sohasem a kaptár a ludas, hanem a méhész. A kaptárkérdést mindig a méhész igényei határozzák meg.

« Válasz #1055 Dátum: 2018. Február 06. 12:37 »
111

« Válasz #1056 Dátum: 2018. Február 06. 12:37 »
Amit adamez2 ír, azzal sok mindenben egyet értek, szerintem egy húron pendülünk.
Némi eltérés azért van, mépedig az, hogy én 5 keretre korlátozok.
Ha azt gondolnátok mindegy, hogy 5 vagy 6 esetleg 4,akkor ismét tévedtek!
Ki kell próbálni, (Kilmájer kipróbálta) és azóta 5 keretre zárja az anyákat.
Ezt írja Kivancsi111:
" Aztán lehet a hülyeséget tovább fokozni a lépkarcolgatással."
Mivel szeretek hülyéskedni, minden "Ó mézet" felkarcolok!
Ezzel azt érem el, hogy tökig fias az összes fészeklépem, és így a tisztító pergetés sokkal gyorsabb.
Amit itt a "tökölődéssel" elveszítek, akkor kamatostól visszakapom.
Jenőnél a méhcsaládok száma határt szab ennek a bíbelődésnek.
Én kevesebb méhcsaládot gondozok, emiatt nehéz összemérni a két technológiát.
Egy 200 családos méhészetben teljesen más a szemlélet mint egy 500-asban, vagy egy 1.000-esben.
Szeretek a földön járni, és élvezni a méhészkedést.
A pakolászásból elegem volt.
Nagyernyei Attila

« Válasz #1057 Dátum: 2018. Február 06. 12:52 »
111

« Válasz #1058 Dátum: 2018. Február 06. 13:14 »
Aztán ha gyenge hordású a tavasz, akkor egy-két etetés.

Ha ott lenne az ó méz (vagy ó cukor, ha úgy tetszik), akkor erre nem lenne szükség. Egy nagyobb állományt megetetni is legalább akkora munka, mint beadni egy bővítő keretet a fészek szélére.

*

wr

• 1013
« Válasz #1059 Dátum: 2018. Február 06. 14:17 »
Idézet
Mivel szeretek hülyéskedni, minden "Ó mézet" felkarcolok!
Ezzel azt érem el, hogy tökig fias az összes fészeklépem, és így a tisztító pergetés sokkal gyorsabb.
Pontosan úgy van ahogy Jenő írja.  :D Mily meglepő, a hunorban ilyet sem kell csinálni. Ó méz az a szélső lépben marad ha marad, a többi mind fias lesz, szinte léctől lécig. Ezért nem kell lepényezni meg serkentgetni sem. A téli készletet éppen felélik addigra mire jön a hordás, azt pedig már a méztérbe viszik. Máshova nem is tudják, hiszen a fészekben telt ház van, amelyik sejtben nem fias van abban virágpor. A gyengéknél maradhat ó méz, meg talán karcolni is kellene, de attól sem nagyon fog jobban fejlődni, ott kell nekik hagyni, vagy ha olyanok hogy nem éri meg vesződni velük akkor ketté kell őket osztani és mindegyiknek adni egy bölcsőt, és lesz belőlük két kölyökcsalád, anyatartalék vagy akármi.
Idézet
Szeretek a földön járni, és élvezni a méhészkedést.
Ezt azért elég nehéz elhinnem azok alapján amiket leírtál. Vagy csak nekem túl gyenge a képzelőerőm, ezért nem értem hogy mit lehet élvezni azon ha megszakadok. Nálam a pörgetett méz mennyisége csak a dolog egyik része. A másik (nem kevésbé fontos) része az, hogy ezért mennyit kellett dolgoznom.
Idézet
A pakolászásból elegem volt.
Nekem is.  :) Szedegethettem egyenként a fekvőből a kereteket, meg csinálhattam nekik mindenféle dobozokat megy állványokat amikben behordom meg tárolom. Egy ismerősöm volt az egyik előadásodon, el is mesélte ezt a dolgot amin jót mosolygott, hogy hát ott nem kell pakolászni meg a tárolással vesződni, miközben meg a képen hegyekben álltak valami dobozok vagy akármik a lépekkel.
Erről leveszem a fiókot és beviszem a tárolóba, ahol 8-9 fiókos tornyokat képezek belőlük, egyetlen keret sem marad árván, szabadon. Minden fiók számozva van, így tavasszal mindegyik a saját lépjeit kapja vissza a selejtek kivételével. A 3 fiókos hunornak ez az egyetlen hátránya a 2 fiókoshoz képest, hogy ősszel nem csak 1 hanem 2 fiókot kell bevinni. De nem egy ütemben, mert a harmadikat napraforgó pörgetés után már is nem kapják vissza.

