wr, igazad van abban, hogy a fekvőkaptár egyáltalán nagyon hasonlít egy odúhoz. A hunor kaptár sem, még akkor sem, ha 9 keret van benne. Sőt még a geddekasnak sincs túl köze az odúhoz, de nem szeretnék most más vizekre evezni, maradjuk a fekvőkaptárnál.
Úgy tűnik, hogy az akác előtti viszonylag intenzív beavatkozás sorozat üti ki a biztosítékot sokaknál. Ezért szeretnék rávilágítani a következményekre is. Akác előtt 10-14 nappal egy NB család 10-12 lépet takar és 6-8 keret táblás fiasítással rendelkezik. Ekkor történik egy kiegyenlítés 7 fiasításos keretre, egyúttal az anyák lezárása 6 keretre. A folyamatos építtetés és a kiegyenlítés hatására nem ébredt még fel állomány szinten a rajzási kedv. Ha az akácig tartó két hétben hordás van, akkor már nem is fog. A rakodósok, illetve azok a fekvősök akik nem így csinálják, ilyenkor már javában bölcsőznek. Tudom, mert a méhészkedésem első pár évében én is így jártam, és hát folyamatosan olvasom a szaksajtót, és a méhészetbemutatásoknál gyakran azt lehet olvasni, hogy "nincs mit tenni, bölcsőzünk". Én meg nem bölcsőzök, mert nincs rajzási hangulat az állomány 80-90%-nál. A maradék 10-20% méhcsaládtól pedig elveszem az anyát, lerombolom a bölcsőket és kapnak egy jó tulajdonságú családtól nevelt bölcsőt. Innentől kezdve ezekkel a családokkal sincs gondom.
Nálad mi a helyzet ebben az időszakban, hogyan tudod kezelni a rajzás kérdését?
Akác végéig nincs gond a rajzással, utána pergetünk és visszaállítjuk a fészkeket, mérsékelten szaporítunk. Rajzási kedv végleg kihúzva. Mi van nyáron? Semmi. A felújított fészekben az anya kiterjeszti a fiasítását, szépen népesednek a családok. Elvesszük a nyári mézet, jön a napraforgó, amit mi bent hagyunk telelésre. Utána lépselejtezés, enyhe fészek szűkítés, atkaírtás és serkentő etetés. Augusztus folyamán folyamatos szűkítés és serkentés. Szeptember elejére bent van a telelő élelem, a család 9-10 kereten várja a telet. Vagyis az intenzív tavaszt egy szinte eseménytelen nyár követ.
Nálad hogy alakul az akác utáni szezon?