« Válasz #1060 Dátum: 2018. Február 06. 15:04 »
Nektek pár évet közös méhlegelőre kéne járnotok, aztán vagy kiderülne, melyik működik jobban, vagy esetleg összevesztek/megegyeztek/akármi  ;)
A méhek nem hazudnak.
Sem arról, hogy mivé kellene változtatnunk a környezetünket, sem arról, hogy végül mivé sikerül.

*

neo

• 1000
« Válasz #1061 Dátum: 2018. Február 06. 15:18 »
Neo tényleg el kell jönnöd
Így legyen!

« Válasz #1062 Dátum: 2018. Február 06. 16:59 »
Nem alacsony. Éppen ideális. Amikor a középsőkben "léctől- lécig" van fiasítás, akkor már 8-9 kereten van 70-80 négyzetdeciméter összesen. Méztér felrakáskor, ami a repce kezdete, gyakran már minden keret fias. Tehát az ÉP és 11 H. Ugyan így van fias az NB-ben is elhelyezkedve, kb Hunor méreten. Csak ott (NB-ben) lehet mézkoszorú a fészek felett, a Hunorban meg ami marad, az a szélsőkben van :o.  Vagy alul üres sejtek a fias keretek alján. Na ezért akarják a nagy táblás fiasítást létrehozni szűkítéssel, mert a család nem ezt akarja, de látványos. Semmi előnnyel nem jár, csak felesleges meló.
Jenő.
Én az egységes keretméret magasságot irtam, nem NB-t. A fias magassága kb. 30 cm szokott lenni megfigyeléseim és a szakirodalom alapján is.
Lehet, hogy ezért jobb a H12, mint a 10 keretes egységes keretméretű fészek:
Mindkettő fészekméretnek lényegében megegyezik a lépfelülete.
Ha a hunorban megnézzük a középső keretekben a fiast, akkor téglalap alakúnak látjuk. Ha ugyanezt megnézzük az egységesben, ott az jobban hasonlít a körhöz, magasabb az azért pár centivel, sőt mivel csak 10 keretes, oldalirányban sincs elnyújtva, tehát az egész fias gömb alakúbb, mint a H12-ben. Ezért ennek a melegét könnyebben meg tudják tartani a méhek, tehát visszafele gondolkodva kevesebb méh kell a melegen tartásához, ezért amikor jön a rajzás időszaka, a család könnyebben megszabadulhat egy bizonyos méhtömegtől, mint H12-ben.
Persze most azt a technológiát mondtam, ahol a méztérbe nem akasztunk fel fias keretet, az módosítja az egészet.

« Válasz #1063 Dátum: 2018. Február 06. 18:01 »
111

« Válasz #1064 Dátum: 2018. Február 06. 18:11 »
Köszönöm a válaszokat.
Előző 4 kép Hunor most pedig 3 NB fekvő és 1 Hunor kaptárról.
Igen az kérdés télifürt mérete, téli élelem, hibák, stb. keretek kibontása nélkül.
Amit gyakorlót méhész rögtön kiszúr.
Nagyon szépen köszönöm.